کاشان نیوز-سعید غلامیان برزکی: موقعیت کوهستانی برزک، تنوع زیستگاههای گیاهی و جانوری همراه با حوزه آبریز وسیعی که دارد این روستای تازه شهر شده را بسیار ممتاز در بسیاری موارد کرده است.
در گذشته روستای تر و تازه برزک از مزرعه نابر شروع میشد، به قول محلیها از «آبنمای» نابر، قسمت پیچ در پیچی که جوی آبی بسیار خروشان از کنار آن میگذشت و محل توقف مینیبوسهای مسافربر برزک به کاشان بود با کیفیت هوا و نسیم دلنوازش تایید میکرد که به برزک نزدیک شدهای!
اما امروز بر پشت بام خانه برزکیها هر روز کولرهای آبی بیشتری ظاهر میشوند. باغها و زمینهای حاصلخیز آن تبدیل به خانه و مغازه و ویلا و … شدهاند.
این بلای خانمانسوز کل کشور است که ظاهراً اراده ای برای ممانعت از آن وجود ندارد.
اما عارضه دردناک دیگری در برزک که کمر به قتل اقلیم پرطراوت برزک بسته است انتقال آب چشمهها و قناتهای برزک از مسیر رودخانه برزک است به پروژهای به نام «چهارصد هکتاری».
رودخانه برزک که رودخانهای فصلی است، در پایان زمستان شاهد جریان سیلابی بود که تا اواخر بهار ادامه داشت. این اتفاق در چندین سال گذشته متاسفانه تکرار نشد تا امسال که برکت و طراوت را به این رودخانه که همچون ریه، برزک را تلطیف و خنک میکرد و خطی سبز را بر کناره برزک از نابر تا ییلاقات برزک کشیده بود آورد.
و اما لوله گذاری برای پروژه «۴۰۰ هکتاری» که قرار شده بود آب مازاد زمستانه برزک موسوم به «فاضلآب» را در فصول غیر کشاورزی به آنجا ببرد اما عملاً در تمام طول سال از مظهر قنوات و چشمه ها مایه حیات رودخانه و برزک را کشید و به استخر سیری ناپذیر «۴۰۰ هکتاری» ریخت.
قرار شده بود از انتهای برزک و پس از سیراب شدن رودخانه و سفره آب زیرزمینی و چشمه و قناتها آب لوله کشی و به استخر «۴۰۰ هکتاری» وارد شود اما عملاً ادعای حمایت جهاد کشاورزی از کشاورزی برزک باعث شد که لوله های سیاه رنگ پلی اتیلن در قاب طرحهای تجمیعی و … به برزک آمد و آب را بدون توجه به حقابه پایین دست و قانون تقسیم عادلانه آب و بی خبر از چشمه های چشم به راه جریان آب بالا دست به استخر «۴۰۰ هکتاری» برد.
برزک خشکید تا «۴۰۰ هکتاری» جان بگیرد! تا سطح زیرکشت گل محمدی برزک در شهرستان رتبه اولی بماند! اما ماند؟
«۴۰۰ هکتاری» درگیر با عدم مدیریت و نابسامانی سیاستهای جهاد کشاورزی نه تنها آب زمستانه و بهاره و حتی تابستانه برزک را دزدید اما خود نیز خشک و لم یزرع گردید!
نگاهی گذرا به «۴۰۰ هکتاری» برزک و «۹۰۰ جریبی» قمصر مشخص میکند که طرح «۴۰۰ هکتاری» برزک شکست خورده است. اما اصرار به ادامه این روند شکست خورده در حالی که کشاروزان مالک در «۴۰۰ هکتاری» بعضاً توان بازپرداخت وام های دریافتی خود را ندارند نوعی مسامحه یا بی توجهی و عدم مدیریت است.
امسال آسمان به لطف آفریدگار پربرکت بوده است و هنوز شبها آهنگ روح نواز جریان آب در روخانه برزک شنیده میشود.
تا دیر نشده باید لولههایی که آب را از چشمهها و قناتها به «۴۰۰ هکتاری» میبرند را جمع کرده و در انتهای رودخانه برزک مستقر کنند. اگر امسال بردن آب از با لوله از مظهر قنات و چشمهها ادامه یابد فرصتی طلایی برای احیای برزک از دست خواهد رفت.
این فرصت از دست خواهد رفت اگر قرار باشد باز هم با گرم شدن هوا لوله ها سیاه رنگ سهم چشمه های پایین دست و درختان چشم انتظار حاشیه رودخانه را بمکند و به چاه ویل «۴۰۰ هکتاری» بریزند.
نوشته خود را با سوالی به پایان میبرم، «۴۰۰ هکتاری» تا کنون چه سودی به برزک و کشاورزان رسانده است که بر ادامه آن این چنین اصرار میشود؟
اخیراً فرماندار کاشان تاکید کرده است که حفظ برند گلاب کاشان بسیار مهم است. اما باید به ایشان گفت، حفظ برند گلاب بدون برزک و بدون حفظ اقلیم برزک و عدم مدیریت «۴۰۰ هکتاری» هرگز امکان پذیر نخواهد بود.
دیدگاه شما