کاشان نیوز-محمد نظافتی*: امروزه شاهد برگزاری جشنوارههای متعددی با اهداف و نامهای مختلف در کشور هستیم که جشنوارهی تئاتر مهر کاشان نیز یکی از آنهاست.
اما آیا این جشنوارهها توانستهاند به اهداف خود دست یابند یا اینکه فقط صرف بودجهای که به آنها تعلق میگیرد برگزار میشود تا ویترین سالانه را رنگینتر و وزینتر کنند.
از نگاه مدیریت امور جشنوارهها استمرار یک رویداد نقطهی مثبتی برای آن است چراکه معمولاً در برنامهریزی فرهنگی رسیدن به اهداف، آنی و سهلالوصول نبوده و زمانبر است که
به نظر میرسد جشنواره تئاتر مهر اما نتوانسته از این ویژگی مثبت بهرهای ببرد و گویا چشماندازی برای آن تعریفنشده که پس از ۱۴ دوره نتیجهی چشمگیری حاصل نشده است.
از نگاه کارشناسان همانطور که حذف جشنوارهها بدون پژوهش میتواند لطمه بزند؛ تأسیس یک جشنواره هم بدون پژوهش لطمه زننده است.
در این رویداد بیشتر شاهد تئاتر جشنوارهای هستیم تا جشنوارهی تئاتر.
البته این ایراد شاید به اکثر جشنوارههایی ازایندست وارد باشد و تنها مختص تئاتر مهر کاشان نیست؛ اما بعضی از افراد صرفاً برای حضور در جشنوارهها کار میکنند و شاهد حضورشان در جشنوارههای متعددی هستیم که همین امر باعث افت کیفی جشنواره میشود؛ البته منکر حضور کارهای خوب و شاخص نیستیم.
متنی که در فاصلهی انتشار فراخوان جشنواره طی حدود دو ماه نوشتهشده و کار میشود قطعاً انسجام کافی و لازم را ندارد، از طرف دیگر بعضی از علاقهمندان به هنر تئاتر و بازیگری که یا بهصورت تجربی به این هنر روی آورده و یا بهصورت آکادمیک در این رشته تحصیل میکنند علاقه دارند هرچه سریعتر به این حوزه ورود کرده و بهاصطلاح دیده شوند و اصلاً هم نمیخواهند در کنار افراد خبره و باتجربه و یا در گروههای حرفهای کارکرده و آموزش ببینند و بهقولمعروف شاگردی کنند و اگر هم با مخالفت روبرو شوند ناراحت میشوند؛ درنتیجه برای ارائه خودشان به سراغ جشنواره میروند و چون جشنواره را با چند کار خوب نمیتوان برگزار کرد درنتیجه در کنار چند کار برجستهکارهای ضعیف هم پذیرفته میشود.
در کنار اینها زیرساختهای لازم نه برای توسعه کمی و کیفی تئاتر در شهر فراهمشده و نه برای برگزاری یک رویداد ملی که این خود عاملی بر افت کیفیت جشنواره است.
امروزه کارگزاری فرهنگی تنها یک مشغلهی اداری نیست که هر مدیر اداری بالیاقتی از عهدهی آن برآید؛ مدیریت فرهنگی امروز بهطور مستقل حرفهای خاص است که نیاز به متخصصان این حوزه را دارد در غیر این صورت افراد تنها با داشتن حسن نیت و یا تواناییهایشان در مدیریت اداری نخواهند توانست به موقعیت هنرهای نمایشی مفهومی فرهنگی بدهند.
مدیریت فرهنگی چنانچه بر پایهی تخصص و تجربه باشد بسیار کارساز است و اگر برحسب اتفاق و یا مداخلهی دیگر عوامل اجتماعی هرروز سیاستی متفاوت دنبال کند جز اغتشاش فرهنگی ثمری نخواهد داشت.
امیدوارم جشنوارهی تئاتر مهر کاشان با برنامهریزی دقیق و منسجم؛ با استفاده از ظرفیت اهالی هنر و همراهی مجموعهی مدیریت شهری بتواند با ثبت در تقویم رویدادهای ملی کشور به جایگاهی ملی و پایدار دست یابد.
گر در سرت هوای وصال است حافظا
باید که خاک درگه اهل هنر شوی
*مدیرعامل خانهی تئاتر کاشان
دیدگاه شما