کاشان نیوز: فرودگاه کاشان پس از دو دهه از آغاز عملیات اجرایی با نشستن یک پرواز از مشهد مقدس به کاشان صبح روز پنجشنبه ۱۳ خرداد ۹۵ مجدداً گشایش یافت.
به گزارش پایگاه اینترنتی شهرداری کاشان، این آیین صبح امروز با حضور ساداتینژاد نماینده مردم کاشان و آران و بیدگل، تنی چند از مسئولان نظامی و انتظامی، آیتالله اعتمادی، جمعی از مسئولان ادارات شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل، اعضای شوراهای اسلامی و شهرداران شهرهای اطراف کاشان آغاز به کار کرد.
شهردار کاشان در این آیین گفت، پیشبینی میکنیم ابتدا چهار روز، سپس تمام روزهای هفته و بیش از یک پرواز در روز به مقصد مشهدالرضا داشته باشیم. این در حالی است که در سایت رسمی فرودگاه هیچ برنامهای از پروازهای آتی دیده نمیشود.
وی تکمیل و راهاندازی فرودگاه کاشان را با حمایت خوب دستگاهها و مجوز استانداری اصفهان و مشارکت شهرداری کاشان عنوان کرد و یادآور شد: ۱۰۰ میلیارد ریال برای تهیه زیرساختهای نرمافزاری، سختافزاری و دستگاههای بازرسی فرودگاه کاشان از سوی این شهرداری هزینه شده است.
«سیدمحمدناظم رضوی» افزود: تصمیم داریم با موافقت فرودگاه شهید کریمی و استقبال خوب مردم فاز نهایی فرودگاه کاشان را که بیش از ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد در ضلع شمالی فرودگاه برای پروازهای کشوری آماده کنیم.
به گفته وی با تعریض باند فرودگاه امکان توسعه پرواز به شکل هواپیماهای ۵۰۰ نفره خواهد بود و هماکنون هواپیماهایی با ظرفیت ۲۰۰ نفر قابلیت پرواز و فرود دارند.
در این خبر آمده است برای فرودگاه شهید احمدیروشن کاشان در اردیبهشت ۹۵ مجوز پرواز توسط هواپیمایی کشور صادر شد و با شرکتهای هوایی تفتان، اتا و کاسپین برای پرواز قرارداد منعقد شد.
گفتنی است این سومین آیین افتتاح فرودگاه است که از سال ۷۳ با حضور هاشمی رفسنجانی نخستین آنها انجام شد.
عدم حضور فرماندار و بسیاری از مدیران شهرستان و استان خاصه استاندار که در هنگام افتتاح در کاشان حضور داشت، علامت سوال بزرگی است که رسماً پاسخی برای آن ابراز نشده است.
امید است که تعداد پروازهای این فرودگاه توجیه اقتصادی مناسب برای سرمایهگذاری شهرداری کاشان که از بیتالمال تامین شده داشته باشد.
لازم به ذکر است در برنامه این فرودگاه در سایت فرودگاه کاشان برخلاف دیگر فرودگاههای کشور هیچ تاریخی برای پروازهای آینده مشخص نشده است.
متاسفم از قدرنشناسی بعضی ها!!!!! فرودگاه با تلاش های تیمسار راه اندازی شد اونوقت عمدا زمان افتتاح را انداختند به چند روز پس از پایان مجلس نهم تا با شانتاژ تبلیغاتی اهداف خود را دنبال کنند. این ها همه هیچ!! آیا تیمسار لایغ حضور در این جمع کثیر افتتاحیون! هم نبود. آیا لایق تشکر لفظی در جلسه هم نبود. قدرنشناسی تا چه اندازه!!!!
