کاشان نیوز–سعیدغلامیان، محمدحسین کریمی: مدتی بود که نمایشگاهی خلاقانه در جایی که قبلا کارخانه مشهور ریسندگی و بافندگی درجوار دودکش جا مانده از کارخانه که همانند تابلویی هنری تزیین شده و یادگار دوران طلایی کاشان است با سری برکشیده بر اوج آسمان بدون دستور و فرمایش، به سادگی تشکیل شده و موضوع جذابیتی خاص برای من و بسیاری از جوانانی که از این رهگذر رفت و آمد داشتند شده و مرا مجذوب خود میکرد، و آن نقاشیهایی بود که روی دیوارهای سیمانی داخل زمین کارخانه ریسندگی سابق کشیده شده بود، طرحهایی مشهور به «گرافیتی» که مدرن ترین نقاشی دنیا به شمار میرود و در کشور هایی مثل امریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، استرالیا و … نقش بسیار مهمی در زندگی روزمره مردم دارد در بعضی کشورها از نقاشیهای گرافیتی به عنوان جاذبههای توریستی استفاده میکنند.
یکی از مهمترین و مشهورترین مکانهای دنیا که با نام گرافیتی شهرتی دیگر گرفته است قسمتی باقی مانده از دیوار برلین در آلمان است.
به گذشته رجوع میکنم و دفتر روزها را ورق میزنم در گالری تصاویر و نقشهای بسته ذهنم عکسهایی ازین آثار را میبینم.
یک چیز مرا قلقلک می دهد تا بیشتر به خالق گرافیتیها نزدیک شوم و بیش از پیش درمورد گرافیتی اطلاع پیدا کنم!
هر چه پیش تر می روم تازه متوجه میشوم جایگاه گرافیتی در شهر من یک جایگاه ممنوعه است بدون اینکه قانونی آن را منع کرده باشد. به همین دلیل هرروز بیشتر پیگیر می شوم تا اطلاعی در مورد آنها و اشخاصی که در کاشان فعال هستند پیدا کنم، سخت است ارتباط گرفتن با افرادی که به اجبار هنرشان را در پستوی خانهشان باید نهان کنند!
یک ویژگی مهم این که گرافیتی کاران خیلی بهتر از برخی از مدیران رسانه را میشناسند و میدانند که تاثیر رسانه چیست و چگونه است. این از آن روی است که گرافیتی خود یک رسانه است که در کشورهای دیگر شهرداران بسیاری از کشورها بر خلاف شهردار شهر ما ملزم به حفظ و نگهداری این آثار هستند.
از آنجا که گرافیتی یک نقاشی اعتراضی است و مدیرانی که با اعتراض و انتقاد سر سازگاری ندارند طبعاً سعی در بدگویی و حذف همه دارند چه رسد به عدهای گمنام و بی نام و نشان و بدون حامی! که حذفشان به راحتی آب خوردن است.
جذابیت کارهایشان هر لحظه برایم بیشتر میشد زیرا با همان گرافیتی روی دیوار سیمانی که بدون توقع در خرابهای به زیبایی نقش بسته بود با نمایشی اعتراضی استیکرهایی درست کرده بودند که برای مردم بیش از بنرهای بدون هویت و بی هنر سطح شهر جذابیت داشته باشد؛ استیکرهایی که با اعتراض به مردم میگفت: «چرا در زندگی یکدیگر دخالت می کنید»، «چرا غیبت» و ده ها نوع از اینگونه رفتارهای ناپسندی که امروزه رایج شده.
به گفته هنرمندانی که در این مکان به کشیدن گرافیتی مشغول بودند اولین جایی که گرافیتی بومی سازی شده است کاشان اینجا آثار گرافیتیهایی را میشد که فارسی بود و از آنجا که خواستگاه گرافیتی ایران نیست استفاده از حروف و عداد فارسی به نوعی استفاده از گزینههای محلی و ملی در آنها دیده میشد.
یکی از این گرافیتی ها با اعتراض به اینکه چرا خیابانی با نام سهراب سپهری در کاشان وجود ندارد؛ نام سهراب را روی دیوار با سبکی دیدنی نقش کرده بودند!
در همین اثنا، شنیدم یک شرکت تبلیغاتی در کاشان از ادارات مربوط مجوزی گرفته تا برای یک کار تبلیغی از طرح گرافیتی استفاده کند اما گرافیتی که بعنوان بنر تبلیغاتی کشیده شده بود صبح روز بعد آن نقاشی در جای خود نبود و به قولی آن گرافیتی سرقت شد.
این ماجرای سرقت گرافیتی نیز گذشت تا چندروز پیش در صفحه اینستاگرام گرافیتی دیدم که آن نقاشی های روی بلوک های سیمانی نیز پاک شده است.
فکر کردم، چگونه است که مدیران شهری که از مالیات شهروندان ارتزاق میکنند و ملزم به حفظ میراث همین مردم هستند، هنرنمایی چندین جوان هنرمند این شهر بر دیوارهایی محجور و دورافتاده از دید را، بر نمی تابند؟
یکی از طرفداران گرافیتی پس از پاک شدن گرافیتیها از این دیوارها در صفحه تلگرامش نوشت: «آخره هفتس یه یادی بکنیم از همه ى تازه گذشتگان.
