کاشان نیوز-مهدی عرشی: درحالی خبرها از عدم تصویب بودجه برای برنامه تلویریونی کاشانه در سال آینده در صحن علنی شورا حکایت می کند که این برنامه بعنوان رسانه تصویری شهرداری کاشان از سال ۹۳ تولید میشود و همواره با سوالات و ابهامات زیادی از نحوه تولید، میزان بودجه، مخاطب و تاثیر آن مواجه بوده است ولی هیچ کسی نسبت به این موضوعات پاسخگو نبوده است بنابراین با نگاهی گذرا اتفاقات نحوه ساخت این برنامه را از آغاز تا وضعیت امروزش به صورت گذرا مرور میکنیم.
چند ماه پس از انتخاب «محمد ناظم رضوی» به عنوان شهردار کاشان در شورای شهر دوره چهارم در بازدیدی که از مرکز صدا وسیمای شهرستان کاشان داشت طرح پیشنهادی برنامه تلویزیونی با عنوان “کاشانه” به وی معرفی شده که با استقبال وی همراه میشود. پس از آن با دعوت سینماگران و برنامه سازان کاشانی درباره تصمیمگیری و مشورت درباره چگونگی ساخت آن جلسه ای برگزار میشود که با توجه به شرایط سختی برای تولید این برنامه امکان رقابت و حضور اکثر افراد دعوت شده گرفته میشود.
بالاخره در دهم مهر ۹۳ و در حاشیه همایش حماسه اردهال ابتدا این برنامه با عنوان «استودیوی گردشگری» و با حضور «رسول زرگرپور» استاندار اصفهان در خانه تاریخی طباطباییها آغاز به کار می کند که ناظم رضوی شهردار کاشان در حاشیه مراسم افتتاح اعتبار راه اندازی این استودیو را ۳۰۰ میلیون تومان ذکر میکند. با آغاز این برنامه پس از گذشت چهار ماه آگهی مناقصه برنامه تلویزیونی کاشانه در تاریخ ۲۵ دی ماه منتشر میشود که عوامل تولیدی برنامه استودیو گردشگری برنده میشوند.
در تاریخ هشتم شهریور و بمناسبت هفته دولت استودیوی کاشانه با حضور زرگرپور استاندار اصفهان در مساحت ۱۲۰ متر مربع با هزینه ۴۰۰ میلیون تومان در فرهنگسرای مهر شهرداری کاشان به منظور ضبط و تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی در این شهرستان راه اندازی و به بهره برداری میرسد.
این برنامه تلویزیونی ابتدا توانست به دلیل تازگی بودن و ویژگیهای تصویری و همگانی نشدن استفاده از فضای مجازی مانند تلگرام و اینستاگرام مورد استقبال شهروندان قرار بگیرد ولی خیلی زود با توجه به نوع تولید محتوای برنامه، نداشتن رویکرد مشخص، دور بودن از اخبار روز در عرصههای شهری، اجتماعی، ورزشی و فرهنگی و توجه بیش از حد به مجموعه شهرداری کاشان باعث شد در بین اهالی رسانه بیشتر به برنامه بلدیه تا کاشان شناخته شود و مخاطبان خود را به مرور از دست بدهد.
پس از گذشت یک سال دیگر خبری از اطلاعرسانی از انتشار آگهی مناقصه به صورت عمومی یا در سایت ها نبود یا اگر هم بوده آنچنان بی سروصدا بوده که تنها عوامل برنامه و برخی مدیران شهرداری از آن خبر داشتهاند تا بر این اساس گروهها و افراد دیگری که ایدههای بهتری برای تولید محتوای برنامه داشتهاند نتوانند به طور قانونی وارد تشریفات اداری شرکت در مناقصات بشوند.
تولید این برنامه تلویزیونی با همانتیم شروع کننده تا پایان دوره مدیریت محمدناظم رضوی ادامه داشت و با توجه به انتخابات ۲۹ اردیبهشت و شکست تیم منتسب به شهردار قبلی یکی از انتظارات موجود شفاف سازی درباره شرایط تولید، بودجه و اطلاعرسانی عمومی درباره مناقصه و تغییر در رویکرد تولید محتوا بود ولی با توجه به شواهد موجود در همان ایام پس از انتخابات مناقصه جدید این برنامه در ماههای آخر مسولیت ناظم رضوی در سمت شهردار کاشان برگزار میشود و منتظر به آغاز به کار شورای دوره پنجم و تصمیمگیری درباره آن نمی شوند تا شائبه ترک تشریفات اداری این مناقضه نیز به وجود بیاید.