مدیر بزرگوار سایت ضمن تقدیر از حسن نظر حضرتعالی مبنی بر درج نظر حقیر ، چند نکته در پاسخ شما به این نظر لازم به توضیح است : ۱٫ قانون شهرداریها مصوب سال ۱۳۳۴ است و تا کنون به روز نگردیده است . لذا تطبیق الزامات روز با مصادیق قانونی و استنتاج از آن ، کمترین انتظار از هر کارشناسی است . با تفسیر و استدلال حضرتعالی احداث تمامی نگارخانه ها ، ترمینالهای مسافربری ، شهرکهای آزمایش ، شهر بازیها ، فرهنگسراها و حتی نمازخانه های احداثی توسط شهرداریهای کل کشور به علت عدم ذکر نام در ماده ۵۵ قانون مذکور یا فقدان توجیه اقتصادی محکوم به تعطیلی و مصداق حیف و میل بیت المال است ! ۲٫ حکومتهای محلی در سراسر جهان در بازه ای از سیستمهای توتالیته تا مدلهای خودگردان محض وجود دارند که در این میان کشور ما بعد از تصویب قانون شوراها در میانه معطوف به سیستمهای باز قرار گرفته و به نوعی - تراکم زدای پیشرفته - نام گرفته است . در این مدل علیرغم تصمیم نهایی دولت در امور مربوط به شهرداریها - از جمله لزوم تایید مصوبات شوراهای اسلامی شهر در فرمانداریها - به علت نقش شوراها ، دموکراسی در سطح مشخصی مورد احترام قرار گرفته است . لذا قانون (قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران) اختیار تعیین مصادیق عملکرد شهرداریها را شهرداری توسط شورا وضع نموده است . ۳٫ در اشاره به تمثیل حقیر ، به بیتی از مولانا اشاره فرمودید ، بنده نیز به بیتی از ایشان اشاره می کنم : (( چون غرض آمد ، هنر پوشیده شد صد حجاب از دل به سوی دیده شد )) همیشگی باشید .
جناب حسینی عزیز، ابتدا از اینکه هر لحظه با نامی و عنوانی و اسمی و «آی پی» جدیدی قبول زحمت فرموده، وکالت شهرداری را به عهده گرفتهاید و پاسخ میدهید سپاسگذاریم، و اما وظایف قانونی هر نهاد و ارگانی مشخص است و تمهیداتی نیز برای به روز شدن قانون شهرداریها معمول گردیده و اصلاحاتی انجام شده، اما مهمتر از هر سخنی این است که چرا اشخاصی که باید در این مراسم شرکت کنند غایب بودند که قبلاً ذکر آن رفت. و دیگر اینکه چطور است که شهرداری در خصوص این ایرادها سکوت اختیار کرده و حرکتی نمیکند؟! البته به حد خود واقفیم!؟؟؟ ما کجا و شهردار جهادی و والامقام شهر کاشان کجا! توقعی بیجاست که بخواهیم ایشان وقت گرانبهای خود را صرف شهروندان درجه دوم و چندم کنند! میدانیم که شهردار کاشان فرصتی برای توجیه شهروندان و رسانه ندارند! از آن که بگذریم ما برای ثبت در تاریخ مسائل را مطرح و قلمی میکنیم و ایمان داریم که بر اساس همین مطالب خواهیم توانست در برابر آیندگان از اندک آبرو و بضاعتی که داریم با سربلندی دفاع کنیم. زیرا فرمودهاند؛ حافظ وظیفه تو دعا گفتن است و بس/در بند این نباش که نشنید یا شنید.
افتتاح فرودگاه کاشان در دی ماه ۱۳۹۴ ، کذب محض می باشد. بنده در آن زمان و حتی خیلی قبل از از ماه دی ، پیگیر افتتاح فرودگاه کاشان در همه خبرگزاری ها بودم . در در آن زمان ، فقط پروازهای آموزش خلبانی آغاز شد و این به معنی افتتاح فرودگاه کاشان نبود. این موضوع هم در ویکی پدیا ، صفحه فرودگاه کاشان ثبت شده و هم در سایت فرودگاه کاشان ، افتتاح فرودگاه کاشان تکذیب شده است. خبر افتتاح در آن زمان در پایگاه خبری کاشان به اشتباه اعلام شده بود. به این آدرس مراجعه فرمایید: http://portal.kashanairport.ir/Kashan/Fa/News/55
در مورد خرداد ۹۳ چطور؟!
