کاشان نیوز: جناب مومنیان در اتفاقات اخیر مردم کاشان ثابت کردند که اختلافاتشان کمتر از مدیران شهر است و اگر مشکلی هست در بین مدیران باید جستجو شود، در چند ماه گذشته حضور شخصیتهای مختلفی را در شهر شاهد بودهایم، از یک طرف حضور آقای «حسین شریعتمداری» را داشتهایم که همه میدانند ایشان نمایندگی تام و تمام جناح مشهوری را دارد و سوابق و دیدگاههای ایشان نیاز به معرفی ندارد و از طرفی آقای دکتر «محمدرضا عارف» که شاخص اصلاح طلبی محسوب میگردد. ما دیدیم که تعدادی از بزرگان شهر در مراسم سخنرای آقای شریعتمداری شرکت کردند درعین اخباری که در مورد مصوبه شورای تامین شهرستان برای ممنوعیت سخنرانی ایشان منتشر شده بود، اما با توجه به اینکه آقای عارف عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و شخصیتی رسمی بود هیچ یک از مسئولان شهر در سخنرانی آقای عارف شرکت نکردند. اما مردم از هر دو جناح شرکت کردند و البته با توجه به سعهصدری که شدت و ضعف داشت از طرف جناحها شعارها وسوالاتی هم مطرح شد، اما حضور مردم بر خلاف مدیران چشمگیر و بدون حاشیه بود. شما دلیلش را در چه میدانید؟
مومنیان: من از منظر دیگری به این موضوع میپردازم، از وقتی من به این معاونت آمدم متوجه شدم که سابقهٔ این معاونت سیاسی در فرمانداری آمیخته با جهت گیری سیاسی خاص است و تیمهایی که گاهی از یک منطق ساده هم دور بودهاند البته درست یا نادرستش را در جای خودش بحث خواهیم کرد. من کامنتها و دیدگاههای مردم در سایتهای خبری مانند کاشان نیوز را هم مرور میکنم… مردم دیدگاه منطقی بر اوضاع دارند و نگاه منطقی ما پشتیبانی مردم را در پی خواهد داشت و با اقبال مردم روبرو خواهیم شد.
درست است که ما معاونت سیاسی هستیم اما در کنار اسم سیاسی اجتماعی هم هست و بر اساس شرح وظایف ما در وزارت کشور وظیفهٔ ما بالانس کردن اوضاع سیاسی اجتماعی شهر است نه اینکه خود ما در جریان فکری قرار بگیریم و به نفع یکی و به ضرر دیگری عمل کنیم. من دنبال این فضا بودم بنابراین وقتی آثای شریعتمداری آمد من نقطه نظرات خودم را گفتم و وقتی آقای عارف آمد نقطه نظرم را در جلسات بیان کردم منتها هیچ یک از این نظرات-مستنداتش هست- مخالفت با حضورشان نبود برای اینکه ما دچار تنش نشویم و یک بالانس سیاسی ایجاد شود. کما اینکه ما بعضی چیزها را بیخود تنش تلقی میکنیم مثلا در جلسهای اگر دانشجویی با حرارت سوالی میکند وحرفی میزند، چه اشکالی دارد، اینکه اسمش تنش نیست. در محیط تخصصی دانشگاه اگر قرار باشد اظهار نظر یک دانشجو را نشنویم درست در مخالفت با فرمایشات رهبری مبنی بر آزاد اندیشی دانشجو و دانشگاهها است. کرسی آزاد اندیشی اصلاً با همین قصد ایجاد شده است. آنجا که یک نهاد غیر تخصصی نیست که ما بتوانیم اظهار نظر در مورد مسائل داخل آن بکنیم، اتفاقاً دانشگاه منشاء و مرکز برخوردهای فکری و تضارب آراء است. بنابراین من اینها را در حوزه تنش سیاسی نمیبینم.
