کاشان نیوز: ــ فاطمه حسنزاده: ششم اسفند ماه ۹۴ در بحبوحهی انتخابات مجالس خبرگان و شورای اسلامی خبر تخریب باغ «شرافتیان» به کاشان نیوز رسید که بلافاصله خبر آن با تیتر «تعرض چندباره شهرداری به حریم باغ فین» منشر شد.
میراث فرهنگی دهه هفتاد این باغ آن را به تملک خود درآورده و بعداً با ساختن منبعی درون آن، قرار بود محل ذخیره آب زمستان و استفاده آب ذخیرهشده آن در کمآبی تابستان باشد. کاشان نیوز هم طی دو خبر با عناوین”ساختن مخزن ذخیره آب در مجاورت باغ تاریخی فین کاشان” و “فاز۲ ساخت مخزن ذخیره آب در باغ تاریخی فین کاشان به اتمام رسید” به این موضوع پرداخته بود.
حالا این باغ نیمهجان و بلاتکلیف بین کارشناسان ادارهی میراث و شهرداری کاشان و ناظران تهران مانده است و بیم جدی آن میرود که دستاندازیهای یک نهاد با همراهی و سکوت ادارهای، به حریم باغ تاریخی فین کاشان، برای استانداردهای ثبت جهانی و ارزشهای باستانی این باغ مخاطرهآمیز باشد.
مشاهدات میدانی اینروزهای خبرنگار کاشان نیوز از باغ شرافتیان بعد از تخریب و محیط پیرامون آن، و پرسوجویی میدانی که از اهالی آن محله صورت گرفته، حکایت از آن دارد که شهرداری کاشان اجازه هیچ ساخت و ساز جدیدی را به ساکنین آنجا نمیدهد و هرکس قصد این کار را داشته باشد، بلوک سیمانی شهرداری راه خانهی او را میبندد کما اینکه مدتی است این اقدام انجام شده است. البته این در حالی است که ساختمانی بزرگ، پشت باغ شرافتیان و دقیقا بین آزادراه امیرکبیر و باغ تاریخی فین بدون کمترین ممانعت شهرداری کار ساختو ساز تا مرحله برافراشتن ستونهای بلندمرتبه و آهنکشی شده است که واکنش کاشان نیوز با عنوان «تجاوز به حریم قانونی و منظری باغ فین» باعث توقف ساختوساز شد و شهرداری کاشان در جوابیهای با عنوان «ساخت و ساز در حریم باغ فین متوقف شد» مراتب توقف عملیات را رسما اعلام کرد.
پس از پیمایشها و گزارشهای میدانی از وضعیت موجود این باغ، از شهرداری کاشان پرسیدیم: «چرا باغ شرافتیان تخریب شد؟»
شهرداری بهجای پاسخ شفاف ما را به خبری که در اینباره تنظیم و روی سایت شهرداری منتشر شده بود، ارجاع داد. این خبر با عنوان “طراحی و فضاسازی اطراف باغ فین کاشان سرعت مییابد” در کاشان نیوز منتشر شد. در خبر نهتنها خراب کردن باغ شرافتیان، بلکه به ادامه این روند هم اشاره مستقیم شده بود.
در ادامه موضوع با رئیس اداره میراث فرهنگی کاشان مطرح و پرسش در این مورد با وی در میان گذاشته شد. محسن جاوری در پاسخ گفت: «من با تلفن همراه هیچ وقت بیش از یک الی دو دقیقه حرف نمیزنم، شما با دفتر زنگ بزنید وقت بگیرید تا در این مورد صحبت کنیم.»
یک کارشناس میراث فرهنگی که نخواست نامش فاش شود، در این مورد به کاشان نیوز گفت: «باغ فین اگر به ثبت جهانی رسیده است، فقط خود چهار دیواری باغ نیست، باغ فین با تمام کوچهباغهای اطرافش به ثبت رسیده است و حرائم آن باید مثل خود باغ حفظ شود و یونسکو هم باغ فین را با کارکرد مجموعه اطرافش قبول دارد.»
پاسخ تماس کاشان نیوز با سازمان میراث فرهنگی مرکز و بخشهای مربوط هم نهایتا ارتباط با ناظر بناهای استان اصفهان در آن سازمان بود. عکسها و خبرهای مربوطه به این گزارش برای ناظر فرستاده شده ولی بعد از چند روز هنوز جوابی دریافت نکردهایم.
امیدواریم روزی برسد که وقتی با مدیران تماس گرفته میشود، و بابت کاری که انجام دادهاند یا قرار است انجام بدهند چنانچه سوالی پرسیده میشود بهجای حوالهدادنهای زنجیرهای، صراحتا جواب بدهند و از قبول مسؤلیت کاری که کردهاند و به درستی آن ایمان دارند، هراس نداشته باشند و اگر به درستی کار انجام شده ایمان ندارند، دستکم با شهامت به خطای خود اعتراف و این امکان را به وجود بیاورند که جلو ضرر را پیش از آنکه کار از کار بگذرد بشود گرفت.
ایکاش کسانی که میخواهند باغ فین را تبدیل به نگینی درخشان کنند، حریم و حجاب این نگین هم به اندازه حریم و حجاب مسافرهای ایام عید آن برایشان اهمیت داشت.»
بعد از انتشار این گزارش، هر جوابیهای در دفاع از عملکرد یا پذیرش خطا از سمت هر سازمان و ادارهای ارسال گردد کاشان نیوز با توجه به رسالتی که دارد، بلادرنگ منتشر خواهد کرد، و قضاوت را به عهدهی مخاطبین و آیندگان میگذارد.
کاش گزارشی هم داشتید از دست درازی ناحیه مقاومت بسیج کاشان به که یک مکان تاریخی یعنی باغ فین تجاوز کرده. دیوار خشت و گلی آن را خراب و دیوار آجری بنا نموده. واقعاً جای تاسفه که به جای ساختن مکانی بیرون از باغ بخشی از باغ تاریخی رو به محل پایگاه بسیج تبدیل کرده. عکسش رو بگیرید و توی سایت بزارید