عباس شافعی: محوطه تاریخی سیلک و تپه های بجای مانده در آن نه تنها شناسنامه و هویت کاشان است بلکه نماد قدمت و دیرینگی فلات پهناور ایران نیز به شمار می رود و حتی از آن به عنوان نخستین مکانی که بشر به شکل امروزی خانه سازی را شروع کرده و مدنیت در جهان را شکل داده یاد می شود.
تعرض ها و دستبردها به عرصه و منظر سیلک و حفاریهای غیر مجاز از یک سو و عوامل طبیعی سالهاست که این پیر سترگ بازمانده از نیاکانمان را تهدید می کند.
این روزها درحالی که چشم های نگران دوستدارن میراث فرهنگی هر روز شاهد سرقت و تخریب اثری تاریخی درگوشه و کنار کشور است، اظهارات معاون حفظ واحیای سازمان میراث فرهنگی موجی از نگرانی مضاعفی را در بین کارشناسان و علاقه مندان به سیلک دامن زده است.
مسعود علویان صدر گفته است: «اعتقاد نداریم که حتما در حریم یک محوطه یا بنای تاریخی مانند سیلک کاشان نباید هیچ ساختوسازی انجام شود، بلکه براساس ضابطه و با حفظ حرمتها میتوان ساختوساز کرد.»
هرچند علویان صدر هرگونه دخل و تصرف در حرایم محوطههای باستانی به خصوص سیلک را خلاف ضوابط و قوانین تعیینشده میراثفرهنگی دانسته، اما سهل انگاری در حریم درجه 2 سیلک می تواند فاجعه بار باشد چرا که براساس اسناد و شواهد موجود برخی از مهمترین یافتههای باستانشناسی از حریم درجه 2 محوطه سیلک بهدست آمده است.
در این بین حسين يزدان مهر رییس میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کاشان از طراحي سايت موزه و حريم منظري محوطه باستاني سيلک بر اساس مصوبه سفر دوم رییس جمهور به استان اصفهان خبر داده و می گوید: «این کار طي قراردادي تحت عنوان “پروژه مطالعات سايت موزه منظر فرهنگي سيلک “جهت مرمت محيطي و توسعه گردشگري به دانشگاه تهران سپرده شده است.»
وي ادامه می دهد که كار طراحي سايت موزه و حريم منظري و توسعه گردشگري محوطه باستاني با اعتباري بالغ بر 2 ميليارد و 200 ميليون ريال توسط سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري کشور و با همکاري دانشگاه تهران بر اساس مطالعات دقيق باستان شناسي و داده هاي ماهواره اي انجام و به تصويب کميته فني اداره کل ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان نیز رسيده است.
درحالی که رییس میراث فرهنگی کاشان با آرامش و امید این خبر را به رسانه ها مخابره کرده، دکتر صادق ملک شهمیرزادی که از سال 1380 تا 1385 سرپرستی آخرین کاوش ها در سیلک را در 5 فصل برعهده داشته و به نوعی عمر خود را در محوطه های تاریخی صرف کرده و این روزها برف سفیدی بر سرش نشسته است معتقد است بازنگری در عرصه و حریم محوطهی سیلک، از بین بردن میراث فرهنگی و خیانت است نه حفاظت از این محوطهی تاریخی.وی در توضیح بیشتر این دل نگرانی خود به ایسنا می گوید:« سیلک چیزی نیست که بخواهیم با آن شوخی کنیم، کسی حق شوخی کردن با این محوطهی تاریخی را ندارد. این محوطه آنقدر اهمیت تاریخی دارد که تا ۱۰۰ سال دیگر هم میتوان در آن کار باستانشناسی انجام داد.
او ادامه می دهد: در دورانی که بهشتی – رییس سازمان میراث فرهنگی – بود، به من دستور داده شد تا کاوش محوطهی سیلک را آغاز کنم. آنها متوجه شدند تجاوز به تپهی سیلک در حال پیشروی است. در آن زمان، نیمی از محوطه را به زمین فوتبال و پیست موتورسواری تبدیل کرده بودند و در نیم دیگر آن، مالخرها و دزدها رفتوآمد میکردند، بهگونهای که هیچکدام از اهالی کاشان بعد از غروب آفتاب نمیتوانستند به این محوطه وارد شوند.
وی گفت: با سپرده شدن وظیفهی کاوش به من، نخست طرحی در سه مرحله برای سیلک تهیه کردم؛ در هر مرحله، پنج فصل کاوش باید انجام میشد که فقط مرحلهی نخست آن اجرایی شد. در آن طرح، بعد از پایان مرحلهی سوم کاوش باید یک مدرسهی میدانی برای باستانشناسی ایران در این مکان ایجاد میشد.
شهمیرزادی با بررسی تاریخچه کاوش در سیلک گفت:۷۰ سال پیش، وقتی «گیرشمن» برای کاوش به ایران آمد، بهدلیل کم بودن اطلاعات علمی در این حوزه نمیتوانست اطلاعات جدیدتری بهدست آورد. به همین دلیل، اطلاعاتی که من از آغاز کاوش در سیلک بهدست آوردم، بیشتر و علمیتر بود.
این استاد باستانشناسی با اشاره به فنسکشی که از حدود پنج سال پیش در اطراف بخشی از محوطهی سیلکاجرا شده، گفت: فنس کشیدن یعنی محدود کردن و محدود کردن محوطهی سیلک عملا یک زیان بزرگ باستانشناسی است. وقتی از حدود پنج سال پیش، دور محوطه را فنس کشیدند و هیچ عکسالعملی دیده نشد و بعد از این مدت، هیچ صدایی از هیچ کسی درنیامد، اکنون گام دیگری در این زمینه میخواهد برداشته شود.
