کاشان نیوز- محمود ساطع: جامعهی ایران در روزهای گذشته، یکی از کارآفرینان و کنشگران اندیشهورز اقتصادی و اجتماعی خود را از دست داد.
محمد مروج حسینی متولد ۱۶ فروردین سال ۱۳۲۱ شیراز، دانشآموختهی رشتهی مکانیک از پلیتکنیک است. در سالهای دانشجویی از دوستداران جبهه ملیست و با حضور در کلاسهای جامعهشناسی دکتر آریانپور به مباحث فرهنگی اجتماعی علاقهمندی بیشتری مییابد. شرکت در نشستهای آزاد دانشکده و دیدار با نویسندگانی چون آلاحمد، خبرهزاده و دیگرانی که به دانشکده فنی راه مییافتند، توجه او را به حوزهی عمومی فزونی بخشیدند.
علیرغم کسب رتبه نخست فارغالتحصیلی در رشته مکانیک، به دلیل سوابق سیاسی از ادامه تحصیل در آمریکا و نیز از فعالیت کاری در تهران محروم ماند. از اینرو به اهواز رفت و در هنرستان آن شهر مشغول به کار شد.
گمان میکرد به عنوان یک مهندس میبایست در محیط صنعتی بزرگی فعالیت کند اما با مانع خدمت سربازی مواجه شد. داوطلبانه به خدمت سربازی رفت و در مرکز پیاده شیراز، دوران سربازیاش را طی کرد.
محسن یلفانی نمایشنامهنویس، بهزاد نبوی و تعدادی دیگر از فعالان فرهنگی و اجتماعی از هم دورههای سربازی وی بودند. پس از گذران سربازی به اهواز که آندههها شهری صنعتی بود بازگشت و در صنایع نورد مشغول به کار شد.
خدمات فرهنگی و اجتماعی محمد مروج در سالها و دهههای اخیر بسیار چشمگیرتر شد. در اسفند ۱۳۸۰، با خریداری خانه تاریخی احسان و واگذاری آن به جوانان نوجوی کاشان در کانون اندیشه جوان سپهری، گامی موثر در توسعهی فعالیتهای فرهنگی شهر کاشان برداشت.
برگزاری فعالیتهای فرهنگی از جمله شبهای شعر، به ویژه در انتشارات روزن که توسط یدالله رویایی برگزار میشد، توجه او را به پایتخت معطوف کرد. از همینرو به تهران رفت و در کارخانه اتومبیلسازی جیب رامبلر _ زیر نظر جنرال موتورز آمریکا_ فعالیت کرد. پس از چهارماه، به دلیل عدم واگذاری مسئولیت جدی، استعفا داد و به کارخانه ارج تهران رفت. در نیمهی دوم دههی چهل تا اواسط دهه پنجاه متناوباً در گروه صنعتی بهشهر (خاندان لاجوردی) و کارخانجات مینو (برادران خسروشاهی) به فعالیت پرداخت. برگزاری دورههای آموزش ضمنخدمت را از فعالیتهای جالبتوجه گروه صنعتی بهشهر میدانست. آموزش دورهای مدیریت کارگاه، کارخانه، مدیریت خط تولید و برگزاری کلاسهایی از این دست که بعدها در سازمان برنامه و بودجه نیز مرسوم شد، به ارتقا نگاه او و سایر مدیران میانی کشور کمک شایانی کرد.
در سال ۱۳۵۱ ، گروه صنعتی بهشهر دو پروژه پلیاکریل اصفهان و قالیبافی راوند را آغاز کرد و ایشان مسئولیت اجرای پروژه کارخانجات راوند را از نقطه صفر آن پذیرفت. در ششم مهرماه ۱۳۵۱ برای نخستبار به کاشان آمد و ظرف مدت نهماه، خط ریسندگی پنبه در صنایع راوند راهاندازی شد.
صنایع راوند، شامل ریسندگی پنبه، ریسندگی پشم، بافندگی قالی و تکمیل قالی با هدف اولیه تولید سه میلیون متر در سال و هدف نهایی ده میلیون متر در سال آغاز به کار کرد
برای حمایت از فرش دستباف، صنایع ایران تا این تاریخ اجازه تولید فرش ماشینی را نداشتند. از اینرو با شرکتی بلژیکی قراردادی منعقد شد تا تولید صورتگرفته صادر شود.
به مجرد تولید قالی، به واسطهی تقاضای بسیار داخلی، عملا صادرات صورت نگرفت و فرش ماشینی جایگزین کففرشهایی چون بوریا و حصیر و زیلو شد که آنها نیز به واسطهی افزایش هزینههای تولید و مزد بافنده و تغییر ذائقه خریدران، دیگر تولید چندانی نداشتتند. بنابراین در کنار فرش دستباف، فرش ماشینی جایگزین این پوششها شد.
محمد مروج، علاوه بر فعالیتهای اقتصادی همواره نگاه ویژهای به فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی داشت و اساسا تولید اقتصادی را امری جدا و منفک از نظام اجتماعی نمیدانست. ساخت مدرسه، ایجاد آمفیتئاتر روباز و حمایت از فعالیتهای آموزشی ضمنکار از دیگر اقدامات او در صنایع راوند بود.
پس از انقلاب به همراهی برادران و دوستانش، با احداث کارخانه دناژ در شیراز، علاوه بر صنایع تکمیل فرش، خط تولید موکت نمدی را نیز راهاندازی نمود. در سالهای بعد با پیشنهاد و همراهی دوستانی چون مهندس احمد فرهی در کاشان نیز، شرکت صنعتی پاوان را ایجاد کردند.
خدمات فرهنگی و اجتماعی محمد مروج در سالها و دهههای اخیر بسیار چشمگیرتر شد. در اسفند ۱۳۸۰، با خریداری خانه تاریخی احسان و واگذاری آن به جوانان نوجوی کاشان در کانون اندیشه جوان سپهری، گامی موثر در توسعهی فعالیتهای فرهنگی شهر کاشان برداشت.
اهدای شماری از دستگاههای کارخانه پاوان به مرکز فنی حرفهای کاشان از دیگر اقدامات ایشان در این سالها بود.
کمک به پژوهشگران در چاپ آثار مکتوب از جمله کتاب کارآفرینان صنعتی ایران، حمایت مادی و معنوی از نشریاتی مستقلی چون چیستا، بخارا و مجله کاج بخشی دیگر از خدمات ایشان بوده است.
از مهمترین وجوه شخصیتی مهندس محمد مروح، پایبندی و همراهی او با تشکلهای صنفی و مدنیست. بیش از دو دهه فعالیت در انجمن صنایع نساجی ایران که آن را پایاترین نهاد مردمنهاد صنفی ایران میدانست، از نقاط برجستهی زیست اجتماعی او بشمار میآید. نام و یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.
▪️پ.ن: تیتر از شعر علیرضا بدیع و دادههای ارائهشده از فیلمها و مصاحبه نگارنده با ایشان در سال ۱۳۹۲
https://www.instagram.com/p/DCzkEAFIRBq/?
مدیر مسئول و تحریریه کاشان نیوز فقدان ایشان را به خانواده و بازماندگان صمیمانه تسلیت میگوید.
دیدگاه شما