کاشان نیوز- مطهره حاجی زاده: شهردار کاشان صبح چهارشنبه ۵ اردیبهشت، با خبرنگاران کاشان نیوز و مشکات آنلاین دیدار کرد. در این دیدار که بدون تشریفات کنفرانسهای خبری رسمی، برگزار میشد گپ و گفت کوتاهی بین خبرنگاران و مهندس ابریشمی راد صورت گرفت که از مشکلات روز شهرداری تا درد دلهای خبرنگاران و پیشنهادهای آنها برای بهبود اطلاعرسانی شهرداری را در برگرفت. در ادامه گزارشی از گفتگوی شهردار کاشان با خبرنگاران را میخوانید.
با توجه به بحثهایی که از ابتدای کار این شورا و شهرداری مطرح بود، پیشبینی میشد که مدیریت شهری تعدیل نیرو را در برنامه داشته باشد. اما وقتی فهمیدیم این تعدیل نیرو از نیروهای خدماتی شهرداری آغازشده، غافلگیر شدیم. اعضای شورای شهر نیز در نامهای سرگشاده به ریاست شورا، از این تعدیل نیرو ابراز نگرانی کردند. با توجه به شعار شما در شفافسازی لطفاً بگویید چقدر نیروی مازاد در شهرداری دارید و چه برنامهای برای این نیروها دارید؟
سه سال و اندی پیش شهرداری کاشان در راستای کاهش تصدیگری تصمیم میگیرد بخشی از فعالیتهای کنترلی و نظارتی را به بخش خصوصی واگذار کند. این فعالیتها شامل کنترل و نظارت برساخت و سازهای غیرقانونی، کنترل سد معبر و کنترل گودبرداری و عملیات خاکبرداری و تخلیه نخالههای ساختمانی و حمل آنها به محلهای مجاز میشود که تحت عنوان سه فعالیت کنترلی و نظارتی به بخش خصوصی واگذار شد. قاعدتاً اگر به سمت کاهش تصدیگری برویم، به چابک سازی سازمان منجر میشود. چهار سال پیش این امور نظارتی توسط نیروهای خود شهرداری انجام میشده است. در سال ۹۳ مقرر شد تا این فعالیتها به بخش خصوصی واگذار شود و چابک سازی متناسب با آن در سازمان صورت گیرد. فارغ از اینکه چابک سازی صورت نگرفته، این کاهش تصدیگری و واگذاری امور به بخش خصوصی فینفسه کار پسندیدهای است. این اتفاق در نیروهای معبربان، شهربان و پاکیزگی افتاده و حدود سه سال و اندی هم فعالیت داشتهاند. در تاریخ ۱ اردیبهشت ۹۷ قرارداد پیمانکارهای این امور تمامشده است. این اتفاق بههیچعنوان تعدیل نیرو نبوده است. ما تعدیل نیرو و اخراج نیرو نداشتیم. تعدیل و اخراج مربوط به نیروی سازمانی است. شهرداری کاشان بخشی از فعالیتهای خود را با موضوع بهخصوص نظارتی، به بخش خصوصی واگذار کرده که قرارداد این بخش خصوصی تمامشده و این افراد که بیکار شدهاند، نیروی شهرداری محسوب نمیشدند.
