کاشان نیوز: جک استراو، وزیر سابق امورخارجه انگلستان با وجود تمام فشارهای داخلی به تهران آمد و رفت. کسی که اعلام آمادگیاش برای حضور در مراسم تحلیف حسن روحانی با انواع واکنشهای موافق و مخالف، مدرن و خشن روبهرو بود، اینبار به دعوت «عباسعلی منصوری»، رییس گروه دوستی پارلمانی ایران ــ انگلیس، وارد تهران شد و طی سفری هرچند محدود شده و مختصر، سفر غیرممکن خود را به ممکن تبدیل کرد. البته این سفر در عین سکوت و کوتاه بودن با حاشیههایی از جنس داخلی همراه بود تا همچنان روابط بینالمجالس ایران با کشورهای برجسته دنیا جنجالبرانگیز باشد. منصوری در گفتوگویی با «اعتماد» از همین حاشیهها میگوید. او در این گفتوگو به فشار جریانها سیاسی برای لغو این سفر اشاره میکند و میگوید: ما به ناچار برای مدیریت این حاشیه مجبور بودیم تغییراتی در برنامه سفر استراو ایجاد و برنامه دیدار استراو با هاشمی و برخی فعالان سیاسی را لغو کنیم.
*چه شد که تصمیم به دعوت از آقای استراو گرفتید؟
هشت سال پیش نمایندگان مجلس سفری به پارلمان انگلستان داشتند و از آن سفر به بعد هیچ رفت و آمدی بین دو پارلمان صورت نگرفت. بر همین اساس برای تقویت و احیای دوباره این ارتباط لازم بود که ما از طریق گروه دوستی پارلمانی دعوتی از نمایندگان این پارلمان داشته باشیم. البته پیش از این دعوت خود آقای استراو درخواست چنین دعوتی را داده بود.
*در این هشت سال چرا رابطه بینالمجالس ایران و انگلستان متوقف بود؟
بنا بر رویکردهایی در بخش دیپلماسی ما با مشکلاتی روبهرو بودیم ولی با آمدن دولت آقای روحانی، تغییر یافتن رویکرد دیپلماسی و اتخاذ سیاست «نرمش قهرمانانه» در حوزه روابط بینالمللی توانستیم به جایگاه خود برگردیم.
*منظور شما از این تغییرات دقیقا چیست؟
تغییر رویکرد دولت در عرصه دیپلماسی موجب دگرگونی فضای بینالمللی در مقابل ایران شد. توافقنامه ژنو و همچنین دیدار مسوولان رده بالای دولتی با کشورهای معتبر جهانی و در راس آن اعضای گروه ۱+۵ اتفاق سادهیی نبود که بتوان به راحتی از کنار آن گذشت.
*اهداف شما از این دعوت چه بود؟
مهمترین هدف ما از این دعوت شکستن فضای ضد ایرانی در پارلمانهای اروپایی و کشورهای برجسته دنیا بود. واقعیتی که وجود دارد این است که در پارلمان بسیاری کشورها از جمله اعضای گروه ۱+۵ لابی صهیونیستی توانسته است که تا حد زیادی فضا را به نفع خودش رقم بزند و شرایطی را ایجاد کند که جمهوری اسلامی ایران نتواند کاری صورت دهد. لذا طبیعی است که مجلس ایران بخواهد در جهت جذب پارلمانهای جهانی تلاش کند که دعوت از استراو یکی از مصادیق همین امر است.
*آیا در این سفر توانستید که به این هدف برسید؟
تا حدود زیادی در رسیدن به هدفمان موفق بودیم. ما در طول این سفر جلسات متعددی داشتیم و نظرات خود را به یکدیگر ارائه کردیم. این سفر یک مقدمه خوبی برای از بین بردن سوءتفاهمها و سوءبرداشتها بود.
*به شفافسازی بین ایران و انگلستان اشاره کردید. در چند سال اخیر همواره رفتارهایی از دو طرف سر زده که بدون شفافسازی مسکوت مانده است. آیا در این سفر به ابهامات تاریخی بین ایران و انگلستان نیز اشاره شد؟
شفافسازی و اعتماد دوطرفه از پایههای اصلی روابط بین دو کشور است. مگر میشود بدون شفافسازی در جهت تقویت رابطه گام برداشت. ما در طول مذاکراتی که با طرف انگلیسی داشتیم به خوبی وارد مباحث تاریخی شدیم. آقای استراو نیز همانگونه که در نشست مطبوعاتی خود اعلام کرده بودند، رفتار انگلستان در گذشته را دارای اشکالاتی خواندند.
