کاشان نیوز– مرضیه گیلاسی: عصر یکی از آخرین روزهای بهمن ماه با هماهنگی قبلی به سالن ورزشی پردیس دانشگاه کاشان می روم تا با صدیقه اشتری در خصوص وضعیت والیبال بانوان کاشان و حواشی آن، گفتگویی صمیمانه داشته باشم. صدیقه اشتری نامی آشنا برای تمامی بانوان و دختران والیبالیست کاشانی است، و به جرات می توانم بگویم که ایشان موسس برند والیبال بانوان کاشان هستند.ازسال ٧۵ تا اکنون بیست سال است که مربی والیبال است و گامهای حیاتی دراین ورزش برداشته است.این بانو اکنون در حال کسب مدرک دوره مربیگری بین المللی است.
در بدو ورودم به سالن پردیس ایشان را دیدم که در حال آموزش و اصلاح حرکت نوجوانان دختر تیم باشگاه باریج اسانس بود.
بعداز اینکه تمرینهای حرکتی لازم را به بازیکنان دادند، به اتفاق ایشان در گوشهای از سالن روی صندلی نشستیم و من گفتگو را با این پرسش شروع کردم:
نحوهی تشکیل هیئت والیبال بانوان کاشان و تاریخ تشکیل آن را توضیح دهید:
تقریباً اسفند ٩١ بود که آقای فتاحی رئیس هیئت والیبال کاشان در خصوص تشکیل هیئت والیبال بانوان شهر و نظرخواهی درباره فردی که متصدی این کار شوند جلسهای را تشکیل دادند که کلیهی مربیان در آنجا حضور داشتند، افراد مختلفی از رشتههای مختلف پیشنهاد داده شدند. من از آقای فتاحی پرسیدم آیا کسی که باید متصدی هیئت والیبال بانوان شود ضرورتاً باید کارشناس در این امر باشد؟ که آقای فتاحی صراحتاً گفتند هیچ لزومی ندارد متصدی والیبال بانوان کارشناس این امر باشد، صرفاً فردی که بتواند حمایت مالی هم داشته باشد بسیار عالی ست که خانم حسیبی پیشنهاد داده شد و با استقبال آقای فتاحی همراه شد تقریباً بعد از چندین بار صلاح و مشورت پس از سه ماه خانم حسیبی پاسخ مثبت دادند و ریاست هیئت والیبال کاشان را پذیرفتند. الحقوالانصاف بعد از حضور ایشان در هیئت والیبال تحول چشمگیری در والیبال بانوان کاشان رخ داد.
روند والیبال بانوان را با حضور خانم حسیبی چگونه ارزیابی میکنید؟
حقیقتاً والیبال بانوان متحول شد، درواقع ایشان تصمیم گرفتند به والیبال کاشان علمی و آکادمیک نگاه شود، یک نفر از فدراسیون والیبال دعوت کردند. این فرد هرماه یک روز از صبح تا عصر مربی و بازیکن را آموزش میدادند و فرصت بسیار مناسبی بود که در اختیار مربیان کاشانی قرارگرفته بود ولی متأسفانه خیلی از مربیان ما به بهانههای مختلف از این فرصت عالی اصلاً استفاده نکردند و من واقعاً متأسفم به حال آن دسته از افرادی که از چنین فرصتی بهره نگرفتند. این کلاسها رایگان بود و کلیهی هزینههایش را هم خود خانم حسیبی میپرداختند.
حضور یک کارشناس از فدراسیون والیبال واقعاً مفید بود و ای کاش امکانی فراهم میشد که معلمان تربیت بدنی هم در این کارگاهها همسو وهمگام کارگاه های هیات والیبال شهر می شدندشرکت میکردند.
نداشتن سالن از مشکلات عمدهی ما برای تمرینات تیمها برای آماده سازی مسابقات است. بهطورکلی همیشه سانسهای مرده که بسیار بد وقت است برای جوانان دختر اختصاص میدهند.
