کاشان نیوز: فکر کنم اگر با حادثه اخیر شروع کنیم بهتر باشد، به نظر شما مقصر حادثه سقوط مینیبوسی به داخل کانال شرکت آب و فاضلاب در خیابان مدرس چه کسی بود؟
اجازه بدهید کارشناس فنی و مرجع این مسئله که راهنمایی و رانندگی هست مشخص کند که مقصر کیست. طبیعتا من بعنوان اجرا کننده طرح میگویم مقصر نیستم و راننده مینیبوس هم معتقد است شرکت آب و فاضلاب مقصر است. اجازه بدهید مرجع قانونی اعلام نظر کند. شاید من مقصر بودم. هنوز مطلع نیستم تا اعلام نتیجه. روز اول که در میدان امام حسن اتومبیل «پی کی» سقوط کرد، کسی نمیدانست تا اینکه راهنمایی و رانندگی اعلام کرد راننده مقصر بوده است و کسی هم تا آن لحظه نمیدانست.
این موضوع در دست بررسی است؟
نمیدانم اگر راننده شکایت کرده باشد، کارشناس خواهد آمد و نظر خواهند داد. من هیچ اظهار نظری نمیکنم. اما این نکته را یادآوری میکنم که علایم ایمنی ما در این محدوده مشخص است و قاعدتاْ نباید سرعت گرفت و باید احتیاط کرد. علامتها کامل بوده و رعایت قواعد شده و تمام ضوابط رعایت شده بوده.
شرکت آب و فاضلاب سازوکاری برای بررسی اینگونه مسائل ندارد؟
ما بعنوان مجری موظف هستیم بیاییم قوانین را رعایت کنیم. ادعای ما این است که تمام قواعد و قوانین ایمنی رعایت شده و یک واحدی هم داریم تحت عنوان H.S.E یا ایمنی که کلی هزینه داشته است و برای ایمنی این پروژه فعالیت مستمر و هماهنگی و جلسات هفتگی مکرر دارد. چون این پروژه برای ما بسیار مهم است. ما توانسته ایم رتبه اول را در تمام دستگاههای اجرایی استان اصفهان بدست بیاوریم. یعنی با توجه به ابعاد، گستردگی و پیچیدگی کار، بررسی میشود که مثلا پروژهای به طول دویست کیلومتر در دو سال قرار است اجرا بشود و همانگونه که شما میگویید تمام شهر درگیر است. خب درگیری یک شهر با این گستردگی تعداد حوادث و اتفاقاتی که واقع میشود بعنوان یک شاخص مطرح است. این شاخص الان واقعیت را میگوید. ما نیامدهایم خودمان را ارزیابی کنیم . اداره کار ما را ارزیابی کرده است. در مرکز استان هم بررسی شده است و مشخص شده است شرکت آب و فاضلاب کاشان در بین دستگاههای اجرایی رتبه اول را دارد. ما راجع به اینکار تقدیرنامه گرفتهایم. این نشان میدهد که ما تمام مسایل را رعایت کردهایم.
اما این به این معنی نیست که ما هیچ مشکلی نداریم. نمیگویم که چون شرکت ما رتبه اول را گرفته پس مقصر نیست. ما مطمئنا نقص هم داریم. ما میپذیریم . جان مردم برای ما مهم است. رضایت مردم برای ما بسیار مهم است. ما به راحتی نمیتوانیم اگر مشکلی وجود دارد با وجدان خودمان کنار بیاییم. ما وظیفه داریم بر اساس قانون، کارهایی را که بر عهده ما گذاشته شده را انجام دهیم. به عنوان یک وظیفه نه یک منت بر مردم.
علت اینکه تمام شهر را درگیر حفاریهای فاضلاب کردید چه بود؟ و به تعبیری بهتر نبود که شما کار را در یک نقطه شروع و ختم میکردید و در یک نقطه دیگر شروع میکردید؟ شما از خیابان سلمان فارسی و خیابان امیرکبیر گرفته تا طالقانی و بلوار امام رضا و مدخل شهر و… را درگیر کردهاید؟
ببینید! سرمایهگذار اصلی این پروژه «بانک توسعه اسلامی» است و ما مجبور هستیم که بر اساس قواعد آنها کار کنیم. ما محدودیت زمانی داشتیم، مجبور بودیم از اولین پرداختی که داشتیم حداکثر به مدت چهار سال پروژه را تمام کنیم. حالا ما چکار کردیم؟ ما با تعدد پیمانکار این زمان را فشرده و کوتاه کردیم و زمان را به دو سال تقلیل دادهایم. بهخاطر اینکه درگیری مردم کمتر باشد. ما اگر قرار باشد کل منتطقه کاشان که در ۵ هزار هکتار که فعلا درگیر هستیم و حدوداْ ششصد کیلومتر هست، یک خیابان یک خیابان بخواهیم اجرا کنیم شاید ده سال پروژه طول بکشد. مامجبوریم کارمان را در جبهههای متفاوت شروع کنیم. درخواست پیمانکار ما مثلا همان منطقه سلمان فارسی که شما نام بردید این بوده که اگر میخوهیم کار در همان بازه زمانی تمام شود؛ باید در جبهههای متفاوتی باید کار را شروع کنیم و استدلال درستی هم هست. ما گاهی تا ۱۳ متر عمق داریم. یعنی پیشرفت کار در خطوط اصلی شاید به روزی ۳۰ متر هم نرسد. شما در نظر بگیرید پیمانکاری که ۲۵ کیلومتر کار دارد، با روزی ۳۰ متر چه مدت زمانی لازم خواهد داشت؟ حسن کار این است که کار در مهلت زمانی خودش تمام خواهد شد و مردم هم محبور هستند که بلاخره این مشکل را تحمل کنند. بهتر هست که در بازه زمانی کوتاهتر درگیری مردم به حداقل برسد. به همین دلیل میبینید که در هر جا که فاضلآب تعریف شده، ما کار را شروع کردهایم. این باعث میشده که ما به تعهداتی که به «بانک توسعه اسلامی» دادهایم عمل کنیم و مردم هم سریعتر از این مشکلات خلاص بشوند.
