کاشان نیوز-مطهره حاجی زاده: نامهای اساطیری منطقه اردهال هر کدام داستانی در میان خود دارند. داستانی که نشان از قدمت و آبادانی منطقه اردهال از روزگاران دور تاکنون دارد. منطقهای که از دیرباز مورد توجه شاهان و اساطیر ایرانی بوده است و امروز هم به برکت وجود امامزاده علی ابن محمد باقر(ع) مورد توجه خیل زیادی از شیعیان است. منطقهای که شاید کمتر از تاریخ پربار آن سخن به میان آمده باشد.
اردهال تغییر شکل یافته ی واژهی ورادهار است.ورادهار به معنای کوه مقدسی است که در آن به نظم و راستی و ثروت و توانگری سوگند میخورند و آن را دوام میبخشند. منطقه اردهال در میان جاده کاشان و دلیجان واقع شده است و شامل روستاهای خوش آب و هوا و ییلاقی است. ردپای اساطیر در این منطقه از روزگاران گذشته وجود دارد. ردپای سلطنت افراسیاب در این منطقه و به گمان گروهی کاخهای ضحاک ماردوش نیز در این منطقه بوده است.
بر اساس شواهد یکی از کاخهای ضحاک به نام کلنگ دیس در روستای کله جار کنونی قرار داشته است. کُله از هجای نخستین کلنگ دیس گرفته شده و جار از آن جاری که به دستور ضحاک زدهاند تا مردمان طومار عدالت و نیکی وی را گواهی کنند، نشأت گرفته است.
روستای ارمک با توجه به میل شدید کوچک سازی نامها در زبان بومی اردهال میتواند همان ارمانک به معنی بهترین سرزمین باشد. جالب آنکه پر آبترین و سرسبزترین روستا در اردهال، روستای ارمک است. روستایی که مقصد تفرجگاهی بسیاری از مردم اردهال و کاشان است.
دو چشمه زمینهای اردهال را آبیاری میکنند. چشمه بهار در خود روستا و چشمهای که از پای کوه سرمال از چند کیلومتری به کرمه و اردهال میآید و جادهای سخت دارد. در کنار رودخانهی آن بقایای ۶ آسیاب دیده میشود که در کنار آسیاب چهارم دژی قرار دارد که به همراه دژ واقع در باریکرسف منسوب به زرین کفش است.۲ دژ و ۶ آسیاب نشان از رونق کشاورزی منطقه و ثروت زرین کفش، حاکم ظالم منطقه اردهال دارد.
روستای دیگر در منطقه اردهال، روستای کِرِمه است.این روستا، همان محلی است که زرین کفش پس از گریز از پیش سپاه فینیها در تنور خانهی زنی پنهان میشود. این زن با اشاره جای زرین کفش را نشان فینیها داده و مردم خشمگین فین انتقام امامزاده را از او میگیرند.
گوسار روستایی بین ارمک و رهق است که در باورهای محلی داستان جالبی دارد. گاوی از رهق چند سالی گم میشود و اهالی تمام منطقه را میگردند.گویا گاو در این ناحیه مشغول چرا بوده است،گاوی بیهمتا و بسیار شیرده.این منطقه را گوسال(گاو+سال) مینامند که بعدها به گوسار تغییر نام میدهد.
روستای وادقان اردهال از ترکیب دو کلمه واد+ قان تشکیل شده است. قان پسوند جایگاه و واد نیز به معنای باد است. این روستا در مسیر وزش باد خنکی از دشت بهاباد است که محلیها آن را جایگاه ایزد باد میدانستند.
بهاباد نام دشتی میان ارمک و رهق است.روایت نامگذاری آن در میان مردم محلی چنین است که در گذشتههای دور فرد متقلبی به رهق آمده و در ازای پرداخت وجوهی باد را خریده به نحوی که مردمان برای کاه افشانی خرمن خود باید از او اجازه میگرفتند یا پول باد را میپرداختند. او در فصل خرمن به رهق میآمد و مانع کاه افشانی خرمنها میشد. مردم پولهای او را پس داده و او را از روستا بیرون راندهاند تا باد آزادانه بوزد.به همین جهت این دشت بهاباد( بهای باد) نام گرفت.
اردهال حتی اگر داستانها زیادی در دل خود نداشته باشد، با واقعه شهادت امامزاده علی ابن محمد باقر(ع) بر سر زبانها افتاده است. برکت و آبادانی این منطقه نیز از وجود پر برکت امامزاده نشأت میگیرد. منطقه اردهال سالیان دراز است که حقیقتی بزرگ در دل خود دارد، عشق مردم منطقه به حقایق و رسیدن به کمال که نیاز به راهنمایی رسولی بزرگ داشت و به دعوت آنها از فرزند گرانقدر امام باقر (ع) منجر شد.
عکس:علی اسدالله زاده
دیدگاه شما