طبیعتاً نیاز به این فعالیتهای کنترلی همزمان با ارتقای فرهنگ عمومی، مسئولیتپذیری اجتماعی و آگاهی مردم در راستای اجرای قوانین و مقررات روزبهروز کمتر میشود. ما عقیده داریم فرهنگ عمومی جامعه را در راستایی پیش ببریم که نیاز به این تیپ کنترلها وجود نداشته باشد. امیدوارم روزی برسد که مجبور نباشیم منابعی که بهسختی از مردم کسب میکنیم را صرف کنترل خودشان کنیم و بیشتر صرف ارائه خدمات کنیم. قبل از اتمام این قرارداد با ارزیابی عملکرد این اکیپها و ضرورت برای کنترل این موارد به مکانیسمی رسیدیم و ترکیب مطلوبی از نیروهای کنترلی را با هماهنگی مناطق و معاونتها به دست آوردیم. با این ساختار جدید بررسیشده، تعداد افراد کمتری برای این فعالیتهای نظارتی لازم بود. با توجه به وسعت کاشان و قانونمندی مردم، ضرورتی به این تعداد اکیپهای شهربان، معبربان و پاکیزگی نبوده است. در قرارداد قبل تعداد ۹ اکیپ شهربان در روز، ۹ اکیپ شهربان در بعدازظهر و ۴ اکیپ شهربان در شب، ۵ اکیپ معبربان در روز، ۵ اکیپ معبربان در بعدازظهر و ۲ اکیپ پاکیزگی در روز و ۲ اکیپ پاکیزگی در بعدازظهر تحت نظارت بخش خصوصی ساماندهی شده بود که هزینه این اکیپهای در سال ۹۶ بیش از ۶ میلیارد تومان بود. چرا باید این تعداد شهربان و معبربان با هزینه ۶ میلیارد برای کنترل مردم صرف شود؟ این ۶ میلیارد با همکاری شهروندان، میتواند صرف خدمات شهری شود. من آرزو دارم یک ریال هم برای این تیپ کنترلهای سلبی هزینه نکنیم. وقتی قرارداد پیمانکاران قبلی تمام شد، ما در چهارچوب ترسیم مکانیسم جدید برای کنترل و نظارت به تعداد اکیپهای کمتر رسیدیم و مناقصهای در اسفندماه برگزار شد که برنده مناقصه هم از میان همان پیمانکاران قبلی انتخاب شد. از اول اردیبهشتماه هم این پیمانکار بر اساس ساختار تعریفشدهٔ جدید کار خود را شروع کرده است.
البته برای حمایت از جوانانی که تحت عنوان قرارداد قبلی همکاری میکردند، پیمانکار را مکلف کردیم تا برای بخش عملیاتی و حتی بخش اداری شرکت خود از همان نیروهای قبلی استفاده کند و برای حمایت از این عزیزانی که نیازی به ادامه فعالیتشان نبوده هم بسته حمایتی در نظر گرفتهشده که تحت عنوان پاداش پایان خدمت و سنوات تا دو ماه از حقوق و بیمه برخوردار باشند تا برای حداقل معیشت خود مشکلی نداشته باشند.
اعضای شورای شهر از این سازوکار جدید بیاطلاع بودند؟
در خصوص نامه منتشرشده از اعضای شورا، چون این نامه خطاب به ریاست شورا است، من حق اظهارنظر روی نامه داخلی ندارم و نمیخواستم حرفی بزنم اما چون پرسیده شد، پاسخ میدهم. همه اعضای شورای شهر در ریز این جریانات بودهاند و از ماهها قبل این مسئله مطرحشده است.
چیزی که در این نامه مایه تعجب من شد، چرخش ۱۸۰ درجهای اعضای امضاکننده نامه است. زمانی که بودجه به شورا پیشنهاد داده شد، در رابطه با بررسی هزینههای جاری شهرداری، دوستان شورا علیالخصوص یکی از امضاکنندگان نامه، خیلی مصرانه و موکدانه از ما میخواستند در خصوص تعدیل نیروی شهرداری اقدام و ورود کنیم. حتی اصرار به جریان تعدیل نیرو داشتند و بنده گفتم خواهشا تعدیل نیرو را به ما تکلیف نکنید و بحث کاهش هزینه را مطرح کنید. چراکه سیاست خود ما ارتقای بهرهوری و کاهش هزینه است و من معتقدم اگر دقتمان را بالاتر ببریم از هدر رفت منابع جلوگیری میکنیم. پیشنهاد من بود برای ما تکلیف کاهش هزینه بگذارید ولی به اصرار بعضی دوستان و مصوبه شورا در بند ۷ تبصرههای بودجه آمده تا حجم نیروی پرسنلی را به میزان ۱۰% کاهش داده و تعدیل نیروی انسانی در شهرداری و سازمانهای وابسته داشته باشیم. امسال تعدیل نیرو تکلیف بودجه مصوبه شورا است. اعضا کاملاً در جریان بودند و از مدتها قبل هم میدانستند که ما در نظر داریم اکیپ شهربان، معبربان و پاکیزگی را متمرکز کنیم. ارتقای بهرهوری شعار سال ماست و سیاست ما که موضوع عقلانیت، کار خوب انجام دادن و اثربخشی بود که نتیجه آن کاهش هزینه میشود. ما در همین تعطیلات عید این کار را شروع کردیم. ما خدمات بهتری به گردشگران دادیم و هزینههایمان هم کمتر شد. این مصداق بارز بهرهوری است.
