شهر نراق در 70 کیلومتری کاشان واقع شده دارای طول جغرافیایی ۵۰ درجه و ۴۰ ثانیه و عرض ۳۳ درجه و ۵۹ ثانیه و ارتفاع یکهزار وششصدو پنجاه متری ۱۶۵۰ از سطح دریا میباشد از سال ۱۳۳۹ به بعد با تأسیس شهرداری از نظر تقسیمات کشوری شهر محسوب گردید. این شهر به علت محاصره از سه طرف توسط کوهها دارای آب و هوای کوهستانی است از طرف شمال به کوه ال و از سوی باختر در ۱۸ کیلومتری به شهر دلیجان و از طرف جنوب به روستای سینقان و از سوی خاور در ۲۲ کیلومتری به مشهد اردهال، ۴۰ کیلومتری به نیاسر منتهی میگردد وسعت شهر حدود هفتاد کیلومتر مربع و میزان بارندگی در سال تقریباً ۲۰۰ میلیمتر میباشد.
آب انبار های شهر نراق یکی از شاهکارهای معماری دوره قاجار هستند. این آبانبارها در هر سه محله نراق یعنی محله بالا، محله پائین و محله بازار دیده میشوند. غار چالنخجیر در ۵ کیلومتری باختر نراق از نقاط دیدنی آن است.
در سال ۱۹۷۴ یک شهابسنگ ۲٫۷ کیلوگرمی در نراق به زمین افتاد. این شهابسنگ از سقف آزمایشگاه مدرسهای در نراق گذشت.
این شهر که در مسیر دلیجان به مشهد اردهال و کاشان واقع شده به علت قرارگیری (از سه طرف) بین کوه، دارای آب و هوای کوهستانی و دلپذیر است.200 میلی لیتر بارندگی در سال، دارای جاذبههای گردشگری فراوانی است.
این شهر با قدمتی 2 هزارساله قابلیت جذب گردشگران مختلف و با سلیقههای متفاوت را دارد. به طوری که نراق با داشتن آثار و بناهای تاریخی، خانههای قدیمی و همچنین چندین امامزاده و در کنار اینها آب و هوا و مناظر طبیعی کوهستانی، میتواند به منطقهای گردشگری تبدیل شود.
همچنین مردم این شهر همچون مردم نواحی کویر ایران که عموما شیعه مذهب هستند، در ایام سوگواری ائمه اطهار (ع) اقدام به مراسم نخل کشی در مسیرهایی از شهر میکنند که در نوع خود بسیار دیدنی است.
برخی از مهمترین نقاط گردشگری شهر تاریخی نراق عبارتند از:
مسجد جامع و آرامگاهها:
نراق بناهای تاریخی بسیاری دارد از جمله آن بنای مسجد جامع، بنای ساختمان و بقعه امامزاده یحیی و امامزاده سلیمان که از فرزندان امام علی (ع) به شمار میروند و ساختمان و بقعه امامزاده زبیده خاتون که دختر امام جواد (ع) میباشد و همچنین بنای ساختمان و بقعه امامزاده سلطان علی که فرزند امام محمدباقر (ع) میباشد.
مسجد جامع نراق در سال 1243 قمری و در زمان فتحعلیشاه قاجار ساخته شده است. این مسجد توسط حاج علی محمد نراقی یکی از تجار متدین این شهر ساخته شد و در مرکز بافت قدیمی این شهر قرار دارد.
سبک معماری این مسجد متعلق به دوران قاجار است و از نظر معماری بسار شبیه به مسجد آقا بزرگ کاشان است. مسجد جامع نراق در سال ۱۳۷۹ با شماره ۳۵۳۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
دره آبشتا یا آبشار گیسو:
دره آبشتا در سه کیلومتری شمال غربی شهر نراق و در امتدا کوه اُل (OL) قرار دارد.
در انتهای این دره، آبشار فصلی زیبایی وجود دارد که به علت رویش گیاه پرسیاوش، در گویش محلی آن را گیسو مینامند. ارتفاعات این دره محلی مناسب برای صخره نوردی است.
آب انبارهای شهر نراق:
آب انبارهای شهر نراق یکی از شاهکارهای معماری دوره قاجار هستند. این آبانبارها در هر سه محله نراق یعنی محله بالا، محله پائین و محله بازار دیده میشوند.
آبانبار حاج مهدی که به آبانبار محله بالا نیز شهرت دارد، از آثار دوره قاجار به حساب میآید و در سال 1380 با شماره 4606 در سازمان میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید.
