کاشان نیوز– فاطمه حسنزاده: فرهنگسرای مهر میزبان همایش محیط زیستی با عنوان «فضای سبز کلید هوای پاک» بود. این همایش که حاصل همکاری جمعیت کویر سبز و سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کاشان بود ساعت ۱۰: ۳۰ صبح یکشنبه سوم بهمنماه آغاز شد.
مدیرکل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت از محیطزیست به عنوان سخنران نخست این همایش با ارائه آمارهای خیرهکننده مربوط به محیط زیست خودرو محوری را که در شهرهای ایران روبه افزایش است محکوم کرد و گفت: اگر شهر کاشان نخواهد در آینده به شهرهایی مثل قم و اراک تبدیل شود باید از حالا شهروندان آن به جای خودرو محوری به سوی انسانمحوری هدایت شوند.
مهندس محمد درویش به توانایی شهرداران در این جایگاه تأکید داشت و گفت: شهردارها باید به سمت گسترش حملونقل عمومی و ریلی، ایجاد پیادهروها و مسیرهای ایمن دوچرخهسواری بروند.
درویش در ادامه به ۵۰ میلیون ساعت عمر ۸۰ میلیون ایرانی که در ترافیک هدر میرود اشاره کرد و گفت: ارزش آن معادل حداقل قانون کار، برابر است با بودجه وزارت آموزش و پرورش که اگر در این سیستم تزریق میشد چقدر کمکحال محیط زیست بود.
وی گفت: ایران در طول چهار دهه، ۱۳۰ شهید و ۳۴۰۰ نفر مجروح در حوزه منابع طبیعی تا الآن دارد این در حالی است که ایالت متحده آمریکا در ۹۰ سال گذشته با ۵ برابر جمعیت و ۶ برابر اراضی طبیعی نسبت به ایران ۲۵ نفر کشته داده است که مرگ اکثر آنها بر اثر حادثه بوده است.
مدیرکل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طی این سفر با دوستانی همکلام شدم که زحمات بسیاری برای مهار بیابانزایی کویر ابوزید آباد متحمل شدند ولی متأسفانه به وسیله هموطنان ناآگاه در حال نابودی است و این خود زمینهساز بسیاری از بیماریها در کاشان خواهد بود، راه درمان این نگاهها پرورش نسلی است که عاشق سرزمینش میشود و آن هم جز مدارس طبیعت میسر نخواهد شد.
محمد درویش از زمانی که اداره محیط زیست احداثشده یادی کرد و گفت: در حال حاضر که نیم میلیون فارغالتحصیل محیط زیست داریم چرا وضع محیط زیست بهتر نشده؟ جواب این سؤال را دکتر وهابزاده به درستی تشخیص داده است و آن وجود مدارس طبیعت است که نسلی را پرورش میدهد تا برای نمره رقابت نکنند، در آنجا بدیهیترین ارزشهای اخلاقی را یاد بگیرند، ما در آنجا شاهد شکوفایی بچهها و رشد ارزشی خواهیم بود که به آن مهارت زندگی میگوییم.
در ادامه این همایش «بنیانگذار مدارس طبیعت در ایران» با خواندن مقدمهای به عنوان سخنران دوم به جایگاه دعوت شد، در این مقدمه به کاشت چمن و گل و گیاه اشاره شد که دکتر وهابزاده قبل از شروع سخنان خود به رشته بومشناسی که در تخصصش هست اشاره کرد و گفت: در کاشان به هیچوجه نباید چمن و گل فصلی کاشته شود و در کل ایران فقط منطقه شمال مناسب چمنکاری هست.
وی با طرح این سؤال که آخرین باری که کاشان بارندگی شده کی بوده؟ گفت: چمنکاری برای شهری است که هرروز عصر باران ببارد و ادامه داد، اگر میخواهید شهر کاشان را به گیلان تبدیل کنید در آیندهٔ نزدیک از لولههای آب شما هوا خواهد آمد، باید شما مردم شهر، به کویری بودن عادت کنید.
بنیانگذار مدارس طبیعت در ایران، سخنرانیهای اخیر وزیر جدید آموزش و پرورش را به فال نیک گرفت و گفت: آموزش زودهنگام را هم بلای جان آیندهٔ مردم و هم بلای جان محیط زیست میدانم.
دکتر عبدالحسین وهابزاده در ادامه گفت: جامعه ایران آموزش زدهشده، زیرا آموزشها بدون انگیزه است و این آموزش مشمئزکننده است، بچهٔ انسان تا سن ۱۰ تا ۱۱ سالگی نیازی به آموزش ندارد و ما آنها را در سن ۷ سالگی وادار به کاری میکنیم که نمیخواهند این خود فرمول فاجعه است.
وهابزاده به آرامشی که در هتل بومگردی کاشان که در آن اقامت داشته اشاره کرد و گفت: آن زمان قدیم قدرت خیال داشتند که در طبیعت و ولگردی کودکانه و بازیهای آزاد شکل میگرفته نه از رتبههای دو رقمی کنکور و نمرات بیست مدرسه، در حال حاضر با این همه دانشکده معماری چرا نمیتوانیم مثل آنها بسازیم؟
وی در توضیح از مدارس طبیعت به تحلیل کودکی و دغدغههای آن پرداخت و پرسید: کدامیک از شما بر این عقیده هستید که فرزندانتان باانگیزه به مدرسه میروند؟ ما از این راه میخواهیم علم و فرهنگ و تمدن را به بچهها انتقال بدهیم ما در اینجا وارونه عمل میکنیم به بچهها آموزش و آگاهی میدهیم و به بزرگترها انگیزه و علاقه در صورتی که باید برعکس باشد.
چاره در شهرهای بزرگ جز مدارس طبیعت نیست البته منظور از مدارس طبیعت یک کالبد نیست یک مفهومِ است، این مفهوم که بچهها تا یازدهسالگی آزادانه باهم در طبیعت بازی کنند و تعاملات را یاد بگیرند و دعوا کنند تا حل دعوا بدانند.
ما در مدارس طبیعت معلم برای تعلیم و مربی برای تربیت نداریم تسهیل گر داریم یعنی کسی که کنار بچهها امینت ایجاد کند تا آنها آزادانه در محیطی که همه گونههای گیاهی و جانوری دستآموز و همه اشکال طبیعت و امکانات آموزشی و آزمایشگاه وجود داشته باشد که در یک بستر غنی هر آنچه میخواهند انجام دهند تا بتوانند خودشان در تعاملات یاد بگیرند و آموزش ببینند و از طرفی عشق و علاقه به طبیعت پیدا میکنند و در آینده از آنها شهروند شایسته زمین میسازد.
این همایش ساعت ۱۲ در حالی پایان یافت که از مدیران مربوطه و فعال در محیط زیست تقدیر شد و مهندس درویش با هدیهای از زحمات خسرو اعتماد از طرف سازمان حفاظت از محیط زیست تشکر کرد.
حرف چرت