کاشان نیوز-علی خالویی: کارگاه آسیبشناسی «آب و توسعه پایدار» با مشارکت سه سخنران برجسته، و با حضور کارشناسان حوزه آب، منابع طبیعی و محیطزیست و دانشگاه در محل سالن جلسات ساختمان مرکزی دانشگاه کاشان؛ برگزار شد.
این دومین کارگاهی بود که به همت «انجمن احیای آب کاشان بزرگ» و «سازمان آبفای کاشان» و در «هفته مدیریت مصرف و صرفهجویی» بهعنوان نشست تخصصی برگزار میشد.
اختلاف نظریست با کارشناسان حوزه وزارت نیرو در این موارد؛ تمام راهکارها و دغدغههای ارائهشده ایشان خلاصه میشود در دو رویکرد : «صرفهجویی مصرفکنندگان» و کاربست «آبهای نامتعارف اعم از آبهای خاکستری و بازیافت».
متأسفانه هیچگاه وزارت نیرو یا نتوانسته و یا نخواسته کمکحالی باشد برای مهمترین اصل «آب» یعنی «تولید آب» در ذیل «پروژههای آبخیزداری» و «آبخوانداری» رویکردی مورد مقبول جامعهی جهانی که مابین رویکردها و اندیشههای وزارتخانه عریض و طویل نیرو هیچ جایگاهی ندارد و پرداخته نمیشود.
این را میشود در سه ارائه سخنرانان نشست؛ دکتر تابش؛ رئیس هیئتمدیره انجمن آب ایران، دکتر رشیدی؛ مشاور شرکت مهندسی آب ایران و دکتر ابراهیمی؛ معاونت برنامهریزی شرکت آب منطقهای استان اصفهان بهکرات و بهخوبی دریافت. تنها چهار مرتبه در حدود چهار ساعت سخنرانی تخصصی «اصطلاح آبخیزداری» بر زبان میآید.
در مابین موضوعات اشارهشده، دو موضوع بسیار حائز اهمیت مینماید. «هیدروگراف مرتبط با آبخوان دشت کاشان» و دومی «کنش متقابل کاشانیها با موضوع آب بعد از سیلابهای بهاری ایران» .
موضوع اول: دکتر ابراهیمی از «فرونشست هولناک آبخوان دشت کاشان» اظهار نگرانی شدید میکند.
ابراهیمی معتقد است، چه در سالهای با باران مناسب و چه نامناسب، در پنجاه سال گذشته وضعیت «هیدروگراف آب آبخوان» بهشدت منفی است و این از منظر ایشان، بهعنوان یک متخصص حوزه آب، بسیار نگرانکننده است و البته قابلتوجه ساکنان دشت کاشان.
ایشان توضیح میدهد : وقتی تمام حفرههای داخل زمین که همان آبخوان نامیده میشود و در حالت عادی از آب پر است، خالی از آب شد، سقف آبخوان فرومیریزد و تمام خلل و فرجی که از آب پر بود و الان هوا جای آن را فراگرفته است، فرونشست نهایی خواهد داشت و دیگر حتی اگر بارانهای در آینده ببارد، منبعی و ذخیرهگاهی برای نفوذ و تجمع آب در داخل زمین، محدوده آبخوان نخواهد بود.
موضوع دوم؛ اینکه اسدی رئیس هیئتمدیره شرکت آبفای کاشان، خبر از موفقیت طرحهای چندین ساله «مدیریت اصلاح الگوی مصرف آب در کاشان» را میدهد، ولی در ادامه با بهتی باورنکردنی، خبر از «تخریب باور کاشانیها» و شکست موفقیتهایش میدهد، خبر از اینکه، چگونه سیلابهای بهاری، تلاشهای فرهنگسازی شرکت مذکور کاشانی را نقش بر آب کرده است!
اسدی معتقد است، صرفهجویی پنج درصد کاشانیها در مصرف آب، ماحصل سالیان تلاش و کوشش کارکنان شرکت آبفای کاشان، مصادف میشود با «افزایش دهدرصدی» در بهار و این یعنی اسدی و همکارانش تمام رؤیاهایشان «پیرامون صرفهجویی آب» را بربادرفته میبیند.
اگر خوشبختانه سیلابهای بهاری؛ خانهها، باغها، مزارع و صنایع «ساکنین دشت کاشان» را تخریب نکرد، ولی شوربختانه؛ باورشان پیرامون «استیلای خشکسالی» ، و نتیجتاً «حاکمیت خشکی بر دشت کاشان» ، را تخریب کرد.
دیدگاه شما