در مورد شورای تامین یک نکته مهم وجود دارد و آن این است که مصوبات شورای تأمین محرمانه است، من خبر کاشان نیوز و تحلیلهای مختلف را خواندم و و هر گونه پاسخ به آقای قدیری ابیانه افشای مصوبات شورای تامین بود، این تحلیل خود من بود و این را هم منتقل کردم، ما قرار نیست با یک دوراهی که کسی سر راه ما قرار میدهد وارد بازی دیگران شویم. شما ببینید اگر آن خبر تایید میشد ورود به یک بازی بود که بر سر راه ما چیده شده بود، اگر تکذیب میشد هم ورود به یک بازی دیگر بود، هردوی آنها خلاف تعهد ما نسبت به حفظ اخبار محرمانه شورای تامین بود که افشای آن حتی جرم است.
البته ما از آقای قدیری ابیانه بعنوان یک استاد دانشگاه بعنوان یک محقق بر اساس آن رزومهای که مدعی هستند انتظار داشتیم محققانه این را بیان میکرد، اینکه شنیدهها حاکی از این است، مال بچههای کف خیابان است. متعلق به سطوح پایینتر فرهنگی است از یک منظری که ایشان صحبت کردند ما انتظار داشتیم از ما سوال میکردند، منبع آن خود ما بودیم و من دبیر شورای تامین هستمف دستور جلسات را من مینویسم.
- سابقهٔ معاونت سیاسی در فرمانداری آمیخته با جهت گیری سیاسی خاص است
بنابراین با طرح اینکه شنیدهها حاکی از آن است… باعث نمیشود ما در میدان آن فرد بازی کنیم ما معتقدیم که افشای مصوبات محرمانه جرم تلقی میشود و علت عدم پاسخگویی صریح این بود.
شاید هم هرگز پاسخ این را ندهیم، زیرا من تحلیلم این بود که این یک دوراهی است که دوسرش اگر نگوییم باخت است، مناسب فضای سیاسی شهر ما نبود بلاخره ما داریم به فضای انتخابات نزدیک میشویم و از این میدانها زیاد جلوی ما باز میشود. من واقعاً از خدا کمک میخواهم که وارد این اختلافات نشویم چون هزینه مستقیماش از جیب مردمی پرداخته میشود که همه ما اذعان میکنیم که هشت مان گروه نهمان است و نباید این هزینهها تحمیل شود به شهرستان.
شما هر دهاتی را ببینید بعد از ۳۰ سال یک رونقی گرفته و وجهی از سیمای شهری در آن پیداست، در کاشان هنوز متاسفانه ۱۰-۱۵ سال است که هر تلاشی هم میشود یا ابتر میماند یا شکست میخورد.
- اشکال بزرگی که در شهر ما هست این است که ما به بچههای فرهنگی شهرمان اعتماد نداریم هر حرکتی از اینها سر میزند تعبیر و تفسیر میکنیم این را باید ما حل کنیم. باید این فرصت را بدهیم تا خودشان را نشان بدهند اینها که ایادی استکبار نیستند که دارند محفل ادبی یا هنری برپا میکنند. این بینش باید در فضای سیاسی تغییر کند. این دیدگاه باید عوض شود.
از طرفی هم به نظر من کسی که هیچ وجهی از تاثیر در منطقه نداشته حالا در مورد مصوبه شورای تامین ما اظهار نظر میکند دلیلی ندارد من پاسخ دهم. این بعد هم هست، غیر از محرمانه بودن من نگاه میکنم غیر از اینکه بعضیها جز اینکه در برهه های زمانی سیاسی اظهار نظر کرده اند هیچ تاثیر دیگری نداشته اند!
کی ایشان پیگیر مسائل شهر کاشان بوده؟ کی یک بار مصاحبه کرده برای مطالبات مردم شهرستان؟ کی موثر بوده در بودجههای شهرستان کی به مسائل شهری ما به حاشیه نشینی ما پرداخته؟ ما هزار و یک مسئله به روز داریم که حل کردن آنها سالها زمان میخواهد، هیچ وقت از این آقایان خبری نیست، حالا یک فضایی ایجاد شده و یک نظری هم دادهاند،… خب خیلی ممنون، خوش آمدید… .
این نشان دهنده دغدغه ایشان است که درمورد سخنرانی یک شخص خاص حساسیت دارند و دیده ایم که در مسائل محلی کاشان حساسیتی نشان ندادهاند.
