کاشان نیوز-اعظم السادات مسعودی علوی:*این روزها حرف و حدیثهای بسیاری درباره رفتن فرماندار بومی کاشان و انتخاب گزینه ای برای تصدی مدیریت عالی شهرستان نقل هر مجلس و محفلی است.
مرور صحبتهای گفته شده در فضایهای مجازی و شبکههای اجتماعی در این نوشتار چیزی جز تکرار و اتلاف وقت نخواهد بود. بهتر آن است به اصل موضوع که همانا انتخاب گزینه مناسب برای مدیریت عالی شهراست، پرداخته شود.
وزارت کشور به عنوان یک مجموعه ستادی، کارکردش با دیگر دستگاهها متفاوت است. به عبارت بهتر، این وزارتخانه وظیفهاش سیاست گذاری، هماهنگی، برنامه ریزی، نظارت و پیگیری است.
زیر مجموعه وزارت کشور را استانداریها، فرمانداریها و بخشداریها تشکیل میدهد که این مجموعهها نیز براساس همان سیاست و شرح وظایف، کار خود را انجام میدهند. البته در کنار این وظایف، مسئولیت خطیر و سرنوشت سازی همچون برگزاری انتخابات به عهده وزارت کشور و دستگاههای زیر مجموعه آن نیز هست که جایگاه این وزارت خانه را به مراتب مهمتر و حساستر میسازد. کسانیکه در مجموعه وزارت کشور کار کردهاند یا از نزدیک با آن آشنایی دارند براهمیت این وظیفه صحه میگذارند. چرا که این وزارت خانه، نماد سیاستهای کلان قوه مجریه و به عبارت واضحتر دولت است. با این حساب، نمایندگان دولت در استانها، شهرستانها و بخشها، باید با حساسیت و جدیت تمام و با مدیریتی قوی و هماهنگ با مجموعه دولت وظایف خود را پیگیری کنند و در واقع دولت را به شایستگی نمایندگی کنند.
آنچه این روزها در کاشان اندیشه همه را بخود مشغول ساخته، و دغدغه همه جناحها، گروهها و احزاب سیاسی و فعالان اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی است این است که گزینه فرمانداری چه فردی و با چه ویژگیهایی باید باشد.
این نوشتار نیز به جهت روشن ساختن فضای حاکم بر تلاشها و دلسوزیهای افراد مختلف سعی دارد از دو زاویه به این موضوع بپردازد؛ اول اینکه اهمیت سابقه و جایگاه سازمانی فرماندار را بررسی کند و دو دیگر اینکه به عامل بومی یا غیر بومی بودن فرماندار بپردازد.
چه لزومی دارد فرماندار از بدنه وزارت کشورباشد؟
کاشان در شرایطی بدنبال گزینهای قوی برای فرماندار است که همگان میدانند در طی یک دهه اخیر بدلیل انتخاب افرادی خارج از سیستم وزارت کشور برای تصدی پست فرمانداریها در بسیاری از شهرستانها و به دلیل ناآشنایی آنها با قوانین و مقررات متعدد و پیچیده این وزارت خانه در بسیاری از مواقع، رسیدن به اهداف دولت با مشکل روبرو شده است یا حداقل تا آشناشدن و تسلط فرماندار منتخب به روش و روند کار زمان فراوانی تلف شده و مسیر توسعه و انجام کارها با مشکل مواجه شده و در بسیاری از موارد نه تنها مسیر صعودی بلکه نزولی هم داشته است.
در کاشان نیز این تجربه تلخ به تکرار آزموده شده و با انتخاب افرادی که هیچ تجربه مدیریت در وزارت کشور نداشتهاند بسیاری از فرصتها سوخته و پیشرفت کاشان با تزلزل مواجه گشته است. عقب گردی که جبرانش نه یکی دو سال که شایدچندین سال و در مواردی یک عمر طول بکشد و یا اصلا امکان پذیر نباشد.
در این سالها، انتخاب استانداران، فرمانداران و حتی بخشداران از دیگر دستگاهها و نهادهاتنها برای پر کردن این صندلیها صورت گرفته است که اگر خردمندانه و موشکافانه به روند و انتخاب این افراد بنگریم بیتردید بیشترین انتخابها فرصت سوزی به همراه داشته است؛ مثلا ممکن است فردی معلم دلسوز، کاردان و متخصص باشد و البته این به جهت سابقه و تجربه و آشنایی این شخص به قوانین و ضوابط و مقررات وزارت آموزش و پرورش است ولی وقتی از آن وزارت تخانه به وزارت کشور نقل مکان میکند و در راس یک مسئولیت اجرایی آن هم با عنوان مدیری عالی یا میانی قرار میگیرد در واقع هیچ تجربهای از قوانین و روند کاری حوزه مسئولیت جدید خود ندارد هرچند ممکن است در مسئولیت و جایگاه قبلی شاخص، سرآمد و نمونه بوده باشد؛ و براین اساس پستها توسط افراد خوب نه متخصص اشغال میشود و فرصت سوزی از همین جا شروع شده که نتیجه مستقیم آن ناهماهنگی بین سیاستهای اجرایی وزارت کشور و عقب ماندگی منطقه میشود. اتفاق تلخی که در دولت نهم و دهم شکل گرفت و متاسفانه در دولت یازدهم نیز ادامه پیدا کرد.
این در حالی است که کارکردن در وزارت کشور مختصات خاص خود را دارد و بدلیل نوع کار و تخصصی بودن حوزههای مختلف آن بایستی حتما افراد از مجموعه و بدنه نیروهای انسانی این وزارتخانه که سالهاست سرمایه سازمانی برای پرورش آنها صرف شده و ذخیره سازمان هستند انتخاب شوند.
