کاشان نیوز-علی خالویی*: روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته کارشناسان روابط عمومی ادارات کل منابع طبیعی کل کشور جهت گرفتن دستان نحیف و محتضر جنگلهای شمال و خارج از شمال، در مرکز آموزشی کلارآباد به گرد هم نشستند؛ تا چاره ای بیندیشند؛ گفتند و شنیدند، گریه کردند و خندیدند، سخنان مختلفی به میان آمد، از وضعیت اسفبار منابع طبیعی، تخریبهای گسترده، تغییر کاربریهای وسیع، کاهش شدید جنگلهای شمال و جنگلهای خارج از شمال، زوال مراتع، پروژه ترسیب کربن،گرمایش زمین، چالشهای پرسنلی و غیره و غیره
اما درد دلهای همکاران در استانهای بخصوص ایلام که به گونهای سخنان خود را با آه و آتش از سوختن صدها بلوط، که نشانه قداست و بزرگی این مرز و بوم است ، شنیدنی و قابل تاسف بود. آتشی که چگونه سه شبانه روز هکتارها از بهترین جنگلهای بلوط ایرانی را به کام مرگ کشانید.
لهجه های شیرینی همکاران اصفهانی، کرمانی، خراسانی، شمالی، زینت بخش و گورای این جلسه بود. هریک، راهکاریهای فرار از چالشهای پیش روی منابع طبیعی را داده و سخنی به میان آوردند.
و اما وجه مشترک دل مشغولیها و دل نگرانیهای کارشناسان بخش روابط عمومی، دخالتهای گاه و بیگاه خانم ابتکار؛ ریاست محترم سازمان محیط زیست کشور بود، که در بخشهای غیر مرتبط کاری از ایشان به گوش میرسد، از عدم پذیرش مسئولیت منطقه ای و مدیریتی آتش سوزی جنگلهای بلوط کشور تا عکس یادگاری در جنگلهای شمال و چندین مورد از این ناهماهنگیهای مدیریتی و اظهار نظرهای غیر مرتبط ، باعث شده بود که رگ غیرت این کارشناسان بیرون بزند.
و آما اخرین مورد از این دست شاید در نوع خود جالب توجه باشد، “معرفی روز هشتم مرداد ماه” به عنوان “روز جنگل”؛ عموماً مرسوم است که نامگذاری مکانی، زمانی، تاریخی را بر اساس تقارونها یا شباهتهای انتخاب مینمایند. مثلاً ، “دهه آب” از طرف مجامع بین المللی به لحاظ چالشهای جهانی منابع آبی، بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ ؛ “هفته منابع طبیعی” را به جهت ایام درختکاری در پایان سال و اسفند ماه، “هفته بحران های طبیعی”، به علت گسترش و شیوع این بلایا در پیک زمانی خاص؛ انتخاب گردیده است.
حال باید از سرکار محترم خانم دکتر ابتکار سئوال شود، که آیا جایگاه و منزلت انتخاب “روز جنگل” در هشتم مردادماه و ارتباط آن با فرایند “جنگل” ، “جنگلداری” و “توسعه و حفاظت جنگل” چیست؟ که خانم ابتکار دست به این ابتکار ناهمگون و ناموزون، در این روز زده است. مگر مدیریت جنگل و پروژه های حفظ، احیاء توسعه، و دهها از این مورد عناوین کاری و مدیریتی با سازمان محترم و ویزین محیط زیست کشور است که ایشان اقدام به نامگذاری یک روز تحت عنوان جنگل نموده است؟
آیا ایام و روزهای فراوانی که مناسبتهای مختلف با جنگل میتوانست داشته باشد کم بود که هشتم مرداد انتخاب گردد. کم نیستند در ایران، ابرمردانی همچون مهندس ساعی؛ که لقب “پدر جنگل ایران” را به یدک میکشد، دارد. اگر قرار بود انتخابی باشد، بهتر و مناسبت تر نبود این انتخاب مناسبتی و ارتباطی با این ابرمرد منابع طبیعی ایرانی، داشته باشد. و یا مهمتر اینکه علت نامگذاری این روز از طرف ایشان، چه مناسبتی تاریخی، ملی و بین المللی داشته است.
دغدغه کارشناسان بخش منابع طبیعی نیست مگر حفاظت و صیانت جنگلها و مراتع (یعنی انفال) ؛آنهم با نداشتن کوچکترین چشم داشتی اقتصادی و رفاهیات مالی، مگر نه اینکه همین چند روز پیش همکار شهیدشان، “هوشنگ نادری” در ایلام ، جان خود را در راه مبارزه با جنگلزدائی در کف اخلاص نهاد، مگر نه اینکه تعداد، از جان گذشتن همکاران شان، از تک رقمی، فراتر رفته است.
حفاظت و صیانت از منابع زیست محیطی، نه تنها از اصلی ترین وظایف سازمانی ادارات منابع طبیعی است، از طرفی رویکرد ادارات منابع طبیعی استمداد و استعانت از کلیه بخشهای دولتی سازمانهای مردم نهاد ،به منظور حصول این اصل مهم است. ولی کمترین انتظار اینست که مسئولین پویا و ایثارگر کشور اجازه بدهند، هر مدیر و سازمانی در حیطه مدیریتی و مسئولیت سازمانی خویش گام برداشته ضمن ارائه کمکهای فنی و مساعدتهای فکری، بالی و یاری باشند برای انجام وظایف سازمانی که دولت و قانونگذار محترم به عهده آن سازمان نهاده است. دخالتهای گاه و بیگاه این چنینی میتواند عامل شیوع بیماری مدیریتی در سطوح بالادستی کشور و در نتیجه گسترش تداخلت کاری در زیرمجموعه های کاری خویش باشند.
بیائیم دست در دست هم دهیم به مهر ، میهن خویش کنیم آباد
البته راقم سطور منکر تلاشها و ابداعات کارشناسی و خلاقانه خانم دکتر ابتکار نبوده و نخواهم بود، هنوز تلاشهای مستمر ایشان به منظور معرفی “یوز ایرانی”، از اذهانمان خارج نشده، ولی یادمان باشد ما در بخش منابع زیست محیطی و منابع طبیعی فسیلهای زنده قابل توجهی دیگری همچون ، “بلوط زاگرس” یا “بلوط ایرانی” یا “جنگلهای هیرکانی” نیز داریم. اجازه بدهیم سازمانهای متولی حافظ این فسیلهای زنده ، معرف ارزشهای آن نیز به جوامع ایرانی و بین المللی باشند.
* کارشناس ارشد منابع طبیعی
دیدگاه شما