کاشان نیوز ــ محمد نظافتی* : «اول صدای تیراندازی آمد. بعد صدای انفجار یکی دو سلاح سبک، سمت راست ما، در فاصله کمی دور، یک زن کشاورز بهخود پیچید و به درون گودال کوچکی کنار جاده افتاد، دو بچهٔ کوچک زن کنار او بودند و چهاردستوپا و بهآرامی حرکت میکردند، همانطورکه زن افتاده بود از او عکس گرفتم، آرام بود و خفته بهنظر میرسید، اما در واقع مرده بود، یکی از بچهها از بدن زن بالا میرفت، دیگری دست خود را دراز کرد تا به لب مادر رسید، وقتی حرکتی از او ندید، سراسیمه شد و به شکلی تسلیناپذیر گریه سرداد، زیرا حالا دریافته بود از مادر جوابی نمیشنود، و حرکتی نمیبیند. چگونه میشد مردهای را بیدارکرد؟ یکی کوشید تا بچه را با سیبی ساکت کند، اما غیر از مادر چیزی او را تسلی نمیداد. بیتابی او همه را به خود مشغول کرده بود، او ما را به یاد مفهوم فراموشنکردنی جنگ میانداخت. یک کامیون بهداری از راه رسید. یک سرجوخه، کودک را بغل کرد: آوارگی کودک آغاز شده بود، اما زن همچنان آرام و بیصدا در گودال باقی ماند.»
آنچه گذشت گزارشی بود کوتاه از صحنه فاجعهآمیز آغاز جنگ کره در سال ۱۹۵۰ میلادی به قلم «رجی نالد تامپسون» در این گزارش نه صحبتی از شکست است و نه پیروزی، صحبت از صحنهای دلخراش در آغاز یک جنگ ویرانگر است و مفهوم فراموشنشدنی جنگ و آوارگی.
تجربهای تلخ که طی هشت سال بر ملت بزرگ ایران تحمیل شد و تبعات آن هنوز پیش روی نسلهای پس از انقلاب است. جانبازان عزیزی که گرچه قهرمانان واقعی آن دورانند، اما بعضاً با بیمهری، در مقابل چشمان خانواده و جامعه، آفتاب عمرشان رو به غروب است، وضعیت دشوار اقتصادی در سایه تحریمهای ناجوانمردانه بینالمللی، اوضاع نابسامانشان را وخیمتر کرده، آنطورکه در اسفند ۹۳ جانبازی رنجنامهای به رییس جمهور روحانی مینویسد:… همین فراموشی و بیوفایی مسوولان باعث شده تا به جانبازان عرصه ایثار و شهادت بیتوجهی بشود و نسبت به معیشت آنها توجهی نکنند.
در بهارستان اما، عدهای در جدال بر سر دوراهی جنگ و مذاکرهاند، در این هیاهو «عباسعلی منصوری» نماینده کاشان و آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی، این بار در کسوت یک دیپلمات، برخلاف تقاضای «جک استروا» وزیر اسبق امور خارجه انگلیس برای دیدار با مقامات عالیرتبهٔ ایران، وی را به بیمارستان جانبازان شیمیایی میبرد و به او میگوید: این عزیزان یادگاران جنگ تحمیلی هشت سالهاند که با سلاحهای شیمیایی شما و همپیمانانتان مصدوم شدهاند و از آن فاجعهآمیزتر اینکه: داروهای مورد نیازشان در لیست تحریمهای غیرانسانی غرب قرار گرفته است.
عباسعلی منصوری، جانباز، برادر شهید و از فرماندهان عالیرتبهٔ ارتش جمهوری اسلامی ایران است، وی که جنگ را درک کرده و آثار ویرانگر آنرا به عینه مشاهده کرده، یکی از دغدغههایش در کسوت نمایندگی مجلس، رفع موانع و مشکلات پیش روی جانبازان و ایثارگران دفاع مقدس بوده است. وی در کمیسیون ویژه برجام، ضمن دفاع از حقوق هستهای ایران، خواهان حل و فصل مناقشه از طریق دیپلماتیک بود.
«سون تزو» سردار معروف چینی متولد ۵۰۰سال پیش از میلاد بهرغم اینکه یک نظامی و تئوریسین بود، با جنگ مخالف بود و استراتژیست ماهر را کسی میدانست که بتواند لشکر دشمن را بدون درگیری نظامی، تسلیم نماید.
او مینویسد: «اسلحه، ابزاری نامبارک است و تنها هنگامی باید به جنگ متوسل شد که هیچ راهحل دیگری برای رفع اختلاف وجود نداشته باشد».
کنفوسیوس فیلسوف چینی متولد ۵۵۱ قبل از میلاد مینویسد: «یک ژنرال واقعی، جنگ را هرگز تحسین نخواهد کرد، لذا نه میتواند انتقامجو باشد و نه تندخو.»
معالوصف دفاع عباسعلی منصوری بهعنوان یک کارشناس و تحلیلگر مسایل استراتژیک از یک طرف و اقدامات دیپلماتیک وی در سطح بینالمللی از طرف دیگر موجب شد تا تیم مذاکرهکننده هستهای در کنار حمایتهای موافقان برجام در مجلس و هدایتهای رهبر معظم انقلاب، پیروز و سربلند از این آزمون بیرون آمده، سایه شوم جنگ از کشور رخت بربندد.
* روزنامهنگار، کارشناسارشد حقوق بینالملل و مدرس دانشگاه
خیلی سطحی ....!! گرگ فقط در یک صورت به شما حمله نمی کند. آنهم درصورتی که با جدیت به سمتش حمله ببری. اگر از او بترسی و یا پیشش التماس کنی بیرحمانه شما را ... ! اینکه جک استراو را به بالین جانبازان ببری و جنایاتش را به او نشان دهی خوب است. اما فکر نکن که او هم دلش به رحم می آید و یا از کرده اش پشیمان می شود و در پی جبران است. او مطمئنا دنبال آنست که بدتر از مشاهده اش را برای شما رقم بزند. آقای کارشناس ارشد حقوق بین الملل! میدانم کتابهای شما هم مثل کتابهای رشته من اکثرا تالیفات خارجی است. اما بدان استکبار متفاوت از آنچه در کتابهایش می آورد عمل میکند. چون او نه به "حقوق" اعتقادی دارد نه به "بین الملل"!