کاشان نیوز- مطهره حاجی زاده: دومین سمپوزیوم مجسمه سازی کاشان قرار بود اردیبهشت ۹۷ در کاشان برگزار شود. اما خبرهای رسیده لغو دیرهنگام این سمپوزیوم را پیشبینی میکند. با حمیدرضا صادقزاده، هنرمند مجسمه ساز کاشانی و ایدهپرداز برگزاری این سمپوزیوم گفتگو داشتهایم.
– در ابتدا سمپوزیوم مجسمه سازی و هدف این رویداد را شرح میدهید.
سمپوزیوم مجسمه سازی که عموما با حمایت سازمان زیباسازی شهرداریها برگزار میشود به خلق آثاری منتهی شده که در فضاهای شهری نصب میشوند. این گردهمایی فرصتی برای خلق آثار هنرمندان حرفه ای و رشد و پرورش استعدادهای جوان، تجربه اندوزی و تعامل هنرمندان است و ارزش افزودهای برای شهر دارد تا المانهایی با نگاههای متفاوت تولید و در زیباسازی شهر بکارگرفته شوند. من در بیشتر از ده سمپوزیوم ملی و بین المللی مجسمه سازی حضور داشته ام از اتفاق در هشتمین سمپوزیوم بینالمللی تهران به عنوان هنرمند بخش اصلی حاضر بودم و پس از بازدید مسئولان شهری کاشان و صحبتهایی که داشتیم پیشنهاد برگزاری چنین رویدادی در کاشان داشتند. دو سال پیش هم در کاشان تجربه برگزاری اولین سمپوزیوم مجسمه سازی را با عنوان سرداران شهید داشتیم و رویداد بسیار خوبی بود که هم کمک به شناخت قابلیتهای هنر مجسمه سازی در ابعاد شهری کرد همینطور باعث شد تعدای از هنرجویان کاشانی حاضر تشویق شده و به تحصیل در رشته مجسمه سازی مشغول شوند.
– برگزاری چنین رویدادی را چقدر برای کاشان ضروری میدانید؟
کاشان را میتوان مهد هنرهای تجسمی دانست. کاشان از لحاظ هنرمندان تجسمی در گستره تاریخ، به حق قابل قیاس با فلورانس در ایتالیا است. اما امروز به هنرمندان پر تعداد و موفق کل حیطههای تجسمی آن بها داده نمیشود. اگر بخواهیم آمار بگیریم بیاغراق نیمی از نقاشان بزرگ تاریخ ایران، اهل کاشان هستند. چرا معماری کاشان، معماری ایران را تکان داده؟ چرا کاشان شهر خانه میشود؟ چون بستر این کار و نمونههای بی نظیری در این شهر مهیا بود. معماران بزرگی داشتیم و معماران جدیدتر کاشانی آثار آنها را دیده بودند. مثالی میزنم، نیشابور از لحاظ هنری در مجسمه سازی سابقهای نداشته، اما مجسمه خیام از ابولحسن خان صدیقی را در آنجا داریم. این مجسمههای بینظیر، بستری برای رشد هنرمندان مجسمه ساز نیشابوری شد که امروز شاهد آثار آنها هستیم.
هنرمندانی که این آثار را دیدند و خود به خلق پرداختند. در کاشان که شهر هنرمندان نامی بوده، چرا برای رشد هنرمندان جوان بستر سازی نمیکنیم؟ آثار مجسمهسازان بزرگ وقتی در این شهر نصب شوند، بستری برای رشد جوانان علاقه مند مهیا میکنند.
