کاشان نیوز: انتخاب «پایتخت کتاب» در یونسکو عنوانی است که اینروزها بارها در اخبار تکرار شده است؛ گفته میشود اسامی ده شهر نامزد پایتخت کتاب ایران و ۲۰ روستای دوستدار کتاب در کشور، به طور رسمی اعلام شد، همین خبر «کاشان نیوز» را را برآن داشت که با سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی که سابقاً کمتر عنایت و توجهی از ناحیه آن اداره به نشریات و رسانهها ابراز میشد گفتگویی داشته تا هم در این مورد اخبار روشن تری منتشر کرده و هم محکی هم بزنیم مدیر جدید فرهنگی را و خوشبختانه روی خوش، دیدگاه و رفتار متفاوت و منش فرهنگی ایشان روحیه تازهای به ما داد. این گفتگو را بخوانید:
۱. ماجرای پایتخت کتاب و نامزدی کاشان در این دوره جطور مطرح شد؟
ما حدود دو ماه پیش ی فراخوانی را از وزارت خانه دریافت کردیم با موضوع پایتخت جهانی کتاب که از سوی یونسکو هر سال یکی از شهر از کشور انتخاب میشود برای این موضوع. با توجه به اینکه ما ظرفیتهای خیلی خوبی در کاشان داریم، کاشان شهری با غنای فرهنگی خیلی بالاست. من میتونم با اطمینان بگویم شهرما میتواند با بعضی استانهای کشور برابری کند و اگر بالاتر نباشد پایین تر نیست، چرا که دارای شخصیتهای ارزندهای مثل محتشم و سهراب و مرحوم مشفق و… است که این بزرگان شهر هرکدامشان یک برند برای شهر ما محسوب میشوند.
کمتر کسی هست که کاشان را نشناسد، الان هر روزی در یکی از رسانهها از کاشان خبری هست و کمتر کسی را دیدیم که کاشان را ندیده باشد چون شهر ما خوشبختانه در مرکز کشور قرار دارد و مردم در هر رفت و آمدی کاشان را میبینند، کاشان هم جذابیتهای خاص خودش را دارد، یک سری میراث تاریخی دارد مثل خانههای قدیمی و تپههای سیلک که این تپهها مشخصه کاشان است ومیراث فرهنگی مثل آیینهای سنتی و تاریخی مخصوصا در ماه محرم که مردم به خوبی از آن استقبال میکنند و قدمت بسیار بالایی دارد و بودند کسان پر مغزی که زحمت کشیدند و وقت گذاشتند و روی میراث فرهنگی تاثیر گذاشتند که این افراد و برندها میراث فرهنگی ناملموس ما محسوب میشوند خب هر جا ظرفیتی وجود داشته مطمئناً استعدادی وجود داشته که بالقوه رو به بالفعل تبدیل کرده. چرا خونهها در جاهای دیگر به این صورت نیست؟ ما در ارشاد وظیفه داریم فرهنگ و سنت قدیمی اسلامی ایرانی را که از قدما به ما ارث رسیده احیا کنیم. حالا نخواستم از بحث کتاب خارج شویم، برای این فراخوان وزارت خانه از همه دستگاههای مربوط به کتاب تو سطح شهر دعوت کردیم و قضیه رو حساس کردیم که چیزی از شهرهای دیگر کم نداریم، واقعا نداریم چون نمونه هایش ثابت شده، برای مدعوین توضیح دادیم که چه باید کرد، فرصت دادیم، با وجود امروز و فردا کردن برخی دوستان در آخر دقیقه نود طرحهای سه موسسه «ساربوک» و «سازمان رفاهی تفریحی شهرداری» و «حوض فیروزهای» را آوردند و فرستاده شد.
روز بیستم اعلام کردند کاشان از بین ۶۲ شهر شرکت کننده یکی از ۱۰ نامزد انتخابی است. این رو بگویم که ما چه انتخاب بشویم یا نشویم ۳ اسفند جشن میگیریم اگر انتخاب بشویم که افتخار بزرگیست و تازه اول کار و در هیمنجا از همه آنهایی که در عرصه فرهنگی مثل کتاب و روزنامه و رسانه هستند دعوت میکنیم که بسم الله، به عنوان شهر پایتخت ایران انتخاب شدیم و قرار است برای پایتخت جهانی معرفی شویم که امیددارم همینطور هم بشود. تا یک بار دیگه اسم کاشان در تارخ بدرخشد،نمی شود گفت کاشان برای اولین با است که نامش بر سر زبانها میافتد، کاشان همیشه پیشینهٔ خوبی در پهنهٔ تاریخ داشته است، چه خوب میشود بار دیگر این برگ زرین را به تاریخ بسپاریم و ماهم سهم کوچکی از این موفقیت داشته باشیم.
ولی اگر هم نشد چیزی از دست ندادهایم و جزو افتخارات ما ثبت میشود و طرحهایی هم که داریم میآوریم، در مرحله اجرا اگر انتخاب نشدیم زیاد مهم نیست، چون توجهی که باید وزارت به ما کرده و اعتبار خوبی به ما داده.
۳ اسفند دعوت کردند، من و آقای شهردار و موسسات صاحب طرح به وزارت خانه رفتیم، چون در طرح آمده که یک تفاهمنامه بین شهرداری و اداره فرهنگ و ارشاد بسته شود.
