کاشان نیوز/رپورتاژ آگهی: کاشی کاری ایرانی، نمادی از هنر و جلوه های تزئینی ایرانی-اسلامی می باشد که از قرن ها پیش به منظور پوشاندن دیوارها، سقف ابنیه ها و مناره های مساجد در ایران مورد استفاده قرار می گرفته است. امروزه نیز استادکاران با ذوق و خوش سلیقه برای حفظ این میراث ارزشمند، آن را به دیگران آموزش می دهند.
چرا که ساخت این کاشی ها نیازمند کسب آگاهی های لازم پیرامون نقوش، رنگ و لعاب، پخت و غیره است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با طراحی، ساخت و اجرای این کاشی های سنتی آشنا نماییم.
معرفی کاشی کاری ایرانی، جلوه گر اصالت و زیبایی:
کاشی کاری سنتی، هنری می باشد که از قرن ها پیش در ایران شکل گرفته و اغلب با عنوان کاشی کاری ایرانی شناخته می شود. این کاشی کاری ها در طی ادوار مختلف تغییرات گوناگونی در طرح ها و رنگ های خود داشته است. به گونهای که با کاشی مدرن و امروزی تفاوت بسیاری دارد.
چ کاشی سنتی ایرانی از گذشته تاکنون یکی از ظریف ترین روش های تزئین ساختمان ها هستند که برای تزئین بناهای مذهبی، کاروانسراها، منازل و..استفاده می شوند. همچنین هنر کاشی کاری سنتی، به دلیل روی کار آمدن حکومت های مختلف همواره در طول تاریخ دستخوش تغییراتی شده است. همین عامل سبب شده کاشی سنتی دارای انواع مختلفی همچون اسلیمی، مینایی، معلقی و.. باشد.
بهترین نوع کاشی های سنتی و ایرانی:
به دلیل محبوبیت و استقبال مردم از سبک های سنتی در سال های اخیر، تولیدکنندگان کاشی های سنتی به منظور رفع نیاز مشتریان اقدام به تولید انبوه این نوع از کاشی ها نموده اند.
کاشی معرق، بی گمان بهترین نوع کاشی سنتی ایرانی است که به دلیل ماندگاری بالا جایگاه ثابتی در پروژه ها پیدا کرده است. البته خرید این نوع کاشی ها از شرکت های معتبر موجب استفاده طولانی مدت و ماندگاری آنها می گردد.
انواع تکنیک های کاشی کاری ایرانی:
کاشی کاری ایرانی در راستای استحکام و زیبایی جداره خارجی دیواره های بنا اجرا می شود. مهم ترین تکنیک های این نوع کاشی کاری عبارتند از:
لعاب تک رنگ: در این تکنیک، سطح کاشی با یک رنگ پوشیده شده که از محبوب ترین رنگ ها کرم، آبی فیروزه ای و آبی لاجوردی می باشد.
مینایی: این نوع از تکنیک های کاشی سنتی، با طرح های اسلیمی، پرنده، گل و خطوط منحنی تزئین شده است.
معرق: این تکنیک در اثر چیدن کاشی های شکسته در کنار هم تشکیل شده که اغلب در محراب مساجد استفاده می شود.
معقلی: تکنیک کاشی کاری معقل بر گرفته از تکنیک معرق است که در آن قطعه ها به اشکال مربع، مثلث و لوزی بریده شده و طرح های پیچیده ای را خلق می کنند.
هفت رنگ: ترکیبی از رنگ های مختلف با کاشی های مربعی.
مقرنس: این روش، تجسمی سه بعدی از گره چینی های معماری را تشکیل می دهد.
مراحل ساخت کاشی های سنتی:
کاشی سنتی ایرانی عموما به صورت دست ساز تولید می شود که هنرمند روح هنری خود را به آن منتقل می نماید. به منظور ساخت این نوع از کاشی ها، ابتدا با توجه به کاربرد، مواد اولیه را با هم مخلوط می کنند. پس از ترکیب مواد، گل یک دستی ایجاد می شود که پس از قالب زدن گل با توجه به کاربرد، خشت ها را آماده می نمایند. خشت ها بعد از قالب زدن و قرارگیری در دستگاه های خشک کن، پخته می شوند. پس از خلق طرح و رنگ دلخواه، کاشی ها لعاب زده شده و مجددا پخت نهایی صورت می گیرد.