پیشبینی شما برای اتمام کار کی است؟
بر اساس قراردادی که با پیمانکار بستهایم، پیشبینی میکنم که خط اصلی ما تا آبانماه امسال به پایان برسد. منتها یکی از پیمانهای ما در قسمتی است که به واسطه اختلافی که بین دو شرکت مشارکت کننده خارجی و داخلی پیش آمد، ما یکسال از زمانبندی عقب افتادیم. اما الان داریم جبران آن را میکنیم و پیمانکار الان با سرعت خوبی جبران میکند. قرارداد ما بینالمللی است و این اشکال ممکن است در هر جایی اتفاق بیافتد. اما الان آن مشکل حل شده است و نهایتاْ بعد از دوره قرارداد به اتمام خواهد رسید.
یکی از راههایی که ما فشار بیش از اندازه به سفرهها و منابع آب زیرزمینی وارد نکنیم، این است که از این به بعد آب منطقهای مجوزی برای بهرهبرداری به صنعت برای استفاده از آب زیرزمینی ندهد. ما پساب داریم و این پساب برای صنایع ما قابل استفاده است. در واقع این کمک است به آب شرب. این آب در امر کشاورزی و توسعه فضای سبز شهری هم قابل استفاده است
الان هم پیمانکار خارجی دارید؟
بله مایک پیمانکار خارجی داریم که از ترکیه است.
شایعهای مطرح است که به واسطه استفاده از قطعات و لوازمی مانند شیر یک طرفه ورود بوی نامطبوع به داخل منازلی که لولهکشی فاضلاب دارند غیر قابل پیشگیری است این موضوع چقدر صحت دارد؟
شیر یکطرفهای که شما نام بردید، برای جلوگیری از بو نیست. کار جلوگیری از بوی بد را سیفون انجام میدهد. شیر یکطرفه برای جلوگیری از پسزدگی فاضلاب است و مثلا زمانی که سیلابی اتفاق میافتد، یا مشکلی حادث میشود و فاضلاب پس میزند، با بررسیهایی که کردهایم، درخیلی از شهرها بهعلت وجود املاح شیر یکطرفه به حالت اولیه خود برنمیگردد و پسزدگی فاضلاب اتفاق میافتد و راهحل موثری ندارد.اما مشکل بوی نامطبوع فاضلاب در اویل کار است و چون فاضلاب به صورت ثقلی حرکت میکند، سرعت کمی دارد و این سرعت کم به دلیل ضریب اتصال کم است که این عارضه را در شهرک انقلاب میبیند، که البته بصورت مقطعی این مشکل را حل کردهایم. چون تعداد مشترکان فاضلاب کم است و بهعلت ورود کم فاضلاب و سرعت اندک، باعث ایجاد بوی نامطبوع میشود. اما با افزایش مشترکان و سرعت گرفتن حرکت فاضلاب این بوی بد خودبهخود از بین خواهد رفت. مشکل بو را در ابتدای بهرهبردای در ابتدای کار بیشتر خواهیم داشت و طبیعی است، لذا از مردم تقاضا داریم که مردم اتصال به شبکه را سریعتر انجام دهند تا این مشکل هم مرتفع گردد. در مقایسه با دیگر شهرها ما در طول یک سال حتی یک مورد هم پسزدگی فاضلاب نداشتهایم. این نشان میدهد که سیستم بهرهبرداری ما سیستمی کاملا هوشنمد است و پرسنل به موقع و مرتب شبکه را پایش کرده و حل مشکل میکنند. لازم به ذکر است که درآمد الان ما از شبکه فاضلاب به دو میلیون هم نمیرسد اما در ماه ۱۵ میلیون تومان هزینه بهرهبرداری به پیمانکار داده میشود.