۱٫ فرودگاه کاشان ، ۳ بار افتتاح شده است؟؟؟ یک بار در تاریخ ۱۳ خرداد سال ۱۳۷۴ و یک بار در تاریخ ۱۳ خرداد سال ۱۳۹۵ . بار دوم آن چه تاریخی بوده است ؟؟ لطفا با جزئیات آن بفرمایید. ۲٫ شاید خنده دار باشد که کاشانی ها در ایران معروف اند به این که : اگر هواپیمایی در آسمان مشاهده کنند ، ایستاده و به آن تماشا می کنند!!! اما در این چند سال به علت سایت هسته ای نطنز ، کاشان منطقه پرواز ممنوع بود و حتی اجازه پرواز یک بالگرد را هم به سختی و با مشکلات زیاد می دادند . در این چند سال ، کاشانی ها حتی یک هواپیما را در آسمان نمی دیدند. من از فرودگاه کاشان حمایت نمی کنم ، اما از برداشته شدن منطقه پرواز ممنوع کاشان حمایت می کنم.
. عزیز! این فرودگاه در خرداد ۹۳ و دی ماه ۹۴ و خرداد ۹۵ افتتاح شده. برداشته شدن منطقه پرواز ممنوع به دلیل استقرا فرودگاه نبوده، بلکه یکی از نتایج برجام بوده است. البته قبلاً تلاشهایی برای کاهش منطقه پرواز ممنوع برای استقرار فرودگاه شده بود و منطقه را به حریم های زرد و قرمز... برای تعریف ممنوعیت پرواز تقسیم کرده بودند.
الف. احداث و نگهداری فرودگاه در کشور ، وظیفه شرکت فرودگاه های کشور است. اما این شرکت به ۳ دلیل عمده حاضر نبود که این فرودگاه را تحت نظارت خود بیاورد: ۱٫ عدم توجیه اقتصادی به دلیل کمبود مسافر ۲٫ عدم استقبال شرکت هایی هواپیمایی معتبر ۳٫ مالکیت فرودگاه: سند فرودگاه کاشان باید به نام شرکت فرودگاه ها باشد. و از آنجایی که سپاه موافق این کار نیست ، این امر ممکن نبوده است. اگر فرودگاه کاشان در این چند سال اخیر ، تحت مالکیت شهرداری بود ، مالکیت فرودگاه کاشان به نام شرکت فرودگاه ها ، نقل و انتقال داده می شد. ب. حق با شماست. نباید در روز افتتاح ، بنرها در سطح شهر نصب می شد. باید حداقل یک ماه زودتر نصب می شد. اما ظاهرا مردم از چند ماه زودتر کار پیش ثبت نام را در آژانش های مسافری انجام داده بودند. ج) فعال بودن فرودگاه در بعضی از مواقع خاص و اضطراری بسیار به درد می خورد. مانند زلزله بم که اگر فرودگاه بم در آن شهر نبود ، امکان امداد رسانی در بعضی مناطق وجود نداشت. در این سالها که تقریبا فرودگاه کاشان از بین رفته بود و خیلی نیاز به عملیات عمرانی و فنی داشت!!
امیر عزیز هیچ آدم عاقلی فقط برای شرایط اضطراری-که رسیدگی به آن راههای دیگری با هزینههای بسیار کمتر و مفیدتر دارد- هزینه ساخت یک فرودگاه را گردن مردم یک شهر نمیاندازد، برای شرایط اضطراری حتی برای فرود و پرواز هواپیماهای سبک و کمکرسان از بزرگراهها هم میتوان استفاده کرده، صرف نظر از اینکه در سفید شهر یک باند فرودگاه هست-که گاهی برای هواپیماهای سمپاش استفاده میشود- که قابل استفاده هم هست و برای حل مشکل سند و استقبال شرکت فرودگاههای کشور باید آنرا فعال میکردند. گفته شدن این مسائل لازم است تا آیندگاه بدانند که همه در قبال تکروی بعض مدیران شهر ساکت نبودهاند.
گمان می کنم که عدم حضور آقایان فرماندار و استاندار ، به دلیل حضور در جلسه ای بود که در فرمانداری کاشان تشکیل شده بود.
