سید محمد علوی نوش آبادی
ساخت وساز گنبد امامزاده موافقان و مخالفانی پیدا کرد که مدت هاست باعث بحث وجدال است.
موافقان گنبد جدید مي گويند:
ــ این بقعه در شان ومنزلت این امامزاده نیست و به گنبد بزرگ تر نیاز است. به خصوص که در روزهای برگزاری آیین ها، گردشگران مذهبی هم در این مکان حضور دارند.
ــ گنبد و گلدسته سازی براي يك امامزاده لازم است. بنابراین بنای امامزاده باید جدید شود وهمچون گنبد شاهزاده قاسم آران وبیدگل از راه دور پیدا باشد.
اما مخالفان مي گويند :
ــ حفظ میراث اجداد ونیاکان ما در اولویت است. چرا که این بقعه نشان زحمات وعشق اجداد ما بوده و معماری خاص آن شایسته توجه است. معماری و ساختار قدیم زنده تر و معنوی تر است واز هرگونه ریا و خودنمایی و تَصنّع خالی است. به عنوان نمونه توسعه مسجد جامع نوش آباد یکی از کارهایی خوبی بود که با حفظ میراث و بر اساس معماری قدیم انجام شد. در حالی که گذاشتن یونالیت بر بنای تاریخی امامزاده باعث شده معماریِ سنتیِ گذشته از بین برود. مگر نمی شد که سقف ایوان را به صورت سنتی کار کرد؟
ــ از طرف ما هیچ مخالفتی برای آبادانی امامزاده وجود ندارد. اما برای ساخت وساز در نوش آباد یک اولویت بندی هم لازم است: اگراین گنبد تخریب می شد، یک خرج هنگفت به خرج های شهر اضافه می شد واحتمالاساخت وساز گنبد جدید هم طول می کشید. حساب کنید مردمی که جاده درستی ندارند، درمانگاه مجهزندارند، دانشگاه ندارند، خیابان هایشان نیم کاره است، پمپ بنزین ندارند، محل اسکان گردشگر ندارند، پارکینگ برای گردشگران ندارند، استخرندارند ، در آزاد کردن چند تا خانه برای خیابان سازی مانده اند و… همین مانده است که برای خود خرج دیگری بتراشند. شهر ما در نیازهای اولیه خود مثل زیر ساخت ها مانده است. اول باید به نیازهای اولیه برسیم. چرا باید با ساخت گنبدی جدید یک هزینه هنگفت تراشیده شود؟ داشتن گنبد بزرگتر مثل لباس است. ولی شهر ما مثل آدم تشنه و گرسنه ای است که لباس مُکفّی دارد، اما به آب وغذا نیاز دارد. بنابراین اولويت با رفع این نيازهاي اوليه است. به نظر می رسد درحال حاضر ساختن فضاهای مورد نياز براي جوانان اين شهر وساخت و ساز صحن و سرايی شاداب و با طراوت بيشتر نیاز است تا ساختن گنبد آنچناني و گلدسته هاي چند متری. اين گونه هزينه ها را می توان درزیرساخت هایی مثل جاده، سالن های مجهز ، استخرهای باز وسرپوشیده، هتل، مسافرخانه، بيمارستان پيشرفته و …هزينه كرد تا شهری خودكفا داشته باشيم و نیازی نباشد تا مردم برای رفع امورات خود به خارج شهر مراجعه کنند.
ــ برای دیندارشدن واخلاقی کردن مردم نه نیازی به گلدسته بلند است که از دور دست دیده شود و نه نیاز به بزرگترین گنبد. برای گرایش جوانان به ائمه هم نیازی به ساخت وساز پرهزینه لازم به نظر نمی رسد. نزد ائمه وپیشوایان ما محتوی بیش ازدکور اهمیت دارد. آنان به جامعه ای که به گلدسته و دکور و مناره وگنبد های جدید که هزینه ساخت آن میلیاردی می شود، رضایت ندارند. چون هنوز جامعه شهری نوش آباد در ایجاد اشتغال مناسب جوانان ومسکن مانده است. به یاد بیاورید روزی را که معترض بودیم چرا ورزشگاه نداریم؟ یکی از مسئولین شهرستان پاسخ داد هزینه یک روزنذرهای سنگین خود را جمع کنید و ورزشگاه داشته باشید!
ــ شاید گفته شود در گذشته ساخت گنبد فیروزه ای در یک آبادی كه مردمانش كشاورزی ودامداری داشتهاند، چه قدر مشکل بوده. ولی آنان این کار را با دقت وظرافت انجام دادند. حرف درستی است. اما باید توجه کرد که آن قدیمی ها به زیر ساخت های شهری امروز مثل ورزشگاه و استخر و پمپ بنزین و جاده آسفالت و پارکینگ و درمانگاه وبیمارستان مجهز و آمبولانس و پارک و.. احتیاج نداشتند.
ــ نوش آباد آن موقع که پنج هزار نفرجمعیت داشت، نقش خوبی در 8 سال دفاع مقدس ایفا کرد وحتی 120 شهید تقدیم نمود. خود این امامزاده هنوز از داشتن موزه ای از آثار شهدا که نسل آینده بتواند قهرمانان خود را بشناسد، محروم مانده است. صحن این امامزاده از پستی وبلندی رنج می برد. برای یکسان سازی قبور هیچ کاری نشده. هنوز برای شناساندن علمای نوش آباد به مردم یک مقبره العلما ندارد. سنگ قبر بعضی از آنان که حتی صاحب کتاب های خطی و درجه اجتهاد هستند، شکسته است. یک ردیف از درختان سرو را دچار بی آبی کرده اند تا به زودی قطع کنند. بلوارهایی که چندان نیاز به آن نبوده ایجادکرده اند وباعث تنگی معابر آن شده اند. آن وقت کسانی به فکربلند کردن گنبد و بزرگتر کردن فضای داخلی حرم هستند.
حرف ها و دلایل این گروه منطقی باشد یا نباشد، به هر حال موفق شدند تا این بقعه را حفظ کنند و از نو کاشی نمایند. اکنون با سی میلیون تومان گنبد امامزاده مثل اولش فیروزه ای شد وحتی قانون هم حق را به این گروه داد.
متولیان این امامزاده نیز 70 درصد از بناها را با هدف توسعه تخریب کردند و دیوارهای ایوان را بسیار بالاتر از ارتفاع مجاز ساختند تا بلکه رضایت تخریب آن را بگیرند، اما موفق نشدند. اکنون به خاطر این دیوارهای بلند، چشم انداز و دیدِ بصری گنبد ، از بین رفته است. براساس نظر شورای فنی میراث فرهنگی استان اصفهان باید ارتفاع ایوانها از کف محوطه 6 متر باشد درحالیکه هم اکنون ارتفاع ایوانها به 9 متر رسیده است. اکنون جای این سئوال است که چرا نقشه ای که به تایید کارشناسان و مراجع قانونی نرسیده ، اجرا شد؟ جوابگوی این تخلّف کیست؟ جوابگوی آن همه نذورات و پول های مردم که در این راه هزینه شده چه کسی است؟
هر چه هست قانون می گوید ایوان های جدید الاحداث باید کوتاه شود و دوباره به سبک و سیاق قبلی خود برگردد و عوامل از بین برنده دیدِ گنبد رفع شود و گنبد امامزاده محمد نوشآباد مرمت شد.
منبع: ماهنامه بهشت پنهان تیر 91
دیدگاه شما