کاشان نیوز: پیرامون جشنواره نقالی و روایتگری سیلک مصاحبهای با مدیر جشنواره، و مدیر مسئول مؤسسه فرهنگی هنری گذر خانه نقلی کاشان، آقای اکبر رضوانیان صورت گرفت.
رضوانیان در ابتدای امر اظهار داشت پیشنهاد دهنده اولیه و دبیر این طرح مرشد مسعود نوری بود که ایشان هم تخصص و هم تجارب فوقالعاده ارزندهای در حوزهی نقالی دارند.
این جشنواره ازتاریخ ۲۰ الی ۲۶ ابان ماه برگزار خواهد شد که شامل مواردی اعم از: برگزاری نشستهای تخصصی واجرای نقالان برگزیده در مکانهای تاریخی فرهنگی، مدارس و کافههای سطح شهر کاشان و اران و بیدگل خواهد بود.
دلیل انتخاب این بازه زمانی برای این جشنواره ضمن بررسی رویدادهای تقویمی، چنین است که نقالی ارتباط بسیار نزدیکی با حوزه ادبیات دارد و حوزه ادبیات یعنی مطالعه و این رویداد دقیقاً مصادف با هفتهی کتاب و کتابخوانی انتخاب شد.
ستاد اصلی این جشنواره عبارتند از: اکبر رضوانیان رئیس جشنواره، مسعود نوری به عنوان دبیر جشنواره، حمیدرضا عطارزاده روابط عمومی و خانم استادی مدیر اجرایی این جشنواره هستند.
وی خاطر نشان کرد نقالی ایران یک میراث جهانی است و افزود ما اگر قرار هست درعرصه جهانی حرفی برای گفتن داشته باشیم با همین داشتههایمان است، نقالی زیر شاخهای از نمایش ایرانی محسوب میشود که محتوای ان بر اساس شاهنامه است، یک نمایش تک نفره که در محلهایی اعم از چهارسوقها، گذرها، قهوه خانهها و.. توسط فردی بنام نقال برگزار میشده است.
مدیر خانه نقلی افزود در برخی منابع تاریخی نیز امده است که نقالی ایرانی قدمتش از شاهنامه بیشتر است، پیش از شاهنامه برخی دیگر روایات مانند نقل سیاوش، نقلهایی که در مدح آدمها و افراد و شخصیتها گفته میشده است وجود داشته است. طبیعتا یکی از جدیترین بخشهای اجرای نقالی در زمان و ایام جشنها بوده که افراد در کنار یکدیگر جمع بودهاند به مانند شب یلدا، نوروز و…
مدیر جشنواره نقالی و روایتگری سیلک یادآور شد در سال ۱۳۹۸ بنده برگزارکنندهی نوزدهمین جشنواره نمایش های آیینی سنتی کشور در کاشان بودم و جناب فتحعلی بیگی دبیر وقت جشنواره بودند، حدود نیمی از جشنواره نمایشهای سنتی کشور را ما در کاشان برگزار کردیم و پس از آن با کرونا روبرو شدیم ولی پس از آن اینجانب پیشنهاداتی را به وزارت ارشاد مطرح کردم که ما آمادگی داریم تا دبیرخانه جشنواره نمایش های آیین سنتی را در کاشان داشته باشیم.
از جشنواره آیینهای سنتی کشور یک بخشاش نقالی بود، تاینکه امسال ما نقالی را برای اولین بار بصورت کشوری و مستقل برگزار میکنیم.
وی در خصوص نام جشنواره اذعان داشت پسوند سیلک را برای جشنواره برگزیدیم زیرا نخستین خواستگاه تمدن بشری ما محوطه سیلک است و اگر قرار باشد اتفاقی را برند کنیم هیچ نامی در کاشان زیبندهتر از نام سیلک نیست و در واقع ما این جشنواره را مزین کردیم با نام سیلک زیرا معتقدیم که منطقه سیلک در تمدن مرکزی ایران زمین بسیار بیشتر از آن چیزی است تا الان بدان پرداخته شده است و استفاده از کلمه نخستین هم بدلیل این است که بخش نقالی بصورت مستقل برای اولین بار است که بصورت کشوری برگزار میشود و ما امیدوار هستیم که این جشنواره هر سال ادامه پیدا کند.
رضوانیان معتقد است در صنعت گردشگری جهانی موضوع رویداد دارای اهمیت فوقالعاده ویژهای است و هم اکنون گردشگری رویداد محور یک شاخصهی بسیار جدی است که تمام جهان به سمت آن در حرکت است.
رضوانیان افزود بیش از سی شاخه گردشگری در منطقه کاشان داریم که میتوان در بخشهای مختلف آن رویداد برگزار کرد. وی هیچ کاری را مهمتر از رویداد برای بحث معرفی نمیداند و همچنین به موضوع فصلی بودن در صنعت گردشگری اشاره داشت و افزود تجارب پیشین برگزاری اخرین رویداد که درتیرماه سال جاری در گرمترین زمان ممکن کاشان و با استقبال کم نظیری برگزار شد، نشان داده در گرمای نزدیک به پنجاه درجهی کاشان نیز اگر ایده و خلاقیت داشته باشیم قطعاً میتوانیم کار کنیم.