به نظر شما چنین جلسه مهمی از کی برنامه ریزی شده که با جلسه فرمانداری تلاقی کرده است؟ آیا استاندار و فرماندار خبر نداشتند یا عمداً این جلسه در فرمانداری برنامه ریزی شده بود؟ آیا استاندار و فرماندار دعوت نشده بودند یا عمداً شرکت نکردند؟ آیا افتتاح رسمی چنین اتفاقی که شهرداری سعی دارد بزرگترین اتفاق قرن! معرفی کند بدون نماینده رسمی دولت رسمیت دارد؟ بنرهایی که فیالبداهه روز پنج شنبه-دقیقاً روز افتتاح فرودگاه- در خیابانها نصب شد چه معنی داشت؟آنهم روزی که دو روز تعطیلی ادارات و ...پاسخگویی را به دنبال داشت! راستی آیتالله نمازی روز پنجشنبه چرا در مراسم شرکت نکرد؟ایشان هم جلسه داشت؟! یادتان هست که سال ۷۳ آیت الله سید مهدی یثربی و آیت الله هاشمی رفسنجانی دو شخصیت مهم مذهبی و سیاسی و عضو خبرگان، رئیس جمهور... در مراسم اولین افتتاح حضور داشتند! اگر افتتاح فرودگاه جدی بود که در این سطح نازل برگزار نمیشد! توجیه نکنید و علت پشت پرده آنرا پیدا کنید! ببینید وقتی فرودگاه به هر ضرب و زوری افتتاح شد چه اتفاقی قرار است بیافتد؟ دست چه کسانی برای پرداخت حقوق به چه کسانی باز میشود؟ چقدر بودجه برای فرودگاه میتوان بدست آورد و هرجا که میل مبارک بود خرج کرد؟ جای خالی این هزینهها در دیگر جاهای شهر که نیاز حیاتی دارند را با چه پولی میتوان پر کرد؟ چقدر باید شهرداری این هزینهها را با فشار از مردم بگیرد؟ فرودگاه امام با دو ساعت فاصله از کاشان یک فرودگاه بین المللی است که مفت و مجانی در اختیار ما است، حالا فکر میکند چه کسی ماهها صبر خواهد کرد تا یک پرواز از یک شرکت هواپیمایی درجه چندم! از کاشان بپرد در حالی که با دوساعت فاصله میتوان با شرکتهای معتبر داخلی و خارجی به همه دنیا پرواز کرد!؟ هزینه هر پرواز و نگهداری یک فرودگاه و حقوق کارکنان و کارمندان آن کمر مردم کاشان را خواهد شکست! عوارض و پولهایی که شهرداری از مردم میگیرد باید خرج کوچه و خیابان و کتابخانه و پارک و روشنایی و ...همین شهر و شهروندانش شود، اگر درآمدها کفاف اینها را میدهد باید عوارض را کاهش دهند نه اینکه محل خرج برایش بتراشند! ساده اندیشی تا کی؟ ... افسوس که ما بدون فکر فقط در افقهای دور رویای یک فرودگاه را خیره مینگریم و متوجه نیستیم که در کوچه و خیابان و شهرداری کنار دستمان چه میگذرد؟
لطفا درباره مصلی هم گزارش تهیه کنید
الحمدلله مدیرکل فرودگاه به اهداف خود رسید . پیمانکاری کل پروژه های فرودگاه و بعد از آن مدیریت آنجا و بعد هم شروع پروژه ساخت سالن اصلی فرودگاه کاشان
حجه الاسلام اعتمادی بگویید نه آیت اله اعتمادی.
دو نکته در خصوص سزمایه گذاری شهرداری در بازآفرینی فرودگاه کاشان حائز اهمیت است : ۱٫ کارکرد اقتصادی فرودگاه ، تنها در سودآوری مجموعه فرودگاه خلاصه نمی شود و مهمتر از آن ، موقعیتی است که شهر در جذب سرمایه های منجر به توسعه از برند وجود این امکان یپدا می کند . ۲٫ اصولا وظیفه شهرداری ، انجام کار اقتصادی نیست و علیرغم استقلال مالی و لزوم جلب منابع لازم برای این امر ، رویکرد تمامی پروژه های شهری نیز خدماتی است . بنابراین نگرانی از حیف و میل سرمایه های شهرداری در این پروژه شبیه نگرانی از حیف و میل بیت المال در اجرای پروژه ای نظیر پارک بزرگ شهر است !