*دیگر محورهای شما در گفتوگو با گروه پارلمانی انگلستان چه بود؟
ما در طول این سفر از آقای قشقاوی برای گفتوگو با نمایندگان انگلیسی دعوت کردیم. در طول این دیدار به مشکلات ایرانیان مقیم در انگلستان پرداخته شد. همچنین مذاکراتی در رابطه با مسائل بینالمللی همچون بحران سوریه و توافقنامه ژنو داشتیم.
*مذاکره شما در رابطه با بحران سوریه چگونه بود؟
ما به صراحت اعلام کردیم که اگر غرب بخواهد یک نیروی تروریست را جایگزین بشار اسد کند نمیتواند بحران سوریه را حل کند و ما با این راهحل کاملا مخالف هستیم. همچنین اعلام کردیم که مردم سوریه باید تصمیم نهایی را بگیرند و سوریه راهحلی جز مذاکره و خروج از جنگ ندارد.
*در رابطه با توافقنامه ژنو چطور؟
انرژی مسالمتآمیز هستهیی حق مسلم جمهوری اسلامی ایران است. ما در طول مذاکره با آقای استراو و سایر اعضای گروه پارلمانی، دیدگاه و مواضع صریح خود را اعلام کردیم که در این زمینه ما خیلی اختلافنظر نداشتیم و طرف انگلیسی فعالیت هستهیی ایران در چارچوب ان. پی. تی و توافقنامه ژنو را حق ایران خواند.
*نظر گروه دوستی پارلمانی انگلستان درباره تحریمهای ضدایرانی چه بود؟
اتفاقا در چارچوب همین مبحث ما جلسهیی با اعضای اتاق بازرگانی ایران تدارک دیدیم تا نمایندگان پارلمانی انگلستان از نزدیک با مباحث مربوط به تحریمهای اقتصادی روبهرو شوند و از کم و کیف شرایط تحریم آگاه شوند. همچنین شرایطی را فراهم کردیم که این گروه دیداری با جانبازان شیمیایی جنگ هشت ساله داشته باشند تا ضمن تاکید بر حق ضایع شده ایران در جنگ هشتساله و استفاده از سلاحهای شیمیایی، نظارهگر مشکلات بیماران شیمیایی در اثر گرانی داروهای شیمیایی به خاطر تحریمهای دارو باشند و در جهت رفع تحریمهای ظالمانه علیه ایران در پارلمان خود دست به کار شوند. علاوه بر این تدارک دیدار این گروه با خانواده شهدای ترور از دیگر اقداماتی بود که ما در نظر گرفته بودیم تا پیام ضد تروریستی ایران به گوش جهانیان یکبار دیگر رسانده شود.
*فکر میکنید این گروه دعوتشده چهقدر میتواند در ایجاد فضا به سود ایران در پارلمان انگلستان موفق باشد؟
با توجه به شخصیتهای مطرح این گروه دوستی و نفوذ این افراد در پارلمان انگلیس پیشبینی خوبی از تاثیر این گروه در پارلمان انگلستان داریم و نقش موثر پارلمان انگلیس در اروپا و همچنین با توجه به اعلام رضایت گروه پارلمانی انگلستان از این سفر به ایجاد زمینههای مساعد برای از بین بردن فضاهای ضدایرانی در اتحادیه اروپا امیدوار هستیم.
*فکر میکنید گروههای دوستی پارلمانی چهقدر میتوانند در عرصه دیپلماسی به دولت کمکرسانی کنند؟
ما در طول شش الی هفت ماه به این نتایج رسیدیم لذا به آینده میتوان نگاه مثبتی داشت. البته فقط امیدواری محض کافی نیست و باید برای بهبود این شرایط تلاش کرد که در این میان نقش مجلس شورای اسلامی و گروههای دوستی پارلمانی غیرقابل انکار است. با این وجود برخی افراد فعالیت گروههای دوستی پارلمانی و مجلس را جدای از عملکرد دولت در عرصه بینالمللی میدانند ولی به عقیده من چنین چیزی درست نیست چراکه در نظام جمهوری اسلامی تمامی بخشها همچون زنجیری بلند و محکم به یکدیگر متصل هستند.