تا قبل از تشکیل هیئت والیبال بانوان، هر پنج سالی یکبار مسابقه بین تیمها برگزار میشد که الآن بعد از تشکیل هیئت والیبال بانوان حدود چهار سال است که هرساله مسابقات جام رمضان، مسابقات پیشکسوتان، جام دهه فجر به صورت کاملاً فعال برگزار میشود، البته ناگفته نماند که بعد از روی کار آمدن خانم حسیبی تقریباً حمایت مالی از سوی هیئت والیبال به صفر رسید و آقای فتاحی کمک مالی که باید به صورت مساوی بین والیبال بانوان و آقایان تقسیم شود کاملاً قطع شد و خانم حسیبی خودشان کلیهی هزینهها را میپردازند. گرچه که ما از هر بازیکن ماهی ٣۵٠٠٠ تومان میگیریم ولی آیا هزینهی دیگری نیست؟ هزینه سانس، خرید توپ و اعزام، همه و همه نیاز به اعتبار مالی دارد، فرض کنید برای اعزام هر تیم به اصفهان حداقل باید ششصد هفتصد هزار تومان کرایهی ماشین برای یک تیم پرداخت. اگر نخواهیم که هزینه صبحانه و ناهار هم بدهیم حداقل میان وعده یک عدد موز یک عدد رانی میبایست به بازیکن بدهیم اینها همه هزینههایی ست که خانم حسیبی همهاش را از حساب شخصیشان پرداخت میکند.
صراحتاً بگویم که هیچگونه حمایت مالی از سوی هیئت والیبال برای والیبال بانوان وجود ندارد و عملاً خانم حسیبی همهی هزینهها را از حساب شخصی خود میپردازند! درواقع خانم حسیبی هم هیئت والیبال بانوان را حمایت مالی میکنند و هم هزینههای باشگاه باریج اسانس را میپردازند.
متاسفانه در مدیریت هیئت والیبال کاشان ایرادات عمده وجود دارد و این درحالی است که برای حمایت از ورزش جوانان بخصوص بانوان که بخشی بسیار محجور در ورزش است نیاز به مدیریتی هدفمند و بدور از تنش داریم. البته حضور و حمایت خانوادههای ورزشکاران و علاقه مندان به والیبال میتواند بسیار مثمر ثمر و مفید باشد و که انتقال مطالبات این بخش به مسئولان و مدیریت شهرستان را دنبال کرده تا با ارائه درخواستهای متعدد و تاکید بر نیازهای این رشته به نتایجی هم برسیم.
باشگاه باریج اسانس چه زمانی تشکیل شد؟
حقیقتش قصه از سال ٨٩ شروع میشود که من در شرکت فرش شادمان کار میکردم که از مدیر عامل شرکت حاج احمدعلی اخباری خواستم اسپانسر تیم والیبال ما شود و ایشان قبول کردند و بعد از بردن مقام قهرمانی نزد مدیرعامل شرکت به ایشان گفتم که من حتی میتوانم در سطح کشوری هم مقام بیاورم فقط هزینه ١۵ میلیونی نیاز دارد که برخلاف باورم شرکت پذیرفت (گرچه تا ٢٧ میلیون تومان هزینه شد)و من فراخوان به همهی مربیان شهر دادم و بعد از گزینش کار را شروع کردم هم مربی بودم تمرین میدادم، هم بدنساز تیم و هم تدارکات تیم، هم ساماندهی سالن که نهایتاً به این نتیجه رسیدم که چهل روز به زمان برگزاری مسابقات سکان تیم را به یک مربی از اصفهان سپردم و به دنبال تمام این تلاشها مقام اولی در لیگ دسته دو کشوری را به دست آوردیم.