جناب حسینی عزیز توجه شما را به وظایف شهرداری طبق قانون مربوطه جلب میکنم و نتیجه گیری را بعهده خود شما میگذارم! البته یادآوری میکنم که یکی از وظایف شهرداری احداث پارک است اما سرمایه گذاری در فرودگاهی که هنوز معلوم نیست پرواز بعدیاش کی خواهد بود قطعاً از وظایف شهرداری نیست، مگر اینکه در پس این سرمایهگذاری هدف دیگری نهفته باشد!! این قیاس شما مرا یاد شعر مولانا انداخت که فرمود از قیاسش خنده آمد خلق را... . وظایف ادارۀ شهرداری: طبق ماده ۵۵ قانون شهرداریها، اهمّ وظایف اداره شهرداری به شرح ذیل است: ۱) احداث خیابانها و کوچهها و میدانها، باغهای عمومی و مجاری آب و توسعه معابر در حدود قوانین وضع شده؛ ۲) تنظیف، نگاهداری معابر و انهار (نهرها) عمومی و مجاری آبها و فاضلاب و قنوات و تأمین آب و روشنائی؛ ۳) برآورد و تنظیم بودجه و تنظیم پیشنهاد برنامههای ساختمانی و اجرای آنها پس از تصویب شورای شهر؛ ۴) ایجاد غسالخانه و گورستان و تهیه وسایل حمل اموات و مراقبت در انتظام آنها؛ ۵) احداث بناهای مورد نیاز عمومی مثل پارکها و سرویسهای بهداشتی عمومی؛ ۶) صدور پروانه کسب برای اصناف و پیشهوران؛ ۷) صدور پروانه ساخت برای ساختمانهایی که در سطح شهر ساخته میشود؛ ۸) پیشنهاد برقراری یا تغییر عوارض شهر؛ ۹) ساختمان و آسفالت کردن کوچهها و معابر عمومی.
عزیز برادر. نیازی به ارائه قانون نیست. تمام مردم شهر از راه اندازی این فرودگاه راضی هستند غیر از عده ای اندک.
الان شما از طرف تمام مردم شهر نظر دادید! و ضمناْ گفتید که نیازی به ارائه قانون نیست! این تیپ خاص متعلق به کسانی است که هر جا میلشان کشید قانون را زیر پا میگذارند و بعد به نام مردم تمایلاتشان را بر منافع مردم ترجیح میدهند!
اینهایی که جناب مدیر میگویند جز وظایف اولیه شهرداری هاست. اما هدف کلی تر برای شهرداریها توسعه و پیشرفت شهر به لحاظ فرهنگی و اقتصادی و سیاسی است. که باعث خدمات بیشتر به شهروندان و مناسب سازی بییشتر شهر برای زندگی شهروندان شود. من با نظر این دوستمان موافقم چون ممکن است درآمدزایی مستقیم فرودگاه هم هدف غایی نباشد. بلکه به واسطه سهولت در رفت و آمد و امکان ارسال و دریافت کالا و خدماتی که ایجاد می شود و همچنین این زیرساخت مهمی که در شهرستان تاسیس شده باعث بوجود آمدن فرصتهای بسیاری همچون جذب گردشگر ، جذب صنایع ، ورود و خروج خدمات و مواردی از این دست می شود که اگرچه به ظاهر هزینه ای که در راه اندازی و نگهداری فرودگاه بردوش شهر مانده را با بلیط فروشی و درآمدهای فرودگاه جبران نشده، اما آن فرصتها درآمدهایی به مراتب بیشتر را عاید شهر می کنند.
هیچکس مخالف پیشرفت نیست، اما آیا احداث فرودگاهی که پس از سه بار افتتاح هنوز برنامهای برای پرواز سال آینده هم ندارد چه رسد به هفته و ماه آینده چگونه فرصتهایی که شما مطرح میکنید را برای کاشان ایجاد خواهد کرد؟ آینده اثبات خواهد کرد چقدر این صحبتها درست و با برنامه است و چقدر رویایی و برباد دهنده سرمایه مردم است.