اشکالی ندارد ما که مخالف اظهار نظر ایشان نیستیم، بلاخره اظهار نظری کرده اند و ما هم ممنون هستیم اما دلیل نمیشود که ما بر روی موجی سوار شویم و درمیدانی بازی کنیم که مطلوب جهتگیریهای سیاسی دیگران است. ما خیلی هنرمند باشیم مسائل مردم در معیشت و شهر را حل میکنیم و سوار بر موج سیاسی افراد خاص نمیشویم.
- ما بعضی چیزها را بیخود تنش تلقی میکنیم مثلا در جلسهای اگر دانشجویی با حرارت سوالی میکند وحرفی میزند اینکه اسمش تنش نیست
حاشیههای اینگونه زیاد هستند، یکی از آنها به این ترتیب رسانهای میشود، من اینجا مسائل فرهنگی دارم که تبدیل به مسائل امنیتی میشود حال بیایم خودم را درگیر کسی بکنم که سالهای سال در منطقه تاثیر و تاثری از ایشان ندیدهایم و ناگهان در یک فضای سیاسی، نزدیک انتخابات… محترم هم هست، بلاخره اظهار نظری کردهاند یک شخصیت دانشگاهی، ولی سطح اظهار نظر در اندازههایی که ما انتظار داشتیم نبود. بلاخره من در دانشگاه هستم و وقتی میگوییم محقق، صفاتی بر محقق بار میشود و برخوردار از یک پارامترهایی هست که ما در این اظهار نظرها نمیبینیم.
سوالی که من داشتم یک قسمتش این بود که بین مدیران شهری اختلافاتی هست، شما اختلافات شهری در سطح مدیران را ناشی از چه میبینید؟
شاید مصادبق خاصی مد نظر شما هست، اختلاف در اجرا یک بحث است و اختلاف نظر یک بحث دیگر، متفاوت است. الان عزم عمومی بر این است که کارهای اجرایی شهر بر زمین نماند و آن هم در موضعگیریهای رسمی روشن میشود اینکه یکی شنیده که یک مسئولی در یک مسجدی اظهار نظر کرده دال بر رسمی بودن آن نظر نیست چیزی که از نظر ما رسمی است، فرماندار معاون دارد و خود ایشان هم اظهار نظر میکند، شورای شهر سخنگو دارد و رئیس شورا اظهار نظرمیکند، … این یک بعد است از منظر قانونی و رسمی.
- ما یک سابقه غیر کارشناسی هم در چند سال گذشته داریم، تصمیمات دفعالوقتی، اقداماتی که پیامدهایش بررسی نشده و ما تاثیرات آنها را الان میبینیم، یا معضلاتی که مربوط به چندین و چند سال گذشته است
در مذاکرات ۱+۵ هم میبینید، انچه که منظر عمومی هست جهت گیریهایی است که سخنگوهای مربوطه و رهبری نظام دارند، ما باید به این توجه کنیم، منتها طبیعی است که وقتی ما چندتا دستگاه کنار همی مینشینیم، محدودیتهای دستگاهی باعث میشود که ما در جاهایی حتی با هم ناسازگار باشیم، نکته مهم و کلیدی این موضوع این است که ما این را به پای کوبیدن همدیگر نگذاریم، تلقی من این است که چنین فضایی وجود ندارد که کسی فرض کنید، نهاد فرمانداری نهاد دیگری را بکوبد یا نهاد دیگری فرمانداری را بکوبد،در عملکرد یا اجرا حتماً محدودیتهایی هست حتما تفاوت نظرهایی هست من نمیگویم به آنها پرداخته نشود رسانه چشم بیدار جامعه است و باید اینجا به آنها پرداخته شود منتها اینکه حالا یک نفر یک اظهار نظر غیر رسمی از شهرداری، از فرمانداری میکند این دستمایهای بشود که درشهر اختلاف جدی وجود دارد و حاضر به همکاری نستند واقعاً در در این سطح نیست خود شما هم میبینید در مجموعههای اجرایی حتی داخل خود مجموعهها ممکن است جهت گیریهایی باشد، آنجه که به نظر من اهمیت دارد این است که نظریه بردارها در ریاضی هست که میگوید بردارها جهات مختلفی دارند بردار برآیند است که باید جهتش درست باشد و از همه بلندتر باشد.