توی این خرابه پر از زباله هم هست حالا که مسئولان خودشان آنجا آمده اند و دیده اند آن همه زباله را، ان شا الله که رسیدگی میکنند چون زباله ها خیلی بیشتر به فضای شهر لطمه میزنه و برای محیط زیست شدیدا مضره و همچنین در شأن شهر کاشان نیست این همه زباله کنار پارکینگ مرکز شهر باشه!
و مسئله ى دیگر ، در خیابان علوى که پر است از خانه هاى تاریخى از سالها قبل یادگارى هاى با اسپرى از حسن، حسین و تقى و … روى دیوارهاى خانه هاى سنتى نوشته شده که فکر میکنم از نقاشى در خرابه قطعا مهم تر است!
امیدوارم که همان طور که گرافیتى هاى داخل خرابه به این سرعت پاک شد، به مسائل مهم تر هم رسیدگى سریع بشود که خیلی هم کم هزینه تر است. ان شا الله که همینطور خواهد بود و شاهد شهر زیبا تر از قبل خواهیم بود که خواسته همه ماست»
بی گمان نشاندن کسانی که شاید هنر را نمی شناسند و شاید هم طاقت دیدن هنرمندان و رسانه مستقل و بی طرف را ندارندبهترین دلیل این اتفاق زشت و نابخردانه خواهد بود! و اما وظیفه ما همین است که تاریخ را برای قضاوت به کمک بطلبیم و بس.
اینایی که دیدین کارای رسمی ما نبود همه اینا به عنوان دست گرمی free style بود. واقعا نمیدونم چی بهتون بگم ولی کارتون جالب نبود چون ما کلی هزینه کردیمو گرد اسپری خوردیم تا شما ب کارامون بگین زباله؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
چیزی که واضح است این است که قطعا همه ی این اثار از نظر هنری قابل دفاع نیستند ولی در میان این نقاشی ها بودند اثر های هنریی که از گرافیک بالایی برخوردار بودند و آن هم کار گرافیتی نویس های حرفه ای بود که در سطح کشوری حتی آنها را میشناسند! از جمله گرافیتی خلیج فارس و گرافیتی سهراب سپهری ولی حال چند سوال اساسی مطرح است: ۱- چرا آن گرافیتی که خودشان مجوز داده بودند بعدا با دستور خود مسئولان کنده شد؟ ۲- چرا این جوانان بی گناه (که تعدادی هنرمند و ورزشکار بودند) و مشغول سالم ترین تفریح ممکن یعنی ورزش کردن در پیست اسکیت پارک و نقاشی کشیدن در پیست بودند ( که با صاحب پیست هماهنگ شده بود) به بدترین شکل ممکن دستگیر و زندانی شدند؟ و بعد از چند روز حبس از طرف دادگاه تبرعه شدند آیا مسئولان می فهمند این پرونده سازی های بدلیل چه تبعات سنگینی به همراه دارد؟ در تمامی شهرهای جهان دیگر به هنر گرافیتی احترام گذاشته میشود، از هنرمندان گرافیتی در زبیای شهری استفاده میشود، دیوار های برای مردم در نظر میگیرند تا هرچه میخواند روی آن بکشند، حتی در شهرهای مشهد ، تهران و رشت و چند شهر دیگر ایران نیز این اتفاق افتاده است اما در کاشان مطمئنن هیچ وقت این اتفاق نخواهد افتاد! در دوستانی که قصد داشتند دیوار مهربانی را در کاشان ایجاد کنند شنیدم که حتی مسئولان اجازه اینکار را هم نمیدادند تا اینکه مردم خودشان بلخره دست به کار شدند و مسئولان ناچارن با مردم راه آمدند! این چنین مسئولان لایقی داریم!!!!
آشغال ها را گذاشتند و نگاهم نکردند و بردند...... آثار هنری را نگذاشتند و پاک کردند و دزدیدند...... افسوس......
این تصاویر به اصطلاح هنری نه تنها از لحاظ بصری نازیبا و وصلهای ناجور بود بلکه در میان آنها کلمات انگلیسی بود که معانی زشتی داشت.
چه بسیار اندک اند رسانه هایی همچون کاشان نیوز که به دنبال روشنگری و چه بسیار اندک اند نویسندگانی چون جناب غلامیان و آقای کریمی تا با جرات ورزی شان مسولانی را که مخرب فعالیت های مردمی هستند را زیرسوال ببرند و حداقل کمی از آزادی های گروه هایی چون گروه گرافیتی دفاع کنند، نه برای یک هنر که در کشور ما غیرقانونی خوانده میشود برای یک هنر که قانونی آن را نیز از صفحه زندگی مردم حذف کرده و حتی به تازگی و قبل از انتشار این مطلب توسط کاشان نیوز هنرمندانی که به این هنر مشغول بودند را نیز زندانی کرده اند. حرف ها زیاد است تنها راهی که برایمان باقی گذاشتند فقط تاسف خوردن به حال مسولان و ابراز ناراحتی است برای زندگی که برای مردم ما ایجاد شده است.
آن گرافیتی سرقت شد یعنی هیچ نهادی مسوولیت این سرقت را به عهده نگرفت؟؟