کوه ویلیجیا و میل نراق:
کوه ویلیجیا در شرق نراق قرار دارد و از دامنه آن چشمه رود جریان دارد. میل نراق نیز در 7 کیلومتری شرق این شهر در گردنهای موسوم به گردنه نراق در مسیر نراق – مشهد اردهال و در دامنه کوه ویلیجیا خودنمایی میکند.
این میل در نقطهای قرار دارد که بر تمامی دشت و کوههای اطراف اشراف دارد. به طوری که از شرق به منطقه مشهد اردهال، از غرب به شهر نراق و از شمالغرب به بخشی از جاسب مسلط است. میل نراق در سال 1381 با شماره 6978 به ثبت رسیده است.
موزه مردمشناسی:
قنات وقفی حاج الله داد، موزه آب شهر نراق در محل آب انبار حاج عبد الباقی، نیز از جمله نقاط دیدنی این شهر است.
موزه مردمشناسی نراق توسط مردم و شهرداری این شهر در دست راهاندازی است. از نکات جالب این موزه اینکه، قرار است این موزه به فضایی برای معرفی تجهیزات زندگی، اشیاء، اسناد، مدارک، تصاویر و آئینها و صنایع دستی تبدیل شود و در این راستا شهرداری نراق حجرهها و غرفههای این موزه را به خانوادههای نراقی واگذار میکند تا آنها، خود در تزئین، طراحی و تکمیل وسایل موزه اقدام کنند.
بازار شمس السلطنه:
بازار شمس السلطنه از آثار تاریخی بسیار زیبا و دیدنی است که در قرن 13 هجری، ساخته شده است.
معماری بنای این بازار همراه با حجرهها و تیمچهها از ظرافت و زیبایی خاصی برخوردار است. سقفهای گنبدی شکل این بازار ویژگی منحصر به فردی به آن بخشیده است. بازار شمس السلطنه با شماره 1645 در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
از آثار تاریخی ارزشمند و باقی مانده این شهر، میتوان به بازار سرپوشیده و قدیمی آن اشاره کرد. مصالح اصلی این بازار آجر است و ساخت آن به دوران قاجار مربوط میشود.
بازار نراق که به بازار شمس السلطنه نیز شهره است، از آثار تاریخی بسیار زیبا و دیدنی است که در قرن 13 هجری، ساخته شده است.
معماری بنای این بازار همراه با حجرهها و تیمچهها از ظرافت و زیبایی خاصی برخوردار است. سقفهای گنبدی شکل این بازار ویژگی منحصر به فردی به آن بخشیده است.
دیوارهای بازار آجری و سقف آن، ضربی آجری است. در حجره ها همه از چوب است که روی آنها با مهارت و زیبایی خاصی کندهکاری گردیده است. علاوه بر این برای استراحت کاروانیان، در بالای این حجرهها اتاقهایی ساخته بودند.
این مجموعه به لحاظ هویت تاریخی و سبک معماری دارای ارزشهای فراوانی است.
از جلوههای نامانوس این بازار، یکی درهای فلزی جدیدی است که به جای درهای چوبی قبلی آن تعبیه شده و دیگری حرفههایی است که هم اکنون در این بازار فعالیت دارند که فعالیت آنان با فضای قدیمی و معماری آن هیچ نوع هماهنگی ندارد.
غار چال نخجیر:
غار چال نخجیر نراق متعلق به دوره سوم زمین شناسی است و یکی از پدیدههای انگشت شمار جهان به شمار میآید که در سال 1368 توسط گروهی از کوهنوردان شناسایی شده است.
این غار در منطقه ای به نام چال نخجیر در حدود مابین نراق و دلیجان واقع شده است. کارشناسان آن را مربوط به دوره سوم زمین شناسی میدانند و با توجه به مناظر کم نظیر اهمیت ویژه ای در امر جذب جهانگردان جهان دارد.
غار چالنخجیر نیز در سال 1384 با شماره 13814 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
چشمه رود:
چشمه رود در شرق شهر نراق و در دامنه کوه زیبای ویلیجیا قرار دارد و در ادامه به منطقه جاسب منتهی میشود.
ارتفاعت این منطقه بسیار زیبا و دلنشین است و در ایام گرم تابستان پذیرای خیل کثیری از مردم منطقه بخصوص ساکنان شهر کاشان میباشد .
دیدگاه شما