– برای برگزاری این رویداد چه برنامهای داشتید؟
یک سال پیش پروپوزال این برنامه را آماده کردیم. سمپوزیوم سرداران شهید، فتح بابی برای برگزاری این رویدادها بود. فراموش نمیکنم که وقتی پروپوزال سرداران شهید را تحویل زیباسازی دادیم، همه میگفتند این کار شدنی نیست. اما این اتفاق افتاد و شهرداری و شهر هم منفعت آن را برد. ما میخواهیم برای شهرمان کاری کنیم. در جلسه هنرمندان با شهردار هم این بحث مطرح شد و یکی از سرفصلهای نهایی جلسه بود. این سمپوزیوم در فضای باز پیشبینی شده و در زمان حدودا یک ماهه که نیازمند شرایط مطلوب آب و هوایی هستیم. با توجه به ماههای مبارک رمضان، محرم و صفر امکان برگزاری در خرداد و ابتدای پاییز را نداریم و تنها ماه اردیبهشت باقی میماند که فصل خوب گردشگری کاشان هم هست. ما یکی از مطرحترین تاجران ایرانی سنگ دنیا را به عنوان اسپانسر معرفی کردیم. اسپانسر تهیه هر نوع سنگ با هر ابعادی را متعهد شد و برآورد هزینه حدودی ۱۲۰ میلیونی برای او داشتیم که پذیرفتند. جلسات متعددی با حضور اسپانسر و اساتید به نام مجسمه سازی در سازمان زیباسازی داشتیم. کیفیت کاری که تعیین کردیم بالاترین کیفیت ممکن بود با شش هنرمند برجسته که سه نفر از ایران و سه نفر از هنرمندان مطرح دنیا از ایتالیا، بلاروس و سوئد که پیش طرح همه هنرمندان مدعو را گرفتیم. سه بخش هزینهای در این سمپوزیوم مطرح است، یک بخش پیش تولید که تهیه سنگ است و برعهده اسپانسر گذاشته شده، یک بخش هم امکانات سختافزاری که در اختیار شهرداری هست و بخشی هم دستمزد هنرمندان که برای کار در این کیفیت و این زمان مبلغ بالایی نیست. شهرداری تنها این دستمزد را باید تقبل کند ولی نه جواب منفی دادهاند نه جواب مثبت و عملا زمان را میکشند.
– و چرا برگزاری آن لغو شد؟
کسی هنوز نگفته این رویداد لغو شده، اما عملا زمان کار را از دست دادهایم و تعللی که مسئولان شهری داشتند خود بخود به لغو برنامه منجر میشود. کار حداقل به یک ماه و نیم پیشتولید دارد، تا اردیبهشت هم با توجه به تعطیلات نوروز، زمانی نداریم و هنوز شهرداری حمایت خود را اعلام نکرده است. پیگیری ما هم بیجواب مانده است. شهردار به ما وقت ملاقات نمیدهد و سازمان زیباسازی هم همه چیز را به نظر شهردار منوط کرده و خودشان هم پیگیری نمیکنند. با اینکه شهردار در نشست خبری جشنواره سینمای جوان از برگزاری سمپوزیوم مجسمه سازی در اردیبهشت گفته اما هیچ پاسخی به ما ندادند. عملا زمان ما تمام شده و اگر همین امروز در نیمه اسفندماه هم سنگ را سفارش دهیم، حداقل یک ماه آمادهسازی آن زمان میبرد. ما همه زمینهها را مهیا کردیم و از نظر برنامهریزی چیزی کم نذاشتیم، اما شهرداری هیچ رغبتی نشان نمیدهد و پیگیری هم نمیشود. اگر میلی به انجام کار نیست و یا هر مشکل دیگری، برای من احترام قائل باشند و بگویند کار انجام نمی شود. ما برای کاشان دلسوزی میکنیم و میخواهیم کاری در سطح بالا برای شهر انجام شود. اما با این وضعیت هم آبروی من هم آبروی شهرم پیش هنرمندان ایرانی و خارجی و اسپانسر میرود. اسپانسری که میگوید به هیچ وجه نگران بحث مالی نباشید و من گرانترین و بهترین مواد را برای شما تامین میکنم، را به این راحتی از دست میدهیم. حداقل پاسخگوی من باشند تا بیشتر خجالت نکشم.
– ارزش افزوده تولیدات این سمپوزیوم برای شهر چیست؟
ما اگر بخواهیم این کارها را برای زیباسازی شهر از این هنرمندان بخریم، هزینه آن خیلی بیشتر میشود. در این سمپوزیوم شش المان سنگی با ابعاد حداقل سه تا چهار متری ساخته میشود که کل هزینه شهرداری برای برگزاری آن، اندازه خرید یکی از این المانها هم نمیشود. شاید شهرداری هزینههای مهمتری دارد و میخواهد المانهایی مثل کتاب را اجرا کند. المان کتابخانه شهر که تازه رونمایی شد یک کار کپی از یک شرکت است که قبلا در قزوین ساخته بود. این شرکت میتواند از شهرداری کاشان بخاطر کپی کردن کارش شکایت کند. اما شهرداری برای آن هزینه میکند و برای ساخت المانهایی متعلق به کاشان از بهترین هنرمندان ایران و جهان تعلل میکند.
دیدگاه شما