بعد از مقام آوردن به معلمان ورزش فراخوان دادم که دانش آموزان متولد ٧٨-٧٩ با قد یک متر و هفتاد را برای ما بفرستند سالن؛ که یک روز ٩٠ نفر آمدند؛ که با همکاری سه مربی در سه گروه ٣٠ نفره چینش کردیم و از بین آنها چهل نفر را گزینش کردیم و تقریباً کار از همان سال ٩٠ شروع شد حتی قبل از تشکیل هیئت والیبال بانوان و روی کار آمدن خانم حسیبی این استعدادیابی صورت گرفت.
بعداً در مسابقات جام رمضان ٩٢ وقتی من با این تیمهای متشکل از این نوجوانان شرکت کردم خانم حسیبی هر یک از بازیکنان جوان قد بلند را که دید تصمیم گرفت کار به صورت آکادمیک دنبال شود گزینش مجدد و آموزش ما از بین دختران متولد ٧٩ آغاز شد و به تدریج تیم باشگاهی تشکیل شد. کلاً برای آماده سازی هر تیم، تقریباً از حدود یک سال قبل از آن، تمرینها را شروع میکنیم مثلاً این تیمی که الآن شاهد تمرینشان هستید (اشاره به تیمی که در سالن در حال تمرین پنجه و ساعد و اسپک هستند) از همین ماه اسفند در حال آماده شدن برای لیگ ٩۶ هستند.
همین تیم که دو نفرشان متولد ٧٩ هستند و بقیه ٨٠ به بعد همین امسال در استان مقام اول را به دست آوردند که به اسم باشگاه باریج اسانس در لیگ شرکت کرده بودند. درحالیکه سال قبل نیز این تیم با عنوان هیئت والیبال در مسابقات شرکت کرده بود و مقام دومی را به دست آورد و جالبتوجه اینکه خانم حسیبی کلیهی هزینههای تیمی را که با عنوان هیئت والیبال هم در لیگ شرکت کرده بود را پرداخت کردند.
شما مشکل عمدهی بانوان و دختران را در خصوص ورزش والیبال چه میدانید؟ و پیشنهاد شما برای حل آن چیست؟
نداشتن سالن از مشکلات عمدهی ما برای تمرینات تیمها برای آماده سازی مسابقات است. بهطورکلی همیشه سانسهای مرده که بسیار بد وقت است برای جوانان دختر اختصاص میدهند. فرض کنید سانسی برای تمرینات تیم نوجوانان دارم که ساعت٢ است زمانی که دانشآموز خسته و ناهار نخورده از مدرسه تعطیل میشود و مجبور است سریع به سالن بیاید. خب مشخص است که دیگر این بازیکن توان لازم را برای تمرین جدی ندارد!
کاش یک سالن مشخصاً برای خانمها اختصاص داده میشد که تمام وقت در اختیارشان میبود که اگر تایمهایی از آن هم خالی میماند آن سانس فروخته میشد و خرج تیمها میشد.
کاش آقای فتاحی سالنی مختص خانمها قرار میداد و این اختیار را خانم حسیبی میداشتند که از کنار فروش برخی سانسها بسیاری از مخارج مسابقات و تیمها به دست میآمد ولی متأسفانه الآن اینطور نیست. به نظرم مدیریت ورزش جوانان در کاشان بسیار ضعیف است اگر میخواهیم قهرمانپروری کنیم باید تایمهای خوب را برای جوان و نوجوانمان فراهم کنیم.
و مشکل بعدی نحوهی برخورد همکاران و مربیان در خصوص تیم داری و جذب استعدادها و تنشهایی که بین مربیان پیش میآید هست. به طوری که مربی میبایست تلاش کند تا تیم از هم نپاشد!
البته هستند همکارانی که حقیقتاً بدون اینکه لزوماً بخواهند مطرح شوند خالصانه تلاش میکنند که افتخارآفرینی کنند تا نام و آوازهی شهر را به همهجا معرفی کنند. نه اینکه اگر قراراست از تیمش چند نفر برای لیگ انتخاب شوند مرتب بگوید اینها تیم من هستند و یا اینکه چرا بچههای تیم من خط خوردند و یا اعتراضاتی از این دست. حقیقتاً اینجا دیگر حرف من و تو و اهداف شخصی در میان نیست کار، کار گروهی ست و ملاک نام و عنوان شهر کاشان موردنظر است.
