کاشان نیوز: ببانیه مشترک پایانی مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ توسط «محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه جمهوریاسلامیایران و «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا منتشر شد.
به گزارش ایرنا از لوزان سویس، در این جلسه علاوه بر ظریف و موگرینی، جانکری وزیر امور خارجه آمریکا، «لوران فابیوس» وزیر امور خارجه فرانسه و «فرانک والتر اشتاین مایر» وزیر امورخارجه آلمان و «فیلیپ هاموند» وزیر امورخارجه انگلیس و «ریاپکف» معاون وزیرخارجه روسیه نیز حضور دارند.
به گزارش ایرنا خلاصهای از بیانیه که عصر پنجشنبه در دانشگاه پلیتکنیک لوزان سوییس قرائت شد به شرح زیر است.
** مجموع راهحلهای تفاهمشده برای رسیدن به برنامه جامع اقدام مشترک
جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ متشکل از چین، روسیه، فرانسه، آمریکا، انگلیس و آلمان در چارچوب عناصر مندرج در برنامه اقدام مشترک مورخ ۲۴ نوامبر ۲۰۱۳ و متعاقب فرایند طولانی مذاکراتی پیچیده و طولانی در ابعاد فنی، حقوقی و سیاسی، به مجموعهای از راهحلهای لازم جهت نیل به برنامه جامع اقدام مشترک در شهر لوزان سویس دست یافتند. مجموعه متضمن این راهحلها جنبه حقوقی نداشته و صرفا راهنمای مفهومی تنظیم و نگارش برنامه جامع اقدام مشترک را فراهم خواهد ساخت. بر این اساس تدوین برنامه جامع اقدام مشترک با مبنا قرادادن این راهحلها در آینده نزدیک آغاز خواهد گردید.
** تداوم برنامه هستهای از جمله غنیسازی
در چارچوب راه حلهای موجود، هیچیک از تاسیسات و فعالیتهای مرتبط هستهای متوقف، تعطیل و یا تعلیق نمیشود و فعالیتهای هستهای ایران در تمامی تاسیسات هستهای از جمله نظنز، فردو، اصفهان و اراک ادامه خواهد یافت.
این راهحلهای جامع، ادامه برنامه غنیسازی در داخل کشور را تضمین میکند و بر این اساس جمهوری اسلامی ایران قادر خواهد بود مطابق مفاد برنامه جامع اقدام مشترک تولید صنعنی سوخت هستهای خود را برای تامین سوخت نیروگاههای هستهای ادامه دهد.
بر اساس راهحل به دست آمده، دوره زمانی برنامه جامع اقدام مشترک در خصوص برنامه غنیسازی ایران ۱۰ ساله خواهد بود. در طول این مدت، تعداد بیش از ۵۰۰۰ ماشین سانتریفیوژ در نظنز به تولید مواد غنیشده در سطح ۶۷/۳ درصد ادامه خواهند داد. ماشینهای اضافه بر این تعداد و زیرساختهای مرتبط با آنها جهت جایگزینی با ماشینهایی که در طول این زمان آسیب میبینند جمعآوری و تحت نظارت آژانس نگهداری خواهد شد. همچنین ایران قادر خواهد بود ذخایر موجود مواد غنی شده خود را برای تولید مجتمع سوخت هستهای و یا صادرات آنها به بازارهای بینالمللی در قبال خرید اورانیوم اختصاص دهد.
بر اساس راهحلهای به دست آمده ایران برنامه تحقیق و توسعه خود را بر روی ماشینهای پیشرفته ادامه خواهد داد و مراحل آغاز و تکمیل فرایند تحقیق و توسعه سانتریفیوژهایIR-۴، IR-۵، ۶IR- و IR-۸ را در طول دوره زمانی ۱۰ ساله برنامه جامع اقدام مشترک ادامه خواهد داد.
** تاسیسات فردو
بر اساس راهحلهای بدست آمده تاسیسات هستهای فردو به مرکز تحقیقات هستهای و فیزیک پیشرفته تبدیل خواهد شد. بیش از ۱۰۰۰ ماشین سانتریفیوژ و تمامی زیرساخت آنها در فردو حفظ و نگهداری خواهند شد که از این میان دو آبشار سانتریفیوژ در چرخش خواهند بود. همچنین نیمی از تاسیسات فردو با همکاری برخی از کشورهای (۱+۵) به انجام تحقیقات پیشرفته هستهای و تولید ایزوتوپهای پایدار که مصارف مهمی در صنعت، کشاورزی و پزشکی دارد، اختصاص پیدا میکند.
** راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک
مطابق راهحلهای موجود؛ راکتور تحقیقاتی اراک آب سنگین باقی خواهد ماند و با انجام بازطراحی ارتقاءیافته و روزآمد خواهد شد. در بازطراحی راکتور ضمن کاهش میزان تولیدی پلوتونیوم، کارآیی راکتور اراک به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا خواهد کرد. بازطراحی راکتور اراک در چارچوب یک برنامه زمانبندی مشخص و در قالب یک پروژه بینالمللی مشترک تحت مدیریت ایران آغاز و پس از آن بلافاصله ساخت آن شروع و در چارچوب یک برنامه زمانبندی تکمیل خواهد شد. تولید سوخت رآکتور اراک و اعطای گواهی بینالمللی سوخت راکتور از جمله موارد این همکاریهای بینالمللی خواهد بود. از طرف دیگر، کارخانه تولید آب سنگین نیز مانند قبل به کار خود ادامه خواهد داد.
** پروتکل الحاقی
ایران در جهت شفافیت و اعتمادسازی به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را به صورت موقت اجرا نموده و در ادامه فرآیند تصویب این پروتکل طبق یک جدول زمانی در چارچوب اختیارات رییسجمهور و مجلس شورای اسلامی به تصویب خواهد رسید.
** لغو تحریمها
براساس راهحلهای بدست آمده، پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک، تمامی قطعنامههای شورای امنیت لغو خواهد شد و همه تحریمهای اقتصادی و مالی چندجانبه اروپا و یکجانبه آمریکا از جمله تحریمهای مالی، بانکی، بیمه، سرمایهگذاری و تمامی خدمات مرتبط با آنها در حوزههای مختلف از جمله نفت، گاز، پتروشیمی و خودورسازی فورا لغو خواهند شد. همچنین تحریمها علیه اشخاص حقیقی و حقوقی، سازمانها، نهادهای دولتی و خصوصی تحت تحریمهای مرتبط هستهای ایران از جمله؛ بانک مرکزی، سایر موسسات مالی و بانکی، سوئیفت، کشتیرانی و هواپیمایی جمهوری اسلامی، کشتیرانی نفت به طور همهجانبه فورا برداشته خواهند شد. همچنین کشورهای عضو گروه (۱+۵) متعهد هستند از وضع تحریمهای جدید در موضوع هستهای خودداری نمایند.
** همکاریهای بین المللی:
همکاریهای بینالمللی هستهای با جمهوری اسلامی ایران از جمله با اعضای ۱+۵ در حوزه ساخت نیروگاههای هستهای، راکتور تحقیقاتی، گداخت هستهای، ایزوتوپهای پایدار، ایمنی هستهای، پزشکی و کشاورزی هستهای و… امکانپذیر و ارتقاء پیدا خواهند کرد. براساس برنامه جامع اقدام مشترک، دسترسی ایران به بازار جهانی، عرصههای تجاری، مالی، دانش فنی و انرژی نیز فراهم خواهد شد.
** زمان بندی اجرا برنامه جامع اقدام مشترک
با پایان یافتن این مرحله از مذاکرات، تدوین پیشنویس برنامه جامع اقدام مشترک تا بازه زمانی ۱۰ تیر در آینده نزدیک آغاز خواهد شد. با نهاییشدن متن، برنامه جامع اقدام مشترک در قالب قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد تایید قرار خواهد گرفت. جهت لازمالاجرا شدن برنامه جامع اقدام مشترک برای تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد، این قطعنامه همچون قطعنامههایی که علیه ایران تصویب شده بودند تحت ماده ۴۱ فصل هفتم منشور ملل متحد تصویب خواهد شد تا بتواند قطعنامههای قبلی را لغو کند.
طرفهای برنامه جامع اقدام مشترک پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت، به یک دوره زمانی آمادهسازی برای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک نیاز خواهند داشت. پس از طی مرحله آمادهسازی و همزمان با شروع به اجرای اقدامات هستهای از سوی ایران در یک روز تعیین شده لغو تمامی تحریمها به طور خودکار به اجراء در خواهد آمد.
در چارچوب راهحلهای به دست آمده؛ برای بازگشتپذیری متقابل تعهدات مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک در صورت نقض تعهدات از سوی هر یک از طرفها سازو کار لازم پیشبینیشده است.