این باستانشناس با اشاره به قوانین و مقرراتی که در حوزهی میراث فرهنگی وجود دارد، اظهار کرد: باید لایحهای تنظیم شود و به مجلس برود و نمایندگان دربارهی این قضیه بحث کنند که چرا باید ۳۸ هکتار از هویت ایران با هدف ساختوساز و انجام هرگونه اقدامی، به افراد دیگر سپرده شود؟! این کار از بین بردن میراث فرهنگی است؛ نه حفاظت از آن.
شهمیرزادی که همانند پدری دلسوز که نگران آینده فرزندش است ادامه داد: مشخص نیست از کجا این قانون درآورده شده است که در حریم محوطهی تاریخی سیلک میتوان ساختوساز کرد؟! امروز آقای مشایی که به ایشان عنوان پدر معنوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را دادهاند باید از معاون میراث فرهنگی کشور بپرسد که این قانون از کجا آمده است؟
او تأکید کرد: مسئولانی که میخواهند کار بازنگری در سیلک را انجام دهند و بهدنبال آن، اجازهی ساختوساز بدهند، چقدر دربارهی باستانشناسی اطلاعات دارند که چنین مسئولیتی را میپذیرند؟ ولی ما تا کنون از پنج فصل کاوش در سیلک، شش جلد کتاب نوشتهایم و شنبهی آینده نیز آخرین جلد آن برای فروش عرضه میشود.
این باستانشناس پیشکسوت با اشاره به این نکته که در فصل سوم کاوش در محوطهی سیلک کار تعیین عرصه و حریم محوطه را انجام داد و آن زمان، همهی اسناد این اقدام را در پایگاه سیلک بهعنوان سند گذاشت، گفت: متأسفانه اکنون میگویند این اسناد گم شده است. کار تعیین عرصه بهطور کامل انجام شده بود و باید فقط ۲۰۰ متر دیگر خارج از دایرهی اولیهی حریم درجهی یک، برای دیگر حرایم سیلک عقبتر برده میشد. آنها اسناد را از بین بردند، اما اسلایدها را که نمیتوانند از بین ببرند.
وی با اشاره به اینکه تا کنون هیچ کسی با او بهعنوان یکی از معدود باستانشناسانی که در محوطهی سیلک مدت زیادی کاوش کرده، صحبتی نکرده است، افزود: از چند سال پیش که مرحلهی نخست کاوش سیلک به پایان رسید، این محوطه به حال خود رها شد.
این درحالیست که چندی پیش مهندس سیف الله امینیان مشاور وقت سازمان میراث فرهنگی کشور در آیین افتتاحیه جشنواره فرهنگی سیلک با اشاره به ارزش و جایگاه سیلک گفته بود:« گریشمن با کاوش هایی که در منطقه سیلک انجام داد این محوطه تاریخی را به دنیا معرفی کرد ولی پس از آن سيلك به مدت 70 سال فراموش و به تدريج به محلي براي نخاله هاي ساختماني و پيست موتور سواري تبديل شد.»
امينيان با بيان اين كه پس از اتمام كاوش هاي گريشمن ، نتايج منتشر شده از سوي وي دنيا را به حيرت انداخت، افزود:« در گزارش گريشمن آمده بود سيلك نخستين جايي است كه انسان دست به ساخت و ساز و معماري مي زند، براي نخستين بار بافندگي و ريسندگی مي كند و براي نخستين بار به ريخته گري و ذوب فلز مي پردازد در این گزارش سيلك به عنوان مبدا فن آوري و صنعت محسوب مي شود .»
به اعتقاد امينيان اگر گزارش گريشمن 50 سال زودتر ترجمه مي شد، اكنون اين محوطه تاريخي شاهد وضعيت نابسامان كنوني نبود.
نگرانی ها در باره سرنوشت آینده سیلک زمانی شدت می گیرد که در سالهای اخیر نمونه های فراوانی از تعرض به حریم و منظر بناهای تاریخی انجام شده که در بسیاری از موارد آثار نامطلوب و جبران ناپذیری را برجای گذاشته است.بدون شک اظهار نظر دوستداران میراث فرهنگی، کارشناسان و مدیران میراث فرهنگی همه در جهت حفظ این یادگار کهن و با ارزش است ولی کم تجربگی و ضعف مدیریت که در این سالها گریبان گیر میراث فرهنگی بوده نگرانی ها را تشدید کرده است.
امید است با همسو شدن این دیدگاهها و استفاده از نظر علمی و کارشناسی فعلان این عرصه شاهد رفع ابهام و سرو سامان گرفتن سیلک باشیم.
آفرین به این متن به نظرم دولت بایدمیراث فرهنگی را ازسیستم حذف نماید چون دیگر قادر به حفظ آثار نیاکانمان نبوده وبسپارنش به مردم غیرت دار و ولایتمدار کشورمون درقالب یک ارگان مردم نهاد همون طور در8سال جنگ تحمیلی کرد ولر وترک وبلوچ وفارس وترکمن وگیلک وعرب وغیره از کشورمون دفاع کردند الان هم مردم دربرابر این اجنبی های متجاوزبه فرهنگمان بیکار نخواهندنشست ودولت هم با حذف این سازمان بی بخار هزینه اش کمترشده وبجای حقوق وپاداش ومزایا وپول بنزین از سرمایه گذاران این عرصه حمایت کنه چون این سازمان شده مقر جریانهای نوظهور سیاسی وفرهنگی و..............