با اتمام کار نمایشگاه بهاره:سهم دولت:65 میلیون تومان، مردم: گوشت یخی
با نزدیک شدن به ساعت و دقیقههای تحویل سال نو روزهای تمدیدی نمایشگاه بهاره کاشان به پایان رسید. نمایشگاهی که آمده بود تا با عرضه مستقیم کالا، جنس با کیفیت و ارزان روانه خانههای مردم کند. با اين وجود دریافتی متولیان امر قابل محاسبه است. 190 غرفهدار برای 10 روز مبلغ 350 هزارتومان پرداخت کردهاند. یعنی شب عید 65 میلیون تومان به خانه بردهاند. اما چه چیزی نصیب مردم شده است؟ پرسشی است که محمد علی خرمی خبرنگار تارنمای روزنامه کاشان تلاش کرده تا با حضور در نمایشگاه جوابی برای آن پیدا کند. با هم این گزارش را میخوانیم:
تبلیغات و پیشفرض خریدن جنس ارزان پیرمرد را تحریک کرد تا دست زن و دخترش را بگیرد و از خاوه مشهد اردهال به خیابان کارگر کاشان بیاید. حبیبالله علیمددی کشاورز است. پینههای دستش حرفش را تأیید میکند. او که برای خرید نوروز به نمایشگاه بهاره آمده میگوید تبلیغ کردهاند که نمایشگاه زدهاند و جنسهایش مناسبتر است. این روزها مردم زیادی به جهت شرایط نامناسب اقتصادی به دنبال خرید جنس ارزان هستند. دیدن یک پیامک با متن «با تشکر از حضورتان در انتخابات نمایشگاه عرضه مستقیم کالا از 15 تا 24 اسفند» و یا دیدن یک کاغذ سفید با متن تبلیغ نمایشگاه یا دیدن یک تابلو در ورودی خیابانهای شهر میتواند مشوق تعداد زیادی از اقشار کمدرآمد جامعه برای حضور در نمایشگاه بهاره شود.
نمایشگاه بهاره چند سالی است که به منظور رساندن جنس خوب و ارزان به دست مردم و تنظیم بازار در ایام نوروز به دستور دولت و از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در سراسر کشور برگزار میشود. این نمایشگاه امسال از 15 اسفند در شهر کاشان کار خود را آغاز کرد و به نظر میرسد «برگزاری آن» در لیست گزارشکار ادارههای متعددی قرار گیرد. نام این اداره و سازمانها را میتوان در نیمه پایین برگههای تبلیغات نمایشگاه دید. فرمانداری ویژه، اداره صنعت، معدن و تجارت، شهرداری، فرماندهی انتظامی، مجامع امور صنفی، اداره تعزیرات حکومتی، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بازرسی و نظارت اصناف، اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی، شرکت گلریزان باستان، اداره دامپزشکی و فرماندهی ناحیه مقاومت بسیج سپاه
نمایشگاه بهاره تحت کنترل و نظارت این ادارهها و نهادها با همکاری 190 غرفهدار به عرضه مواد خوراکی، آجیل، شیرینی، گوشت مرغ، ماهی و گوسفند، پوشاک و سبزیجات پرداخته و به واسطة تبلیغات گسترده، روزانه پذیرای 10 تا 12 هزار شهروندی است که برای خریدن جنس ارزان به خیابان کارگر میآیند و بسیاری از آنان ناراضی از نمایشگاه خارج میشوند.
جواد عبدالهی یکی از مراجعه کنندگانی است که ناراضی از نمایشگاه امسال خارج شد. تبلیغات، این کارگر بازنشسته کارخانه فرش راوند و خانوادهاش را از شهر مشکات به خیابان پر ترافیک کارگر کاشان کشانده است. سر و صدا و شلوغی نمایشگاه، باعث میشود که با صدای بلند سخن بگوید. او اعتراضش را با لهجهای که خاص مشکاتیهاست اینگونه بیان میکند: «تبلیغ میکنند که فروشگاه زدهاند و جنس هم ارزان است ما هم با زن و بچه برای خرید آمدهایم. در فروشگاه راوند برنج را به من 24 تومان (24 هزارتومان) میفروشند. اینجا میگویند 5 / 23 تومان. برای پانصد تومان ارزش ندارد که انسان به اینجا بیاید. گوشت را در بازار 18 هزار تومان به من میدهند حتی نسیه هم میتوانم بردارم و اینجا هم میگویند 18 هزار تومان.»