آقای مهندس! آیا اجرای این پروژه به ازدیاد آب شرب مصرفی هم کمکی خواهد کرد؟
پسآب یا استفاده از آبهای خاکستری به واسطه اینکه سیتمهای تصفیه ما در آن حد بهرهبرداری نیستند نمیتواند بهعنوان آب شرب استفاد شوند. دوم هم از لحاظ مذهبی این آب را پاک نمیدانیم. اما داریم در کشورهای اروپایی و آمریکایی که از پساب هم بعنوان آب شرب استفاده میکنند.
آیا برای تقویت سفره آب زیرزمینی، آب استحصالی به زیر زمین تزریق خواهد شد؟
استفاده از این آب، یک در توسعه صنعت خواهد بود. الان در کاشان صنایع از آب زیرزمین یعنی آبی که الان ما برای آب شرب استفاده میکنیم، استفاده میکنند. صنایع هم مانند ما مجوز میگیرند و از آب زیرزمینی بهرهبرداری میکنند. یکی از راههایی که ما فشار بیش از اندازه به سفرهها ومنابع آب زیرزمینی وارد نکنیم، ایناست که از این به بعد آب منطقهای مجوزی برای بهرهبرداری به صنعت برای استفاده از آب زیرزمینی ندهد. ما پساب داریم و این پساب برای صنایع ما قابل استفاده است. در واقع این کمک است به آب شرب. این آب در امر کشاورزی و توسعه فضای سبز شهری هم قابل استفاده است. ضمن اینکه استانداردهای تصفیهخانه به شکلی طراحی شده است که قابل استفاده برای تزریق به سفره زیرزمینی هم هست.
نمی گویم که چون شرکت ما رتبه اول را گرفته پس مقصر نیست. ما مطمئنا نقص هم داریم. ما میپذیریم . جان مردم برای ما مهم است. رضایت مردم برای ما بسیار مهم است. ما به راحتی نمیتوانیم اگر مشکلی وجود دارد با وجدان خودمان کنار بیاییم. ما وظیفه داریم بر اساس قانون کارهایی را که بر عهده ما گذاشته شده را انجام دهیم به عنوان یک وظیفه نه یک منت بر مردم.
اخباری مبنی بر فروش این آب به یک شرکت تولید فولاد جدید در کاشان شنیده میشود این صحت دارد؟
بله الان در واقع شرکتی که در آران و بیدگل فعال است به دنبال احداث کارخانهای برای ذوب آهن است و درخواست پساب از ما دارد که در حال رایزنی هستیم که بتوانیم بخشی از این پساب تصفیهخانه را به این شرکت بدهیم.
سیستمی پیشبینی شده است که این پساب برای فضای سبز شهری بصورت جداگانه منتقل و استفاده شود؟
ما در محل تصفیهخانه پساب را تحویل میدهیم و اگر شهرداری کاشان متقاضی باشد میتواند در همان نقطه از ما تحویل بگیرد و حتی برای جایگزینی با چاههای آب شرب استفاده کند. نکته جالبی برای شما بگویم. کل برداشت ما در شهر کاشان برای آب شرب حدود ۹۰۰ لیتر بر ثانیه است و جالب اینجاست که شهرداری ۵۰ درصد این مقدار را برای فضای سبز برداشت میکند. این پساب میتواند برای این موضوع مورد استفاده قرار بگیرد و فشار بیشتری به سفره آب زیرزمینی وارد نشود.
پیشبینی شما برای تولید پساب چقدر است؟
در افق طرح حدود ۸۰۰ لیتر در ثانیه ما تولید پساب داریم.
از وقتی که در اختیار ما گذاشتید متشکرم.
بازگشت به صفحه اول
با سلام .جناب آقای مهندس اسدی اینجانب صابرعطری طراح و مبتکر شیر یکطرفه فاضلاب شهری در ایران هستم .مصاحبه شما را در رابطه با شیر یکطرفه مطالعه می کردم که شما در قسمتی از مطالبتان در رابطه با شیر یکطرفه فرموده بودید که دیافراگم شیر یکطرفه به دلیل وجود املاح عمل نمیکند.باید خدمت شریفتان عرض بکنم که ازسال 1382که تولید شیر یکطرفه را آغاز نمودم تا به امروز نامه ها و تلفنهای تشکر از طرف افرادی که همیشه در بارندگی با افزایش دبی آب در داخل لوله ها ی فاضلاب در معرض پس زدگی فاضلاب بودند با نصب شیر یکطرفه فاضلابی مشکلشان حل گردیده دریافت نمودم.و حتی نامه های تشکر از طرف مشترکین به اداره اب و فاضلاب استان خدمت شادروان آقای دکتر فخاری ارسال نموده بودند.و در ضمن اینجانب در رابطه با عملکرد صحیح تولیدات خود تضمین می کنم .با تشکر از شماو آرزوی موفقیت