*واکنش نمایندگان به دعوت آقای استراو چه بود؟
در مجلس شورای اسلامی نمایندگان با توجه به دیدگاههایی که داشتند واکنشهای متفاوتی از خود نشان دادند که خوشبختانه در مجلس بر خلاف فضای خارج از مجلس به ویژه برخی جریانهای حزبی مخالفتی به صورت جدی با این دعوت صورت نگرفت و اجازه ندادند که در مجلس فضای ملتهب و حاشیهیی ایجاد شود. البته بخشی از همین سکوت به مشورت و رایزنی گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلستان در مجلس مربوط میشود. ما به عنوان اعضای این گروه از چند ماه قبل با نمایندگان در رابطه با این دعوت صحبت کردیم و شرط را بر این گذاشتیم که سفر آقای استراو به تهران با کمترین حاشیه برگزار شود.
*با این وجود ما شاهد مخالفت برخی جریانهای سیاسی با سفر آقای استراو بودیم.
بله متاسفانه در یکی، دو هفته قبل از سفر ایشان به تهران برخی جریانهای سیاسی با فضاسازی سعی بر التهاب فضای مجلس و جامعه داشتند تا زمینه را برای لغو این سفر فراهم کنند و حتی کار را به جایی رساندند که امکان داشت این سفر لغو شود. ولی در نهایت با مدیریت برنامه دیدارهای گروه پارلمانی انگلستان توانستیم از لغو این سفر جلوگیری کنیم.
*منظور شما این است که برنامه سفر آقای استراو را تغییر دادید؟
بله، وقتی که ما با هجمه تبلیغاتی و فشار جریانهای سیاسی به ویژه در هفته پایانی قبل از سفر روبهرو شدیم به ناچار تصمیم گرفتیم که برنامه سفر نمایندگان انگلستان را تغییر دهیم و چند دیدار را لغو کنیم.
*دقیقا چه دیدارهایی طی این سفر لغو شد؟
گروه دوستی پارلمانی انگلستان پیش از سفر به ایران جهت تنظیم دیدارهای خود در تهران با ما تماس گرفته و اعلام کردند که میخواهند با آقایان هاشمیرفسنجانی، روحانی، لاریجانی و همچنین برخی فعالان سیاسی دیدار داشته باشند. ما نیز در پاسخ به این درخواست با بیان شرایط و فضای ایجاد شده امکان چنین دیدارهایی را غیرممکن خواندیم و اعلام کردیم که در چارچوب پروتکلهای بینالمللی رفتار و تا حد امکان در رفتار خود دقت کنند تا کمترین حاشیهیی ایجاد نشود.
*از فضاسازیها بیشتر بگویید…
فارغ از جنجالسازیها در چند سایت و روزنامه من حتی حوزه انتخابیه نیز با رفتار غیرمتعارفی روبهرو بودم. در طول دو هفته اخیر علیه من در کاشان چندین و چندبار شبنامه توزیع کردند ولی وقتی دیدند که مردم با آنان همراهی نمیکنند منصرف شدند. علاوه بر این موج تازهیی در صدا و سیما به راه انداختند و به شدت از سفر نمایندگان پارلمانی انگلستان انتقاد کردند. البته این رفتارها دیگر عادی شده است، چند سالی میشود که هر موقع قرار باشد چنین تغییراتی به وجود آید گروهی جمع میشوند با ایجاد فشار و فضای مخرب سعی میکنند تا حرف خود را به کرسی بنشانند و منافع ملی را فدای منافع حزبی و جناحی میکنند که خوشبختانه درباره این سفر چنین اتفاقی رخ نداد.
*ولی به نظر میرسد که جریانهای مخالف توانستد با لغو دیدارها به بخشی از اهداف خود برسند.
ولی این دیدارها همه سفر نبود. من از ماهها قبل سعی کردم که این سفر با کمترین حاشیه و حرفی انجام شود. اگر مجوز چنین دیدارهایی داده میشد بعید نبود که همان حاشیههای سفر هیات پارلمانی اروپا به پا و تمامی اهداف این سفر فدای حاشیهها و فشارهای تبلیغاتی شود و به تعبیری متن سفر به حاشیه رانده شود. ما از این سفر تقویت روابط را میخواستیم و نه جنجال و حاشیه. در ضمن اگر هم میخواستیم بیتوجه به حاشیهسازیها رفتار کنیم کار را برای ادامه کار گروههای دوستی سخت کنیم در حالی که ما به دنبال برقراری رابطه با پارلمانهای معتبر جهانی هستیم پس نمیتوان این حاشیهسازان را موفق خواند.
به غیر از لغو دیدارها در ابعاد دیگر این سفر محدویت هم داشتیم. منظور من از این محدودیتها، زمان استقرار گروه پارلمانی یا عدم مصاحبه گروه دوستی با رسانههاست.
