کاشان نیوز-صادق صدقگو: مراسم هشتمین سالگرد درگذشت جهادگر جانباز، معلّم دلسوز و از فعّالان عرصه های فرهنگی و اجتماعی، زنده یاد «شیخ حسن شویدیان» شامگاه پنجشنبه ۱۱ تیرماه و مقارن با نیمه ی ماه مبارک رمضان، با حضور چشمگیر دوستان، شاگردان و علاقه مندان به آن مرحوم، در مسجد الحسین (ع) – میرنشانه برگزار شد. این برنامه از طرف کانون فرهنگی مسجد الحسین (ع) – میرنشانه و با همکاری خانواده ی آن مرحوم تدارک دیده شده بود.
بخش نخست مراسم، به شعر خوانی دکتر «حسین باغ شیخی» پیرامون فضیلت ماه رمضان و نیز در مقام حضرت امام حسن مجتبی (ع) اختصاص داشت.
در بخش بعدی برنامه، یکی از اعضای شورای مرکزی کانون مسجد الحسین (ع) – میرنشانه، به نمایندگی از اعضای کانون، مطالبی در مورد پروژه ی فرهنگی «کتاب شیخ» بیان کرد. کتاب شیخ، عنوان پروژه ای است که از سال گذشته، توسط شاگردان و علاقه مندان به آن مرحوم کلید زده شده است و قرار است طی آن، یادداشت ها، تصاویر و خاطرات از وجوه مختلف زندگی زنده یاد شویدیان گردآوری شده تا در نهایت آن ها را برای چاپ کتابی با این مضمون، به فرجام رساند.
در فاصله ی بین برنامه ها، مجری برنامه دلنوشته ای را که یکی از اعضای این کانون، به یاد استاد شویدیان نوشته بود؛ و نیز جملات کوتاهی از یکی از دست نوشته های خود زنده یاد شویدیان، پیرامون ماه رمضان و لزوم نگاه جامع به مفهوم عبادت، را خواند.
قسمت بعدی برنامه که بخش اصلی آن هم بود، به گفتگویی اختصاص داشت که با دو تن از دوستان و همرزمان زنده یاد شویدیان انجام شد. در این بخش، جناب آقای دکتر «مجید رضازاده» و جناب آقای «عنایت الله خزاعلی» در پاسخ به پرسش های مجری برنامه پیرامون شخصیت فردی و اجتماعی استاد شویدیان، مطالبی عنوان کردند.
دکتر مجید رضازاده، با اشاره به ویژگی کار زنده یاد شویدیان در اهمیت دادن به کارهای تشکیلاتی و دسته جمعی، یکی از دلایل نابسامانی های اجتماعی را در کمرنگ شدن حس نوع دوستی های اجتماعی دانستند. ایشان با اشاره به منزوی شدن کانون های فرهنگی در روزگار حاضر، صادق نبودن مسئولین و عدم اعتماد مردم را یکی از علت های اصلی آن برشمرده و تأکید کردند همانطور که بیماری ها واکسن دارند، دردهای جامعه هم واکسن دارند و روش واکسیناسیون دردهای جامعه، انجام کارهای دسته جمعی به عنوان یک سرمایه ی اجتماعی، برنامه ریزی های بهتر، مشارکت جویی های گسترده تر، اعتماد داشتن و اهمیت دادن به نسل جوان، و صداقت داشتن در مسیر فعالیت های اجتماعی است که این آیتم ها را شیخ حسن به خوبی می شناخت و به کار می بست و همین ویژگی ها باعث شده است که خانواده های کانونی از این سرمایه های اجتماعی بهره مند باشند و در مقابل بسیاری از خطرهای اجتماع ایمن باشند. ایشان بار دیگر با برشمردن اهمیت نگاه های قوی تر به الگوهای زندگی اجتماعی، از اعضای کانون خواستند که مسیر فرهنگی شیخ حسن شویدیان را ادامه دهند و در این مسیر، ناامید نشوند.
عنایت الله خزاعلی نیز با بیان کلامی از حضرت امیر(ع) و اشاره به اهمیت «سکوت» به عنوان یکی از منش های نیک اخلاقی، و اینکه هر چه انسان ساکت تر باشد، نگاه و شناختش از اطرافش عمیق تر می شود، شیخ حسن شویدیان را در درک و شناخت و کاربرد این فضیلت اخلاقی بسیار توانمند توصیف کرده و آن را یکی از مهم ترین عوامل بصیرت و روشن بینی استاد شویدیان برشمردند. به گفته ی آقای خزاعلی، «سکوت» نه به معنی منفعل بودن در روی داد های اجتماعی، بلکه نوعی صبوری، پرهیز از هوچی گری و تأمّل و تدبّر در روابط انسانی است که با رشد ذهنی انسان، مقدمه ای برای دلسوزی های فردی و اجتماعی خواهد شد و «مهرورزی» به هم نوع و «بینش» در عملکرد، ماحصل آن خواهد بود. ایشان در بخشی دیگر از صحبت هایشان، در ادامه ی همان ویژگی سکوت زنده یاد شویدیان، با اشاره به شناخت و تدبّر ایشان در مسائل، و اعتماد بالای علما و دوستان به آن مرحوم، خاطراتی کوتاه از مرحوم آیت الله صبوری و مرحوم آیت الله خراسانی و مرحوم آیت الله مناقب، به عنوان مصادیقی از این ویژگی، بیان کردند. همچنین وی با بیان خاطره ای مشترک با زنده یاد شویدیان، از عملیات کربلای ۴ و شکست در آن عملیات و شهادت تعداد زیادی از جوانان سرزمینمان، آن را از تلخ ترین لحظات حضورشان در جبهه ها عنوان کردند. ایشان اشاره کردند که هر گاه به منزل شیخ حسن می رفتند، نگاهشان به شیشه ای می خورد محتوی خاک جبهه، که ایشان همیشه جلو چشم گذاشته بود تا یاد و خاطره همرزمانش تا ابد در خاطرش بماند و این خاک رازی بود که هیچ وقت برایمان گشوده نشد و بر این اساس بر پیمانی که با خدای خودش بسته بود وفادار ماند و عهد رفقا را نشکست و خوبی ها و خلوص بچه های جنگ را میان زندگی فردی و اجتماعی خودش آورد. ایشان نیز در پایان صحبت هایشان از اعضای کانون خواستند که با حفظ انسجام، راه فرهنگی شیخ حسن را ادامه دهند.
در جاشیه این برنامه و در حیاط مسجد، نمایشگاهی از تصاویر مقاطع مختلف زندگی زنده یاد شیخ حسن شویدیان برای علاقه مندان به آن مرحوم دایر بود. در پایان برنامه، نسخه ای از نشریه «مائده»، گاهنامه ی داخلی کانون مسجدالحسین (ع) – میرنشانه، بین حضّار توزیع شد.
————————————–
*تیتر گزارش از سخنان جهادگر جانباز مرحوم شیخ حسن شویدیان است.
خداوند ایشان را رحمت کند