سايه رصد خانه دانشگاه كاشان بر سر چارتاقي نياسر
حدود شش سال پيش در حريم منظري سالمترين بناي تقويمي ايران، رصدخانهي دانشگاه كاشان ساخته شد؛ ولي پس از تشكيل شدن پايگاه شهر تاريخي نياسر، كارشناسان تأكيد كردند كه اين رصدخانهي بايد حريم منظري چهارتاقي نياسر را رعايت كند.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با تشكيل پايگاه شهر تاريخي نياسر در اوايل خرداد ماه 1384 در كنار طرحي كه براي ساماندهي محور تاريخي، فرهنگي و گردشگري شهر نياسر تهيه شد، هيأت راهبردي اين پايگاه با اعلام اينكه رصدخانهي دانشگاه كاشان در حريم چهارطاقي قرار دارد، نخست تصميم به خراب كردن آن گرفت؛ اما پس از مدتي پيشنهاد كرد كه رصدخانه به نقطهاي ديگر در نياسر منتقل شود و شهرداري در صورت پرداخت خسارت از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، مسؤوليت جابهجايي آن را برعهده گيرد.
18 ارديبهشتماه 1385، مدير وقت پايگاه شهر تاريخي نياسر ـ ناصر مشهديزاده ـ از آماده بودن برنامهي حصاركشي چهارتاقي ياسر خبر داده و گفته بود، اين برنامه به كميتهي فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فرستاده شده است كه در صورت تصويب، بودجهي مورد نياز تأمين ميشود تا اين مجموعه از نابساماني كنوني خارج شود و هويت و شخصيت پيدا كند، بويژه اينكه چهارتاقي و قلعهي اطراف آن بهعنوان نخستين عناصر محور فرهنگي، تاريخي و گردشگري شهر نياسر شناخته ميشوند.
در اينباره، مدير كنوني پايگاه ميراث فرهنگي شهر تاريخي نياسر به خبرنگار ايسنا گفت: تنها مشكل ما دربارهي وضعيت رصدخانه و چهارتاقي، از بين رفتن حريم منظري است. چهرهي كوه از پايين با وجود يك ساختمان نوساز، زشت و نازيبا شده است.
علي ابوالفضلي با اشاره به پيگيريهاي ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري كاشان مبني بر جلوگيري از هرگونه ساختوساز جديد در كنار رصدخانه و عبور تأسيسات لولهي آب و برق از حريم چهارتاقي، اظهار كرد: در اين مدت، ميراث فرهنگي اجازهي انجام اين اقدامات را به دانشگاه كاشان نداد و آنها خوشبختانه با ما در اين زمينه تعامل لازم را دارند.
او افزود: پيش از ايجاد رصدخانه در اين منطقه، يكسري صحبتها از سوي اداره کل ميراث فرهنگي و گردشگري با دانشگاه كاشان در زمينهي دادن زمين معوض به دانشگاه براي انتقال اين رصدخانه به نقطهاي ديگر، خارج از حريم چهارتاقي و آبشار نياسر انجام شده بود، ولي با ساخت رصدخانه، اين بحث منتفي شد.
چهارتاقي نياسر بنايي ساساني با دوهزار سال قدمت است و نخستين آتشكده يا چهارتاقي ايران محسوب ميشود. اين بنا سال 1317 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد.
دیدگاه شما