- نگاه ما ناظر حکومت بودن بر دستگاههاست نه بر مردم
بلاخره ما یک سابقه غیر کارشناسی هم در چند سال گذشته داریم، تصمیمات دفعالوقتی، اقداماتی که پیامدهایش بررسی نشده و ما تاثیرات آنها را الان میبینیم، یا معضلاتی که مربوط به چندین و چند سال گذشته است، خواهش من این است ک رسانهها به حاشیه نشینی بپردازند، معضل جدی منظقه است که به سادگی هم با دو تا تصمیم و دستور و اینها حل نخواهد شد. تدبیر واقعاً لازم است.
عرضم را اینگونه جمع کنم، بهر صورت اختلاف در اجرا هست، تفاوت نظر هست ولی آنچیزی که مورد توجه ما است، حداقل از نظر من بعنوان هماهنگ کننده مسائل سیاسی، بردارها حداقل همدیگر ار خنثی نکنند. اگر جهتهای مختلفی دارند بردار برآیند، پیشرفت و توسعه شهر باشد. فکر میکنم یک نمودهایی از آن دیده میشود، حداقل در حوزه سیاسی ما داریم این بالانسها را نشان میدهیم. امیدوارم در حوزه های دیگر شهر به این رشد برسیم.
ارگانهای شهر در عملکرد و اجرا محدودیتها و اختلاغ سلیقه و نظرها هست که باید به آنها پرداخت اما شهر درگیر این جهت گیریها نیست.
بین اینکه ما هماهنگ با هم نیستیم با اینکه مخالف هم هستیم تفاوت وجود دارد. در کارهای عملی یک سری ناهماهنگیها وجود دارد. این را هم اگر بپذیریم که معاونت ما خیلی از مسائل شهر به دور بوده مخصوصا مسائل فرهنگی در حقیقت دور نگه داشته میشدند از مسائل مردم.
اگر به مشکلات پرداخته نشود دوباره عارضههای قبلی را دچار میشویم ولی مشکلات بیشتر در هماهنگ بودن مسئولان است که امیدواریم حل شود. میگویند من مصلحت اندیشم!
من قائل به این نیستم، مصلحت موضع تشخیص مسئول اجرایی نیست. یکی گفت که ما رضایت مردم برایمان مهم نیست مصلحت آنها برایمان مهم است. به نظرم هیچ کس در حوزهٔ شهرستان و مناسب اجرایی صلاحیت این حرف را ندارد این سیاست گذاریهای کلان کشور است. ما اینجا دنبال تامین رضایت مردمیم خواست مردم، آب ندارند، آسفالت خراب…
من موظف به اجرا هستم نه مصلحت، این بهانهای میشود برای انجام ندادن وظایف، صرفا چون مصلحت نمیداند!
در راستای تامین رفاه مردم باید مسئولان با هم هماهنگ باشند، مردم همیشه اثبات کردهاند که همراهند و با هم مشکلی ندارند. صبورند تحمل میکنند، احساسات مذهبی و ملیشان فوق العاده بالاست. اگر جایی هم ما را مواخذه نمیکنند تصورشان بر این است که ما توجه و دغدغه داریم.
ما نمیتوانیم منکر اختلافات حداقل در اجرا بین مدیران باشیم، گاهی به نظر میرسد این اختلاف نظرها بین اطرافیان مسئولان هست که در میان مردم دغدغه ایجاد کرده نظر شما چیست؟
بپذیریم که این ناهماهنگی باعث این شده است همیشه این مراقبت دائمی را در مورد اطرافیان داشته باشیم و اگر موردی هست اصلاح کنیم یا حتی تغییر بدهیم. گاهی هم شلوغی مشغلهها این مراقبت را از دست ما خارج میکند. توصیه من این است که ما باید برای شناخت به منابع موثق و کسی که اظهار نظر از اون شکل گرفته پرسید و انعکاس داد.استنباط من این است که هنوز در حوزه هماهنگی مشکل داریم.
