کاشان نیوز – مقدمه: مدتی است که نگرانی صاحبنظران از روند روبه رشد طلاق در جامعه خاصه کاشان دیده و شنیده میشود و هریک هم بهزعم خود راهکاری ارائه میدهند و کسانی هم هستند که با بودجههایی که هرکسی به آنها دسترسی ندارد تئوریهای خلقالساعه خود را آزمایشی هم میکنند.
وجود پرتعداد پروندههای خانوادگی که در کاشان حداقل سه شعبه به آنها رسیدگی میکند نگرانکننده است، ذکر «حداقل» به این دلیل است که در میانه اختلافات خانوادگی اتهام زنیها، ضرب و شتم، توهین و جعل سند و امضا و …نیز در طی دعواهای خانوادگی به وجود میاید که توسط دادسرا و در شعب مختلف رسیدگی میشود.
اما چرا بااینهمه هرروز شاهد فزونی طلاق در جامعه هستیم؟
در وادی سخن و نظریه همه سعی در کاهش پرونده دارند! آزمایش تئوریهای مختلف درزمینهٔ حلوفصل مشکلات خانوادگی تاکنون راه بهجایی نبرده و رویهمرفته دستگاه قضا در این مورد خاص دسترسی به راهکاری برای کاهش ورودی پرونده ندارد و صرفاً باید به دعاوی رسیدگی کند. تمهیداتی هم که برای طولانی شدن پروسه طلاق اتخاذ شده است جز افزودن به تعداد پروندههای کیفری سودی نداشته. حتی با طولانی شدن پروسه طلاق، ادامه مشکلات و برخوردهای اطرافیان به گسترش اختلاف و ایجاد کدورت و رفتار ناشایستی منتهی میشود که هر نوع احتمال در بازگشت به زندگی مشترک را نابود میکند.
به نظر میرسد دستگاه قضا امکان ارائه راهکار ندارد زیرا نهاد تأثیرگذار بر قبل از طرح دعاوی نیست و ایجاد مانع در دستگاه قضا صرفاً نهادهای قضایی را زیر سؤال برده و متهم مینماید درحالیکه نهادهای دیگری در این خصوص مسئولیت دارند و باید مشکل را بررسی راهکار ارائه دهند.
ریشه مشکل را در کجا باید یافت؟
منشاء ایجاد این مشکلات را در ضعف نهادهای فرهنگی و آموزشی و دخالت اشخاص غیرمتخصص باید جستجو کرد!
بخش اول: بهعنوان نمونه در شهر خودمان کاشان در خردادماه ۱۳۹۷ با شعار «حفظ شهر دارالمؤمنین، با حفاظت از خانواده میسر است» برای نخستین بار در سطح کشور اولین بنیاد حامیان خانواده در شهر کاشان با محوریت آقای ساداتی نژاد نماینده وقت شهرستان کاشان و با مدیریت عاملی خانم فهیمه نصیری در این شهر افتتاح شد.
در اخبار منتشره در خصوص افتتاح این بنیاد آمده «بنیاد حامیان خانواده با بیش از ۳۰ نفر کادر توانمند و متخصص برای اولین بار در کشور افتتاح شد.»
در افتتاحیه رسمی این بنیاد در آذرماه ۱۳۹۷ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نماینده مجلس شورای اسلامی، نماینده ولیفقیه و امامجمعه شهرستان کاشان، مدیرانی از دادگستری شهرستان کاشان و دیگر مقامات استان و شهرستان حضور پیدا کردند.
در این مراسم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتکار کاشانیها تقدیر نمود و آقای ساداتی نژاد نیز گفت: «با گذشت ۵ ماه از تأسیس این بنیاد، فعالیتهای آموزشی و تربیتی متنوعی با حمایت خیران کاشان در این بنیاد صورت پذیرفته است.«گلریزان و اهدای بیش از یک و نیم میلیارد تومان توسط خیران در راستای اجرای برنامههای آموزشی و تربیتی پایانبخش این همایش بود»
این جلسه پوشش قابلتوجه رسانهای داشته و در اخبار صداوسیما نیز منعکس گردید. – آقای ساداتی نژاد در توصیف علل تأسیس بنیاد حامیان خانواده، طی مصاحبههای انجام شده اعلام داشتهاند: «مطالعات و بررسیهای اخیر نشان داده که میزان طلاق در جامعه افزایش پیدا کرده و طبق بررسیهای علمی و دانشگاهی علت افزایش طلاقها این است که آموزش و مهارت خانواده در این حوزه دچار چالش است. لذا با کمک خیرین که همیشه در ساختوسازها حضور داشتند، آنها را به حوزه نرمافزاری آموزش خانواده آوردیم و این بنیاد تنها باهدف آموزش خانوادهها راهاندازی شد و در حوزه مشاوره خانواده کمک میکنند تا میزان طلاق را پایین بیاوریم.»