وقتی که جواد عبدالهی با ما سخن میگوید تعدادی از حاضران در نمایشگاه میایستند و به ما نگاه ميکنند. او ادامه میدهد: «80 هزار تومان یک جا جنس برداشتهام امّا 600 تا تک تومانی تخفیف ندادهاند.»
کارگر جوان محمد آبادی حضور گسترده مردم در نمایشگاه را به «حالت عشق» توصیف میکند و با خنده میگوید: «حالت عشق دارد. یک اسمی در کرده و همه جمعیت سرازیر میشود ولی در اصل تأثیر زیادی ندارد. کیفیت جنسها هم با بیرون یکی است.»
رحمان احمدی میگوید: «من از محمدآباد تا اینجا آمدهام و اگر هزینه ماشینم را حساب کنم به اینجا آمدن برایم مقرون به صرف نیست.»
* چه چیزی خریدهای؟
ـ حالا اوّل کارمان است. فقط مرغ و ماکارانی خریدهایم.
* قیمت آن با بیرون چقدر تفاوت داشته است.
ـ در حدود 100 تومان
«نمایشگاه معنا ندارد.»
این جملهای است که آقای آزادی بیان میکند. او هم معتقد است قیمتهای نمایشگاه با مغازههای بیرون تفاوت چندان ندارد.
* مقایسه کردهاید؟
ـ بله
* مثلاً چه چیزی
ـ کل مواد شوینده که من خریدهام 5 تا 10 تک تومانی با بیرون تفاوت دارد که این چیز جالبی نیست.
* به جز مواد شوینده، جنسهای دیگری هم دیدهاید.
ـ پسته که تا بیست روز پیش من 12هزارتومان خریدهام الان 18 هزار تومان میفروشند که در این صورت نمایشگاه معنا ندارد.
* شاید کیفیت جنس نمایشگاه مرغوبتر است
ـ نه، کیفیت جنسی که من خریدهام مرغوبتر است.
یکی از خانمهای کاشانی که لباس کودک خریده است قیمت لباس را نسبت به بیرون و پاساژها و بازار مناسب میداند ولی اکثر بازدیدکنندگان قیمتهای اجناس نمایشگاه را با مغازههای بیرون یکی میدانند و از این موضوع ناراضیاند.
حسین رحیمیان قیمتهای نمایشگاه را با مغازه های خیابان محتشم برابر میداند و محمود روغنی کارگر شرکت گالوانیزه هم با توجه به فروش مرغ یخی در نمایشگاه و اختلاف قیمت صد تومانی مرغ تازه با بیرون میگوید: «نمایشگاه بد نیست.»
اما غرفهداران خلاف نظر اکثر خریداران سخن میگویند. فلاح در غرفه نارونگستر مشغول فروش خواروبار است. او میگوید برنج را به مغازهدار بیرون کیسهای 24 هزارتومان میفروشیم و او هم 27 هزارتومان به مشتری میفروشد اما ما اینجا کیسهای 23هزار و پانصد تومان میفروشیم. چایی که در مغازه 13 هزارتومان میفروشند ما 10 هزار و پانصد تومان میفروشیم.
* مردم حرف دیگری میزنند
ـ مردم توقعشان زیاد است. ما 15 تا 20 درصد زیرقیمت مغازهها جنس میفروشیم.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت کاشان هم مانند این جوان غرفهدار سخن میگوید: «کالای نمایشگاه بهاره میبایست با 10 تا 20 درصد زیر قیمت بازار عرضه شود.»
علی نطاقی در مصاحبه با تارنمای روزنامه کاشان پا را از این حد هم فراتر گذاشته و میگوید برخی از اجناس نمایشگاه با 50 درصد زیر قیمت بازار در اختیار مردم دارالمومنین کاشان قرار گرفته است. او معتقد است اهداف برپایی نمایشگاه بهاره خیابان کارگر به صورت صددرصد، محقق شده و آنها توانستهاند با همکاری 13 اداره و نهاد شهرستان کاشان قیمتها را متعادل کنند امّا جبیبالله علی مددی کشاورز محاسن سفید روستای مشهد اردهال که با زن و بچهاش برای خریدن اجناس ارزان و مناسب به خیابان کارگر آمده با لهجه شیرین خود حرف دیگری میزند: «قیمتها یک خُرده مناسب هست اما خیلی نه. مثلاً پسته را میگویند 20 هزار تومان. بیرون هم همین قیمت میدهند من. از بازار سوال گرفتم.» او علت حضورش در نمایشگاه را تبلیغات میداند. «تبلیغ کردهاند جنس ارزان است ما آمدیم.
دیدگاه شما