کاشان نیوز- حمیدرضا دهقانی: اسفند سال 1396 درکوه مِرِجنُون شهر برزک؛ غاری از جنس کارستیک کشف شد.
کوه مرجنون شهر برزک که در 45 کیلومتری شهر کاشان قرار دارد در دل خود گنجی طبیعی را محافظت می کرد تا نشت و ترکیدگی لوله آب منزل آقای محلوجی، مدخلی جدید به این محل نمایان ساخت.
مرجنون که به احتمال زیاد از عبارتی عربی و به معنای سطل چاه یا همان دلق قدیمی است، استخراج شده است، نام این کوه است که نشانه های متعددی از قبیل چاه قدیمی، حمام قدیمی و چشمه در این نقطه حاکی از این اثر طبیعی است.
شاید نام دیگر آن منجنون یا چرخ دلو برزگ که بر آن آب کشند باشد یا شاید منجنین اما آنچه امروزه مردمان این دیار از آن نام می برند مرجنون است. نقشه برداری اولیه این اثر طبیعی توسط شهرداری برزک و در زمان تصدی دکتر ابوالضل زارع توسط انجمن غارشناسی ایران صورت پذیرفت.
این غار دارای اتاق های متعدد و شکاف های تنگ است. گروه غارنوردان البرز با دعوت شهرداری برزک نقشه برداری علمی را در تاریخ 7 شهریور 1398 آغاز کردند. این گروه در سه مرحله کاوش و نقشه برداری حدود 500 متر از غار را بررسی و نقشه های آنرا تهیه نمودند.
غار مرجنون نتیجه عمل فرسایش آب های زیرزمینی است که بر اثر کربنات کلسیم در آبهای اسیدی انحلال یافته است. این غار از نوع غارهای با شبکه مارپیچ است. این غار دارای چهار مسیر مختلف به طول تقریبی 100 تا 150 متر است که در آن چهار سالن با طول و عرض 4 متر با ارتفاع نقریبی ده متر رویت شده است.
غارنهشته های دراپری و گچی در این غار کشف گردیده است که برای تشکیل هر یک سانتیمتر آن نیاز به هزار سال زمان می باشد. اتاق های این غار پوشیده از نوعی غارنهشته سفید مشابه وال کلسیت است که احتمال می رود کانی اصلی آن گچ باشد. استالاکتیت، استالاگمیت، ستون، فلواستون، حوض ریم استون، پاپ کورن، سودا استراوا، استارز، وال کلسیت،مون میلک، هلکتیت، گل گچ انواع غارنهشته های این غار است که توسط تیم اکتشافی کشف گردیده است.
در مسیر انتهایی سمت شمال شرقی با کفی مملو از حوضچه های پر آب به عمق نیم متر و غارنهشته های زیرآبی فضایی متفاوت پیش روی کاوشگران قرار داده است. در این حوضچه ها غارنهشته های دندان سگی، پولکی و نودالیت کشف شده است.
مسیرهای فرعی شیب داری با کف پوشیده از فلواستون در رنگ های گلی و سفید و قرمز نیز زیبایی غار را دو چندان کرده است.
وجود چشمه در نزدیکی غار نشان از محل خروج آب غار از آن است.
غار مرجنون؛ گنجی است که برای بازدید و بهره برداری، ایمن سازی نشده است. این امر مستلزم تکمیل مطالعات و تعیین بهره بردار آن می باشد که مدیریت شهری شهر برزک، مشترکاً به دنبال اخذ مجوزهای مربوطه می باشند.
تصاویر مربوط به بازدید آذر ماه 1403 از غار مرجنون است.
دیدگاه شما