اگر اعتقاد شما این است که این معاونت از مسائل فرهنگی دور نگهداشته شده، آیا فرمانداری اکنون در زمینه فرهنگ سازی اقدامی کرده؟ اصلا در شرح وظایف خود میداند؟
من یک نکته را در مورد معاونت سیاسی بگویم، ما قائلیم که دستگاههای تخصصی باید وظایف خود را انجام دهند و فرمانداری یک نهادناظر دولتی است بر عملکرد دستگاهها که باید انحرافات را در سطح مدیریتی و عملکرد رصد کند و زاویه گرفتن از مقررات را ببیند. کج رویها، اعمال سلیقه شخصی اینها را باید مدیریت و تذکر و پیگیری و اصلاح کند.
در حوزه فرهنگی هم همین است، طبیعی است که ما نگران این موضوع هستیم و در مورد مسئولیتهای فرهنگی هم سعی کردهایم با دقت نظر پیش برویم، گزینههایی را پیشنهاد کنیم که دغدغه این را دارند.
در این مورد ما نیاز به یک بانک اطلاعاتی داریم، ایا تهیه یک بانک اطلاعاتی در حوزه مسئولیت شما هست یا…
ببینید ما اگر بخواهیم اینها را مشخصاً در فرمانداری ایجاد کنیم باید بانک تخصصی حوزه فرهنگ، اقتصاد و … را باید ایجاد کنیم ، ما انتظار داریم که در دستگاه تخصصی خودش ایجاد شود، نگاه ما ناظر حکومت بودن بر دستگاههاست نه بر مردم. در معاونت قبلی هر کسی در شهر حرفی میزد دونفر بالای سرش میرسیدند که تو قصدت این بود و منظورت این بود…
هر کس قصد و منظورش را خودش میداند نظارت ما بر دستگاههاست و آنجایی که راساً معاونت سیاسی ورود پیدا میکند جاییست که اوضاع بحرانی میشود. برنامه فرهنگی شهر باید در دستگاه تخصصیاش این مورد درخواست ما هم هست و پیگیری هم میکنیم منتها نکته کلیدی فعالیت ما این است که سمت و سوهای فرهنگیمان بین خطوط سیاسیمان از بین نرود. فضای فرهنگی ما باید فضایی بر مبنای منطق باشد و بر مبنای استدلال علمی باید پیش برویم. اینکه یکباره گمان کنیم که ای وای اسلام ازدست رفت و این اتفاق افتاد و.. بعد چند تصمیم اشتباه بگیریم، بدون بررسی تبعاتش ضایعهٔ بزرگی است در حوزهٔ فرهنگی ما. برنامه ما رصد این موضوعات است و برای این قسمت برنامه داریم ولی اینکه از ناحیه فرمانداری برنامه فرهنگی به مورد اجار گذاشته شود، وظیفه ما نیست و به نظر ما دستگاه تخصصی خودش باید انجام دهد. اداره ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی، شورای هماهنگی هستند. و من قائلم به اینکه این جاها مسئولیت بومی لازم دارد.
اشکال بزرگی که در شهر ما هست این است که ما به بچههای فرهنگی شهرمان اعتماد نداریم هر حرکتی از اینها سر میزند تعبیر و تفسیر میکنیم این را باید ما حل کنیم. باید این فرصت را بدهیم تا خودشان را نشان بدهند اینها که ایادی استکبار نیستند که دارند محفل ادبی یا هنری برپا میکنند. این بینش باید در فضای سیاسی تغییر کند. این دیدگاه باید عوض شود.
این مصاحبه برای فتح باب و آشنایی با دیدگاههای کلی شما بود، سوالات فراوانی هست که باید در فرصتی مناسب مطرح و در باره آنها گفتگو کرد. از وقتی که به ما دادی تشکر میکنم.
به نظرم دیدگاه های دکتر مومنیان بسیار متعالی و رشد یافته هست و اون هم علتی ندارد مگر تجربه ایشان و دلسوزی ایشان برای شهرشان. ما هم امیدواریم بومی گزینی در مدیریت شهر، موجبات پیشرفت کاشان را فراهم نماید.
