کاشان نیوز: رسانه ازجمله رکن چهارم دموکراسی محسوب میگردد و نتیجه آن دسترسی آزاد به اخبار و اطلاعات برای شهروندان است، البته در جوامع مدرن و رو به رشد.
شبه رسانهها مانند رسانههای اجتماعی و میکروبلاگها را نمیتوان حائز شرایط کامل رسانه دانست. چون نحوه اداره و مدیریت آنها به شکلی است که امکان درستیآزمایی آنها محدودیتهایی دارد و دیگر با توجه به غیرقابلدسترس بودن مدیریت آنها، موثق بودن منابع آنها قابلبررسی نیست و نیز چون در معرض عمومی نیست امکان قضاوت عمومی ندارد.
نشریات داخلی نیز برد و محدوده دربرگیری کمی داشته و چون قضاوت اشخاص از قبل نسبت به سازمان یا اداره منتشرکننده آن شکلگرفته است هر نوع ترفند و روشی برای توسعه گستره آن نهتنها به هزینه بیشتر خواهد انجامید بلکه تأثیر کمتری را به دنبال خواهد داشت. گذشته از آنکه شهرت رسانهها به نقادی و انتشار اخباری است که رسانههای رسمی و نیز رسانههای وابسته به گروهها و احزاب مایل به انتشار آنها نیستند و یک نشریه داخلی هر چه تلاش کند قادر نخواهد شد از گسترده سازمان مربوطه خارج شود، نمونه آن نشریه سیلک کاشان است که باوجود هزینههای گزاف –در مقایسه با نشریات محلی- و برخورداری از طراحی قابل قبول و کاغذ خوب و البته مطالبی که در حد جزوات درسی از قلم چند نفر محدود در حوزه شهرداری استفادهشده حتی در خود شهرداری هم اقبالی نداشته است.
و اما سواد رسانه، صاحب این قلم مدعی اطلاع از ششدانگ سواد رسانه نیست، اما پس از بیست سال فعالیت در حوزه رسانه محلی به تحقیق دریافته است که آفت رسانه محلی ضعف سواد رسانه مدیران و مسئولین شهری است، مدیرانی که رسانه را برای شب انتخابات یا برای نمایش خود دوست دارند و غیرازآن را نیز بیهوده و سیاه نما و تضعیفکننده میدانند و از این جهت احساس مسئولیتی برای توسعه آن نمیکنند.
در کاشان، رسانه محلی علیرغم برخورداری از قدمتی قابلاتکا و سابقهای قابلاعتنا که به استوانههای سترگ فرهنگ و هنر گره خورده است در حال حاضر در ضعفی روبه تزاید دستوپا میزند و همت و عزم چند نفر معدود آن را زنده نگهداشته است وگرنه مسئولین شهر در وادی دیگری مشغول هستند.
بیتوجهی همراه با رضایت از شرایط بغرنج رسانه در بین مدیران ما -درحالیکه در جهان بهوسیله این اهرم هزینههای مدیریتی و نظارتی را بشدت کاستهاند- نشانهای از عدم سواد رسانه مدیران است.
تعبیه رسانه بر اساس اصولی بوده است که منافع جامعه را با نظارت بر قدرت تأمین کند، اما امروز با تضعیف سیستماتیک و عمدی آن شکافی عمیق بین مدیران و شهروندان ایجادشده است و شبه رسانه و رسانههای اجتماعی جای خالی آن را پرکردهاند. این نشانه عدم شناخت رسانه است و نتیجه عدم سواد رسانه مدیران و نه شهروندان، شهروندان در صورتی که به رسانهای اعتماد کنند از آن تاثیر میپذیرند و به آن مراجعه میکنند، و بستر این اعتماد و اقبال را باید مدیران فراهم نمایند اما مدیرانی که سواد رسانه ندارند از نقد هراسناک هستند و در این وادی وارد نخواهند شد.
تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل
دیدگاه شما