کاشانه در دوره پنجم شورای شهر کاشان
با آغاز به کار شورای دوره پنجم و انتخاب «سعید ابریشمی راد» بعنوان شهردار جدید کاشان همچنان رفع ابهامات درباره این برنامه وجود داشت ولی در تاریخ بیستم آبان سال ۹۶ در شانزدهمین نشست علنی شورای شهر «مجید شمس» رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر در گزارشی اعلام کرد طبق لایحه شهرداری کاشان و با نظرات “سعید عطایی شاد” مشاور اجتماعی و فرهنگی شهردار تصمیم بر این شد که برنامه تلویزیونی کاشانه با اعتبار ۵۰۰ میلیون تومان به مدت یک سال دیگر فعالیت کند. پس از آن در قسمت های بعدی این برنامه نام عطایی شاد به عنوان دبیر سیاستگذاری درج می شود.
سعید ابریشمی راد، شهردار کاشان در اسفندماه سال گذشته و در جلسات علنی شورا برای تصویب بودجه سال ۹۷ درباره این برنامه می گوید: قبل از مسوولیت من ۱۳ برنامه آن بدون قرارداد تولید شده بود و قیمت امسال مانند سال ۹۴ منعقد شد که این با قرارداد سالانه ۵۰۰ میلیون تومان برای تولید، ۲۰۰ میلیون تومان برای حق پخش صدا وسیما و ۴۵۰ میلیون تومان بدهی از سال های قبل دارد.
باتوجه به صحبت ها شهردار کاشان این سوال پیش می آید چرا در لایحه شهرداری کاشان مصوب در کمیسیون فرهنگی ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار بوده ولی ۲۰۰ میلیون حق پخش مرکز صدا و سیمای اصفهان به آن ذکر نشده است که با این رقم باید ۷۰۰ میلیون تومان به اعضا شورا اعلام می شده است که در این میان استفاده رایگان از استودیو چند صد میلیونی کاشانه که در مالکیت شهرداری می باشد را می توان اضافه کرد .
نکته دیگر ایناست شهردار به اعضای شورا می گوید قیمت امسال مانند سال ۹۴ منعقد شده است ولی در نشست خبری تیر ماه امسال در سوال خبرنگاران درباره این برنامه تلویریونی بدون ذکر ارقام تولید و حق پخش و بدهی هایش می گوید: در دوره شهردار پیشین هزینه هر دقیقه پخش برنامه کاشانه از سیمای مرکز اصفهان ۲۰۰ هزارتومان بود که این رقم هم اکنون به یکصد هزار تومان کاهش یافته است!.
علی هاشمی طاهری، عضو شورای شهر در جلسه تصویب بودجه ۹۷ با بیان اینکه قرارداد برنامه کاشانه باید در شورا بررسی شود، خاطرنشان کرد: در شروع کار برای هر برنامه هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پرداخت می شد الان برای یکسال ۵۰۰ میلیون برای تهیه و ۲۰۰ میلیون تومان برای حق پخش پرداخت می شود که خیلی گران است و من مخالف آن هستم.
در این جلسه علی رسول زاده، رییس شورای شهر درباره این برنامه تلویزیونی میگوید. وجود برنامه کاشانه خوب است ولی درباره محتوایش بحث داریم و تاکنون کسی درباره این برنامه به شورا گزارشی نداده است و حتی در این دوره با ارسال نامه ای خواستار ارائه یک گزارش جامعی برای این برنامه، هزینه ها و کارهایش شدیم تا برای این مجموعه چند کارشناس خبره صدا و سیما نظرات خود را درباره محتوای کار، قیمت و نحوه کار بدهند و بر اساس آن پیمانکار انتخاب شود.
حواشی مناقصه کاشانه در سالجاری
سوالات و انتقادات به محتوای برنامه و اطلاعرسانی درباره مناقصه برنامه تلویزیونی برنامه کاشانه ادامه داشت که پنجشنبه ۱۸ مرداد سالجاری تصویر آگهی مناقصه جدید مندرج در روزنامه در کانال تلگرامی شهرداری کاشان منتشر شد که این آگهی پنج روز قبل در روزنامه سراسری چاپ شده بود که بنابر گفته سرپرستی آن این روزنامه تنها تعداد محدودی به کاشان می آید و بدون عرضه در کیوسک مطبوعاتی بیشتر به مشتریانی که آگهی در آن چاپ کردند داده می شود که این اتفاق این معنا را می رساند که در صورت عدم انتشار آن در کانال تلگرامی شهرداری شاید مانند دوره های قبل کسی از آن خبردار نمی شد.
