کاشان نیوز ــ فاطمه طحانی: خانه عکاسان سیاه و سفید کاشان، نخستین سالانه عکس کاشان را شنبه ۱ شهریور تا جمعه ۵ شهریورماه در نگارخانه سهراب سپهری خانه تاریخی عامریها برگزار میکند.
در این نمایشگاه که هر روز از ساعت ۱۹ تا ۲۲ پذیرای هنرمندان و علاقهمندان به عکاسی است، تابلوهایی از نخستین عکسهای تهیه شده در کاشان به نمایش درآمده است.
امیر مقامی مدیر خانه عکاسان سیاه و سفید کاشان در مورد عکسهای این سالانه به کاشان نیوز گفت: در این نمایشگاه روند رشد تکنولوژی در عکاسی کاشان و مقایسه عکسهای قدیمی در کنار چند عکس جدید، هم از منظر سختافزاری و هم از نظر مفهومگرایی و نمایش تغییراتی که زمان و تغییر زمان بر شخصیت و تفکر انسانها میگذارد مورد توجه بوده است.
مقامی اضافه کرد: عکسها جدای از بحث هنر عکاسی، به نوعی آسیبهای اجتماعی جوامع در حال پیشرفت، نسبت به جوامع پیشرفته را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه عکسهای نمایشگاه همه متعلق به عکاسان کاشانی است که با دوربینهای قدیمی گرفته و بهروشهای سنتی ظاهر و چاپ شده است یادآور شد: این نمایشگاه شامل چهار بخش است: قدیمیترین عکسهای کاشان مربوط به نایبیون که توسط آقا علی عکاس ثبت شده است، عکسهایی که توسط هلال مقدس ثبت شده است، چهرههای دهه ۴۰ که توسط علی معینی عکاسی شده است و چهرههای دهه ۵۰ که توسط حسن کاشانی عکاسی شده است.
معرفی عکاسان:
«آقاعلی مهین» معروف به «آقاعلی عکاس» قدیمیترین عکاس کاشان بوده که مهمترین عکسهایی که از وی بهجا مانده مربوط به نایبیون کاشان است. عکسهای با کیفیتی که از نایییون در اختیار است نشان میدهد آقا علی از دوربین حرفهای استفاده میکرده است. بیشک آقا علی عکاس با دوربین لنزدار و با شیشههای قطع بزرگ عکاسی میکرده که این پروسه عکسبرداری نیاز به تخصص درین حوزه دارد که یقینا او نزد کسی شاگردی کرده یا احتمال اینکه دانشآموخته و یا شاگرد یکی از عکاسان دربار قاجار باشد بسیار زیاد است. متاسفانه تا این زمان سند معتبرتری از آقا علی عکاس در دست نداریم.
«محمد هلال مقدس» معروف به هلال عکاس متولد۱۲۸۰شمسی در کاشان. وی عکاسی را در پایتخت آموخت و در سال ۱۲۹۹شمسی (۱۹ سالگی) در کوچه پشت بازار میانچال کاشان عکاسخانه کوچکی راهانداخت. نخستین دوربینی که هلال مقدس با آن عکاسی میکرده، دستساز خودش بوده و از نوع دوربینهای بدون لنز (سوراخ سوزنی یا پینهل) بودهاست. این دوربین اینک در موزه عکاسی کاشان نگهداری میشود. کار با این دوربین بسیار سخت و بهجای شیشه از کاغذ عکاسی استفاده میشده است. بهتدریج و با کسب تجربه، هلال مقدس دوربین دوم تهیه کرده و بهجای کاغذ از شیشه آغشته به امولسیون استفاده میکند، با چیدمانی که در عکسهای آقا علی و هلال دیده میشود، نشان میدهد که این دو نفر به ترکیببندی تسلط کامل داشتهاند.
با قانونی که برای تاسیس مدارس یهودی در ایران مصوب میشود، در کاشان مدارس آلیانس راهاندازی و هلال عکاس از دانشآموزان آن عکاسی میکند. وی درسال ۱۳۴۵ و در سن (۶۵ سالگی) دار فانی را وداع گفته و درقبرستان دشتافروز بهخاک سپرده میشود.
«علی معینی» در سال ۱۳۰۳ شمسی در کاشان متولد شده و بهمدت ۵ سال در مشهد مقدس و در عکسخانهای نزدیک حرم امام رضا شاگردی کرده است. او از سال ۱۳۳۷ با تاسیس عکاسخانه شباهنگ در کاشان شروع به فعالیت کرده و عکس برقی را وارد کاشان میکند. تا قبل از وی هلال مقدس و آقا علی عکاس با استفاده از نور خورشید عکاسی کرده و با غروب خورشید عکاسخانه آنها تعطیل میشده است.
وی در ۱۳۶۹ بهعلت خستگی و کهولت سن عکاسخانه را فروخته و در خانه به هنر نقاشی قالی و خطاطی پرداختند.
نگاتیوهای ارزشمندی از استاد علی معینی در آرشیو بانک اطلاعات هنرمندان خانه عکاسان سیاه و سفید نگهداری میشود.
علی معینی تا زمان خداحافظی از دنیای عکاسی بیش از ۷۰ هزار نفر را در زمان ثبت و چهره جوان آنان را بهتصویر کشید. بسیاری از مردمی که جلوی دوربین شباهنگ عکس گرفتند، فقط یادی از آنها باقی مانده است.
«حسن کاشانی» عکاسخانه شیوا را در سال ۱۳۴۳ در میدان شاهعباس راهاندازی کرد. او در سال ۱۳۳۱ شمسی در کاشان متولد شده و نزدیک به ۵۸ سال چهره مردم را در زمان ثبت کرده است. از او نزدیک به ۱۳۰هزار قطعه نگاتیو عکاسی با موضوع پرتره موجود است که گنجینهای از تاریخ مردمشناسی کاشان بهشمار میرود.
وی در سال ۱۳۸۹ از دنیای عکاسی خداحافظی کرده و پسرانش این مسوولیت خطیر را به عهده دارند. بخشی از پرترههای ایشان در آرشیو بانک اطلاعات هنرمندان خانه عکاسان سیاه و سفید نگهداری میشود.
دیدگاه شما