درباره مصاحبه گروه پارلمانی با روزنامهها و رسانه تصمیم گرفتیم که مصاحبهیی به صورت اختصاصی صورت نگیرد و همه سوالات در نشست مطبوعاتی پاسخ داده شود ولی زمان این سفر از همان ابتدا نیز سه روز بود.
*با وجود این همه محدودیت ممکن بود که طرف انگلیسی از چنین سفری منصرف شود.
بله، ولی ما برای جلوگیری از چنین اتفاقی از طریق کاردار غیر مقیم در لندن تا حدود زیادی سعی کردیم که این گروه را از چنین تصمیمی منصرف کنیم چرا که انصراف از چنین سفری آن هم چند روز مانده به تاریخ موعد جنجالسازیهای خودش را داشت. البته آقای استراو و سایر اعضای گروه پارلمانی با ما همکاری خوبی داشتند و به خوبی از شرایط کشور مطلع و توجیه بودند که نباید اجازه ایجاد حاشیه و جنجال را به جریانهای مخالف دهند. در واقع آنها به خوبی میدانستند که وضعیت ما در این عرصه مساعد نیست.
*اما در بدو ورود گروه دوستی شاهد حاشیه و جنجالی به دنبال مصاحبهیی از این گروه دوستی بودیم…
برای من هم جالب بود که صدا و سیما از همان بدو ورود گروه دوستی بخواهد اینچنین رفتار غیرمتعارف و غیرحرفهیی انجام بدهد. بالاخره این نخستین باری نبود که یک گروه دوستی وارد ایران میشود لذا سازمان صدا و سیما میتوانست حرفهیی وارد عمل شود و برای انتشار اخبار و همچنین پوشش خبری با گروه دوستی پارلمانی به عنوان متصدی اصلی این سفر هماهنگیهای لازم را انجام میداد.
*در نشست مطبوعاتی جک استراو، دیده میشد که رسانهها بیشتر به دنبال ایجاد تنش و حاشیه بودند که همین امر در آخر با واکنش خود آقای استراو روبهرو شد و اعلام کرد که برخی سوالات شما غیرواقعی بود.
ما پیش از این جلسه نیز به گروه دوستی گفته بودیم که آمادگی پاسخ به هر سوالی را داشته باشید. در طول جلسه هم اگرچه برخی سوالات حاشیهیی بود ولی با پاسخ صریح آقای استراو و دیگر نمایندگان انگلیسی راهی برای حاشیهسازان باقی نماند. با این وجود برخی رسانهها در نشر اخبار نشست فضا را به شکل دیگری منعکس کردند.
*ارزیابی شما از این سفر چیست؟
این سفر به دور از حاشیهها برگزار شد و به عقیده من میتواند الگوی خوبی برای سفر دیگر گروههای دوستی پارلمانی باشد البته در این میان انتظار میرفت که سازمان صدا و سیما و سایر رسانهها همانطور که به اقدامات ابتدایی گروه دوستی پارلمانی انگلیس دامن زدند و آن را در برنامههای تلویزیونی رسانه ملی برجسته کردند، به دیدار این گروه با جانبازان شیمیایی و مواضع روشن این گروه در رابطه با اشتباهات تاریخی انگلستان و همچنین خانواده شهدای ترور میپرداخت تا مردم با واقعیات بیش از پیش روبهرو شوند.
*آقای استراو در نشست مطبوعاتی خبر از دعوت گروه دوستی پارلمانی مجلس به پارلمان انگلستان داد. شما تصمیمی برای حضور در انگلستان دارید؟
قبول این دعوت میتواند در آینده انجام شود تا اهداف جمهوری اسلامی در پارلمان انگلستان نیز دنبال شود.
به عقیده من حضور ما در هرجایی که میتواند فضای رژیم صهیونیستی را تنگ کند یک اتفاق خوب است. تعامل مجلس با نمایندگان آزادیخواه دنیا یک گام بلند جهت تقویت دیپلماسی ایران است.
باسلام.آقایون چقدرخوشحالندانگارفقط نظرات مثبت منتشرشده! قول منصوری استان نمودن کاشان بود.استان شدن کاشان پیشکش ،حداقل اختلاف کاشان وآران وحل کنند که این وسط اصفهانی های محترم سودنبرندوگاهی هم ازکاشان که به طرف آران می روندحداقل برای برداشتن آب جوش کناردکه هاتوقفی داشته باشندبدک نیست .
