کاشان نیوز: همزمان با بیست و هشتمین سالگرد وفات ارباب حسن تفضلی «پدر صنعت نساجی کشور» و در آستانه هفته پژوهش نسخهای از یک طرح پژوهشی که برمبنای شیوه رفتاری ومدیریت، مرحوم ارباب حسن تفضلی در پایه گذاری و اداره کارخانجات ریسندگی و بافندگی کاشان تهیه شده بود به خانم زیبا تفضلی دختر آن مرحوم تقدیم شد.
دکتر مصطفی جوادی، رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان در این دیدار که در منزل خانم تفضلی انجام شد با گرامی داشت یاد مرحوم تفضلی و تجلیل از خدمات وی گفت:«روحیه مردم داری و دلسوزی برای رفع مشکلات مردم باعث ماندگاری یاد و نام ارباب تفضلی در بین توده مردم شده است.»
وی با بیان این نکته که هیچ وقت یاد خدمت گزاران به جامعه از خاطر مردم محو نمیشود؛ افزود: «متاسفانه آنچنان که شایسته خدمات مرحوم ارباب تفضلی است حق وی ادا نشده است و امید است پژوهشهایی از این نمونه در کشف و شناساندن زوایای مختلف شخصیتی این کارآفرین و مدیر موفق صنعتی اثرگذار باشد.»
عباس شافعی که این طرح پژوهشی را به عنوان پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد با عنوان «بررسی ارتباط بین مدیریت کاریزماتیک و کارایی در سازمان- با مطالعه موردی شیوه مدیریت در کارخانجات ریسندگی و با فندگی کاشان» به پایان رسانده است در این دیدار با اشاره به یافتههای ارزشمندی که با انجام این پژوهش بدست آمده گفت: «فرضیه من در انجام این پژوهش این بود که بین مدیریت کاریزماتیک و کارایی در سازمان ارتباط معنادار وجود داردکه با بررسی انجام شده این ارتباط اثبات شد و فرضیه اصلی و فرضیههای فرعی با سطح اطمینان ۹۹ درصد به اثبات رسید.»
شافعی افزود: «یکی از عوامل موثر بر موفقیت و پویایی کارخانجات تولیدی، این است که علاوه برآنکه باید معیارهای امروز خرید مشتری و رفتارهای خرید او را بشناسند، لازم است قبل از آن بر شرکت خویش و کارکنانش تسلط کافی داشته باشد تا براساس آن بتواند راندمان و کارایی سازمان خود را بهبود بخشند. مرحوم ارباب حسن تفضلی با وجود اینکه تحصیلات آکادمیک نداشت و از نظریههای مدیریتی اطلاع نداشت ولی با تکیه بر قدرت خدادادی و کاریزمای درونی خود تلاش نموده تا با اتخاذ یک شیوه رهبری و مدیریتی مطلوب کارخانه را در تحقق اهداف خویش یاری نماید.»
این پژوهشگر با اشاره به نتایج بدست آمده در این پژوهش و کاربرد آن برای مدیران بخش صنعت که امروزه با مشکلات فراوانی روبرو هستند گفت: «نکات و ظرافتهای رفتاری مرحوم تفضلی در مدیریت کارخانجات ریسندگی و بافندگی کاشان موضوعی است که با یک پژوهش و از یک بعد قابل شناخت و کشف نیست و جا دارد پژوهشگران با ورود به موضوع و بررسی ابعاد مختلف شخصیت و مدیریت او ارزشها، نکات و درسهای مدیریتی و رفتاری این نابغه مدیریت در بخش صنعت را کشف و در قالب پژوهشهای علمی و کاربردی در اختیار جامعه به ویژه مدیران بخش صنعت قرار دهند.»
زیبا تفضلی دختر مرحوم ارباب حسن تفضلی در این دیدار ضمن تشکر از پژوهش انجام شده پیرامون شخصیت و مدیریت پدرشان گفت: «مرحوم پدر شیوه رفتاری و سلوک خاصی داشت و علی رغم اینکه از سطح زندگی بالایی برخوردار بود هیچگاه از نشست و برخاست و معاشرت با طبقات مختلف جامعه به ویژه کارگران فاصله نگرفت و همواره تا آخرین روزهای حیات خود پیگیر کار و مشکلات آنها بود.»
وی با ابراز گلایه از برخی مدیران شهر گفت: «متاسفانه پس از وفات ایشان آنگونه که شایسته خدمات و زحمات ایشان بود رفتار نشد این در حالی است که در سایر شهرها که از خدمات وی بهرهای هم نبردهاند رفتاری متفاوت مشاهده میشود.»
کارخانجات ریسندگی و بافندگی کاشان در سال ۱۳۱۳ به همت جمعی از تجار کاشانی که مرحوم ارباب حسن تفضلی در راس آنها قرار داشت و بعدها به جهت تلاشها و نوآوریهایش در عرصه این صنعت به پدر صنعت نساجی ایران لقب گرفت؛ تاسیس شد.
هر چند این شرکت در سالهای اولیه پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن جنگ تحمیلی با مشکلاتی روبرو شدولی به دلیل شیوه رهبری و مدیریت کاریزماتیک شخص ارباب حسن تفضلی حتی در شرایط بحران سکان این مجموعه عظیم به خوبی کنترل و هدایت شد و علاوه بر پشت سرگذاشتن بحرانها همواره به عنوان صنایعی موفق و پویا مطرح بود.
رهبری کاریزماتیک، نوعی سبک رهبری است که به برقراری رابطهای بدون اعمال زور یا پاداشهای مالی منجر میشود. این نوع رهبری از سوی نظریهپردازان سازمانی، مورد کم توجهی قرار گرفته است. این مشکل تا اندازهای به فقدان چارچوب فکری سیستماتیک نسبت داده میشود. یعنی برقراری رابطهای که اثرپذیری و اثرگذاری در آن بدون اعمال زور یا پاداشهای مالی صورت میگیرد. از طرفی اتکا به کاریزمای طبیعی نمیتواند ماندگار باشد و باید به کاریزمای رفتاری آمیخته گردد. راههایی وجود دارد تا بتوان کاریزمای ماندگار به وجود آورد. در واقع میتوان رابطه بهتری با دیگران برقرار ساخت، میتوان تاثیر مثبتی بر دیگران داشت و احساس مثبت تری منتقل کرد و این تابع شیوهٔ رفتاری ماست.
گفتنی است پژوهشگر این تحقیق را به ارباب حسن تفضلی تقدیم کرده است و در صفحه تقدیم آن آمده است:« تقدیم به روح بزرگ و جاودانی؛ارباب حسن تفضلی «پدر صنعت نساجی ایران» مدیری کارآفرین و رهبری کاریزماتیک که هنوز پس از سالها از آسمانی شدنش، انرژی مثبت و کاریزمای وجودش راهگشای مدیران امروزی است.
دیدگاه شما