چرا با گذشت بیش از سه سال از افتتاح این بنیاد، اولاً؛ بر شعب دادگاههای خانواده کاشان افزوده گشته و درثانی؛ آیا گزارش عملکرد این بنیاد بهعنوان یک بنیاد غیرخصوصی توسط متصدیان آن به متولیان این شهرستان ارائه گشته است؟
در آذرماه سال ۱۳۹۸ به مناسبت سالگرد افتتاح این بنیاد همایشی برای تجلیل از حامیان بنیان خانواده مجدداً با حضور مقامات استانی و کشوری تشکیل شد و از ۵۰ نفر از حامیان بنیاد خانواده، در این شهر تجلیل شد.
بخش دوم: درخواست با توجه بهمراتب مذکور در فوق و حضور مقامات رسمی شهری و کشوری در افتتاحیه و سالگرد این بنیاد، واضح است که بنیاد حامیان خانواده یک موسسه خصوصی نبوده، بلکه بااعتبار سمت و مسئولیت نماینده تأسیسشده و مضاف بر آن به گواهی گزارشهای خبری موجود، کمکهای نقدی و غیر نقدی عدهای از مردم این شهرستان را با عنوان خیرین و حامیان خانواده تحت اختیار دارد.
لذا از باب حفظ حقوق خواستار پاسخ به این سؤال هستیم که چرا با گذشت بیش از سه سال از افتتاح این بنیاد، اولاً؛ بر شعب دادگاههای خانواده کاشان افزوده گشته و درثانی؛ آیا گزارش عملکرد این بنیاد بهعنوان یک بنیاد غیرخصوصی توسط متصدیان آن به متولیان این شهرستان ارائه گشته است؟
بجای نظارت بر نهادهای موجود و بررسی نقاط ضعف و قوت آنها موازیکاری میشود؟
شایان توجه است که مدتی قبل نیز همایشی با عنوان «همایش تحکیم بنیاد خانواده در کاشان» به همت نیروی انتظامی و دیگر ارگانهای این شهرستان با تعداد انگشت شماری برگزار شد و فارغ از اقدامات انجام شده عده ای اقدام به سخنرانی کرده و در دستاوردی عملی هم از ای این همایش اعلام نشد.
درحالیکه به نظر میرسد باید از تکرار پرهیز کرد و اگر قرار است همایشی برگزار شود، موضوع آن باید بررسی عملکرد بنیاد حامیان خانواده کاشان، ضعفها و قوتهای آن باشد تا چنانچه متصدیان این بنیاد در راستای اهداف بنیاد قوی ظاهر نشده و حواشی سیاسی و اهداف کوتاهمدت ایشان بر اهداف اصلی بنیاد سایه افکنده، با نظارت مقامات متولی و دادگستری شهرستان کاشان به ریلگذاری اهداف اصلی بنیاد برگردانده شوند و اگر کارکرد مثبت بوده از اقدامات انجام شده الگوبرداری و توسعه داده شده و از تکرار پرهیز شود.
لیکن متأسفانه آنچه آمار و ارقام پروندههای مطروحه در دادگستری کاشان نشان میدهد ضعف عملکرد متصدیان این بنیاد و عقب بودن از اهداف ترسیمی علیرغم گذشت بیش از سه سال از افتتاح است که البته نتیجهگیری متقن در این خصوص مستلزم بررسی کارشناسانه و مطالبهگری دلسوزان این شهر در خصوص عملکرد این بنیاد است.
لیکن آنچه قدر متیقن است این است که این بنیاد با اعتبار مقامات شهری و کشوری بنا نهاده شده و لذا از باب حفظ حقوق عامه، جلوگیری از هدر رفت اعتبار هزینه شده و ممانعت از سلب اعتماد خیرین حامی خانواده و همچنین جلوگیری از اقدامات موازی در این شهرستان و برداشتن گامی مؤثر در خصوص مبحث خانواده باید اقدامی صورت گیرد!
دیدگاه شما