روش های اجرای کاشی کاری ایرانی:
کاشی کاری ایرانی، به سه روش مختلف اجرا می شود که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دوغاب ریزی: برای انجام این روش، ابتدا تراز کردن دیوار انجام می گیرد و زیر آن ماسه نرم ریخته می شود. سپس فواصل بین کاشی ها با دوغاب پر شده و کاشی به کمک خمیر گل رس بر روی دیوار ثابت می گردد. بعد از دوغاب ریزی، خمیر گل رس در آخر از کاشی جدا می شود.
روش ملات گذاری: روش ملات گذاری اغلب برای زیر سقف کاربرد دارد که از ترکیب ملات سیمان و ماسه در زیر لایه کاشی استفاده می شود.
چسباندن با کمک چسب کاشی: این تکنیک به منظور ترمیم کاشی سنتی بکار میرود که پیش از نصب بایستی زیر کاشی حتماً مضرس شده و کاملاً تمیز باشد.
کاربرد کاشی کاری ایرانی در مکان های مختلف:
کاشی کاری ایرانی، دارای طرح و نقش چشم نوازی است که مطابق با روحیات انسان می باشد. این کاشی در گذشته به منظور زیبا سازی بناهای مذهبی همچون مساجد، محراب ها، گنبدها و گلدسته ها بکار می رفت. امروزه نیز به منظور حفظ اصالت و انرژی رنگ ها، نقوش سنتی راه خود را به فضای شهری و منازل پیدا کرده است ودر اغلب بناهای ساختمانی و آب نماهای شهری برای زیباسازی از کاشی سنتی با طراحی مدرن استفاده می شود.
نحوه نگهداری از کاشی ایرانی و سنتی:
کاشی کاری ایرانی، هنر ارزنده از طراحان و معماران ایرانی بوده و باید دقت و مراقبت لازم را در استفاده از آن رعایت نماییم. به منظور حفظ رنگ و لعاب آنها مهمترین نکته، استفاده از مواد مناسب تمیز کننده و پارچه های نرم می باشد. زیرا این کاشی ها بسیار ظریف هستند و استفاده طولانی مدت از فرچه های خشن آنها را دچار خراش و ساییدگی می کند. از نصب کاشی های دست ساز در مکان های پر رفت و آمد بپرهیزید. زیرا ممکن است در اثر برخورد اجسام دچار شکستگی شده و یا لعاب روی آنها آسیب ببیند.
اهمیت انجام کاشی کاری ایرانی توسط افراد متخصص:
کاشی کاری ایرانی امروزه مورد توجه بسیاری از افراد برای دیزاین نماهای سنتی قرار گرفته است. به همین خاطر افراد غیرمتخصص زیادی با توجه به محبوبیت این روش کاشی کاری، در حیطه کاشی کاری ایرانی مشغول به فعالیت هستند که نمی توان به همه آنها اعتماد نمود.
در واقع باید بگوییم کاشی کاری ایرانی، مظهر و نماد هنر ایرانی-اسلامی محسوب می شود که هر کسی نمی تواند آن را اجرا کند. اجرای کاشی سنتی ایرانی به علم و هنر بالا نیاز دارد تا بتواند نتیجه مطلوب را برای متقاضیان به همراه داشته باشد. به همین خاطر اگر قصد دارید از کاشی کاری سنتی در نمای ساختمان خود استفاده کنید بایستی آن را به متخصص ترین و مجرب ترین مجموعه ها بسپارید. البته پیدا کردن مجموعه متخصص کاشی کاری ایرانی بسیار دشوار است.
کاشی لطیفی، بهترین مجموعه طراحی کاشی های سنتی:
گروه کاشی سنتی لطیفی، با پشتوانه چندین سال تجربه درخشان در زمینه تولید و اجرای انواع کاشی های معرق، هفت رنگ، مقرنس و غیره در تهران و شهرستان ها در حال فعالیت است.از جمله فعالیت های این مجموعه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-کاشی کاری دانشگاه امام حسین تهران.
-کاشی کاری مسجد شهرک خرازی تهران.
-کاشی کاری مسجد دانشگاه امام علی (ع).
این مجموعه ارائه دهنده خدمات کاشی کاری ایرانی در قالب مشاوره، طراحی و ساخت با بهره گیری از توان مهندسین مجرب می باشد. همچنین گروه لطیفی با ارائه پروژه های ساختمانی و مدرن مطابق با نظر مشتریان در جلب رضایت هر چه بیشتر آنان تلاش می کند.
آدرس:
تهران، بزرگراه تهران – ساوه، بعد از پرند، شهرک صنعتی مامونیه، فاز یک، تقاطع کمربندی جنوبی و بلوار میثاق، مجموعه صنعتی لطیفی
شماره تلفن: 09122480802
دیدگاه شما