رضوانیان تأکید کرد: این جشنواره کاملاً با حمایت بخش خصوصی برگزار میگردد، او معتقد است ما خیلی در این قصهها نباید توقعی از بخش دولتی داشته باشیم. بخش دولتی باید تماماً ناظر باشد و نباید وارد بخشهای اجرایی شود. بخش خصوصی بایستی در قالب مسئولیت اجتماعیای که دارد برای ارتقای سطح فرهنگ جامعهاش یک بودجهای را سالیانه قرار دهد برای اتفاقات فرهنگی. اگر این بخش خصوصی این بودجه را تامین کند و ما درکنار همدیگر قرار بگیریم میتوانیم مستقل این اتفاقات را برگزار کنیم.
این کارشناس ارشد گردشگری روی کلمه مستقل بسیار تأکید کرد و افزود شما زمانی که مستقل این رویدادهارا برگزار میکنید سعی میکنیدایدهها، تفکرات و ذهنیتهای خودتان را به نحو احسن اجرا کنید.
اینکه ما گردشگریمان را در کاشان محدود کردهایم به حوزه گل و گلاب و بناها این خطاست. شهرمان قابلیتهای بسیاری در زمینههایی اعم از گردشگری ادبی، گردشگری هنری و دیگر شاخهها را دارد اما لازمهاش این است که از تک بعدی بودن و فصلی بودن خارج شویم و به همه زمانی فکر کنیم. ما تنها شهرستان در ایران هستیم که مرکز استان نیست اما پنج اثر ثبت جهانی داریم توامانی که تمام اثار ثبت جهانی کشورمان در استانها میباشد.
وی در خصوص اثار و هدف از این جشنواره عنوان داشت: کارهای برگزیده از بیش از پانزده استان امده است، از بخشهای همدان، لاهیجان، ابادان، فارس، کرمانشاه، رشت، تهران، اراک، خراسان رضوی، کاشان، اصفهان، مازندران، کردستان و بخشهای این جشنواره عبارتند از اثار زنده یاد مرشد ترابی، کهنه سواران، رویش و مسابقه وی در خصوص هدف این جشنواره ادامه داد: موضوع ادبیات کلاسیک ما جایگاه بسیار مهمی در کشور دارد و هنر نمایشی نقالی پیوند بسیار عمیقی بین نمایش و ادبیات ایجاد میکند و درواقع تحرک و نشاطی را هم که نمایش مونولوگ نقالی به همراه دارد، همچنین حماسه، تحرک، اشنایی با ادبیات، موسیقی درون تک تک واژگان بسیار مهم و ارزشمند است.
در رابطه با مکانهای اجرا ما تلاش کردیم که این کار را با بخشهای مختلفی پیوند دهیم اعم از پنج بنای تاریخی فرهنگی ( محوطه سیلک، باغ فین، خانه بروجردی، تیمچهامین الدوله بازار کاشان و مجموعه خانه نقلی )، بیش از پنج هنرستان و دبیرستان برای پیوند نمایش با گروه سنی دانش اموزی و بخش دیگر کافهها هستند.
وی متذکر شد خاستگاه این نمایشها در زمانهای قدیم قهوه خانهها بوده است که هم اکنون قهوه خانهها جایشان را به کافهها دادهاند. نمایش سنتی وارد فضاهای مدرن به مانند کافه با نسل جدید میشود. (بیش از پنج کافه در کاشان و یک کافه در اران و بیدگل)و سعی بر بسیط کردن این امر داریم که بتوانیم سالهای آتی بگوییم منطقه کاشان.
ضوانیان تصریح کرد اگرما هفده نقالی داشته باشیم و در هر نقالی دو اجرا داشته باشیم، سی و چهار تا نقالی در مکانهای مختلفی که ذکر شد خواهیم داشت. نقالیها تماماً از قصههای شاهنامه است.
وی در خصوص مجوزهای برگزاری عنوان داشت: طبیعتا هر مؤسسه فرهنگی برای برگزار کردن رویدادهای پیشنهادی بایستی برای آن رویداد درخواست مجوز بکند و در این خصوص اداره ارشاد برای صدور مجوز همکاریهای لازم را انجام داد.
پوستر جشنواره در محوطه سیلک با حضور آقای نمایش ایرانی یعنی استاد داوود فتحعلی بیگی(دبیر ۲۰ دوره جشنواره نمایشایینهای سنتی ایران بودهاند) رونمایی میشود و ضمن رونمایی یک نشست خبری نیز خواهیم داشت تا پاسخ تمامی سؤالات عزیزان داده شود وامیدوار هستیم که آغاز اتفاق ما در تپههای سیلک که با رونمایی از پوستر جشنواره است در واقع اتفاق خوبی را برای همگان رقم بزند و با توکل به خداوندامیدواریم هر سال بتوانیم این جشنواره را در کاشان برگزار کنیم.
گفتگو: از حسین ذاکری
دیدگاه شما