کاشان نیوز: روزنامه «اصفهان امروز» مورخ11/7/92 مطلبی منتشر کرد تحت عنوان «اصفهان برای کشت پائیزه، هیچ آبی ندارد» این مطلب به نقل از رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفته شده است.
همانطورکه میدانید عمده کشتهای پائیزه زراعی گندم و جو هستند. فارغ از خسارتهای عدم کشت این دو محصول بعنوان غذا و علوفه، لازم است به این بهانه وضعیت آب کاشان اجمالاً بررسی گردد.
رئیس گروه حفاظت و بهره برداری آبهای زیرزمینی آب منطقه ای اصفهان درباره وضعیت آبی دشت کاشان اظهار نظری کرد که در نوع خود کم سابقه بود: پیرامون وضعیت آب دشت کاشان از کلمه «بحران» استفاده نکنیم، وضعیت دشت کاشان به فاجعه نزدیک تر است تا بحران.
به علت برداشتهای بی رویه و عدم تغذیه و جایگزین مناسب نزولات جوی آبخوان دشت کاشان، این دشت در رده «دشتهای ممنوعه» کشور از نظر بحران آب محسوب میگردد.
اسرار کشت چهار فصل در این دشت علیرغم اینکه هیچگونه توجیه اقتصادی و اجتماعی ندارد، وضعیت اجتماعی ساکنین این دشت را با چالش عظیم روبرو نموده است. متاسفانه آبخوان دشت کاشان با اضافه برداشت 35 میلیون مترمکعب آب مواجه است. یکی از دلگرمیهای مسئولین، ورود آب کمکی است که از سد زایندهرود وارد این منطقه میشود و در بخش شرب مصرف دارد. متاسفانه این منبع نیز با کمبود 1.1 میلیارد متر مکعب افت سطح آب، در سال جاری مواجه شده است. بنابراین این منبع کمکی نیز در خطر است و شاید مدیران استانی با توجه به بحران منابع آبی اصفهان، تصمیم به قطع این خط نمایند.
در دشت کاشان بالغ بر 2000 حلقه چاه عمیق وجود داردکه 800 حلقه از آنها غیرمجاز است. لازم است جهت ادامه حیات هرچه سریعتر، امروز، نه فردا، تکلیف برداشت از چاههای مجاز مشخص گردد(سیستم کارتی)، چاههای غیر مجاز که سهل است، میطلبد تمام ارگانهای مدیریتی شهر همدل و همگام شده تا این بحران منجر به فاجعه را مدیریت نمایند. شنیدهها حاکی از این است که متولیان امور آب، انتظار همکاری منسجم تر و پویاتر از دستگاه قضایی نسبت به برخورد با معضل(پلمب چاههای غیر مجاز) را دارند.
طی مطالعه شرکت آب منطقه ای استان اصفهان، هیدروگراف معرف آبخوان دشت کاشان از مهر 69 لغایت 90، نشاندهنده افت90/11 متری سطح آب آبخوان است.
دکتر زهتابیان و همکاران، در مطالعه ای پیرامون تخریب منابع آب در دشت کاشان، عنوان نموده اند که 42/46 % منابع آب منطقه دارای شدت، تخریب شدید و 54/53 % دارای شدت، تخریب بسیار شدید است.
حسن خسروی، شدت بیابانزائی منطقه را در کلاس، بیابانزائی شدید برای کل منطقه متصور است. مرتضی ابطحی محقق مرکز تحقیقات، معتقد است ادامه روند تغییرات جمعیت انسانی در مناطق با بیابانزائی بسیار شدید را شدت و افزایش میدهد، نامبرده پیشنهاد میدهد مدیریت آب این حوضه در راستای توسعه پایدار بخصوص مدیریت منابع آب به لحاظ کیفی و کمی در صدر برنامه های مدیریتی قرار گیرد.
همچنین نامبرده طی مطالعه از 600 ماه گذشته 355 ماه را دارای شرایط خشکسالی ذکر نموده است.
خانم نیک اندیش، استاد دانشگاه، طی مطالعه ای منطقه را مستعد وقوع خشکسالی میداند. در تحقیقی دیگر عنوان گردیده، در مدت زمان40 سال گذشته، بیش از 27 سال خشکسالی، دامنگیر دشت کاشان بوده است.
در این بین اوضاع مراتع، بعنوان منابع اصلی تولید آب و اکسیژن، روزگار خوبی و یا بهتر از منابع آبی ندارند، طی مطالعه ای توسط منابع طبیعی، تمام مراتع ییلاقی شهرستان، دارای وضعیت تیپ، خیلی ضعیف و ضعیف و گرایش قهقرائی خاک و گیاه، منفیست.
کارشناسان حوزه آب تاکید میکنند وضعیت آب دشت کاشان تا 5 سال آینده فاجعه امیز است.
دیدگاه شما