کاشان نیوز: رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کاشان از شروع عملیات استکام بخشی و مرمت اضطراری عصارخانه تاریخی کاشان خبر داد.
به گزارش روابط عمومی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کاشان، احمد دانائی نیا ضمن قدردانی از همکاری و همراهی شهرداری کاشان در بسترسازی آغاز عملیات مرمت این اثر ارزشمند گفت: عصارخانه کاشان یکی از بناهای مهم تاریخی شهرستان کاشان است که با توجه به شرایط ویژه ای که دارد، آواربرداری، استحکام بخشی و مرمت آن آغاز شده است.
دانائینیا، عصارخانه ها یا کارگاه های روغن کشی را نماد بارزی از تکنولوژی و خلاقیت در حوزه های اقتصادي، صنعتي و كشاورزي دانست و افزود: شيوه معماري عصارخانهها بسیار حائز اهمیت است و كيفيت ساختماني اين گونه خاص معماری از لحاظ انواع تيرها، سنگها و آسيابها و خمرهها و نيز نحوه عملکرد آنها حائز اهمیت.
دبیر اجرایی ستاد خدمات سفر شهرستان کاشان گفت: این عصارخانه تاریخی مجموعهای کامل و بینظیر در مجاورت دروازه حاج جمال بوده که در جریان خیابان کشیهای پهلوی اول و احداث خیابان فرخ (آیت الله مدنی فعلی) در سال ١٣١۴ خورشیدی بخش اعظم آن تخریب شده و آنچه از آن مجموعه برجای مانده بخش کوچکی مشتمل بر اصطبلهای عصارخانه قدیم بوده که تجهیزات عصاری به آنجا منتقل شده و با تغییراتی که در سال ١٣١۶ توسط مالک در بخش باقی مانده بنا صورت گرفته مجدداً تحت عنوان عصارخانه مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
احمد دانائینیا افزود: اين بنا در زميني به ابعاد تقريبي ۴٠٠ متر مربع بنا شده است که فضای فعلی مشتمل بر فضای روغنگیری، انبار و اصطبل می باشد.
وی با تأکید بر اینکه مرمت آثاری که مالکیت شخصی دارند باید به صورت مشارکتی انجام شود اما به دلایل متعدد، مرمت این اثر دو سال به تعویق افتاد که با پیگیری های انجام شده، امسال مبلغ دو میلیارد و پانصد میلیون ریال از محل اعتبارات اضطراری، آواربرداری و استحکام بخشی آن در دستور کار قرار گرفت.
معاون حوزه میراث فرهنگی این اداره نیز در ادامه اذعان داشت: با توجه به فرسودگی طاق ها و پایههای این عصارخانه طی دهه های گذشته، عملیات آواربرداری سقف و جمع آوری زباله ها در حال انجام است.
عباس متولی تأکید کرد: بعد از اتمام آواربرداری قرار است در فاز بعدی، پیمانکار مربوطه با نظارت سه نفر از اساتید خبره حوزه مرمت و معماری، کار مرمت و باززنده سازی
این بنای ارزشمند انجام شود که شامل استحکام بخشی پایه ها و مرمت طاق های ارزشمند و بازسازی طاق ها در بخش های فروریخته خواهد بود.
دیدگاه شما