کاشان نیوز-سعید غلامیان: فضای خبری کاشان و آران و بیدگل بخصوص در چند روز گذشته که گردو غبار نفس شهروندان را تنگ کرده بود بیشتر به مالچ پاشی توجه کرده و حساسیت نشان داده است.
اداره کل منابع طبیعی استان و به تبع آن اداره منابع طبیعی آران و بیدگل مالچ پاشی را راهی برای جلوگیری از بحران آلودگی اتخاذ کردهاند. و به گزارش ایرنا فرماندار آرانوبیدگل از آغاز مالچپاشی ۵۰۰ هکتار از تپههای شنی در بخش کویرات این شهرستان خبر داد.
اسماعیل بایبوردی روز پنجشنبه در گفتوگو با ایرنا بیان کرد: این طرح با اعتبار ۲۴۵ میلیارد ریال در بخش کویرات این شهرستان اجرا میشود که البته ۱۵ کیلومتر با مناطق تحت مدیریت و زیستگاه حیات وحش فاصله دارد و با تایید سازمان حفاظت محیط زیست عملیاتی شده است.
خبرگزاری تسنیم اما در یک خبر با تیتر «مالچ پاشی کویر ابوزیدآباد آران و بیدگل / دخالت در اکوسیستم به بهانه تثبیتهای شنهای روان» آورده است:
دوستداران محیط زیست از مالچپاشی کویر ابوزیدآباد نگران هستند و این کار را دخالت در اکوسیستم میدانند.
در روزهای اخیر خبری مبنی بر مالچپاشی ۵۰۰ هکتار از کویر ابوزیدآباد موجب نگرانی دوستداران محیط زیست شده است؛ دوستداران محیط زیست معتقد هستند که مالچ نفتی اکوسیستم کویر را از بین میبرد و باعث میشود تا گیاهان و گونههای جانوری در کویر ابوزیدآباد مورد تهدید قرار بگیرند.
دوستداران محیط زیست معتقد هستند میتوان به جای مالچ نفتی از روشهای جایگزین مختلفی استفاده کرد که در این صورت میتوان علاوه بر جلوگیری از وقوع پدیده گرد و غبار و ریزگرد، گونههای جانوری و گیاهی موجود در کویر ابوزیدآباد آران و بیدگل را حفظ کرد.
خسرو اعتماد در گفتوگو با خبرنگار تسنیم ضمن ابراز تاسف از آغاز مالچپاشی در کویر ابوزیدآباد آران و بیدگل اظهار داشت: متاسفانه در نظر داشتند تا حسین آباد ابوزیدآباد را به وسعت ۸۰۰ هکتار مالچ نفتی بریزند و بر همین اساس در آبان سال گذشته نامه ای به سازمان جنگل ها و مراتع کشاورزی نوشتم و جواب نامه با پاسخ عدم اجرای این پروژه ارسال شد.
وی ضمن اشاره به اجرای پروژه مالچپاشی از سه روز قبل افزود: مالچپاشی بزرگترین ضربه را به گونههای جانوری و گیاهی میزند و منطقه را نیز به دلیل رنگ مالچ به گرما سوق میدهد و این گرما حتی میتواند منطقه کاشان را تحت تاثیر قرار دهد.
همشهری آنلاین نیز در ذیل تیتری با این عنوان «طرح مالچپاشی نفتی در آران و بیدگل | درمان یا آزمون و خطا» گزارش مفصلی به نقل از ایرنا منتشر کرده است:
اجرای طرح مالچپاشی نفتی با هدف تثبیت شنهای روان در برخی نقاط کویری شهرستان آران و بیدگل علاوه بر اعتراض برخی فعالان محیطزیست بار دیگر این پرسش را در اذهان مطرح کرد که آیا این طرح بهواقع راه چاره مقابله با بیابانزایی است یا عرصههای بیابانی همچنان باید راهبرد آزمون و خطا را تجربه کنند.
پرویز کردوانی، کویرشناس، از جمله چهرههای دانشگاهی است که در نشستهای مختلفی هزینه بالا، جلوگیری از هدررفتن سرمایه ملی، افزایش ضریب حرارتی، از بین رفتن جانوران و گیاهان، ایجاد بوی تعفن، سرطانزایی، هدر رفتن آب، نفوذناپذیر شدن خاک، ممنوع شدن رفت و آمد در عرصههای محل اجرای طرح و عمر کوتاه را برشمرده و حذف مالچ نفتی از طرح مقابله با ریزگرد را مطرح کرده است.
برخی این روزها در فضای مجازی حتی پا فراتر گذاشته و این نقاط کویری در شهرستان آران و بیدگل را کانون ریزگرد به شمار نمیآورند یا دستکم مالچپاشی را راه چاره نمیدانند که این البته تنها یکسوی ماجراست و برخی ساکنان شهرها و روستاهای مجاور این نقاط کویری که با هر وزش بادی، محل کار و زندگی و دستگاه تنفسیشان از گرد و غبار در امان نمیماند، نظر دیگری دارند.
