کاشان نیوز-امضامحفوظ*: در راستای یادداشت «مهمترین نقطه ضعف شهردار در فضای سیاست زده کاشان» که در نشریه الکترونیکی وزین کاشان نیوز منتشر شده است و مطابق فهم و برداشت شخصی خود موارد ذیل را به پاس انتشار افکار مختلف خدمتتان عرض مینمایم.
آنچه در یادداشت مورد اشاره بیش از هر چیز جای تقدیر و سپاس دارد بیان صریح و بیپرده است، امید که این نگاره کوتاه نیز در این راستا تفسیر گردد .
در این نگاره آمده است که «مهمترین نقطهضعف شهردار کاشان این است که آدم سیاسی نیست و چالهچولههای سیاسی کاشان را نمیشناسد، او یک آدم تکنوکراتی است که دوست دارد به شاخصههای علمی توجه کند و کارهایش را پیش ببرد.» مسلما خواننده محترم این ادراک را دارد که قبول بخش دوم این حکم دلیل بر صحت نیمه نخستین گزاره نیست ، به این معنی و مفهوم که آن چه از این یادداشت برداشت میشود این است که سیاست و سیاست ورزی چیزی جز دروغ و ریا و خلاف نیست و در مقابل این موضوع و مفهومی چون تکنوکرات و مفهوم تکنوکراسی است، یعنی ما تخصص را در مقابل سیاست قراردادهایم که پر واضح است که به خطا رفتهایم چون خود سیاست یک دانش و یک تخصص است.
در بخشی از متن اشاره شده است که کاشان شهری است سیاسی، که با اندکی تحقیق و بررسی متوجه این موضوع میشویم که کاشان هیچ کدام و یا بهتر بگویم کمتر ویژگی از یک جامعه سیاسی را دارد ولی میتوان قبول کرد که شهری است سیاست زده که هر نو رستهی اهل تحلیل و هر نو نوشتهای مکتوبه مینویسد.
برای آن که شاکلهی بحث حفظ شود به نهج البلاغه – فیض الاسلام – خطبه ۱۹۱ امام علی (ع) که پیرامون مفهوم سیاست عنایت دارد توجه فرمائید «به خدا سوگند! اشتباه می کنید. معاویه از من زیرکتر نیست. او دغلباز و فاسد است. من نمیخواهم دغلبازی بکنم و از جادّه حقیقت منحرف شوم و فسق و جور مرتکب شوم. اگر خدای تبارک و تعالی، دغلبازی را دشمنی نمیپنداشت، در آن وقت میدیدید که زرنگترین مردم دنیا، علی(ع) است.»
اگر عبارات بالا را مقبول داریم و مفهوم سیاست را به عنوان دغل در نظر گیریم، آنچه در یادداشت آمده تا حدودی صحیح است ولی آن چه برای این نگارنده اهمیت نوشتار دارد این است که سیاست را نه به آن مفهوم و معنی و به معنی صحیح آن در نظر بگیریم.
اشاره به این موضوع که چرا شهردار محترم در هنگام تحویل مسئولیت گزارش کاملی از اشکالات و ارادات ایراد نکرده است، یک انتقاد سازنده و شاید راه گشا باشد ولی این که فردی پای امضا و عهد خود و «پای عهدنامه» نایستد را سیاست بدانیم خطا است.
آن کسی که عهد و پیمان میشکند خارج از دایرهی حقیقت است حتی اگر هزار بار «رضای خدا!» را ملاک قرار داده باشد و به نظر نمیرسد که در هیچ مذهب و آئینی تصور شود که عهدشکن جایگاهی داشته باشند.
آنچه دریادداشت به عملکرد صادقانهی یک مدیر اشاره میشود و در مقابل عملکرد ناصحیح دیگران را سیاست تلقی مینماید نمیتواند تفسیر به جایی از عملکرد مفهوم سیاست باشد.
مسلما هر مدیری دچار خطا و اشتباه میشود و هم مطابق نظرات و تجرباتش تصمیمگیری میکند ولی بهجا و مناسب است که آنچه در گذشته انجام نشده است امروز انجام شود، شهردار که مطابق عملکرد فعلی پایگاه اجتماعی و مشارکت مردمی را هم میشناسد و هم به آن پایبند است بد نیست به مناسبت گزارش میانهی راه آن چه را تحویل گرفته و آن چه را در این دو سال انجام داده است را بیان کند تا به قول حافظ «تا سیه روی شود هر که در او غش باشد»
به اندیشهی این کمترین، آنکه ما سیاست را در مقابل خوبی و صداقت قرار دهیم شاید بیان مفهوم برای عوام شده باشد ولی سیاست ابزاری برای انجام وظابف است نه سرپوشی بر ناتوانی و عهدشکنی، اگر از این ابزار برای اهدافی غیر استفاده شد، اشکال از ابزار نیست .
—————–
*با سلام و عرض تشکر از بابت فعالیت صادقانه آن مجموعه گرامی
متن ذیل در اشاره به بخشی از یادداشت منتشر شده در آن نشریه ارائه می گردد
مسلما چون یادداشت با امضا محفوظ منتشر شده است، به جا است که این نوشتار هم این چنین باشد.
در دوره ناظم رضوی ،داماد علی هاشمی طاهری و مجتبی رضازاده داماد رضوانی نژاد( عضو وصولگرایان ! کاشان) و.. در شهرداری به سرکار آمده بودند الحمدالله الان در شهرداری جدید افراد وابسته به جناح های سیاسی وجود ندارد. ولی شهردار باید بخاطر مردم هم که شده ،گزارش خسارت های شهرداری قبل ، از جمله گودال میدان امیر و پروژه های ناتمام را بدهد . وگرنه فردا تخریب چی ها خواهند گفت : این شهردار هیچ کاری نکرده و..
ما که متوجه نشدیم، شما که نو رسته ی نو آشنای نو کاتب نیستی، بالاخره بعد این همه صغری و کبری چه و که ها را مصداق دغل بازی دانستی یا سیاست ورزی. در استخر پهنی که همه روابط ریز و درشت ان بر مبنای دغل کاری و دروغ و فریب مردم شکل می گیرد، چنین فرد به اصطلاح مدیری از مریخ ظهور کرده یا نتیجه همان دغل کاری و میوه همان سیاست زدگی است. و مگر اگر چنین است حالا باید به دنبال تراوش آب زمزم از این کوزه بود یا نه همان شیرابه ی پهن . واقعیت این است که همه به دنبال گذران وقت و عرضه اندام خویشید و بیچاره مردمان و افسوس برای شهری که اسیر اینهمه حماقت نادیده و ناشمرده اینچنینی است. کاش ای دیر کاتب بنوشته از قدیم و ازیل می نوشتی که حالا مصداق دغل در این شهر با سیاست کدام است. یا حداقل سری به پدر جد اهل سیاس چرچیل محترم می زدی تا ببینی آنچه هست و می شود علم نیست و همان پدرسوخته بازی جمعی زودتر بیدار شده برای تاراج چشمان به غفلت رفته جمعی خواب و خواب زده است. والا دامن تدبیر و عقل کارگشا را تنها حکمت باید و دانش فراخ . نه هر که آینه خواند سکندری داند !