زهراكشوري-تصميم جديد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور لرزه بر اندام 7 هزار سال تاريخ تپه سيلك انداخت. اين سازمان قصد دارد بازنگري در حريم اين تپه باستاني، شرايط ساخت و ساز شهرداري كاشان در اطراف آن را مهيا كند. به احتمال قوي اين شهرداري قصد دارد تا در كنار اين تپه يك هتل بسازد. «مسعود علويان صدر»، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور در حالي اعتقاد به ساخت و ساز در حريم يك محوطه يا بناي تاريخي مانند تپه سيلك كاشان دارد كه براساس قوانين مصوب مجلس شوراي اسلامي هرگونه ساخت و ساز در عرصه و حريم يك اثر تاريخي ثبت شده در ميراث فرهنگي، ممنوع و جرم محسوب ميشود. اما مسعود علويانصدر با وجود صراحت قانون، ميگويد: «براساس ضابطه و با حفظ حرمتها میتوان ساختوساز کرد.» البته علويان صدر توضيح واضحي درباره حفظ حرمتها نميدهد اما سخنان «جلیل گلشن» كارشناس ميراث فرهنگي كه در زمان آغاز كاوشهاي تپه سيلك معاون پژوهشی سازمان میراث فرهنگی بود، نشان ميدهد كه ساخت و سازها بيش از سه دهه است كه تپه سيلك را بيحرمت كرده است.
تپه سيلك كوچكتر ميشود يا بزرگتر!
علويانصدر علت بازنگري حريم سيلك را نظر شهرداري كاشان ميداند. به گفته او شهرداری کاشان اعتقاد دارد كه شاید در حریم تعیینشده در گذشته، دقت لازم رعایت نشده است. اما او اين سوال را كه چرا شهرداري كاشان بايد درباره حريم تپه سيلك دچار شك شود، توضيح نميدهد. همچنين علويانصدر در حالي كه تاكيد ميكند كه شكي به تعيين حريم قبلي ندارد اما ميگويد: «با بازنگری حریم سیلک، امکان کمتر یا بیشتر شدن حریم وجود دارد.»
او با بیان اینکه معمولا حریم از طریق مطالعات مشهود کارشناسی انجام میشود، ميگويد: «وقتی در یک محوطه، آثاری را پیدا کنیم مکان پیدا شدن آن آثار عرصه و حریم محوطه را مشخص میکند. با این وجود احتمال میدهیم در گذشته، فرصت و امکان انجام مطالعات تحقیقی کاملی که بتواند گویای همه جوانب قضیه باشد نبوده است، چون گاهی بهدلیل کمبود زمان برای ثبت محوطه یا بنای تاریخی، نمیتوان اینگونه مطالعات را انجام داد.»
علویانصدر همچنین در حالي بر لزوم مشورت و استفاده از تجربه گروههای باستانشناسی که در گذشته در این محوطه کار کردهاند، درباره بازنگری دوباره در محوطه سیلک تاكيد ميكند كه يكي از مخالفان سرسخت بازنگريهاي جديد«دكتر صادق ملكشهميرزادي» باستان شناس است كه تپه سيلك را به عنوان يك ايراني براي نخستين بار كاوش كرد. گريشمن باستان شناس فرانسوي نخستين كسي بود كه اين تپه را كاوش كرد. ملك شهميرزادي بازنگري تپه سيلك را نه فقط براي حفاظت اين اثر 7 هزار ساله نميداند كه آن را خيانت به ميراث فرهنگي تعريف ميكند. علويان صدر هم ميگويد: «اگر توان یا امکان ادامه کار برای تیم باستانشناسان قبلی وجود نداشته باشد، از افراد دیگری استفاده میکنیم. با این وجود باید حتما از پیشکسوتان بهره برد.»معاون میراث فرهنگی همچنین در پاسخ به این پرسش که دست کم از 5 سال پیش، آزادسازی محوطه سیلک و اختصاص اعتبار مناسب برای این کار در دستور کار بوده است، سازمان میراث فرهنگی چه برنامهای برای این اقدام دارد؟ ميگويد: «اعتقاد داریم باید آزادسازی در این محوطه انجام شود. این کار صرفا با پرداخت اعتبار انجام نمیشود، بلکه باید به بحث زمینهای معوض نیز فکر کنیم. در توافقهایی که با شهرداران، فرمانداران و استانداران منطقه شده است، بخشی از اعتبار از طریق توان مالی این نهادها تامین میشود و بقیه نیز از شهرداری کاشان تامین خواهد شد.»
حريمي وجود ندارد
شهرداري كاشان در حالي به حريم درجه يك اين اثر شك كرده است كه به گفته باستان شناسان برخي از مهمترین یافتههای باستانشناسانی از حریم درجه 2 محوطه سیلک بهدست آمده است.
از سوي ديگر به گفته «جليل گلشن» كارشناس ميراث فرهنگي ساخت و ساز پيشين حريمي براي سيلك باقي نگذاشته است كه بخواهد دوباره بازنگري شود. او ميگويد: «تمام باغها و خانههایی که در سه دهه گذشته در اطراف محوطه مشخصشده کنونی سیلک ساخته شدهاند، همه روی عرصه سیلک قرار دارند.»
به گفته او آنچه اکنون بهعنوان مجموعه سیلک شناخته میشود، حریم ندارد، همه آن منطقه در واقع عرصه سیلک است که بعد از انقلاب تعدادی باغ و خانه روی آنها ساخته شدند و اگر زیر این باغها و خانهها کاوش انجام شود، پلانهای معماری بهدست میآیند.» او محوطه تاریخی سیلک را یکی از سایتهای مهم تاریخی ایران ميداند که در دو سال 1375 و 1385 برای ثبت در فهرست میراث جهانی به یونسکو معرفی شد.