سلام تعدادی ازما فرهنگیان درخواست ملاقات با فرماندار ویا معاون سیاسی را داشته ایم بعداز حدود دو ماه هنوز رخصت نداده اند!! جناب معاون محترم درخواست ما مربوط به مسایل دانش آموزان شهر کاشان است!لطفا پذیرا باشید! باتشکر هنرآموز
نظرات دکترمومنیان بسیار منطقی است وما از چنین دیدگاهی خرسندیم . دیدگاههای دوره قبل تحکمی ومتحجرانه بود .اما جناب آقای دکتر مومنیان همانگونه که مستحضرید صرف بیان دیدگاههای منطقی وقانونی شما و فعالیت برخی نهادهای دولتی ونیمه دولتی برخلاف آن دردی را دوا نمی کند .زمانی کاشان ،کاشان بزرگ می شود که همه دستگاهها به قول شما همسو با فرمانداری ونهاد حاکمیت باشند .بعنوان مثال کلیه فعالیت های فرهنگی در سطح شهر می بایست همسو با سیاست های کلان فرهنگی کشور وتحت نظارت حاکمیت (اداره ارشاد وفرمانداری ) باشد .شکل گیری سرای محله ها بدون برنامه ، اساسنامه و...از طرف شهرداری واعمال سلیقه های شخصی در تعیین مسوولین آن توسط حراست شهرداری و... و ... که مجال آن نیست برچه اساس ومعیاریست ؟ شما چه نظارتی دارید وداشته اید ؟ آیا شهرداری همانگونه که مدعیست خود برای این قبیل فعالیت ها با دستگاههای متولی ومسوول هماهنگی دارد ؟زمانی حرفهای شیرین شما ثمر می دهد که واقعا به وظیفه ذاتی خود (نظارت ) عمل کنید . برایتان از درگاه احدیت آرزوی توفیق وسربلندی مسئلت داریم .
ضمن تشکر از سایت پر مخاطب کاشان نیوز و همچنین تهیه این خبر من به نوبه خودم دو جلسه با جناب آقای دکتر مومنیان داشته ام. انسان بسیار متین، خوش برخورد و فهمیده ای هستند که جای بسی خرسندی است که شخص تحصیل کرده ای همچون ایشان در معاونت سیاسی اجتماعی فرماداری کاشان هستند و مطمئنا نگاه ایشان به معقولات فرهنگی به صورت ویژه است یقین دارم اتخاب ایشان دراین سمت کمک شایانی در جهت انجام فعالیت هایی فرهنگی در شهر خواهد کرد و از طرفی دیگر فضای ساسی شهرستان کاشان با آمدت ایشان بازتر شده است. امیدوارم جوانان تحصیل کرده و فهیم کاشان قدر حضور ایشان در این سمت را درک کنند.
جناب دکتر مومنیان بنده معنای بومی گرایی را دیدیم. مدیریت ناسور بر شهرستان ، گواهی متقن بر نظر نادرست جنابعالی است.
آقای دکترمصاحبه هوشمندانه ای انجام دادندکلام ایشان حکایت از درایت و اصالت ایشان دارد-چشم هارابایدشست جور دیگرباید دید-ایشان فردبی حاشیه ای هستند انشاله بتوانند منشاخیرباشنداگرحاشیه سازان. بگذارند-
کدوم پیشرفت جناب؟ تمام کارتون شده مصاجبه و خبر و خودنمایی!!!
اگه با دقت می خوندید متوجه می شدید که صرف این مصاحبه و گفته شدن توسط یک مقام سیاسی واقعا جای امیدواری داره. اولویت نگاه اجتماعی و فرهنگی به نگاه سیاسی و امنیتی یه پیشرفت بزرگه برای کاشون. این که معاون سیاسی، اقتدار فرمانداری رو ناظر و معطوف به دستگاه ها میدونه نه مردم یعنی خیلی پیشرفت. دو سال پیش آب بدون اجازه آقایون میخوردی باید میومدی جواب پس میدادی!!!!