کاشان نیوز -علی خالوئی: از موقعی که اولین طوفانهای گرد و غبار -از سالهای ۶۳ لغایت ۶۷- جنوب غرب ایران و عراق را فرا گرفت، تا سالهای ابتدای دهه ۸۰ این پدیده گذرا، تخمین زده میشد، ولی در سالهای میانی دهه ۸۰ تا اواخر دهه حاضر این پدیده گسترش سریع یافته به شکلی که ۱۸ استان کشور را دچار اثرات منفی خود نمود.
این پدیده اثرات منفی زیادی را به سلامت انسان و محیط زیست و حتی بر اقتصاد کشور وارد میسازد.
از آنجاکه این پدیده با احتمال افزایش وقوع و دفعات و شدت در سالهای آتی برآورده میگردد، لزوم هرچه بیشتر مدیریت و مهار این پدیده مخرب در دستور کار مدیریت شهری قرار گیرد.
وقوع خشکسالی که در سالهای اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی و پدیده بیابان زایی شدت گرفته، میتواند نقش زیادی در افزایش این پدیده داشته باشد.
این کل ماجرا نیست، افزایش بهره وریهای بیرویه در بخش صنعت، کشاورزی، غذائی و مسکونی همه و همه باعث افزایش تخریبهای زیست محیطی و منابع طبیعی اطراف دشت کاشان گردیده است.
پدیده مخرب بیابان زایی (سومین چالش پیش روی بشر هزاره دوم) و تخریب پوششهای گیاهی و استفاده بیش از اندازه و نامناسب از زمینهای کشاورزی (کاربست بیرویه سموم و کودهای شیمیائی) و در نتیجه تضعیف حاصلخیزی و دوام خاک که در نتیجه افزایش رشد جمعیت بشر شدت یافته است؛ باعث شکل گیری، توسعه و گسترش بیابانها و افزایش فرسایش بادی گردیده است.
رخداد این عوامل باعث از دست رفتن خاکهای سطحالارضی و افزایش وقوع طوفانهای گرد و غبار میشود. در حقیقت میتوان بیابانها و دریاچههای خشک شده را که به علت تغییرات اقلیمی به بیابانهای کوچک تبدیل شدهاند از مراکز تولید گرد و غبار دانست.
اولین واقعه طوفان گرد و غبار در منطقه جنوب غرب ایران و کشور عراق در بین سالهای ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۷ گزارش شده است (۵۰). با نگاهی به روند شکل گیری این پدیده مخرب در مییابیم که تا سال ۱۳۸۰ این پدیده گذرا بوده است اما در سالهای بعد، این پدیده به تدریج در شهرهای جنوبی گسترش یافت به طوریکه در سال ۱۳۸۷، ۱۸ استان کشور را فرا گرفته و اثرات منفی زیادی را به سلامت انسان و محیط زیست و حتی بر اقتصاد کشور وارد ساخت.
با توجه به خسارت زیاد این پدیده و احتمال افزایش وقوع آن در سالهای آتی لزوم التفات به آن از سوی دولت و اجرای راهکارهای مناسب، از تشدید وقوع این پدیده جلوگیری خواهد کرد. بدیهی است میتوان قبل از اجرای طرحهای عملیاتی با داشتن اطلاعات و شناخت کافی از این پدیده و نحوه و علل وقوع آن، راههای مناسب را برای مقابله با آن پیدا نمود.
از دیگر عوامل تولید ریزگرد و غبارهای محلی، رشد فزاینده و بهره برداری نامناسب از ذخائر معدنی سطحی و غیر سطحی در دشت کاشان، است که در فرصت مناسب به آن پرداخته خواهد شد.
*تیتر از کاشان نیوز
با تشکر از اطلاعرسانی کاشان نیوز. درسته در ده سال گذاشته گویا وضعیت معادن کاشان اصلا قابل قبول نیست. حالا نمیدانم و در صدد این نیستم مقصریابی کنم ولی بهتراست از این روند جلوگیری شود.اگه یه سفر میدانی به اطراف کاشان داشته باشید عمق فاجعه رو میبینید. ادارات متولی محیط زیست.منابع طبیعی و صنایع کارشناسانی رو انتخاب کنند که به فکر اینده بچه های ماهم باشند قطعا شهرستان کاشان دهه خوبی رو پشت سر نذاشته است.از فعالیتهای جمعیت کویر سبز هم اقایان استفاده کنند ت
سمن تخصصی در زمینه منابع طبیعی ندارم بچه روستای اطراف کاشون هستم چند واحد دانشگاهی پاس کردم سر جمع چندتا گیاه هم به واسطه حضور در کوه و کمر بلدم لطفا به این اقای ناشناس که تعریف از ریاست فعلی اران میکنت بفرمایید این اقا که گویا بچه این منطقه هم نیست بیا ببین توی ارتفاعات قزاان و قهرود چه دسته گللای به اب داده. گویا این اقایون روی یه سری گیاهها خیلی حساسند مثل بادامک و گون و یوشون و غیره یکی تورا خدا بیاد ببینه توی تخت جور این اقا چه مجوزای معدنیی داده باورتون میشه هیچ کارشناسی این کار رو بکنه از خوش غیرتی اقایون بالا دستی این اقا رو گذاشتن ریس ارون تا شاید اگه این چوبای جنگلی دیگه موند اون از بین ببره کاشان نیوز لطفا یه گزارشی از معدنای کاشون تهیه کنید ببینیم چه خبره لااقله
از ریاست. اداره منابع طبیعی آران بیدگل بابت برخوردوپیگیری جدی و مبارزه باقاچاق چوب. بایدقویاتشکرکرد-منافع کارکرد دراین امر و مسایل مشابه بنفع هر دوشهرستان است هم کاشان هم آران بیدگل