اولا : تیمسار منصوری در هیچ کجا در زمان تبلیغات انتخاباتی نگفته بود که کاشان را استان میکنم دوما: انسانهای فرهیخته و بافرهنگ هیچ موقع به اختلافات دامن نمی زنند و این انسانهای کم سواد بی منطق به اختلافات شهری دامن میزنند و این برمیگردد به فرهنگ خانوادگی اشخاص و تربیت اجتماعی آنان . در کشورهای متمدن و جهان اولی مثل اروپا در یک شهر مثل کشور هلند و سوئیس یک ایرانی شهردار یا بالاتر نیز انتخاب میشود و حتی یک سیاهپوست و ملاک برای آنها سطح علمی وشخصیت انسانها ملاک است نه دین و مذهب و رنگ پوست و زبان ولهجه سوما: تا کنون کاشان درطی ادوار نمایندگی مجلس یک مثال بیاورید که نماینده شهر به حمایت از یک دولت در مجلس نطق و سخنرانی و دفاع نمو ده باشد.مثل تیمسارمنصوری چهارم: شجاعت نماینده کاشان در مجلس مثال زدنی است .واقعا چند نماینده در مجلس به درایت و سیاست ایشان وجود دارد .این را میتوان از مصاحبه های شبکه ها و سایتهای خبری مختلف که با ایشان گفتگو و مصاحبه میکنند به راحتی متوجه شد. درضمن واقعا کاشان از داشتن چنین نماینده سرشناس در کشور و خارج کشور به خود میبالد
با نظرات خوب احسان موافقم حقیقتا کاشان ،از لحاظ سیاست اجتماعی و سیاستمداری دارد زنده میشود و این را کسی نتوانست انجام بدهد بجز نماینده پردل وجرات کاشان تیمسار منصوری. با آرزوی پذیرفتن حقیقت هرچند که به مزاج بعضی ها خوش نیاید/
کاشان دو سال است که در سطح کشور مطرح شده و صمیمانه از زحمات تیمسار منصوری که شان و جایگاه کاشان را حفظ کردند تشکر می کنیم. برای ایشان آرزوی سلامتی و توفیق داریم.
با نظر طاها موافقم . در زمان توفیقی و گرانمایه حتی خیلی از ما ها نمی دانستیم اسم نماینده مان چیست !!!! حتی در زمان محلوجی و جمالی.درست است که خدمات شایانی این ها برای شهرکاشان نمودند ولی در عرصه کشوری و جهانی و سیاست گذاری کشوری هیچ گونه نقش و فعالیتی نداشتند. اکنون تمامی سیاسیون داخلی و خارجی و خبرنگاران و خبرگذاریهای داخلی و خارجی هرروز با ایشان مصاحبه داشته و این نشان از جایگاه نماینده شهرمان دارد ،که اهمیت این موضوع برمیگردد به افراد بزرگی که کاشان دارد و میتواند در کشور مطرح و در جایگاه بالاتر دیده شود و اینکه کاشان سر زبانهاست و حرفی برای گفتن دارد ما بسیار از نماینده شهرمان و زحمات تیمسار منصوری تشکر مینماییم که به تنهایی و بدون وابستگی به جناح و گروهی در کاشان و کشور و فقط با درایت خاص خود کاشان را یک تنه رو به جلو می برد. حال احساس بزرگی به ما در مقابل دانشجویان و هم اتاقیهایمان در خوابگاه دانشگاه تهران دست داده است و خود را یک سرو گردن بالاتر احساس میکنیم .و روزی نیست که از ایشان سخنی و گفتگویی ردو بدل نشود بخصوص مصاحبه ایشان به اینکه باید در پارلمان آمریکا هم نفوذ کنیم و دوستانی بدست آوریم که سرو صدای بزرگی در دانشگاه تهران کرده
ابتدا تشکر مینماییم از دکتر منصوری نماینده بزرگ کاشان بسیار خرسنیدیم که نماینده ای در این سطح و پرستیژ داریم . اکنون در هر روستا و شهری اسم ئکوچک نماینده شهرمان عباسعلی منصوری را میشناسند و از این بالاتر که سیاسیون بزرگ و کوچک جهان نیز می دانند کاشان یک نماینده دارد نه مثل قبل که شهرهای اطراف ما هم نمی دانستند ما نماینده ای داریم یا نه
ابتدا تشکر مینماییم از سایت خوب کاشان نیوز و بعد از نماینده لایق و شایسته کاشان بزرگ تیمسار منصوری بزرگ حالا می توانیم ادعا نماییم یک نماینده در مجلس داریم و آن هم شجاع و با سیاست. ایشان به خوبی وظایف یک نماینده مجلس را انجام مینماید و وظیفه یک نماینده همین است ولاغیر