درضمن مسئله جایی حادترمی شودکه نوع دریافت وقرائت وهرچه می خواهیدلحاظ کنیدطرف ایرانی باطرف غربی ازمتن بیانیه سیاسی مطبوعاتی به صورت متفاوتی درمصاحبه های مطبوعاتی طرفین اعلام می شدطوری که انسان احساس می کندازابتداهم قصدتوافقی نبوده ونخواهدبودوبایدمنتظرباشیم طرف غربی نیت خودراازاین مذاکرات روکند.طرف ایرانی که اظهارداشته اگرمذاکرات به نتیجه نرسدمردم ایران مارابه خانه خواهندفرستادودرانتخابات آینده انتخاب متفاوتی خواهندکردپس به نفع طرفین است که باهم ببندیم.طرف غربی وبخصوص آمریکاهرچندبه مذاکره بیشترازتوافق نیازداردبااینحال هنوزآن رابه تمام وکمال اعلام نکرده ودریک برنامه پراگماتیسم واره مرحله مرحله برای رسیدن به آنچه می خواهدبه تدریج پیش می رودوهدف یااهدافش راهم مثل مااعلام نمی کند! به هرصورت ارجمندگرامی!این توافق انجام نخواهدشدمطمئن باشید.چون طرفین ازهیچ نظربایکدیگرسنخیتی ندارند.دادن امتیازآسان است اماگرفتن امتیازسخت وعذاب آورآنهم ازدست طرفهایی چنین دانا، هوشمند، توانامحاسبه گر!اشتباه فاحشی مرتکب می شویداگرتصورکنیدطرف های غربی که همه چیزدنیارامال خودمی دانندشریکی به شرکای خوداضافه کنند.آنهافقط بره می خواهند!فقط بره!باورنمی کنیدمنتظربمانید!
ادامه_اصلاحیه درضمن مسئله جایی حادترمی شودکه نوع دریافت وقرائت وهرچه می خواهیدلحاظ کنیدطرف ایرانی باطرف غربی ازمتن بیانیه سیاسی مطبوعاتی به صورت متفاوتی درمصاحبه های مطبوعاتی طرفین اعلام می شدطوری که انسان احساس می کندازابتداهم قصدتوافقی نبوده ونخواهدبودوبایدمنتظرباشیم طرف غربی نیت خودراازاین مذاکرات روکند.طرف ایرانی که اظهارداشته اگرمذاکرات به نتیجه نرسدمردم ایران مارابه خانه خواهندفرستادودرانتخابات آینده انتخاب متفاوتی خواهندکردپس به نفع طرفین است که باهم ببندیم.طرف غربی وبخصوص آمریکاهرچندبه مذاکره بیشترازتوافق نیازداردبااینحال هنوزآن رابه تمام وکمال اعلام نکرده ودریک برنامه پراگماتیسم واره مرحله مرحله برای رسیدن به آنچه می خواهدبه تدریج پیش می رودوهدف یااهدافش راهم مثل مااعلام نمی کند! به هرصورت ارجمندگرامی!این توافق انجام نخواهدشدمطمئن باشید.چون طرفین ازهیچ نظربایکدیگرسنخیتی ندارند.دادن امتیازآسان است اماگرفتن امتیازسخت وعذاب آورآنهم ازدست طرفهایی چنین دانا، هوشمند، تواناومحاسبه گر!اشتباه فاحشی مرتکب می شویداگرتصورکنیدطرف های غربی که همه چیزدنیارامال خودمی دانندشریکی به شرکای خوداضافه کنند.آنهافقط بره می خواهند!فقط بره!باورنمی کنیدمنتظربمانید!
