کاشان نیوز- زهره ویدجایی: آیین سنتی نخل گردانی روز عاشورا در شهر نیاسر اجرا میشود و به این شهر تاریخی چهره دیگری میبخشد.
در شهر تاریخی نیاسر هفت محله شامل تالار، روداب، سر کمر، سرکوجه، درب کوشک، چاله قاب، چالوجه و پنج نخل و شش هیئت است.
بر اساس این آیین سنتی دیرینه صبح روز عاشورا هیئت ابوالفضلیهای محله سرکوجه که با خود نخل حضرت ابوالفضل (ع) را حمل میکند با طبل و سنج و مراسم نوحهخوانی و سینهزنی به محلهی روداب رفته و پس از عزاداری نخل علیاکبر (ع) را بر دوش گرفته و بهطرف حسینیه بازمیگردند.
در این مدت نخل حضرت ابوالفضل (ع) درب حسینیه کرسی شده و به ان تظار نخل علیاکبر (ع) است، عزاداران هر دو نخل را در این مکان کرسی کرده و هیئت عزاداری بدون نخل به محلهی دیگر میروند. محله درب کوشک یا باب القصر نخل حضرت قاسم (ع) و محلهی چاله قاب، نخل علیاصغر (ع) را کرسی کرده و عزاداری میکنند و با آمدن دو هیئت ابوالفضلیها هر دو نخل و چهار هیئت بهطرف مسجد جامع که در مرکز شهر قرار دارد میروند. پس از عزاداری و نماز، دونخل علیاصغر (ع) و قاسم (ع) درب مسجد جامع کرسی میشوند و عزاداران بهطرف محلهی چالو جه میروند. در محله چالوجه نخل امامحسین (ع) کرسی شده و هیئت عزاداری پس از سینهزنی این نخل را بر دوش گرفته و بهطرف مسجد جامع بازمیگردند. از آن مکان دو نخل علیاصغر (ع) و قاسم (ع) را عزاداران برداشته و بهطرف محلهی سرکوجه و حسینیه رفته و دونخل دیگر را به بر دوش کشیده و بهطرف محلهی تالار حرکت میکنند. به ترتیب پنج نخل نامگذاری شده به اسماء امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضل (ع)، علیاکبر (ع)، قاسم (ع)، علیاصغر (ع) بهطرف محله تالار حرکت میکنند.
عزاداران در این مسیر با ریختن گلاب و دادن نذری و قربانی کردن گوسفند غم و اندوه خود را نمایان و اعلام میکنند. پس از رسیدن به محلهی تالار و سینهزنی در آن مکان از مسیر رودخانه این شهر به محله روداب که آغاز حرکت نخل علیاکبر (ع) بود خداحافظی نخلها شروع میشود. در مراسم بازگشت نخلی که در حال خداحافظی است در بین نخلها قرارگرفته که به حالت دایره مانند به دورش حلقه میزنند و آن نخل دراینبین گردشی میکنند و همینطور دیگر نخلها به دور او می گردند و خداحافظی میکنند و از هیئت عزاداری جدا میشوند. به همین ترتیب تا آخرین نخل که نخل امام حسین (ع) است و در این مراسم در پنج محله این شهر در روز عاشورا نخل گردانی میشود.
آیین سنتی نخل گردانی در روز شش امام حسین در نیاسر
آیین سنتی «نخل گردانی یا نخل کشی» همراه با عزاداری سنتی در شهر نیاسر همزمان با روز ششم بعد از عاشورا برگزار میشود.
این آیین سنتی مذهبی توسط جمعی از ارادتمندان به سید و سالار شهیدان کربلا در مسیرهای تعیینشده انجام میشود و مردم عزادار نیاسر با پیمودن مسافتی به دنبال نخلها در مصائب کربلا و مظلومیت امام حسین (علیهالسلام) اشک ماتم ریخته و به نوحهسرایی و سینهزنی میپردازند.
در این مراسم ابتدا هیئتهای مذهبی نیاسر نخلهای قدیمی خود رابه رسم و رسوم خاص و قدیمی که در مراسم روز عاشورا ذکر شد بهطرف مسجد جامع حرکت داده و پس از برگزاری نماز ظهر و عصر بهصورت هماهنگ و متحد نخلهای خود را در کوچه و محلههای شهر نیاسر ازجمله گلزار شهدا به حرکت درمیآورند.
نخل برداری در روز شش امام حسین در کهن باغشهر ایرانزمین، شهر سبز نیاسر یکی از پرشورترین آیین عزاداری سنتی این منطقه بشمار میرود. در این شهر ۵ نخل وجود دارد که در این مراسم پشت سر هم به ترتیب نخل امام حسین (علیهالسلام) نخل حضرت ابوالفضل (علیهالسلام) نخل حضرت علیاکبر (علیهالسلام) نخل حضرت قاسم (علیهالسلام) و نخل حضرت علیاصغر (علیهالسلام) حرکت داده میشود.
نخل نماد جنازه تشبیهی و حجله عزای امام حسین (ع) است و چون در قدیم برای ساختن نخل از چوب درخت خرما استفاده میشد، اصطلاحاً به آن «نخل» گفته میشود. در این آیین که قدمتی بالغبر ۴۰۰ سال دارد، حاملان نخل درحالیکه جامه سیاه بر تن و شال عزا به گردن دارند، مراسم نخل گردانی یا بقولی نخل کشی را اجرا مینمایند.
سلام . من این مراسم را ( نخل گردانی روز شش امام حسین (ع)) را از نزدیک دیده ام . واقعاًدر روزی که تقریباًهیچ کجا چنین شوری پیدا نمی شود در نیاسر غوغاییست . به علاقمندان پیشنهاد می کنم برای یکبار هم که شده برنامه ریزی کرده و از این مراسم دیدن کنند
محمد رضوان نژاد» گفت: بی توجهی به بیت المال، سرگردانی ارباب رجوع، پارتی بازی، رشوه خواری از جمله منکرات است http://www7.esfahan.irna.ir/fa/News/81369016/