او با اعتقاد به اینکه بازنگری در محوطه تاریخی سیلک، در واقع کوچک کردن عرصه این محوطه به نام حریم آن است، ميگويد: «کاوش تپه سیلک به وسيله دکتر ملک ضروری بود، چون وقتی گیرشمن روی این محوطه کار کرد، اطلاعات علمی و دقیقی در حوزه باستانشناسی وجود نداشت؛ ولی هنگام کاوش دکتر ملک، این اطلاعات به حد کنونی بود. به همین علت، اکنون دیگر به بازنگری و کاوش دوباره در این محدوده نیازی نیست.»
اما «محسن مصلحي» سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان هدف از اجرای این طرح را منطبقسازی خطوط عرصه و حریم سیلک با گستره باستانشناسی محوطه و با هدف صیانت از این اثر تاریخی ميداند و ميگويد: «بعد از تهیه و اجرای طرح، حریمهاي مشخصشده به اطلاع شهرداری کاشان میرسد تا با توجه به ضوابط و قوانین موجود، مجوزهای قانونی برای ساختوسازهای داخل حریم صادر شود.» البته او توضيح نميدهد با توجه به ممانعت قانوني براي ساخت و ساز در حريم يك اثر تاريخي، اين مجوز برچه اساس و چه قانوني صادر ميشود؟
حريمها قابل تغيير نيست
صادق ملك، درباره دستور ساخت و ساز در حریم درجه یک سیلک به وسيله مسئولان میراثفرهنگی میگوید: «معاون میراثفرهنگی کشور گویی هیچ آشنایی با اساسنامه میراثفرهنگی و ضوابط آن ندارد، در غیر اینصورت هیچگاه در رسانهها اعلام نمیکرد که ساخت و ساز حتی با قوانین میراثفرهنگی قابل اجراست.» این باستانشناس که چندین فصل کاوش در محوطه باستانی سیلک انجام داده، ميگويد: «تمامی محوطه سیلک مملو از آثار شاخص و منحصربهفرد است چنانچه وقتی وسط تپه شمالی و جنوبی را 6 متر و 10 سانت کاوش کردیم به مسیر رودخانهای برخوردیم که 6 هزار و 500 سال پیش از آنجا عبور میکرد.»
او در 5 سالی که در محوطه سیلک حضور داشت اجازه نداد آجر روی آجر گذاشته شود، امروز ميپرسد حال چگونه است که نهتنها تپهها با فنسکشی محدود و 38 هکتار زمین که متعلق به دولت است میان باغداران و زمینداران تقسیم میشود؟ او میگوید: «البته بماند که از زمانیکه سیلک را ترک کردم مسئولان با ایجاد امکانات رفاهی و ساخت چند دستگاه توالت کنار تپه اقدامات موثری در این محوطه انجام دادهاند.» به گفته ملك در هیچ محوطهای حريمها تغییر نمیکند مگر آنکه مجلس شورای اسلامی بررسی کند و قوانین جدید تعیین شود. اما اینکه معاون میراثفرهنگی کشور مصوبه جدید مجلس را از کجا آورده که معتقد است در حريم آثار باستانی میتوان ساخت و ساز کرد جای تامل دارد؟
منبع: تهران امروز
مردم بیچاره همیشه تاوان میدن
ما اطراف تپه های لعنت شده ی سیلک ب مدت بیست و پنج سال است ک یک زمین کاغذی خریداری کرده ایم تا بعد برایش پروانه ی ساخت و سند درخواست کنیم ک ب مشکلات برخورده و اینهمه سال منتظر اقدامات مسیولین هسیم تا تکلیف زمینمان معلوم شود از مسیولین خواهشمنننننندیم رسیدگییییی کنییییییییییید
بنده یک قطعه زمین با سند و پروانه ساخت دارم ولی اجازه ساخت به من نمیدهند.اقایان یا زمین را به قیمت روز بخرید یا یک معوض تا از این فلاکت در بیابم
اقای م...[حذف توسط مدیر سایت] پنج سال حق ماموریت وحق کاوش به جیب مبارکشان ریختند و خود وخانواده اش درناز و نعمت بسر میبرندحال انکه همه هست ونیست بنده قطعه زمینی است درحریم سیلک لعنتی وبیست و چهار سال است بی خانمان ومستاجرنشین هستم ایا بنده و امثال بنده سزاوار این ظلم هستیم امان از اینهمه خادمان خدوم
میراث فرهنگی مجوز ساخت به من داده و خانه من با هیچ منطقی سازگار نیست که در محدوده سیلگ باشه اما الان دوباره منزل من را جزء سیلگ اوردهاند لطفا پیگیری کنید ما مشکل خود را به چه کسی بگوییم
با سلام . دکتر ملک اگر واقعاً باستانشناس بود راهکار به مبراث میداد نه اینکه حرفای ...بزنه
آقاکلاغه: رویکردمیراث فرهنگی کاشان وبه طبعش میراث فرهنگی کشور واستان,مثل گذشته نیست. میتوان دریک آسیب شناسی عمقی از این سازمان ,دریافت که آقایان خارج ازقوانین وآیین نامه هاو منشوراخلاقی سازمان مطبوع خویش,فکرمنافع دراز مدت سازمان خودنبوده وبرای حفظ میز دست به هر کاری میزنند و واردمعامله میشوندواین درهیچ جای دنیا پسندیده نیست.در روایات هست ( حب الوطن من الایمان ) پس عذاب وعقوبتی دنیوی واخروی در انتظارشان خواهدبود.ممنون از التفات دوستداران دین ,مذهب,آیین,مردم,تاریخ,اصالت,شخصیت,فرهنگ,هنر,.....................