کاشان نیوز-ابوالفضل نجیب: اظهارات اخیر نمکی در مقام بالاترین مسئول صیانت از سلامت شهروندی در سلب مسئولیت از تهیه واکسن جز اذعان به بلاتکلیفی حاکم بر روند واکسیناکسیون و به بیان سرراست معنایی جز فرافکنی ندارد. این ادعا در حالی مطرح می شود که از همان ابتدا مخاطبان تولیدکننده واکسن برای فروش و توزیع بطور مشخص وزرای بهداشت کشورها بود. به این فکت ها اضافه کنید اظهارات روحانی که بارها ادعا کرد حتی هزینه خرید واکسن های اروپایی و امریکایی تهیه و پرداخت شده است.
ان وعده ها اما در شرایطی که بسیاری دولت های جهان روند واکسینه کردن شهروندان خود را به نقطه مدیریت و بعضن کنترل و ایمن سازی ارتقا داده، اما به وعده واکسن های داخلی، و امید بستن به ورژن های متحدان استراتژیک تنزل یافت. وعده هایی که در خصوص واکسن های چینی و روسی در نهایت به اذعان مسئولین با بدعهدی و در خصوص واکسن های داخلی به حرف و ادعا محدود شد. نکته جالب در این میان اظهارات اخیر سفیر ایران در روسیه است که نه تنها منتقدان را از هر گونه اظهار نظر انتقادی به روسیه منع که بر ملاحظه روابط دو کشور و ایضن قدردانی از همسایه شمالی تاکید دارد. همان همسایه و متحدی که جهانگیری مدعی است به همراه چین در بدترین شرایط دست رد بر سینه ما زدند.
به این اظهارات اضافه کنید همچنان تکرار ادعاهای کذب وزیر بهداشت مبنی بر این که قلدرها به ما واکسن نمی دهند. این مظلوم نمایی در حالی است که دستگاه صیانت از سلامت مردم حتی دست رد به سینه خیرینی زد که برای ارسال واکسن رایگان به ایران اعلام امادگی کردند. در شرایطی که بنا بر آمار رسمی شاهد مرگ روزانه دهها مبتلا به کرونا هستیم، این میزان انفعال و بلاتکلیفی و وعده و وعید جز پنهانکاری های روزهای اولیه ورود کرونا به کشور تداعی نمی شود.
عذرخواهی حریرچی بخاطر عدم تحقق وعده های داده شده اعتراف آشکار به وضعیتی است که سنگ بنای آن بحران حاکم بر بحران مدیریت و تناقض گویی و زیاده گویی یوده و هست. شاید بتوان تفاوت پنهانکاری های اولیه با فرصت سوزی های بعدی را با بحران حاکم بر مدیریت بحران توجیه کرد. اما هزینه فرصت سوزی های بعدی که حالا به تعبیر زالی مسئول ستاد مبارزه با کرونا هر روز پیچیده و بغرنج تر می شود و به تصریح زالی می توانست با اتخاذ تصمیمات حداقلی به شکل اعمال محدودیت های جدی و به هنگام از هزینه های جانی مضاعف جلوگیری کند، چگونه می توان توجیه کرد.
آنچه از امار و ارقام رسمی استنباط می شود این که حتی اگر همین آمار اعلام شده را حمل بر صحت کنیم، با این حال رکورد دار بالاترین میزان تلفات جانی کرونا در میان کشورهای جهان هستیم. آنچه وزیر بهداشت در نفی این واقعیت و بیشتر با انگیزه های سیاسی در موفقیت مدیریت کرونا بیان می کنند، در راستای همان رویه پنهانکاری از زمان ورود کرونا تا امروز است.
آنچه این وضعیت را قابل تامل می کند اظهارات متناوب و متفاوت و متضاد است. و یعنی معلوم نیست که فصل الخطاب تصمیم گیری برای صیانت از سلامت مردم به معنی مبرم ترین و حیاتی ترین وظیفه دولت در حال حاضر بعهده کیست. این اظهار نظر عجیب از سوی متخصصان که می گویند از همان روزهای نخست حتی راهی به ستاد مبارزه با کرونا نداشته و آن ها بالکل نادیده گرفته شده، ایا جز به معنی سایه سنگین سیاست بر اموری است که با جان مردم در ارتباط است.
آنچه امروز به وضعیت پیچیده و بغرنج از سوی مسئول ستاد مبارزه با کرونا تعبیر می شود، در واقع ماحصل سیاستی است که از همان ابتدا با رویکرد پنهانکارانه و در ادامه با توجیه هراس زدایی جامعه، مردم را به وضعیت خوف و رجاء عادت دادند. ادامه این روند چنانچه شاهد بودیم به انفعال ناگزیر مردم در قبال تهدیدی منجر شد که از یک سو دغدغه نان شب داشتند و همزمان و از سر ناگزیری و بلاتکلیفی و بی اعتمادی رفتار میدانی خود را با اظهارات بی پایه و همزمان وعده های بی پشتوانه تنظیم کردند. آنچه این وضعیت را تشدید کرد و همچنان می کند به تاکید همان مسئولین اصرار بر کاهش امار تلفات جانی و مبتلایان روزانه بود.
این پنهانکاری اگر چه در صورت ظاهر به نیت کاهش آمال و تعدیل سلامت روانی، اما در عمل به سلب اعتماد یکسره مردم از مدیریت بحران و همان اندازه انفعال و بی اعتنایی در قبال راهکارهای نصف و نیمه منجر گردید.
در ذهنیت جامعه این میزان انفعال و بطور مضاعف سیمای خندان رئیس جمهور در جلسات هئیت دولت و رسانه ها، گویای این حقیقت تلخ بود و هست که برای دولتمردان اعداد و ارقام روزانه قربانیان کرونا نه تنها هیچ حساسیتی در آن ها بر نمی انگیزد، که چنانچه بارها با ارجاع به گذشته و شرایط تاریخی سعی در عادی سازی آن نمودند. به این وضعیت انفعالی اضافه کنید تهدید رئیس جمهور در قبال منتقدان سیاست های او در قبال کرونا که همه را از دم متهم به بازی در زمین امریکا میکرد. غافل از این که روحانی بهتر از هر کس میدانست و میداند حساب منتقدان واقعی او از متحدان برای بیرون راندن او از دایره قدرت و حتی متحدان واقعی امریکا جدا بود و هست. و بهتر از هر کس میدانند خیلی از منتقدان امروز ایشان همان کسانی بودند که مردم را به امید بازشدن کورسوی امید به اینده بهتر به پای صندوق های رای بردند.
آنچه امروز حاصل شده به یمن سیاست های اینچنین تنزل یافتن مطالبه واکسن به تامین آب آشامیدنی و برق است. مطالبه ای که روحانی همچنان در آخرین روزهای اقامت در پاستور مردم را مقصر ان معرفی می کند. در حالی که میداند ریشه همه نابسامانی ها و علیرغم نقش غیر مسئولانه و منفعلانه و تقصیرات و ناکارآمدیها و رویه محافظه کارانه، در جایی بیرون از محدوده اختیارات او بوده.
دیدگاه شما