کاشان نیوز ــ زهرا رسولزاده: در جشنواره بین المللی هنرهای سنتی آیینی بخش کاشان،شبیه خوانی«نبوت موسی»و آیین «باران خواهی» کارهایی از تفرش، شرکت داشتندکه پژوهشگر این دو اثر «یوسف شاه حسینی» بود.
یوسف شاه حسینی در گفت و گوی اختصاصی با کاشان نیوز در حاشیه جشنواره هنرهای سنتی آیینی، فعالیت های پژوهشی خود دراین زمینه را اینگونه توضیح می دهد:تحقیقات من راجع به آیین و آدابهای درو گندم، خرمن کوبی، آوازهای هنگام خرمن کوبی، باد دادن خرمن و الک کردن آن، آزمون قوت گندم،یارگیری و همیاری که در قدیم بوده است و الان کمرنگ شده و شما دیگر نمی بینید کسی برود به همسایه اش کمک کند،بوده است.
سالها روی آوازهای چوپانی و گله داری، آوازهای اطلاع رسانی، آداب و آیین خواباندن مرغ، همیاری در مناسبت های روزانه، آوازهای شکار کردن و آوازهای کار بنایی و قالیبافی و لالایی های مادرانه و ترانه های محلی، داماد از حمام در آوردن، ازدواج و کل موسیقی رمضان و آوازهای مذهبی مثل درآمدهای تعزیه، چاووشی خوانی و آداب و آیین نقالی و آداب سرنا کار کردم که حاصل این پژوهش ها موسیقی هایی است که مرتب از تلویزیون پخش می شود.
«خطبه خوان رستاخیز »که خطبه های امام سجاد است را با همکاری کرمان به صورت موسیقیایی درآوردیم که در این کار آواز و موسیقی تمام سنتی است و از سازهای ایرانی استفاده کرده ایم.
وی در مورد هدفش از این تحقیقات با اشاره به اینکه الان بهترین های هنر های آیینی سنتی فوت کرده اند تاکید کرد: ما اینها را به ثبت ملی رساندیم که از بین نرود. من ده آیین را به ثبت ملی و تعدادی را به ثبت یونسکو رساندم. ردیف موسیقی عبدالله دوامی را به ثبت یونسکو رساندم و الان هم ردیف آوازی استاد نکیسا را می خواهیم به ثبت یونسکو برسانیم.
شاه حسینی در پایان گفتگو تصریح کرد:میراث فرهنگی زاییده میراث تاریخی است و الان باید بدانیم که در میراث معنوی کجا بودیم و به کجا خواهیم رسید. وقتی این میراث را بدانید پیشینه خود را می دانید. هویت ایرانی یعنی میراث معنوی و فرهنگی. اگر این را بگیرند دیگر هیچ نداریم.
دیدگاه شما