کاشان نیوز-علی خالوئی *: چهار نوع منطقه حفاظتشده تحت نظارت سازمان محیطزیست در کشور وجود دارد، «مناطق حفاظتشده»، «مناطق ذخیرهگاه حیاتوحش»، «مناطق اثر طبیعی» و نهایتاً «مناطق پارک ملی». مناطقی که بهمنظور «حصول پایداری توسعه» و دستیابی به «حفظ تنوع زیستی» و بقای حیات، وجود مناطق چهارگانه زیستمحیطی میتواند ضمن جلوگیری از دستاندازیهای انسانی بهعنوان ذخیرهگاههای طبیعی، تولید آب و اکسیژن را در شهرهای همجوار خویش بهنوعی تولید و تسهیلگری نماید.
حدود ۷/۷ درصد کل مساحت ایران را جمعاً مناطق چهارگانه تشکیل میدهد، چیزی حدود ۱۲ میلیون هکتار.
اگر کلیه اصول حفاظتی و فاکتورهای زیستمحیطی رعایت شود، امکان ارتقاء مناطق درجه سه و چهار به دو و یک که همان پارکهای ملی ست امکانپذیر ست.
تا پایان سال ۹۲ جمعاً ۲۳ پارک ملی، ۲۲ اثر طبیعی ملی، ۲۹ ذخیرهگاه حیاتوحش و ۱۱۰ مناطق حفاظتشده در سازمان محیطزیست کشور ثبتشده است. (منبع اکوتوریسم، افسانه احسانی، ۹۴)
سؤالی که چندین سال ست ذهنم را مشغول نگهداشته این است که چرا باگذشت مدتزمان نسبتاً طولانی از معرفی یکی از بااستعدادترین مناطق استان اصفهان نهتنها منطقه حفاظتشده برزک-قمصر – کامو، ارتقای نیافته است! در موجودیت آن نیز تردید است!
عنوان منطقه حفاظتشده از نوع درجه چهار به منطقه مذکور از سال مذکور ۸۹ کلید خورد. متأسفانه در سالهای گذشته به دلیل عدم توجیه ذینفعان و اهالی همجوار منطقه، حاشیههای زیادی ایجاد و مانع شد و آن شد که پرونده تحولات یکی از بکرترین و مناسبترین و تنها منطقه که شرایط بکرتری نیز داراست، مسکوت ماند.
اگر در شبکه اینترنت جستجوی سادهای نمایید اطلاعات کافی از «پارک ملی کلاه قاضی» واقع در ۲۶ کیلومتری جنوب اصفهان خواهید یافت.
پارک ملی کلاه قاضی، با مساحتی حدود ۴۷ هزار هکتار در اسفندماه ۷۶ آخرین ارتقای خود را دریافت نموده است.
پارک موردنظر از منظر پوشش گیاهی دارای ۲۵۲ گونه گیاهی است، البته ناگفته نماند که فاقد گونه گیاهی شاخص از منظر گونه در معرض خطر انقراض یا دارویی خاص و قابلتوجه است.
از منظر جانوری، دارای ۱۷ گونه پستاندار، ۴۴ گونه پرنده و یازده گونه خزنده و یکگونه دوزیست ثبتشده است.
البته که حفاظت از زیگونگی (تنوع زیستی) حیاتوحش بسیار ارزشمند و ستودنی ست و تلاش سازمان برای معرفی منطقهای همچون کلاه قاضی با هر توان گیاهی و جانوری و حفاظت از آن قابلتقدیر است.
اما اصل سخنم اینجاست که منطقه حفاظتشده برزک – قمصر – کامو، چه کم از کلاه قاضی دارد که این منطقه در شهرستان اندر خم اولین کوچه مانده ست!
منطقه حفاظتشده برزک-قمصر – کامو با مساحتی حدود ۶۰ هزار هکتار، کل ارتفاعات سیلخیز شهرستان در سه شهر برزک، قمصر، کامو و جوشقان قالی را پوشش میدهد.
منطقه مذکور دارای پتانسیل قابلتوجه ۱۰۳ گونه پرنده و ۲۲ گونه پستاندار و حدود ده گونه خزنده است به نسبت پارک کلاه قاضی فکر میکنم شما نیز به نتیجه توانمندی این منطقه پی برده باشید.
منطقه حفاظتشده برزک-قمصر – کامو، دارای یکپنجم پرندگان، ده درصد پستانداران و حدود پنج درصد خزندگان ایران را دارد.