فرماندار باید بومی باشد یاغیر بومی؟
هیچ شک و تردیدی نیست که نیروهای بومی هر منطقه به جهت علاقه و وابستگی و از آن مهمتر به علت اشراف وشناختی که به مسائل و مشکلات منطقه خود دارند بر افراد غیر بومی ارجح هستند. ولی بومی بودن شرط لازم، شاید، ولی کافی نیست. یعنی اینکه فرماندار باید بومی باشد، از تجربه و تخصص کافی و کامل و موفق در حوزه مدیریت به ویژه مدیریت فرمانداری برخوردار باشد، ترجیحا وزارت کشوری باشد، توان تعامل و ارتباط با همه گروهها را داشته باشد و از همه مهمتر تابع و معتقدبه سیاستهای دولت باشد.
حال با شرایط فوق هر عقل سلیمی تایید میکند که بین انتخاب یک فرد کاشانی که تنها شاخص آن بومی بودن باشد ولی دیگر شرطهای لازم را نداشته باشد و انتخاب یک فرد غیر بومی که دارای سایر شروط و توانمندیها باشد گزینه دوم عاقلانهتر و به نفع مردم کاشان است.
بدیهی است اگر مدیری کاشانی با تمام شاخصههای پیش گفته شده وجود داشته باشد در اولویت است ولی در غیر اینصورت باید بدنبال مدیری بود که آزمون و خطاهای خود را در جاهای دیگر انجام داده باشد واکنون با کوله باری از تجربه و تخصص و آشنایی با قوانین و مقررات وزارت کشور سرمایه سالها تجربه و دانش خود را برای پیشرفت و توسعه منطقه کاشان صرف کند و مردم کاشان او را به خدمت بگیرند و بپذیرند.
به کار گماردن و به خدمت گرفتن نیروی انسانی باسابقه و توانمند، اصلی اساسی است که امروزه در عرصههای بزرگ مدیریتی در دولتها و سازمانها و شرکتهای موفق جهان مورد توجه قرار میگیرد و به عنوان یک استراتژی محوری در موفقیت و پیش برد اهداف سازمانی به آن توجه میشود و حتی عاملی مهم و اساسی در عرصه رقابت بین سازمانهاست.
از طرف دیگر اگر فردی بومی با مختصات یاد شده یافت نشد نباید نگران حضور فرد غیر بومی و صد البته با تجربه روشن و موفق مدیریتی بود چرا که سابقه و منش مردم کاشان نشان داده است که مهمان نوازند و همواره افراد غیر بومی را هرچند تجربهای نداشتهاند تکریم کردهاند و به اکرام بدرقه نمودهاند. لذا تاکید بر فرماندار بومی با نگاهی تک بعدی و اینکه فقط باید بومی باشد میتواند خطاهای بسیار گذشته را تکرار کند خطاهایی که هزینه آن را مردم میپردازند و تاوان آن، عقب ماندگی منطقه کاشان است. کاشانی که به تنهایی از چندین استان کشور شایستگیها و توانمندیهای بیشتری دارد.
امید میرود انتخاب فرماندار جدید کاشان روند رشد و توسعه این شهرستان را – که مدتی است کند شده است – دوباره رونق بخشد.
———————————-
*روزنامه نگار
پیامبراکرم صلی الله علیه وآله : مَن وَلّی مِن أمرِ المُسلِمینَ شَیئاً فَوَلّی رَجُلاً و هُوَ یَجِدُ مَن هُوَ أصلَحُ لِلمُسلِمینَ مِنهُ فَقَد خانَ اللَّهَ و رَسُولَهُ کسی که عهده دار یکی از امور مسلمانان شود و فردی را سرپرست کاری کند ، با اینکه میتواند کسی را که برای مسلمانان بهتر از او باشد بیابد ، به خدا و رسولش خیانت کرده است . سنن بیهقی ، ج ۱۰ ، ص ۱۱ . امام علی علیه السلام : اِجعَل لِرأسِ کُلِّ أمرٍ مِن أمورِک رأساً مِنهُم ، لایَقهَرُهُ کَبیرُها و لایَتَشتَّتُ عَلَیه کَثیرُها برای سامان دادن به هر یک از کارهایت ، سرپرستی از میان آنان بگمار که بزرگی کار ، او را مقهور خود نسازد و بسیاری آن ، آشفته اش نکند. نهج البلاغه ، نامه ۵۳ .
سلام ضمن تشکر از سرکار خانم علوی واقعا جایی برای یه خدا قوت و خسته نباشید برای آقای دکتر صدراییه در هیچ یک از سایت ها و جراید نیست. این بنده خدا بلاخره ۱۵ ماه فرماندار بودن ، یه طرفه به قاضی رفتن درست نیست.
سلام اولا فرماندار اخیر توانایی این شغل را نداشت. دوما دنبال بومی نباشید بلکه توانایی مدیریت مهم است. سوما تا زمانیکه نیروهای خاصی فرمانداری را قبضه کرده اند کسی نمیتواند کار کند. بلکه فرماندار جدید باید آدمهای وابسته و سیاسی کار و باند باز را تسویه کند. در حال حاضر فرمانداری کاشان به جای منافع ملی و شهرستانی به رضایت افرادی خاص در کاشان فکر میکند.برای مثال مراسم هفته دفاع مقدس سال ۱۳۹۳ که به شدت مورد بی مهری فرماندار و این گروه فوق قرار گرفت که تبعات آن میتواند در سایر امور نیز شهر را عقب مانده نگهدارد. بیایید دارو دسته و فرد گرایی را کنار بگذارید و به کار و کار و کار فکر کنیم. تا کاشان به حد و اندازه اسمش در رونق برسد. و گرنه تعدادی فقط دکان قدرت درست میکنند و دوران میگذرانند. و بس.......