کاشان نیوز ــ فهیمه استادیان: اگر از آن دسته افرادی هستید که در طول روز و شب کمتر پیش میآید که نگاهی به آسمان بیاندازید، به شما توصیه میکنیم امشب حتما آسمان را تماشا کنید و پدیدهی ابَرماه را از دست ندهید!
ابرماه چیست؟
همانطور که زمین که در یک مدار به دور خورشید در حال حرکت است؛ ماه هم در مداری به دور زمین در حال گردش است. میانگین فاصلهٔ ماه تا زمین ۳۸۴٬۴۰۳ کیلومتر و قطر ماه ۳٬۴۷۶ کیلومتر است.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، زمین درست در مرکز مدار ماه قرار ندارد. بنابراین در دو نقطه از این مدار فاصله ماه و زمین به بیشترین و کمترین فاصله میرسد. به نقطهای که ماه در بیشترین فاصله است در اصطلاح نجومی ” اوج ” (۴۰۶۷۰۰کیلومتر) و به نقطهای که ماه در کمترین فاصله است در اصطلاح نجومی “حضیض ” ( ۳۵۶۵۰۰ کیلومتر) میگویند.
از طرفی ماه در یک بازه زمانی حدود یک ماه از حالت هلال به شکل بدر یا ماه کامل و دوباره به حالت هلال باز میگردد.
هرگاه با رسیدن ماه به وضعیت بدر این جرم آسمانی در وضعیت حضیض یا کمترین فاصله با زمین باشد، ماه بسیار بزرگتر و درخشانتر نسبت به معمول در آسمان به نظر میآید که به این پدیده “ابر ماه” میگویند. میتوان گفت بروز ابرماهها به خودی خود یک پدیده غیرمعمول نیستند؛ بهطوریکه یک ابر ماه در روز ۲۵ مهر امسال رخ داد و بعد از ابرماه روز ۲۴ آبان نیز شاهد ابر ماه دیگری در روز ۲۴ آذر ۱۳۹۵خواهیم بود.
اما از آنجا که ماه در روز ۲۴ آبان حدود دو ساعت بعد از حضیض زمینی(۰۲:۵۴) به وضعیت بدر میرسد، این ماه در ۷۰ سال گذشته بزرگترین ابرماه بهشمار میرود. بنابراین ماه کامل روز ۲۴ آبان نه تنها نزدیکترین ماه کامل سال ۱۳۹۵ است بلکه نزدیکترین ماه کامل تا این تاریخ در قرن بیست و یکم محسوب میشود و تا ۲۵ نوامبر سال ۲۰۳۴ دیگر شاهد ابرماه با این میزان فاصله نزدیک به زمین نخواهیم بود.
پس زمانتان را تنظیم کنید و ساعت ۱۷:۲۲ شامگاه دوشنبه ۲۴ آبانماه به تماشای ابرماه بروید. ابرماهی که ۱۴ درصد بزرگتر و ۳۰ درصد روشنتر از متوسط یک ماه کامل (بدر) خواهد بود.
***
پرسید: در آسمان به دنبال چه میگردی؟
گفتم: من در آسمان به دنبال لذتی از آفرینش خداوندم که در زمین گم شده است…
سلام. تشکر از خانم استادیان از مطلب علمی جالبشون. به امید آنکه بتوان از آسمان لذت های همیشگی را برد.