مثلاینکه بعضی دوستان در شورا علاقه به صفآرایی دارند. انگار در این شش ماه هرچه تلاش کردم فضای همکاری و هماهنگی بین شهرداری و شورا وجود داشته باشد، نتوانستم موفق باشم. مطمئنم دو تن از این دوستان امضاکننده نامه، میل باطنی بهصف آرایی هم نداشتند و شاید دستهای پنهانی در کار باشد تا ما و شورا در مقابل هم قرار بگیریم. تأسف دیگرم این است که در متن نامه به تعدیل و اخراج اشارهشده که دوستان شورا که در کار اجرایی باسابقه هستند و در مدیریت شهری حضور مؤثری داشتند، باید خوب بدانند که معنی این کلمات چیست و کار ما نه تعدیل است نه اخراج؛ اینکه چرا از این کلمات استفادهشده نشاندهنده شتابزدگی است.
من بهعنوان خادم مردم وظیفه خودم میدانم برای جوانانی که در این شرکتها برای تعالی شهر و شهرداری کارکردند، کار فراهم کنم. من فکر میکنم انقدر کار انجامنشده در شهر وجود دارد که بتوانیم از این عزیزان استفاده کنیم. ما باید خدماتی تعریف کنیم که در شهرداری کاشان تابهحال تعریفنشده و از این عزیزان دعوت به همکاری کنیم. معتقدم باید کار ایجاد کنیم و نهفقط افراد و نیروها را به هر قیمتی حفظ کنیم. ما هرگز نیروی شهربان و معبربان و پاکیزگی بدون آن قرارداد جدید نخواهیم داشت، اما میتوانیم در خدمات جدید شهری از نیروها کمک بگیریم.
برای تعدیل نیروهای سازمانی شهرداری که در مصوبه شورا ذکرشده چه تصمیم دارید؟
من خودم را در مقابل بیش از ۳۱۰ هزار نفر شهروند کاشان مسئول میدانم. در این مسئولیت گروه یا عده خاصی ممکن است متضرر شوند و خط قرمز کار من منافع عمومی است. در خصوص تعدیل نیروها تا پایان خرداد از شورا فرصت گرفتیم تا برنامه اصلاح ساختار شهرداری و سازمانها را به شورا ارائه دهیم. تا امروز مناطق و نواحی بررسیشدهاند و به وضعیت مناسبی در خصوص ساختار مناطق رسیدهایم. تعریف و نقش فعالیتهای مختلف که هر منطقه و ناحیه به چه تعداد نیرو نیاز دارد را انجام دادهایم. معاونتها و سازمانها هم در حال بررسی است. ما در این طرح اصلاح ساختاری مشخص میکنیم که سازمان ما به این تعداد نیرو و شغل نیاز دارد. وقتی کمیت مشخص شد با شاخصههای موجود سازمانی به سراغ کیفیت نیروها میرویم تا مدیران افراد خود را بر اساس کیفیت ردهبندی کنند. ممکن است بر اساس ساختار سازمانی نیروی مازادی نداشته باشیم؛ ولی الزاماً به این معنا نیست که این نیروها باکیفیت به کار خود مشغول هستند. تناسب شغل و شاغل نیز نیاز است. ممکن است در بخش کیفیت مشکلاتی داشته باشیم که یک سری نیروها جابهجا یا جایگزین شوند. امیدوارم تا پایان خرداد این طرح تقدیم شورا شود. گرچه مصوبه شورا ما را ملزم به تعدیل نیرو کرده است، بازهم ما از شورا خواهش میکنیم شرط عدد و درصد نداشته باشد و تصمیمگیری را به این مطالعه و بررسی واگذار کنند تا بتوانیم از نیروهای حاضر برای ارائه خدمات بیشتر استفاده کنیم. میتوان با ورود به ارائه خدمات جدید از این نیروها استفاده کرد. مهم این است ما سطح خدمات را ازلحاظ کمی و کیفی افزایش دهیم.