مسئلهی دیگر برخورد نادرست برخی همکاران و قهر کردن و اعتراضهای نابجا به جای پرسیدن و اطلاعات کامل گرفتن از نحوهی اجرای مسابقات و نتیجهی مسابقات و داوریهاست. اگر مربی به شیوهی اجرای مسابقات معترض است و اگر به ورودیه ی ٣٠٠ هزارتومانی تیمها برای مسابقات، نقدی دارد چرا از باب گفتگو نباید وارد شود؟ من معتقدم به جای شلوغ کردن و قهر کردن و تلخ کردن کام بازیکنان، هر مربی موظف است هدف اصلی که نشاط و انرژی در بین جوانان است را صرفاً مدنظر داشته باشد چه تیم مقام بیاورد چه نیاورد.
حالا که صحبت از ورودیه تیمها برای مسابقات شد برآورد شما از هزینههای برگزاری یک مسابقه چقدراست؟
مثلاً برای امسال جام فجر ورودیه ی هر تیم ٣٠٠ هزار تومان بود. ٧ تیم شرکتکننده داشتیم، در مقابل هزینههای برگزاری مسابقه مثل هزینه دستمزد و پذیرایی از داوران، هزینهی سالن و تدارکات هم وجود دارد و حقیقتاً مبلغی برای جوایز نمیماند. بهطور متوسط هزینهی برگزاری هر مسابقه با احتساب دستمزد کلیهی داوران حدود ٢٠٠ هزار تومان میشود. این موارد را به صورت جزئی میگویم چون برخی معترض بودند که چرا جوایز نقدی به تیمهایی که مقام کسب کردند اهدا نشد.
تا قبل از تشکیل هیئت والیبال بانوان، هر پنج سالی یکبار مسابقه بین تیمها برگزار میشد که الآن بعد از تشکیل هیئت والیبال بانوان حدود چهار سال است که هرساله مسابقات جام رمضان، مسابقات پیشکسوتان، جام دهه فجر به صورت کاملاً فعال برگزار میشود
خانم حسیبی معتقدند که باید برای نوجوانان و جوانان هزینه کرد ولی تیمهای بزرگسال خروجی ندارند و من هم حرف ایشان را تأیید میکنم کما اینکه مسابقات نوجوانان با ١٧ تیم برگزار شد که فقط از هر تیم ۵٠ هزار تومان گرفته شد که از شهریور تا دیماه این مسابقات به صورت رفت و برگشت ادامه یافت که هزینهی سالن و داوری حدود ٧ میلیون تومان بود و خانم حسیبی با کمال میل این هزینهها را پرداخت کردند چون بهنوعی سرمایهگذاری روی نسل جوان محسوب میشد.
یک اقدام خوب در حوزه والیبال دختران را مطرح کنید؟
امسال اتفاق خوبی که رخ داد و آن اینکه بین آموزش و پرورش و باشگاه باریج اسانس یک تفاهمنامه امضا شد مبنی بر اینکه آموزش و پرورش برای باشگاه باریج اسانس تأمین نیرو کند و کلاً پیگیریهای لازم در این خصوص داشته باشد و در مقابل باشگاه باریج اسانس تمام هزینههای تیم اعم از لباس و اعزام و سالن را بپردازد؛ و این خیلی خوب است که مجموعهای خصوصی با ارگان دولتی باهم همکاری کنند تا نام کاشان مطرح شود. ضمناً امسال باریج اسانس برای کلیه اعضای تیمهای ورزشی در سایر رشتههای ورزشی لباس و حوله با مارک باریج اسانس تهیه کرد و اختتامیهی مسابقات ورزشی و تیمهای برنده که برگزار شد جوایز همه را باریج اسانس متقبل شد.
دیدگاه شما