کاشان نیوز:علی خالوئی*: خاطرم هست، چند سال قبل، به دعوت «انجمن دبیران جغرافیایی کاشان» ، پرفسور علیجانی به منظور بررسی موضوعات «گرمایش سرزمین» که در کاشان حضور یافته بودند، شرکت کردم.
جمع قابل قبولی از اساتید جغرافیایی شهرستانهای کاشان، قم و آران و بیدگل نیز در کنار مدیران ادارات، حضور داشتند.
یکی از سخنران مدعو، «سرکار خانم دکتر عزتیان»بود از اداره کل هواشناسی استان اصفهان.
خانم عزتیان، موضوع تکاندهندهای، از تغییرات نامیمون اقلیمی دشت کاشان عنوان مینماید، نقل به مضمون : «… متوسط دمای کاشان از شهرهای اطرافش همچون شهرهای قم و نطنز بسیار گرمتر شده… افزایش گرمایش محسوستر شده… موضوع نیازمند بررسی و مطالعه بیشترست… هنوز برایش دلیل خاصی پیدا نکردهایم… » .
سخنانش را یادداشت کردم. شاید کمتر فردی به باور عمیق این فاجعهای که در سخنان دکتر بود آن موقع در سالن رسید، موضوعی که این روزها میشود بهتر درک کرد.
این را میشود از مقایسه آمار هواشناسی روزها و ماههای مشابه در سالهای قبل و یا گزارشات رادیویی و دورهای رئیس محترم اداره هواشناسی کاشان نیز به آسانی نتیجه گرفت.
«روز جهانی بیابانزدایی» نزدیکست، ۲۷ خرداد، کارشناسان معتقدند انسان هزاره جدید با ۳۷ چالش بزرگ پیشروست.
روحیپور، سه چالش اولی را «تغییر اقلیم» ، «تغییرات کمی و کیفی منابع آب» و «بیابانزایی» میداند.
شهرستان کاشان با رخدادهایی همچون «افزایش دما» ، «کاهش نزولات جوی به موقع» ، «حذف نوع بارشهای زمستانی» و «خشکیدگی جنگلها و مراتعاش» مصداق بارز «تغییرات اقلیمی و روند روبه رشد بیابانزایی» را شوربختانه دارد تجربه میکند.
هر شهروند و مدیری میتواند به سهم خود در این تغییرات، «نقش مثبت» یا «نقش منفی» ایجاد کند. «دوچرخه سواری» ، «کاهش مصرف منابع گوشتی» ، «کاهش سوخت فسیلی» میتواند وظایف حقوقی و حقیقی هر شهروند و مدیری بعنوان نقش «مثبت کاهش گرمایش دشت» باشد.
ولی وظایف و ایفای نقش مثبت مدیریت شهری به تمام میتواند مهمتر و قابل توجهتر باشد، آنهم موقعی که قرارست تصمیمی مهم گرفته شود.
حال چگونه است که یک «دوچرخهسوار» میتواند در «تغییرات اقلیمی» و «کاهش گرمایش زمین» و «روند روبه تزاید بیابانزدایی» نقش آفرینی نماید، ولی «تغییرات اصولی و کارشناسی حل و فصل گره کور ترافیکی شهرستان» با اجرای حدود دو کیلومتر پروژه ترافیکی در محدوده ترافیکی با ساعتی هشت هزار خودرو گرهی باز نکند و نقش مثبت مدیریتی نامیده نشود!؟
آیا بهتر نیست مسئولین شهرمان خبرهای خوبی برای کاهش درگیریهای کودکانه بدهند و در «روز جهانی بیابانزدایی» ، خبر مسرت بخش تسریع در اجرایی شدن یکی از عوامل مهم «تولید آلودگی های زیست محیطی» و «گرمایش دشت کاشان» را مخابره کنند.
مدیران شهری؛ کاشان از «آستانهِ گرمایشش» فراتر رفته، متخصصان، نگران این «گرمایشاند» ، حرکتهای کوچک و خرد مثبت اهالی شهر، میتواند عامل «افزایش رضایتمندی شهروندان » و بهبود فاکتورهای زندگی شهرنشینی گردد.
بعید میدانم اجرای پروژههای اصلاح موانع توسعه شهری همچون زیرگذر مدخل بعنوان یکی از «عوامل تولید گرمایش اصلی شهر» ، حرکتی خرد و منفی محسوب شود و از نوع «تغییرات مثبت مدیریتی» محسوب نشود که هم از دید مردمان سیلک مخفی بماند و هم باعث «بیابانزایی» و «گرمایش» در کاشانمان، نشود.
*کنشگر حوزه محیط زیست و گردشگری طبیعت
دیدگاه شما