در بخش گیاهی فقط به این نکته بسنده کنم گونهای گیاهی منحصربهفرد در استان تحت عنوان «آویشن کرمانی» که بهصورت اجتماعی ست، گونه باارزش دارویی «زرین گیاه» معرف گنجینهای باارزش گیاهی منطقه ست.
بهراستی چرا سازمان محیطزیست در تثبیت و ارتقای منطقه حفاظتشده برزک-قمصر – کامو تعلل میکند؟
حال که متأسفانه مدیریت شهری در مطالبه گری خود از چابکی لازم برخوردار نیست آیا اهتمامی در مدیریت واحد مردمی و سازمانهای مردمنهاد در سه شهر یادشده نیست تا منافع مشترک خود را پیگیر باشند و از سازمان محیطزیست مطالبه گری نمایند؟
چگونه ست که هنوز منطقه حفاظتشده از دو متولی «مدیریتی منابع ملی» برخوردار است؟
سازمان جنگلها و سازمان محیطزیست،
طبق آخرین دستورالعملهای کشوری، کلیه خیر و شر قانونی مناطق چهارگانه با سازمان محیطزیست است و لازم است منابع طبیعی همکاری لازم را با سازمان مربوطه داشته و مدیریت و حفاظت آن را تحویل محیطزیست دهد، اتفاقی که در کاشان هنوز رخ نداده و یکی از چالشهای پیش روی مدیریت واحد این منطقه و تهدیدات ناموفق بودن مراحل اداری این طرح است.
مدیریت کلان شهرستانی باید بداند هرچه منطقه حفاظتشده برزک-قمصر – کامو حالوروزش خوبتر و بهتر باشد، شهرهای پاییندست نهتنها از بحرانهای طبیعی در امان خواهند بود بلکه در تولید ثروت جوامع محلی، تولید اکسیژن و تثبیت کربن نیز حال و روز بهتری خواهند داشت.
لذا مدیریت شهری، جوامع محلی، ذینفعان لازم است سازمان محیطزیست و سازمان جنگلها را بهچابکی در ارتقای این منطقه و مدیریت واحد دعوت کنند، چون جوامع محلی ذینفع اصلی این طرح است.
سلام بر همگی به خصوص مدیر محترم سایت کاشان نیوز که امکان مرتبط شدن و اظهار نظرها و درد دل های عزیزان را فراهم می آورد گر چه زحمت فراوانی را هم آن گرانقدر متحمل می شوندامید وارم که خداوند عوض خیر به همه دهد به ویژه آقای مدیر محترم متا سفانه البته خیلی کم هم ملاحظه می شود که مورد بی مهری بعضی از افرادبی منطق قرار می گیرند!امیدوارم در کشور عزیزمان ایران وبا فرهنگی اینچنین قوی و پر بار هیچگاه شاهد این گونه بی اخلاقی ها و بی ادبی ها نباشیم که این گونه امور و العیاذ بالله دیگر امور منفی نتیجه پی روی از وساوس شیاطین جن و انس وتمایلات نفسانی می باشدکه در اینجا پناه به خدا باید بردزیرا این گونه امور نه با خلق خوش محمدی(ص)و نه با منطق عیسوی روح ا... و نه با روش موسی کلیم ا...ودیگر نیکان صلوات ا...سازگاری دارد:ودر پایان ارتحال عالمی جلیل القدر(حضرت آیت الله هاشمی شاه رودی)وپر پر شدن اندوهناک جمعی ازدانشجویان دانشگاه آزاد تهران را محضر جمیع ارجمندان به خصوص خانواده های مصیبت زده تسلیت عرض نموده و شفا عاجل مجروحین این حادثه ناگوار و جانکاه را از خداوند قادر متعال خواستاریم الاهی که خدا وند هیچ چراغی را بی موقع خاموش نکند گر چه ما خلق الله هم باید هواسمون را جمع کنیم انشاالله که اینگونه خود و دیگران را به بلا مبتلا نسازیم. التماس دعا:
سپاسگزارم آقای خالویی عزیز۰۰ از این که با این منطقه حفاظت شده اما شاید رها شده آشنایم کردین صمیمانه سپاسگزارم ۰۰ اگر به نظرتان خانه کاج می تواند کمکی کند بفرمائید به عنوان نهادی کوچک و نیمه مدنی یاری گری تان نماییم ۰ درود بسیار۰