کاشان نیوز-خالویی علی*: اگر از اواسط آبان ماه مسافر کاشان تهران بودهاید، شاهد تعریض و بهسازی بلوار شهدای خزاق، در راستای افزایش ایمنی و رعایت حقوق شهروندان کاشانی هستید که ضمن لازم بودن قابلستایش و تقدیر است.
این بلوار مناسبترین خروجی برای اتوبوسها و خودروهایی است که پس از ساعت زدن باید خود را به اتوبان کاشان- قم برسانند.
از اواسط آبان ماه اتوبوسهای بینشهری کاشان – تهران و یا کاشان – کرج از میدان قطب راوندی در بلوار شهدای طاهرآباد بهطرف پلیسراه حرکت میکنند، ساعت میزنند، مجدداً به علت بسته بودن بلوار فوقالذکر، به میدان قطب برمیگردند و از میدان قطب به بلوار شهیدان برازنده خود را به اتوبان میرسانند.
از ساعت ۳ بامداد تا ساعت ۸.۵ شب دو شرکت مسافربری کاشانی هر ساعتی بهطور میانگین سه اتوبوس به تهران میفرستد، چیزی فراتر از ۱۰۰ اتوبوس در روز.
اگر میانگین مسافران را ۱۵ نفر در نظر بگیریم و زمان رفتوبرگشت را تنها پنج دقیقه در نظر بگیریم، حدود ۷۵۰۰ دقیقه روزانه زمان شهروندان در همین فاصله چهار کیلومتری رفتوبرگشت اضافه و قابل مدیریت، صرف میشود!
باقریان نصرآبادی، یک راننده اتوبوس معتقد است این یکصد اتوبوس بهطور میانگین ده لیتر روزانه گازوئیل در این مسیر مصرف میکنند، (مصرف نامعقول منابع انرژی خود حدیث دیگری است).
بماند که چرا مدیریتهای شرکتهای مسافربری کاشان هیچگونه مطالبه گری در این مدت نداشتهاند، همچنین بماند که اصولاً کاشانیها از روی نجابت، کمتر «مرام مطالبه گری» دارند! ولی چگونه است که مدیریت محترم پلیس راهور دغدغهای برای حل این معضل هنوز نشان ندادهاند!
آیا نصب یک باجه موقت برای ساعت زدن در میدان قطب راوندی جهت صرفهجویی در امر ساعت زنی اتوبوسهای کاشان تهران و کاشان کرج، احترام به حقوق شهروندان کاشانی نیست؟
آیا جلوگیری از هدر رفت سرمایه ملی نیست؟
آیا نمیشود با مقداری توجه حقوق شهروندی را ارج نهاد و ماهانه از هدر رفت ۲۲۵۰۰۰ هزار دقیقه عمر و وقت شریف شهروندان کاشانی جلوگیری کرد؟
آیا لزوماً پلیس راهور جزوه ارگانهای محسوب نمیشود که باید «منشور حقوق شهروندی» ابلاغی سال گذشته ریاست محترم جمهوری را رعایت کنند؟
بحران فقط سیل، ریزگرد، خشکسالی و قص علیهذا نیست! مدیریت بحران از وظایف یک مدیر توانمنداست که در حیطه کاری خود به بهترین شیوه و در سریعترین زمان مسائل مبتلابه را مدیریت کند!
* کنشگر حوزه گردشگری و طبیعتگردی
دیدگاه شما