در میان کلام پس از کاهش تصدیگری و متمرکز کردن امور بر انجام خدمات شهری، چرا باوجود مرکز ارتباطات بینالملل در شهرداری و روابط عمومیها بازهم مرکزی تحت عنوان «تولیدات رسانهای» توسط شهرداری کاشان ایجاد میشود؟ آیا این مرکز چیزی شبیه موسسه عریض و طویل همشهری تهران نخواهد شد تا در آینده معضل بزرگتری برای شهر باشد؟
بههیچعنوان! شاید این عنوان و اسم باعث شده تا سو تفاهمی برای شما به وجود بیاید. ما باید درباره این مرکز توضیح میدادیم. این مرکز همان چیزی بوده که قبلاً هم در شهرداری وجود داشته ولی کارها پراکنده و بدون سیاستگذاری مشخصی صورت میگرفته است. ما در شهرداری بخشهایی تحت عنوان روابط عمومی داشتیم و حالا همه آنها در این مرکز جمع شدهاند. هرگز نمیخواهیم سازمان جدیدی ایجاد کنیم. گمان میکنم عنوان این مرکز، مغلطه ایجاد کرده است. در شهرداری ما افرادی داشتیم که کارهای تولید نشریه، کار گرافیکی، برنامه کاشانه و… را انجام میدادند. همه این افراد جدا از هم و بدون یک سیاستگذاری مشخص کار میکردند و همه تجمیع شدند. البته همینالان هم از این مرکز راضی نیستم و هنوز هدف نهایی من از مرکز تولیدات رسانهای محقق نشده است. ما نمیخواهیم رسانه باشیم و یا حضور رسانهها را کمرنگ کنیم و حتی رقیب رسانه باشیم.
در فضای رسانهای شهرداری گاهی دفاعی صورت گرفته که در شآن شهرداری نیست و باوجود تغییر در روابط عمومی، هنوز هم ساختار پیشین روابط عمومی حاکم است، در این رابطه چهکار کردهاید؟
ما به دنبال نظم دادن به ضعف رسانهای خود هستیم. مرکز تولیدات هم بخشی از این نظم دادن است تا شاید مسائل اینچنین در سازوکار مشخص برطرف شود. اگر شائبه دفاع از شهرداری بوده است، من با این موافق نیستم. ما خادم مردم هستیم و مردم حقدارند بپرسند و ما وظیفهداریم پاسخ دهیم. برای ما واژه دفاع بیمعنی است. زمانی دفاع، معنا پیدا میکند که شما در مقابل کسی باشید. بدترین انتقادات و زشتترین توهینها هم اگر به ما شود، ما نباید در مقابله قرار بگیریم. ما در جبهه مقابل کسی قرار نداریم که از خود دفاع کنیم. ما وظیفه اطلاعرسانی و پاسخگویی مردم راداریم و اگر جایی هم شائبه دفاع از شهرداری بوده است، همینجا عذرخواهی میکنم.
دیدگاه شما