این عده با اشاره به وقوع تندباد و گرد و غبار در همین چند روز گذشته و درنوردیدن نقاط شمالی استان اصفهان از کاشان و آرانوبیدگل تا بادرود، مطالب مورد اشاره دوستداران محیطزیست را موضعگیری لوکسی میدانند که به صورت عملی از مشکل کنونی این قشرهای آسیبپذیر گرهی باز نمیکند.
مدیر انجمن حافظان محیطزیست آران و بیدگل ضمن مخالفت شدید با اجرای طرح مالچپاشی در مناطق کویری این شهرستان بیان کرد: اجرای این طرح به بهانه تثبیت شنهای روان یک مسکّن موقتی است که هیچگونه توجیهی ندارد.
علی دارچینی افزود: مالچ یک ماده نفتی است که اثر مخربی روی گیاهان و جانوران برجا میگذارد؛ چنان که نفوذپذیری آب در خاک را غیرممکن میسازد و جانوران زیرخاکی کویری را نابود میکند.
وی تصریح کرد: تجربههای پیشین مالچپاشی نشان داده است که این امر نه تنها شنهای روان را در درازمدت تثبیت نمیکند، بلکه پوشش گیاهی و جانوری منطقه به کلی نابود میشود.
دارچینی بیان کرد: مالچپاشی در گذشته در مناطقی از این شهرستان نسل گیاهانی مانند نسی، کلبیت و سف را از بین برده و فرآیند حرکت شنهای روان دوباره به حالت پیش از تثبیت بازگشته است.
وی اضافه کرد: تثبیت شنهای روان راهکارهای موفق دیگری هم دارد، از جمله درختکاری و پاشیدن شنهای درشت روی ماسههای روان که در سایر کشورها هم مورد استفاده قرار میگیرد.
دوران آزمون و خطا گذشته است
یک فعال محیطزیست با انتقاد از اجرای شتابزده طرح مالچپاشی در شهرستان آران و بیدگل گفت: دوران آزمون و خطا در طرحهای بیابانزدایی گذشته است و این شهرستان به عنوان الگوی موفق در اجرای طرحهای بیابانزدایی در کشور شناخته میشود.
علیمحمد خاکدوست افزود: اینکه چرا باید تجربه شکست خورده مالچپاشی را در راستای تثبیت شنهای روان دوباره اجرا کنیم، ما را بهتزده و علامت پرسش بزرگی ایجاد کرده است.
وی این پرسش را مطرح کرد، چرا وقتی اجرای طرحهای نهالکاری و بذرپاشی در راستای تثبیت شنهای روان در این شهرستان جواب داده است، باید از مواد نفتی برای این امر استفاده شود.
این فعال محیطزیست تصریح کرد: در بازدید نامحسوس از محل مالچپاشی صحنههایی از نابودی پوشش گیاهی و جانوری منطقه هدف شاهد بودیم که دل هر انسانی را به درد میآورد.
وی اضافه کرد: امسال به دلیل بارشهای فراوان شاهد پوشش گیاهی منحصر به فرد هستیم که با اجرای مالچپاشی، پوششهای گیاهی پیشین و جدید به کلی از بین خواهد رفت.
خاکدوست تاکید کرد: مسئولان تا دیر نشده جلوی ادامه طرح مالچپاشی را بگیرند، چرا که آیندگان هرگز ما را به خاطر سکوت و بیتفاوتی نخواهند بخشید.
رییس اداره حفاظت محیط زیست آران و بیدگل در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: طرح مالچپاشی نفتی در خارج از مناطق چهارگانه این اداره اجرا میشود که زیر نظارت سازمان جنگلها و مراتع کشور است.
الهیار دولتخواه افزود: طرح مالچپاشی یک بحث تخصصی است که در سطح ملی مورد بررسی قرار گرفته و از حیطه اختیارات شهرستان خارج است.
وی با تاکید بر اینکه نظری درباره تایید یا رد اجرای طرح مالچپاشی ندارد، گفت: بایدها و نبایدهای اجرای طرحهای تثبیت شنهای روان باید از سازمان جنگلها و مراتع پیگیری و پاسخ آنها شنیده شود.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آران و بیدگل اما تشریح کرد: بر اساس آمارهای موجود نزدیک به ۳۴ میلیون هکتار گستره مناطق مستعد تولید گرد و غبار در کشور است که ۶ میلیون هکتار آن پهنهها و تپههای ماسهای است.
در حالی که رئیس اداره حفاظت از محیط زیست آران و بیدگل نظری در این خصوص ابراز نمیکند مدیر کل اداره حفاظت از محیط زیست استان اصفهان از سازمان متبوع خود درخواست اقدام برای توقف طرح را نموده است.
اما اداره منابع طبیعی میخواهد آزموده را بیازماید به هر قیمتی که شده و حتی فرماندار آران و بیدگل هم برای این آزمون و خطایی که خسارات ناشی از آن بیش ازمنافعش برای حداقل دوشهرستان همجوار آشکار است از حمایت اداره منابع طبیعی آران و بیدگل کوتاهی نکرده است.
دیدگاه شما