درباره شرایط و فرم های مناقصه دوره های قبلی در شورای چهارم دسترسی برای مطالعه آن وجود ندارد ولی با خواندن مناقصه امسال مواردی دیده می شود که شهرداری کاشان بعنوان کارفرما شرایط سختی را برای شرکت کنندگان لحاظ کرده و حتی تا حدودی حقوق برنده مناقصه را نیز تضییع می کند.
البته یکی از نکات قابل تاملی که برای شرکت کنندگان لحاظ شده این است که “”فرد متقاضی شرکت در مناقصه باید سابقه تهیه و تولید برنامه های ترکیبی
تلویزیون به عنوان مجری طرح که لزوما از سیمای جمهوری اسلامی نیز پخش شده باشد و ارائه نمونه آثار به همراه قرارداد تولید آن برای حضور در مناقصه الزامی است”” که این سوال را پیش می آورد که آیا عوامل فعلی و همیشگی این برنامه به عنوان مجری طرح از همان سال اول این شرایط را داشته اند؟ و یا اینکه این مورد در سال های بعد لحاظ شده تا عملا از شرکت اکثر برنامه سازان و فیلمسازان کاشانی که هیچگاه از ظرفیت های صدا وسیما بهره ای نداشتند ممانعت شود و تولید این برنامه به صورت انحصاری در اختیار یک گروه قرار بگیرد؟
سوال مهم یگر این است در این سال ها سهم شهرداری از تصاویر ضبط شده، راش ها و نسخه های اصلی فیلم های چه چیزی بوده است در حالیکه بر اساس قوانین مناقصه امسال که در ۴۰ قسمت ۴۵ دقیقه ای می باشد صراحتا بیان شده است که “”مجری طرح علاوه بر ارائه فیلم هر قسمت موظف است یک نسخه راش تصاویر را به کارفرما تحویل دهد.و مجری طرح تنها صاحب حقوق معنوی فیلم می باشد و شهرداری کاشان به عنوان کارفرما بعنوان مالک اصلی فیلم حق هرگونه بهره برداری را به صلاحیت خود دارد””.
با وجود این اتفاقات در چندساله گذشته سری جدید کاشانه در حالیکه از ابتدای دی ماه آغاز شده است که شهرداری کاشان طی دو نوبت در ۱۴ مرداد و ۱۰ مهر امسال فراخوان این مناقصه را منتشر کرد و متقاضیان در مهلت تعیین شده اسناد مناقصه و پیشنهادهای خود را به مناقصه گزار تحویل دادند تا اینکه پاکت پیشنهادها در ۲۲ مهر گشوده شد و بر اساس اخبار یکی از اعضای کمیسیون مناقصه که نماینده شورای شهر می باشد با توجه به برخی اتفاقات از امضای صورتجلسه مناقصه امتناع کرده است تا این برنامه بدون قرارداد قانونی توسط همان تیم قبلی تولید شود و یا شهرداری کاشان احتمالا قراردادی کوتاه مدت که نیاز به مناقصه قانونی ندارد با عوامل برنامه منعقد کرده است که در این در صورت باید گفته شهرداری بعنوان کارفرما با حذف صورت مساله مناقصه تلاش می کند تا همچنان با تیم قبلی برنامه بعنوان مجری طرح کار کند.
لزوم نگاه کارشناسی شورا به ادامه فعالیت کاشانه
در روزهایی که بودجه سال ۹۸ در صحن علنی شورای شهر بررسی می شود اعضا شورای شهر دوره پنجم می توانند با توجه به نقش نظارتی و سیاستگذاری خود در هنگام تصویب بودجه درباره ادامه روند تولید این برنامه با سازوکار قانونی یا پایان کار آن تصمیم گیری کنند ولی آنچه که در تصمیم اعضای شورا با توجه به سوالات و ابهامات موجود باید در نظرگرفته شود این است که هیچ کس با ماهیت برنامه تلویزیونی کاشانه بعنوان یک رسانه تصویری مخالف نبوده و بیشترین سوالات در راستای شفاف سازی، تولید محتوا و بررسی دستاوردها و تاثیرگذاری آن در بین مردم با توجه به هزینه های بالای آن در چند سال گذشته می باشد.
اعضای شورای شهر کاشان می توانند برای اولین بار با تشکیل یک تیم کارشناسی با حضور افراد متخصص و کاربلد برنامه تلویزیونی کاشانه را از نظر هزینه های تولید و میزان افرایش تاثیرگذاری آن در بین شهروندان بررسی کنند تا در صورت تصمیم گیری برای ادامه فعالیت آن بتوانند با یک تغییر ساختار و رویکرد مطلوب در تولید محتوا این برنامه با جذب مخاطب نسبت به آگاهی بخش عمومی و افزایش مشارکت پذیری شهروندان در زمینه های اجتماعی و فرهنگی اقدام شود.
دیدگاه شما