کاشان نیوز: رئیس اداره میراث فرهنگی کاشان با تاکید بر اینکه نشلج از دیرباز یکی از مراکز مهم تختکشی وگیوهبافی بودهاست گفت: گیوههای نشلجی در کاشان و ایران از شهرت خاصی برخوردار هستند. به همین علت با وجود پاافزارهای مصنوعی که امروزه به بازار آمده هنوز تختکشان و گیوهبافان نشلگی در منزل یا کارگاه خود به ساخت تخت و بافت رویهٔ این نوع گیوه میپردازند.
به گزارش روابط عمومی اداره میراث فرهنگی کاشان «محسن جاوری» در حاشیه بازدید از کارگاه گیوهبافی در روستای نشلج افزود: ساخت گیوه در نشلج سابقهٔ دیرینهای دارد که این صنایع دستی مهم کاشان دو سال پیش در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید که این نشان از اهمیت این هنر در میراث کشور را دارد و انتظار میرود با حمایت همهجانبه دستگاههای ذیربط این هنر هر روز رونق بیشتری یافته و شاهد اعتلا و فروش آن در بالاترین سطح سبد خرید صنایع دستی در بازار سوغات و صنایع دستی کشور باشیم.
عباس حسنی دهیار روستای نشلج در ادامه گفت: ساخت گیوه مسلزم دو بخش مجزا از هم یعنی رویه و تخت میباشد که در نشلج رویه را زنان میبافند و تخت را مردان میسازند و منظور از تختکشی ساخت تخت این نوع گیوه است.
حسنی با تاکید بر نوع معیشت مردم کاشان، نشلج و تمام مناطق تابعه که مبتنی بر کشاورزی، دامداری و مشاغل متروکهای نظیر چاروداری که مستلزم تحرک فراوان در فصول بهار، تابستان و پائیز بوده اشاره کرد و افزود: به همین دلیل مردم سعی میکردند از پایافزاری سبک و راحت، مقاوم درعین حال ارزان استفاده کنند.
حسنی همچنین افزود: در نشلج هنوز پیرمردان و سالخوردگان در کارگاه محقر خود که معمولا در کنار منزلشان واقع است با ابزار و وسایل سادهٔ خود به تختکشی میپردازند همچنین زنان سالخورده و میانسال در کنار شغل قالیبافی و خانهداری روی تختهسنگها و پلههای کنار کوچه پس کوچهها و میدانگاههای نشلج هر چند نفر دورهم مینشینند و رویه را به تختهای آمادهای که از تختکشان میگیرند میبافند تا از این طریق قسمتی از بار اقتصاد خانواده را به دوش داشته باشند.
دهیار نشلج با تاکید بر نقش مستقیم زن در امرار معاش و رونق اقتصاد برخی از خانوادههای گیوهباف و تختکش و نیز قدمت و سابقهٔ فرهنگی این اثر که در نقش یک عنصر فرهنگی در افسانهها، ترانه و ضربالمثلها نفوذیافته، حفظ آن را برای ماندگاری این عناصر فرهنگی مهم ضروری دانست.
کارگاه گیوهبافی نشلج با ۳۵ هنرجوی خانم با همکاری دهیاری نشلج در حال برگزاری است که برای این دوره آموزشی ۱۰میلیون ریال در نظر گرفته شده است.
سلام و عرض ادب و خسته نباشید خدمت شما بزرگوار احیای صنایع دستی کاشان از جمله هنر گیوه بافی از اهمیت بسیاری برخوردار است و چه عالی می شد که مسیولینن برای آموزش این هنر ارزشمند در کاشان هم اقدام می کردند.