باسلام وعرض ادب هرچندغنی سازی هسته ای تاسقف۳٫۶۷درصدتوسط طرف های دیگربه رسمیت شناخته شده امابهتراست ازدیدی دیگرهم به قضیه نگاه کنیم. ۱- نیازواقعی کشور۱۹۰۰۰۰سوطبق اعلام صریح رهبری بوده که درحال حاضرنزدیک۶۰۰۰سومجازشناخته شده است. ۲- سایت فوردوکه درعمق۹۰متری زیرزمین بودودرصورت حمله نظامی غیرقابل تخریب بودفعالیت هایش عملاتعطیل شده وفقط تاسیسات آن برای فعالیت های تحقیقاتی مسترک کارخواهدکرد. ۳- حدود۱۳۰۰۰سانتریفیوژبسیارپیشرفته بومی ایرانی خاموش شدند. ۵- تنهاتاسیسات هسته ای فعال نطنزودرعمق۲۰متری زمین اهداف مناسبی برای بمب های بتون شکن ۷۰ متری امریکایی اهدایی به رژیم کودک کش است. ۶-حدود۹۸۰۰کیلواورانیوم غنی شده ۵تا۲۰درصدایران بایدمنتقل یامعدوم شوند. ۷- فعالیت های هسته ای ایران دردوره های زمانی۱۰-۱۵و۲۵ساله محدودبه نظارت های شدیدواجرای پروتکل الحاقی که حتی امریکاوشوروی امضانکرده اندمی شود.
آقای مشعشع! گیرم تمامی مطالب شما درست باشه اما به چه قیمتی و بر چه اساسی باید تولید اورانیم رو در اون حد نگاه میداشتیم؟ ! تولید نطنز که مصارف راکتور بوشهر را تامین میکنه، برای راکتور تهران هم تا چند سال آینده ذخیره داریم، راکتور اراک هم فقط تعقیر تکنولوژیکی پیدا میکنه، خب اگه ما رکورد دار اورانیم جهان نباشیم ایرادی داره!!؟ صنعت هسته ای که به غرور ملی ما پیوند خورده بود حفظ شد در عین حال توانستیم با دنیا مذاکره و به توافق برسیم. امروزه تعامل با دنیا یک اصل اساسی در پیشرفته و جامعه ای که از اون محروم باشه محکوم به فناست. هر چند به دروغ ولی به هر حال اینجور در افکار عمومی جا انداخته بودن که ایران به دنبال بمب اتمه و تهدیدی برای امنیت جهانیه! منافع ملی ما ایجاب میکرد که دروغ رو با صداقت و شفاف سازی جواب بدیم، وگر نه با سروصدا راه انداختن و تهدید کردن که به نتیجه ای نمیرسیدیم کما اینکه همگان نتیجه این نوع سیاستها را دیدند و در انتخابات ۹۲ یک نه بزرگ به اون گفتن. دوست عزیز عرصه سیاست خارجی عرصه تعقیب و تحقق منافع ملی ماست نه میدان ماجراجویی و شعار و... توافق هسته ای صرفا یک توافق نبود بلکه باز تعریف ایران در نظام بین الملل بود به عنوان یک بازیگر عاقل، مسئولیت پذیر و در عین حال با منافع ملی شفاف و مشروع که میتواند همچنان که منافع خود را تامین کند به ساخت جهانی امن تر و باثبات تر کمک کند.
باسلام وعرض ادب نکته۱: نظرمشعشع لقب اعطایی سایت وزین کاشان نیوزبه نظرات بنده است.باورنمی کنیدازخوشان بپرسید! نکته۲: برادرمحترم! آنچه بنده دراین نوشتارچه دربطن وچه درظاهربه آن اشاره داشته ام آن چیزی نیست که شمااحتمالادریافت نموده اید.این یک دیدگاه بودکه خب ناخواسته شمارابه عملکرداحساسی واداشته طوری که بااین ادبیات وزین کلمه تغییررادرسطرچهارم متن خودبه آن شکل خاص ناشی ازاحساسات رنگارنگ نوشته اید! بنده فقط دنبال این بودم بگویم بادادن آن همه امتیازات که ردیف شدودادیم بهتربوددریک معامله برد-بردکلیه تحریم هایکجالغومی شدچون طرف ایرانی امتیازات فوق العاده ارزشمندی راداده درحالی که آنچه گرفته اگردرکفه ترازوباهرمقیاسی گرفته بسنجیم عمق فاجعه رانشان می دهد.حتی مطبوعات غربی خودشان به مردم شادمان ایران اعلام کرده اندهنوزبرای شادمانی زوداست. خلاصه این که وقتی ازتوانمندی بالایی صرفنظرمی کنیم بهتراست مابه ازایی که می گیریم ارزش ازدست دادن آنچه داده ایم داشته باشد.همین! به نظرمن این معامله برد-بردبوده فقط هرچه داشته ایم برده اندآنهم۶برصفر! مویدباشید!
بدون شک این توافق بزرگترین موفقیت دیپلماتیک تاریخ جمهوری اسلامی است