۲. چقدر این غنای فرهنگی میتواند رو انتخاب کاشان تاثیر داشته باشد؟
فوق العاده تاثیر دارد همهٔ این ظرفیتها و پتانسیلها میتواند جایی به ما کمک کند، وقتی ما استناد بکنیم به این فرهنگ غنی و اصیل، نشان میدهد که ما حرف برای گفتن داریم وقتی دوستان از یونسکو بیان این مکان هارو بینند خودشون مطمئنا به عمق ارزشهای فرهنگی شهر پی میبرند.
۳. چه طرحهایی برای تشویق مردم در نظر گرفته شده است؟
من از ریز طرحهای دیگران اطلاعی ندارم ولی طرحها چهره به چره و شامل بنهای تخیف و کتابچههایی که شهرداری چاپ کردند و امثال این، البته این طرحها الان هم در شهر اجرا میشود و اخیرا هم آقای اکبری مدیر «ساربوک» قرار شده یک سری طرح ارایه بدهند که در ادامه بفرستیم و ی دفاعیه طرح هامایمان.
۴. اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی چه برنامههایی برای ترویج کتابخوانی بین مردم در نظر گرفته است؟
کتاب جذابیت خودش را دارد، باید بحث کتابخوانی را بین مردم حساس کنیم، مثلا در سطح شهر ایستگاههای کتاب بزنیم مثل ایستگاههای راه آهن و نظر شخصی بنده این است که اگر یکی هم از این کتابها برد، از آن استفاده کرده و اشکالی ندارد و معمولا بخاطر همین سیستم کتابخانه و کتابفروشیها به صورت باز هست هرکس هرچی میخواهد برداشته و میخواند.
به نظر من باید از طرف ادارات بن کتاب به کارمندها داده شود تا کتاب هم بیاید در سبد خوانوارها و بشود جزو اقلام ضروری خانواده. به این نکته مهم باید اشاره کرد که کار فرهنگی تو یک سال اصلا نتیجه نمیدهد، باید سالهای سال تلاش کرد تا به نتیجه مطلوب رسید، البته موانع و خطراتی هم در بین راه هست ولی هر کس مصمم باشد، موفق میشود. این موانع صعب العبور نیستند و نخواهند بودباید تلاش کرد تا فرهنگ کتابخوانی در بین مردم نهادینه شود.
۵. از آموزش و پرورش چقدر توقع همکاری دارید؟
آموزش و پرورش ظرفیت عظیمی دارد که حدودا یک ششم جمعیت را در اختیار دارشته و به راحتی میتواند تاثیر بالایی در کتابخوان کردن جامعه داشته باشد چون دانش آموز وقتی خودش کتاب بخواند به پدرش و مادرش و بقیه خانواده هم منتقل میکند و با گذر زمان فرهنگ کتابخانی جا میافتد.
۶. پخش خانه به خانه که دوره قبلی باهاش مخالفت شد؟
من با نفس و اصل کار هیچ مشکلی ندارم ولی توزیع کنندههای کتاب باید بیایند طرحی ارائه داده و بر سر آن طرحها به نتیجه مشترک برسیم که بین کار مشکل پیش نیاید.
این طرحها بدون وجود نیروی انتظامی قابل اجرا نیست و باید آن عزیزان هم کنار ما باشند من میتوانم وقتی بهٔ طرح جامع و مشترک رسیدیم از کانون مساجد محلههای شهر کمک بگیریم که هم تبلیغ باشد و هم نمایندهٔ ما در هر محله، چون کار ارشاد فقط نظارتی است و هیچ اجرایی در کار ندارد.
و در آخر باید بگویم وظیفهٔ ما تعامل بارسانههاست ما هیچ نگرانی بابت همکاری بارسانههایی که مجوز از ارشاد دارند نداریم چون ما خودمان را پدران معنوی آنها میدانیم در واقع تکیهگاه رسانهها ارشاد است.
رسانهها چشم و گوش جامعه هستند و همیشه باید بیدار باشند، در اطاق ما به روی همه باز است چه آن عزیزانی که نمایندگی روزنامههای سراسری را دارند و چه آنهایی که از خود ما مجوزگرفتهاند.
بالای سایت نوشته اید اولین پایگاه خبری کاشان در حالی که کاربرانی که این لینک را دیده اند با این ادعای کاشان نیوز جور در نمی آد تصحیح کنید چرا که صداقت شما زیر سوال می رود این لینک را نگاه کنید http://knp.ir/Index.asp?sysid=7
شما هم لینک ذیل را نگاه کنید و تاریخ اولین گواهی ثبت پایگاه خبری کاشان نیوز را که متعلق به سال ۹۱/۱۲/۰۱ است را ملاحظه فرمایید،(دو گواهی در این صفحه است) پس از آن علت نوشتن اولین پایگاه خبری «رسمی» کاشان را درمیابید! http://kashannews.net/about-us
نهادکتابخانه های عمومی باید مسولیت آن را بدست گیرد اما از آنجایی که اکنون حدود سه ماه است که بدون رییس مانده کسی نامی از آن نمیبرد.از کاشان نیوز خواهشمندم گزارشی از اداره کتابخانه های عمومی کاشان تهیه کند