کاشان نیوز-علی اکبر ارشدی ابیانه: از انتهای روستای سار که یک روستای کوهستانی در ۴۰ کیلومتری کاشان است با حدود ۳ ساعت پیادهروی وارد یک محدوده جنگلی میشویم که در درهای طولانی بین دو کوه و با جذابیت خاصی قرارگرفته است و انتهای این دره به مشکات میرسد و به جنگل حمزه معروف است و موردتوجه طبیعت گردان و کوهنوردان است.
در ابتدای ورود به جنگل با درختان دست کاشت انار و مو و گردو و انجیر و سماق و…روبرو میشویم که در مالکیت مردم سار است و هرچه بهطرف داخل جنگل حرکت میکنیم از تراکم درختهای دست کاشت کاسته میشود و پوشش گیاهی طبیعی منطقه مانند بید و تکدرختان چنار و گز و…ظاهر میشوند (به نظر میرسد که بوتههای گز بومی منطقه نیست و پس از بذرپاشی در بیابانهای اطراف توسط باد و حیوانات به این مکان آمده است).
ازنظر پوشش جانوری هم در طول مسیر من عقاب و بز کوهی و روباه و کبک و قورباغه را مشاهده کردم.
از چشمهی سار با حدود ۲ ساعت پیادهروی میتوان مسیر این جنگل را پیمود البته درختان خشکشده در طول جنگل بازدارنده میباشند و جاری شدن سیل در سال ۱۳۸۸ موجب ایجاد خساراتی به این جنگل گردیده است.
در اواسط جنگل و در سمت راست خود روستای گه (قه) را داریم که میتوان از داخل جنگل با حدود ۳ ساعت پیادهروی سنگین از مسیر شمالی روستا که کوهستانی و با شیب تند است وارد این روستا شد.
بعد از ۲ ساعت پیادهروی در داخل جنگل به انتهای آن میرسیم و اگر حدود ۵ ساعت دیگر پیادهروی داشته باشیم شهر مشکات (مشکان) نمایان میشود. در انتهای این جنگل یک حوضچه کوچک و یک حوضچه بزرگ که هردو بسیار زیبا و جذاب و پر آب هستند مشاهده میشود که ادامه مسیر از این قسمت را غیرممکن میکند و مجبور هستید برای رسیدن به درهای که شمارا به مشکات میرساند از دامنه سمت راست که شیب تندی هم دارد بهسختی بالا رفته و وارد دره شوید. از این مسیر به بعد پوشش گیاهی ضعیف گشته و بوتههای بادامکوهی ظاهر میگردند.
در طول مسیر آبشارهای زیبا و ۲ آبخوان نیز وجود دارد (آبخوانداری مجموعهای از عملیات مکانیکی است که با مهار و نفوذ سیلاب بر روی عرصههای آبخوان موجب احیاء کمی و کیفی منابع آبوخاک، تقلیل و حتی حذف خسارتهای مستقیم و غیرمستقیم و درنتیجه بهینهسازی محیطزیست میشود). دیوارههای سنگی بلند در اطراف و رودخانه زیبای کف دره همراه با آبشارهای جذاب و حوضچههای پر آب مشابهت ضعیفی از این منطقه با تنگه واشی شمال و کال جنی (دره جنی) طبس را نشان میدهد.
من سال گذشته یک گزارش کوهنوردی ۹ ساعته از مشکات به روستای قه و عبور از جنگل نوشته بودم و نام جنگل را طبق معمول حمزه ذکر کردم که آقای عمارتی از پیشکسوتان کوهنوردی منطقه تذکر دادند که حمزه غلط است و همزر درست است و همین عاملی شد که کلمه را ریشهیابی کنم با تعدادی از اهالی محل صحبت کردم و آنها هم با کلمه همزر آشنا بودند اما جواب دقیقی نداشتند و بیشتر محل را به نام حمزه میشناختند.
اخیراً کتاب تاریخ کاشان که توسط عبدالرحیم ابن محمد ضرابی تاریخنگار عصر قاجاریه نوشتهشده است و چاپ اول آن در سال ۱۳۳۵ چاپشده است توسط آقای عاطفی به دستم رسید در این کتاب در صفحات ۷ و ۲۷ و ۲۸ و ۳۰ و ۵۶ و ۶۷ و ۶۸ و ۹۲ و ۱۵۳ و…از کلمه همزر استفادهشده است و از مزرعه و رودخانه با نام همزر در این مکان یاد میکند و در صفحه ۶۷ و ۶۸ نوشتهشده است که: «رودخانه هشتم همزر است و آنچنان است که از کوههای مزرعه اکبرآباد که آنطرفش رودخانه وسف و شاه اسماعیل و بلوک قم است الی دهنه رودخانه مزبوره همه رودخانهها هم وصل میشوند و سیل بزرگی برخاسته و سراشیب از مزرعه همزر گذشته و سر به جلگه و همواری کاشان میگذارد. این آب از وسط مزرعه «همزر که متعلق به اهالی سار است » گذشته و در انتها به قریه مشکان و نصرآباد رسیده و وارد کویر و دریای نمک میشود.
بامطالعه صفحات مربوط به این مکان و دقت در این کتاب که بهترین سند تاریخی است به این نتیجه رسیدم که کلمه حمزه برای این جنگل غلط مصطلح است و جنگل همزر صحیح است.
سار روستای معروفی است وروستای مشکات همون مشکون سابقه که اخیرا مشکات شده
سلام جناب کاظمیان میدونی چرا بهش میگن دره شیخ ؟ مزرعه همزر. ملک شخصی هست وار مزارع روستای سار هست زمانهای قدیم. مردم این روستا. اضافات آب کشاورزی رو به کشاورزان مشکات اجاره میدادند وشخصی بنام علی شیخ مسیول هدایت آب به مشکلت بودند که الان در بالای سدی که احداث شده قسمتی هست بنام سوراخ علی شیخ که ایشون اونجا اتراق میکرده ی دخمه سنگی کوچک تو دل سنگ وکوه کنار رودخانه همه اسناد ملک های همزر واجاره آب چابهار هم موجوده هر کی خواست میتونم ارایه بدم ممنونم از اینکه اطلاعات درست بدیم
این روستا نیست و شهر دوم اسمش هم مشکات است . سوم اینکه اسم این دره دره شیخ است و برای شهر مشکات است. من از خانواده ی قدیمی این شهر هستم که اولین کسانی بودیم که این شهر رو کشف کردیم حدود ۴۰۰ستل پیش اجداد من این شهر رو کشف کردن