کاشان نیوز-حسین ذاکری: بی توجهی مسئولین امر، منجر به تخلفی دیگر در حوزهی میراث فرهنگی کاشان شد.
طبق اسناد برجای مانده از گذشته، شهرستان کاشان در قدیم دارای دوازده عدد یخچال یا یخدان بوده که در حال حاضر از ان تعداد، تنها دو یخچال باقی مانده است.
با این حال متاسفانه مسائلی اعم از نوع مالکیت این اثر، ارزش ذاتی بنا برای مالکان و … موجب ممانعت از قرارگرفتن این اثر، در جایگاه اصیل ارزشی خویش است.
در این میان انچه امروز توجه دوستداران میراث فرهنگی کاشان را دو چندان به خود جلب میکند اقدام اخیر مغایر با قانون است.
مسدودسازی دائم ورودی یخچال، که بنظر اینجانب معلول دو مورد میتواند باشد. احتمالا یا برای جلوگیری از تهدیدات ناشی از سقوط افراد به داخل چال یخ یا جلوگیری از انباشت زباله، که هیچ کدام انجام چنین اعمال خودسرانهای را توسط هیچ بخشی در قبال یک اثر ثبت ملی کشور توجیه نمیکند.
تمهید کنترل موارد احتمالی مذکور یا هر دلیل دیگری، تیغه کشیدن کامل در ورودی یخ به این یخچال بوده است.
درحالیکه بایستی مسیر را برای احیا با کابری منطبق با نیازهای امروزین و سازگار با اثر را هموار ساخت، مسدود سازی دائم این اثر ارزشمند رقم خورده است.
در حالیکه در بسیاری از شهرهای کشور اعم از کرمان، تمامیت این سازهی ارزشمند به عنوان یک جاذبهی گردشگری خاص مطرح است، ان را کاربری داده اند یا در حالتی مشابه یا غیر ممکن بدلایلی چند، جهت حفاظت اثر آن را بصورت استاندارد و موقت مسدود ساختهاند بطوریکه اصل کالبد تحتالشعاع قرار نگرفته است اما متاسفانه در کاشان در کمال تعجب شاهد چنین اقداماتی هستیم.
این در حالیست که این اثر منحصر بفرد و ارزشمند شهرستان بصورت یک مجموعه، متشکل از هر دو یخچال، قلعه و باروی جلالی در سال ۱۳۵۵ با شماره ی ۱۳۵۰ به ثبت اثار ملی کشور رسیده است.
با ذکر مثالی ملموس تر عمق این تصمیم عجیب را جستجو میکنیم.
آب انبار سازهای آبی و مشابه است و مشکلات از پیش گفته برای این سازه نیز مطرح است اما هیچگاه سر در آب انبار را تیغه نمی کشیم! چنانچه ان را امروزه مسدودسازی موقت و مشخص می کنیم و مسبب تغییر بنیان اثر نمیشویم. در این خصوص ماده ۵۶۴ قانون مجازات اسلامی یادآوری میشود: هرکس بدون اجازه سازمان میراث فرهنگی و بر خلاف ضوابط مصوب اعلام شده از سوی سازمان مذکور به مرمت یا تعمیر، تغییر، تجدید و توسعه ابنیه یا تزئینات اماکن فرهنگی- تاریخی ثبت شده در فهرست اثار ملی مبادرت نماید، به حبس از شش ماه تا دو سال و پرداخت خسارت وارده محکوم میگردد. انتظار میرود پس از اطلاع، اداره متبوع نسبت به رفع این تخلف اقدامی فوری صورت داده و ضمن برخورد قانونی با متخلفان، کالبد به شکل اولیه اصلاح و تصمیمات مقتضی اخذ گردد.
*کارشناسی ارشد مدیریت جهانگردی.
دیدگاه شما